идеи за мусака

  • 17 243
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 23
Здравей те, ще се радвам да ми дадете някоя хубава рецепта за мусака  Simple Smile
 Предварително ви благодаря

# 1
  • Мнения: 2 126
Моята мусака е традиционната - картофи и кайма.Винаги е много харесвана от всички.Правя я така:
Запържвам лук и кайма,като се старая каймата да не става на едри парчета докато се пържи.Слагам към сместта,още на котлона,червен пипер,черен пипер,кимион и задължително чубрица (без нея мусаката не е същата) - абе подправки каквито имам други,може и копър.Прибавям каймата към нарязаните картофи,слагам сол и малко вода и във фурната пека.
После правя заливка от яйце,кисело мляко и брашно Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 4 294
С картофи

Гръцка с патладжан

Зеленчукова

Тази с картофите може да стане, като ги заместиш с тиквички  Peace

# 3
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
То4но днес смятам да правя мусака с тикви4ки, рецептата е както за класи4еската мусака с картофи,само 4е вместо картофи се нарязват тикви4ките на куб4ета, слагат се в намазана тави4ка с олио, и отгоре се заливат с плънката от запържен в олио една глава лук, 400 гр, кайма, малко нарязани доматки (може и без), сол, 4ерен пипер и магданоз..
Разбъркват се тикви4ките с плънката и се мятат във фурната, пекат се 20 мин и после за заливат сус смес от  2 разбити яйца, малко олио и кисело мляко.
Може рецептата да се направи като тикви4ките не се нарязват на куб4ета, ами се режат на филийки, посоляват се, из4аква се да си пусна водата и се запържват леко от двете страни, потопени в смес от 2 яйца и брашно, Полсе в тавата се реди един ред тикви4ки, един ред смес с кайма,ред тикви4ки, ред смес, завършва се със смес, и 10 мин. преди да стане готова във фурната мусаката  се залива със сместа от яйцата и киселото мляко.
Тази рецепта става и със паладжани, завършва се със смес и отгоре се нареждат нарязани на колелца доматки...Пак се залива с яй4ената смес 10 мин преди да се опе4е..
Добър апетит... Heart Eyes

# 4
  • Мнения: 82
Моята мусака е традиционната - картофи и кайма.Винаги е много харесвана от всички.Правя я така:
Запържвам лук и кайма,като се старая каймата да не става на едри парчета докато се пържи.Слагам към сместта,още на котлона,червен пипер,черен пипер,кимион и задължително чубрица (без нея мусаката не е същата) - абе подправки каквито имам други,може и копър.Прибавям каймата към нарязаните картофи,слагам сол и малко вода и във фурната пека.
После правя заливка от яйце,кисело мляко и брашно Peace

# 5
# 6
  • Мнения: 82
Към рецептата на Дес -Слагам още при запържването и 2 нарязани на дребно чушки,2 настъргани моркова,1супена лъжица Маги вълшебен вкус,/без кимион-мирише на кебапчета/картофите на много дребничко това е една от тайните
заливка само от яйца и кисело мляко за голяма тавичка 5 яйца и 500гр.кисело мляко без брашно става по пухкава

# 7
  • Мнения: 2 126
Кимиона на мен ми е любим и не ми мирише на кебапчета.Въпрос на вкус Peace

# 8
  • Мнения: 2 755
За мен най-вкусна става с тиквички и грах. Може да се сложи и картоф при тиквичките за по-голяма плътност. Кайма не слагам на тази мусака, а подправката и е копър, ако може зелен. Заливката и другите неща са като при обикновената мусака. Върви много и с кисело мляко.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 680
Мусака с ориз,кайма и лапад
Свекърва ми няколко пъти прави една много лесна и вкусна мусака-дори сина ми много я обича.
Точните пропорции на съставките не мога да ви дам,но основното е следното:
Запържва се в тавичка нарязан на дребно лук,към него се прибавя кайма ,запържва се добре,овкусява се с чер пипер,сол и чубрица/може и с други подправки-каквито обичате/,слага се измития ориз с 1 към 3 вода и след като кипне леко на котлона се прибавя нарязан на дребно пресен лапад/може и спанак,но ние имаме домашен лапад и затова/.
Тавичката се слага във нагорещената фурна докато ориза е полуготов.Залива се с разбити яйца и кисело мляко и отново се запича.Сервира се с кисело мляко
Става много вкусно  иможе да се консумира и студено.
Да ви е сладко Wink
п.с. Ще кача снимка другия път като я приготвяме Hug

# 10
  • ville de Quebec
  • Мнения: 509
Една малко по-различна мусака правя аз. Картофите ги правя на картофено пюре, с всичките му екстри - мляко, масло, сол. Приготвям каймата като за обикновена мусака с лук, добавям и гъби и чубрица, сол или каквито подправки са ви по вкуса. В намаслена тавичка редя половината пюре, след това каймата, ако желаете и ви е по вкуса ред царевица и завършвам пак с пюре и покривам с резенчета домати. Запичам във фурната и накрая настъргвам кашкавал. Да ви е сладко! Описаната мусака, тук по канадско я наричат "Пате шиноа", само че в доста по-семпъл и евтин вариант, защото се води яденето на китайските работници, които са бедни и един вид е ядене за бедните. Моят вариант е доста по-обогатен и по-вкусен съответно. Дъщеря ми го яде много, защото е лесно за дъвчене и вкусно.

# 11
  • Мнения: 23
Благодаря ви много,но ще си запазя правото за друг път,понеже ми се наложи да я направя по рано и не можах да дочакам отговорите ви.
Направих я както ми хрумни, но все пак стана,само кадето уж червения пипер който взех миналия ден се оказа че е лют  Laughing и стана разбира се люта мусака добрече моите хора обичат да им малко люто Blush
Иначе я направих така: запържих лука сложих и моркови,после картофите и каймата,подправките(един бульон,чубрица,лютия червен пипер,къри,сол)малко вода за да се посварят малко картофите и това е после в печката, после заливката с яйца,киселото мляко,брашното и кашкавал.
За мое щастие стана много добре само където малко лютеше. Peace

# 12
  • Мнения: 2 755
Е поне може да си сигурна, че пипера ти е бил от чушки, не от керемида Laughing

# 13
# 14
  • На небето
  • Мнения: 5 530
При мусаката картофите задължително предварително ги сварявам и настъргвам на ренде. Всичко друго е добавка според каквото имам, примерно: ориз със зеленчуци, нахут, соя на зърна (предварително сварени) овесени ядки, просо, царевица грах, подправки и т.н. варианти. И накрая поливка от прясно мляко и малко преди да стане кашкавал или поливка от яйце и кис. мляко. Обикновено правя ред картофи ред плънка и накрая пак ред картофи.

# 15
мили дами, с тези фиксове и вегети забравихте как се готви
една мусака ви се опъна...
в следващите постове ще пиша как се варят яйца , че от "Маги" по тази тема мълчат

# 16
И ето една истинска:


Приготвяне:1 час 30 мин.
Готвене:
Калории:
Описание:   
Продукти:   1 кг картофи
1 кг патладжани,
1/2 кг смляно телешко,
половин глава смлян лук,
250 г. консервирани домати, малко доматен сок,
половин водна чаша бяло вино,
чаша зехтин*,
шепа нарязан магданоз,
сол, пипер, щипка канела и индийско (мускатово) орехче.
За заливката:
1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.
*Рецептата е традиционна със зехтин, но спокойно може да се приготви и с олио.


Начин на приготвяне:   Нарежете патладжаните на кръгчета и ги наредете в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи нарежете на кръгчета и ги запържете в зехтин. Извадете ги от тигана преди да са съвсем готови, и ги отделете настрана. В същият зехтин запържете малко и патладжаните, но след изваждането ги сложете върху салфетки за да попият малко от мазнината.
Запържете лука до покафевяване, добавете каймата, и след десет минути добавете виното, доматите, доматен сос, магданоза, сол пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, махнете сместа от котлона и добавете настъргания кашкавал.

За заливката разбъркайте чаша мляко с брашното. Сварете останалото
мляко и ги смесвайте полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона добавете две яйца (разбити) и индийското орехче.

На дъното на намаслена тава подредете ред картофи. Покрийте с месната смеска, покрийте със слой патладжани, и отново добавете от смеската. Над последния слой покрийте със заливката.
Пече се на умерено силна фурна, до покафеняване.

Благодарности на Дарина
и www.zadoma.com


# 17
  • Мнения: 1 152
Едно от любимите ни ястия вкъщи:

Запържвам лук и кайма в тенджера с малко вода и олио. Добавям сол и черен пипер, картофи и червена чушка на кубчета, доматено пюре или пресен рендосан домат, и накрая червен пипер и чубрица. След като поври на тих огън сместа се изсипва в тавичка и се запича леко. Залива се с разбито кисело мляко, яйце и малко брашно. Отново се запича до златисто и се поръсва с пресен магданоз.

# 18
  • Nearby
  • Мнения: 194
http://www.iglika84.snimka.bg/album.php?album_id=272691&pid=6869520

това е любимата ни мусака (не обичам заливка)

# 19
  • Мнения: 1 731
 my_december,страшна аранжировка имаш. Joy Joy
Сори ама не се стърпях. Joy

# 20
  • Мнения: 566
мусаката я правя по традиционният начин с изключение на каймата.
нея е размивам в чаша топла вода и след това я добавям нкъм картофите. идеята е да не става на големи късове и да се разнесе равномерно по тавата. в
 сезона на тиквичките прибавям от тях към картофите

# 21
  • Мнения: 405
картофки,морковки,зелено бобче,кайма,лук,домати...и я правиш както си правиш обикновена мусака

# 22
  • Мнения: 486
Аз давам идея за заливка: 4 яйца, 1 заквасена сметана, 3 с.л. кисело мляко, настърган кашкавал - става страхотна,  много пухкава.

# 23
  • Мнения: 1 505
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.20
ето тук е моята любима мусака.Взех на заем идеята от перфектната ве4еря.Страхотна е.

# 24
  • Мнения: 3 830
Към рецептата на Дес -Слагам още при запържването и 2 нарязани на дребно чушки,2 настъргани моркова,1супена лъжица Маги вълшебен вкус,/без кимион-мирише на кебапчета/картофите на много дребничко това е една от тайните
заливка само от яйца и кисело мляко за голяма тавичка 5 яйца и 500гр.кисело мляко без брашно става по пухкава

 Peace

# 25
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Ето и една Постна мусака от мен Peace

# 26
  • Мнения: 2 266
Правя мусака с картофи и патладжани.Нищо не запържвам.Слагам всичко сурово.Когато е почти готово слагам заливката,която е от яйце,кисело мляко и малко черен пипер.Още малко във фурната,докато стане златиста заливката и мусаката е готова.

# 27
  • София
  • Мнения: 3 789
Освен кладическата мусака, правя също така с картофи или тиквички, лук, чушка, морков, ориз, кайма
Отгоре- стандартна заливка от кис. мляко с яйце и малко брашънце

Общи условия

Активация на акаунт