Любимите ми рецепти с патладжани

  • 9 567
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 375
 Сега им е времето на патладжаните. Споделям две рецепти, които много обичам.

Пълнени патладжани с яйца и сирене

Изкиснатите в солена вода патладжани се разрязват на две по дължина, издълбават се, пълнят се със смес от яйца, сирене, издълбаната вътрешност, нясолко скилидки настърган чесън, магданоз. Нареждат се в тавичка, сипва се малко водичка и се пекат. Може малко преди да станат готови да се наръсят с настърган кашкавал.

# 1
  • Мнения: 11 747
А,това ми харесва - лесно е и звучи вкусно - ще го направя утре. Peace

# 2
  • Мнения: 375
Втората рецепта също е лесна

Патладжани с подлучен доматен сос

4 патладжана, 2 гл. кр. лук, 5-6 домата, 5-6 скилидки чесън, магданоз
Изкиснатите в подсолена вода патладжани, нарязани на филийки, се подреждат в намаслена тавичка, отгоре се сипва малко олио и се слагат във фурната. През това време в тиган се задушава лукът, прибавят се настърганите домати, след 10-ина минути - и пресованият чесън и магданозът. Доматената смес се изсипва върху патладжаните и ястието се допича още 10 мин. Много вкусно става и с кайма.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Тина и аз правя по първата ти рецепта, но патладжанените лодки ги запържвам леко.пълни и тогава запичам
патладжанът носи на мазнина, само запечен не ми е толкова вкусен.става като варен Confused

вкусна плънка става и със задушен праз, с домати, кайма (или соеви гранули) и кашкавал Crazy

преди баба ми правеше шницели от патладжан.

режеше го на филии надлъжно, запържваше си леко с минимално количество мазнина.
между 2 филиики слагаше или парче кашкавал или яйце и сирене, потапяше в яйце, брашно, яйце галета и запържваше.
става супер.

# 4
  • Мнения: 375
Безспорно, пържени са по-вкусни, но поемат повече мазнина и са ми по-тежки, а и избягвам пърженето.

# 5
  • Мнения: 431
Тина-Рина рецептите които си дала със сигурност ще се пробват. И аз много обичам патладжаните изпържени само с брашанце , а понякога ги правя и като бабата на asyalein ммммммм  стават много вкусни Peace Също така правя пюре от  патладжан с майонеза и чесън , кьопоолу също  Flutter

# 6
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Колко време се киснат патладжаните в подсолена вода? И колко солена да е  newsm78?
Пробвах се да ги кисна преди време, но пак си останаха горчиви  Sick.

# 7
  • Мнения: 81


преди баба ми правеше шницели от патладжан.

режеше го на филии надлъжно, запържваше си леко с минимално количество мазнина.
между 2 филиики слагаше или парче кашкавал или яйце и сирене, потапяше в яйце, брашно, яйце галета и запържваше.
става супер.
[/quote]


На това му викат патладжан бюрек!

# 8
  • Мнения: 81
Тина и аз правя по първата ти рецепта, но патладжанените лодки ги запържвам леко.пълни и тогава запичам
патладжанът носи на мазнина, само запечен не ми е толкова вкусен.става като варен Confused

вкусна плънка става и със задушен праз, с домати, кайма (или соеви гранули) и кашкавал Crazy

преди баба ми правеше шницели от патладжан.

режеше го на филии надлъжно, запържваше си леко с минимално количество мазнина.
между 2 филиики слагаше или парче кашкавал или яйце и сирене, потапяше в яйце, брашно, яйце галета и запържваше.
става супер.

На това му викат патладжан бюрек!

На това му викат патладжан бюрек.

# 9
  • Мнения: 444
Мойте любими рецепти с патладжани са
Мусака с патладжани
Пастет от майонеза ,чесън и патладжан
Пържен патладжан с чесън и оцет
Пълнен патладжан

За да махна горчилката режа на шайби и наръсвам със сол -15 минути и след това изплаквам
За пастета режа на две преди печене и пак поръдвам със сол , не съм имала проблем с горчивината досега , а често правя , много обичаме

# 10
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Благодаря!  bouquet
Аз го киснах в подсолена вода и нищо не стана. Може би съм сложила малко сол  newsm78.

# 11
  • Мнения: 375
Сигурно заради това. Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 3 610
Безспорно най-вкусни са ми изпържени и "подлучени " с чесън,като мезе-мммм.Освен това ги готвя като мусака-ред домати,ред патладжани(пържени),оризова плънка и пак ред патладжани  и ред домати-залива се със яйца,разбити с мляко и разредени с вода(1чаша) и се запича 10 мин отделно се  прави гъст бешамелов сос и с него се залива ястието и се допича-накрая ако искате може да се наръси с кашкавал,много вкусно става.Друг начин е като лазаня с кайма и дом. сос и пак заляти с бешамел.

# 13
  • Мнения: 2 309
ИмамбаялдЪ / не съм сигурна в правописа/, уникално вкусна манджа с патладжани, домати, тиквички, чесън, чушки, която за съжаление никога не си дадох зор да науча, защото мъж ми не я понася, а и свекърва ми я прави в промишлени количества и винаги отсипва и за мен. Беше нещо в стил нарязани патладжани, пълнени с останалите зеленчуци и запечени на фурна.

# 14
  • Мнения: 3 034
Благодаря!  bouquet
Аз го киснах в подсолена вода и нищо не стана. Може би съм сложила малко сол  newsm78.

като ги киснеш във вода горчивината пак си стои около тях, във водата, само ги посоли, солта ще издърпа горчивия сок и той ще изтече, ще го видиш. обаче аз ги държа поне половин час, иначе съм имала издънки с по-кратко време, защото зависи и от патладжаните колко са горчиви. чак като изтече, можеш да ги изплакнеш  Peace

и моята любима манджа с патладжани е имамбаялдъ!  Crazy

# 15
  • Мнения: 2 199
Имамбаялдъ

и карнъярък/патладжанени лодки пълни със смес от кайма, домати и лук на фурна/
 Heart Eyes
обичам и само пържени и на жар -салатка с печен пипер и печен патладжан  Crazy

# 16
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Имамбаялдъ

и карнъярък/патладжанени лодки пълни със смес от кайма, домати и лук на фурна/
 Heart Eyes
обичам и само пържени и на жар -салатка с печен пипер и печен патладжан  Crazy
Е, чак ми се прииска в този час да имах някой друг патладжан под ръка  Crazy, но нямаааа.... Mr. GreenКак може мъжа ми да не обича патладжани, а на мен така да ми харесват. И не ми се готви само за мен  Blush.

# 17
  • Мнения: 1 269
Една лесна и много вкусна рецепта и от мен:
В тавичка слагам нарязани на кубчета патладжани(предварително накиснати в солена вода да им падне горчивината). Поливам ги с олио и  пека във фурната до омекване като няколко пъти разбърквам с дървена шпатула.
През това време си приготвям соса по следния начин:
В купа слагам чесън, магданоз, кисело мляко(2 кофички), майонеза(една опаковка), прясна настъргана краставица, сол и разбивам с пасатора. Докато са врели още патладжаните ги заливам със студения сос и поднасям със студена биричка.
Наздраве и да ви е сладко!

# 18
  • Мнения: 4 176
Парстет:
2 големи патладжана
1/2 майонеза
7-8 с.л. кисело мляко
4 силидки чесън
сол на вкус

Разрязвам патладжаните на 2. После с нож правя прорез през средата( цепка). Осолявам и слагам сол в цепката. Това се прави с цел да стигне солта и във вътрешноста на патладжана.
Обелвам ги от кората.
Оставям 1 час да изтече горчивият сок.
После слагам в тенджера и сварявам. Може и във фурната да се изпекат с малко водичка в тавата, но аз съм мързелива и варя.
Отцеждам добре от водата в гевгир.
Слагамв пасатора и пасирам с чесъна. След това добавям киселото мляко.
Изсупвам в купа. Добавям майонезата ( може и цяла опаковка).
Сол на вкус.
Слагам в хладилника. Охладен променя вкуса си е идеален.

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Патладжаните се обелват, разряват се по дължина, посоляват се и се оставят половин-един час да се изцеди горчивия сок. Нареждат се в тава с разрязаното нагоре и се шпиковат с чесънчета. Слага се по малко масло върху всяка половинка и се запичат във фурната.

# 20
  • Мнения: 375
Ооо, ще пробвам и вашите рецепти - всички ми изглеждат вкусни! Peace

# 21
  • Мнения: 1 116
Ето тази салата от патладжани напоследък правя много често, лесна и вкусна!

Салата с патладжан, лимон и маслини

# 22
  • София
  • Мнения: 127
А давате ли на децата си (под 2г)?
Знам че са трудно смилаеми и дразнят стомаха,
а днес направих една измислица и патладжан сложих та дали мога да дам и на
детето? Да не я заболи коремчето?

# 23
Една рецепта и от мен
 
  Нарязвате няколко патладжана и ги запържвате леко на филийки.Нареждате ги в тавичка, ред патладжан отгоре разбити яйца и сирене, пак ред патладжан и отгоре нареждате домати на шайби.Запичате във фурната за около 30 минути.Може да поръсите отгоре с магданоз.Невероятно е!

# 24
  • Мнения: 90
Аз правя следното;Нарязвам патладжани и картофи на филийки.Замесвам кайма със ситно нарязан лук и магданоз и подправям с черен и червен пипер(по желание чесън).Омесвам хубаво.На дъното на малка тавичка слагам;обелени и ситно нарязани домати,1 зелена чушка-нарязана ,лук и заливам със зехтин.Взимам две кръгчета патладжан и ги слепвам с кайма,след това две кръгчета картофи и ги слепвам с кайма и така докато свършат.Нареждам ги в право полужение едно до друго.След като тавичката е пълна,заливам с чаша вода и слагам на котлона да ври с капак около 20-30 мин.След това запичам във фурната за 15-20 мин.
Количеството на зеленчуците зависи от тавичката и от порциите.

# 25
  • Мнения: 6 017
Моята рецепта е за патладжани съхранени и консервирани за зимата.
Обелвате и нарязвате патладжаните на филийки (количеството им определяте вие), осолявате ги и ги оставяте да си пуснат сока (един такъв кафяво-черен). След това ги запържвате в много олио, пълните ги в буркани и стерилизирате 20 минути заради капачката. Запасват се много свежи и вкусни, стават за мезе на всякакво питие. 

# 26
  • Мнения: 105
Моята рецепта е за патладжани съхранени и консервирани за зимата.
Обелвате и нарязвате патладжаните на филийки (количеството им определяте вие), осолявате ги и ги оставяте да си пуснат сока (един такъв кафяво-черен). След това ги запържвате в много олио, пълните ги в буркани и стерилизирате 20 минути заради капачката. Запасват се много свежи и вкусни, стават за мезе на всякакво питие. 
Само запържените патладжани и нищо друго така ли? ...  Blush

# 27
  • София
  • Мнения: 3 816
Тина-Рина, благодаря за рецептата, утре за обяд ще я направя.  bouquet

# 28
  • Мнения: 4 358
Сега ще споделя една интересна рецепта - досега съм я срещала само във варианта Пъдпъдъци в патладжан но ето и във вариант за обикновени граждани - не ловци Grinning
Пилешки бутчета в патладжан

Патладжаните се издълбават ,посолят се да им изтече горчивия сок.
Пилешките бутчета се намазват с масло, черен пипер и малко сол и се опичат леко на фурна
Отцедените патладжани се намазват отвътре с масло, черен пипер ,чесън на прах. Във всеки патладжан се пъха по едно бутче.
Патладжаните с бутчетата се слагат в намазнена тавичка, заливат се с вода и зехтин или олио и се пекат до готовност.
Смятам да го направя това в събота или неделя. Ако някой ме изпревари - да сподели.

А иначе много често правя мусака с патладжани, пълнени патладжани с ориз и кайма и любимата ми манджа с патладжани, която правеше баба - запържени  патладжани с доматен сос и чесън на фурна bowuu  chefуж го правя същото ,но не мога да докарам бабиния фантастичен вкус.
Казват ,че храната сготвена с любов става най вкусна ,а тя винаги така готвеше за нас.

# 29
  • Мнения: 6 017
Само запържените патладжани и нищо друго така ли? ...  Blush
Да, точно така.

# 30
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Моята рецепта е за патладжани съхранени и консервирани за зимата.
Обелвате и нарязвате патладжаните на филийки (количеството им определяте вие), осолявате ги и ги оставяте да си пуснат сока (един такъв кафяво-черен). След това ги запържвате в много олио, пълните ги в буркани и стерилизирате 20 минути заради капачката. Запасват се много свежи и вкусни, стават за мезе на всякакво питие. 
Тези буркани съм ги правила, само че патладжаните като се изпържат, всяко парче преди да се сложи в буркана се потапя за секунда в оцет. Между редовете се редят парченца чесън.

# 31
  • Мнения: 533
Взимам два по едри патлажана и ги нарязвам на кръгли филии.Оцеждам ги от горчилката измивам и ги пържа от двете страни.След това залепвам две кръгчета едно за друго като между тях слагам извара с чесън , копър и счукани орехи  и ги панирам в брашно и яйце до златисто.Това са нашите вегинариански шницели.

# 32
  • София
  • Мнения: 3 816
Ето ги и мойте патладжанчета по рецептата на Тина- Рина. Hug

# 33
  • Мнения: 2 591
свеки ми е пратила 4-5 печени патладжана и така като гледам, май само на пастет мога да ги направя newsm78

# 34
  • Варна
  • Мнения: 2 576
свеки ми е пратила 4-5 печени патладжана и така като гледам, май само на пастет мога да ги направя newsm78
Може да ги направиш на салата с майонеза.
Друг вид салата е с печен пипер, чесън, олио и оцет.

# 35
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Леле, всичко звучи невероятно вкусно! А аз само кьопоолу, мусака от патладжани и пържени ги правя....  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт