Карфиол, какво може да се приготви от него?

  • 5 328
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Пристанището на шейсетте кораба.
  • Мнения: 239
Предварително се извинявам ако има такава тема търсих с търсачката но не открих. Търся рецепти на ястия който могат да се приготвят от сварен карфиол
Аз по принцип досега винаги съм го панирала и пържила след това. Но сега първо нямам време и второ искам да приготвя нещо различно. Някаква идея ако някой е правил нещо да е бързо лесно и вкусно. 
Благодаря предварително

Последна редакция: ср, 19 сеп 2007, 17:12 от Солетка

# 1
  • Мнения: 7 474
Аз не го пържа, пека го Карфиол на фурна

# 2
  • София
  • Мнения: 1 951
От карфиол може да се приготви супа,и паниран карфиол.

# 3
  • София
  • Мнения: 607
И аз го пека във фурната. Накъсвам го на розички, леко го бланширам, нареждам го н тавичка и го заливам с готварска сметана, поръсвам с чер пипер и кашкавал.

# 4
  • Пристанището на шейсетте кораба.
  • Мнения: 239
Благодаря ви, много момичета   bouquet


# 5
  • Мнения: 5 228
Аз го бланширам заедно с 1-2 моркова на кръгчета, отцеждам, заливам с гъст бешамел, индийско орехче, отгоре настърган кашкавал и пека във фурната. Много любимо.

# 6
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Аз го варя с малко сол (става бързо, не бива да се кашне), накъсан на розички, и го панирам. Пържи се в силно сгорещено олио, както и всички панировки. Хапва се студен.

# 7
  • Мнения: 2 199
паниран най го обичам първо се бланшира след това по класическия начин се панира   bouquet

# 8
  • Мнения: X
Карфиола го правя по една рецепта, която търпи много модификации според вкуса и моментното ми настроение.
карфиола на розички го бланширам леко в подсолена вода. Изсипвам го изцеден в йенска тавичка. Между розичките нареждам парченца кашкавал( бяло сирене, синьо сирене, ементал...каквото има в хладилника) и/или шунка (колбас, кренвирш, варено пилешко...). Заливам със сос бешамел в който съм сложила куркума и черен пипер и пека до порозовяване. Правила съм го и с маслини като добавка - хубаво е. Вместо карфиол съм слагала броколи, както и смес броколи и карфиол - страхотно става.

# 9
  • София
  • Мнения: 35 977
паниран най го обичам първо се бланшира след това по класическия начин се панира   bouquet
и аз   Peace или бланширан + олио+оцет+сол+инд.орехче

# 10
  • Мнения: 3 416
и аз го обичам най-вече паниран,рецептите сa по-горе,a и бланширан със сос бешамел

# 11
  • Мнения: 11 747
Аз си правя Салата с карфиол
както е сувро,накъсвам го на розички,прибавям му няколко сварени яйца,нарязани,сол и майонеза.Тооолкова вкусно става  Crazy Хрупа и е свежо,пък и много бързо.

# 12
  • София
  • Мнения: 3 611
Правила съм и една рецепта-Свинско с карфиол и ориз,става интересно и определено е различно.Ако ми остане време ще пусна и рецептата(щото трябва първо да я намеря Wink )

# 13
  • София
  • Мнения: 7 800
Аз го задушавам на пара заедно с броколи и моркови, после задушените зеленчуци ги овъргалям в масло. Става божествено вкусно.  Heart Eyes

# 14
  • Мнения: 6 390
Аз го задушавам на пара заедно с броколи и моркови, после задушените зеленчуци ги овъргалям в масло. Става божествено вкусно.  Heart Eyes
и аз така като гарнитура го предлагам обаче

Иначе се сещам за Карфиол на фурна
Накъсвате на малки розички карфиола, сварявате ги, изцедявате водата. Приготвяте си бешамелов сос, и много настъргано синьо сирене или кашкавал - аз  ги мешам
Слагате в тавичка карфиола, понякога слагам и шунка на парченца ако имам де, заливам с бешамела и най-отгоре със сиренето и кашкавала.
Може и в гИУвечета да се пече, направо на порции.
Пече се на средна фурна, около 20мин.

Намерих рецептата със снимки - не мой, но е с броколи и карфиола, и по отделно е супер  chef







# 15
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Много е вкусен  Peace
Обичаме го и сварен (леко хрупкав) със сметанов сос с топено или синьо сирене.

# 16
  • NY
  • Мнения: 209
Аз съм яла карфиол приготвен като картофено пюре......

карфиола се задушава на пара
после парченцата се слагат в блендер, или  в кухненски комбайн /така ли се казва  newsm78/.....
налива се мляко, още по- добре течна сметана
малко сол,може и парченце масло
разбива се докато се получи пухкава смес

изключително вкусно е  Peace



# 17
  • Мнения: 4 406
Аз съм яла карфиол приготвен като картофено пюре......

карфиола се задушава на пара
после парченцата се слагат в блендер, или  в кухненски комбайн /така ли се казва  newsm78/.....
налива се мляко, още по- добре течна сметана
малко сол,може и парченце масло
разбива се докато се получи пухкава смес

изключително вкусно е  Peace




и малко чесън!!!

# 18
  • Мнения: 307
Аз го сварявам – цял. После го вадя в дълбока чиния, поръсвам с галета и заливам с много разтопено масло. Става много вкусна гарнитура.

# 19
  • Мнения: 5 362
Паниран така и не ми хареса Sick
Но виж на супичка бива Peace

# 20
  • Мнения: 4 358
Много е вкусен  Peace
Обичаме го и сварен (леко хрупкав) със сметанов сос с топено или синьо сирене.

И аз така го обичам - сварен със сосче от сметана, сол ,зехтин и оцет. А и чесън слагам малко и черен пипер.
Паниран също правя.

# 21
  • Мнения: 269
Аз го правя на салатка, ей така, суров  chef
Накъсвам го на розички, нарязвам червена чушка и моркови, обилно наръсвам със целина и слагам оцет, олио и сол. Може и броколки да сложиш Thinking сигурно ще стане вкусно.
На вкус е като прясна туршия. Ходи на всякакви манджи, а и само така, натюр, не е никак зле. Даже дребната го яде!
Ама какво вкусни рецепти сте дали, момичета! Ще взема да ги пробвам  bouquet

# 22
  • Русе, у дома
  • Мнения: 740
Днес направих крем-супичка от карфиол. Да има за детето, а и за нас....
Сложих два картофа да уплътнят, морков, карфиола на розички да се варят в тази последователност. Зеленчуков бульон, дафинов лист. Извадих даф.лист, пасирах, настъргах кашкавал, застроих със сметана. Опекох крутони с риган, червен пипер, сол и зехтин. Бързо, лесно, вкусно....
А иначе правя и огретен с картофи, сирене и карфиол. Подправки - копър и черно пиперче...

# 23
  • Мнения: 3 360
Правила съм паниран и не беше лош LaughingЩе опитам и от вашите предложения Peace

# 24
  • Мнения: 2 381
Направих карфиола по рецептата на Leo.Невероятно вкусен е Grinning
Leo, мерси за рецептата  bouquet

# 25
  • Мнения: 292
Ами на мен ми харесва така- сваряваш го, после го пасираш или нарязваш много ситно слагаш му 1 лъжица кисело мляко, майонеза на вкус, сол на вкус, черен пипер, може малко лимонов сок.Това е като салата.
Също и паниран го харесвам Peace

# 26
  • Мнения: 1 726
Карфиол с галета

Сварява се 1 глава карфиол накъсана на розички, изцежда се и се намачква с вилица.
В тиган се изсипват 2 кафени чаши галета и олио колкото поеме и се запържва за кратко, внимавайте че става много бързо. Изсипва се върху карфиола и се обърква. Това е по-скоро някаква гарнитура , но на нас много ни харесва и си я ядем само така. 

Последна редакция: сб, 22 сеп 2007, 16:28 от savina_h

# 27
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Днес си купих карфиол от пазара. Утре ще пробвам рецептата на Лео. Това с галетата също ме заинтригува, както и пюрето от карфиол. Май ще тичаме за още   Laughing

# 28
  • София
  • Мнения: 581
Аз го правя на салатка-накъсан на розички слагам сол,оцет 1:1 майонеза и кис.мляко.Става невероятно вкусно Peace

# 29
  • Мнения: 1 104
Страхотни рецепти. Аз предимно панирам съм го правила, но ще се възползвам от вашите предложения. Друго което често правя с карфиол е следната салата -задушавам карфиолът на розички, заедно с няколко морковал Докато зеленчуците са още топли леко ги запържвам в олио.След като ги извадя, слагам сол и оцет. Много бързо и вкусно.

# 30
  • Мнения: 5 713
Аз днес направих торта от карфиол, но 4 различни на цвят сорта + броколи за 5-ти цвят:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=96942&photo=26

Към нея имаше сос от 3с.л. масло; 30 гр брашно; 2 ч.ч. прясно мляко; 85гр кашкавал за разтопяване / аз сложих чедар /; индийско орехче, сол и черен пипер.
Разтопява се маслото и се слага брашното; бърка се за 2-3 мин; после се прибавя млякото; бърка се за около 5мин; след това кашкавала; като се разтопи, се слагат подправките.

# 31
  • Русе
  • Мнения: 2 354
Току-що си направих салатка с карфиол    chef  .Стана перфекциозна  Heart Eyes
1 карфиол се начупва на розички и се сварява, като към водата се прибави малко бульон. След като се свари , отцежда се и отгоре се настъргва кашкавал. Става божествено. (По желание може и сол. Аз почти на употребявам сол  Embarassed )
Още по-добре ще се получи, ако се прибавят и няколко розички броколи  Heart Eyes

# 32
  • Мнения: 466
Аз освен паниран го правя и по следния начин:

Сварен и изцеден карфиол на малки парченца се запържва в зехтин (може и с масло или олио)  и чесън.
Сварявам макарони, които да се ядат с лъжица , отцеждам им водата, но не цялата и ги смесвам с запържения карфиол с чесън. Сервирам  с пармезан или настърган кашкавал.

 Може да се добави и сметана при пърженето на карфиола, но тогава е нужно да се запърже с по-малко мазнина.

Дано да ви хареса!

# 33
  • Мнения: 685
А някой от вас правил ли е туршия само с карфиол?

# 34
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Току-що си направих салатка с карфиол    chef  .Стана перфекциозна  Heart Eyes
1 карфиол се начупва на розички и се сварява, като към водата се прибави малко бульон. След като се свари , отцежда се и отгоре се настъргва кашкавал. Става божествено. (По желание може и сол. Аз почти на употребявам сол  Embarassed )
Още по-добре ще се получи, ако се прибавят и няколко розички броколи  Heart Eyes
Леле, супер! Аз съм почитателка на карфиол и броколи!  Peace

# 35
  • Мнения: 5
любимата ми рецепта за карфиол е следната:сваряваш го в подсолена вода предварително накъсан на розички,след това го запържваш в съвсем малко мазнина за около 1-2 мин.След това се залива с готварска сметана и топено сирене,а като подправка слагам само черен пипер.Оригинала на рецептата е с синьо сирене и ементал но така и не съм го изпробвала.Дано ти хареса Wink

# 36
  • Мнения: 3 036
Основно ястие
1 килограм карфиол;
2 големи домата;
1 голяма зелена пиперка;
1 глава лук
4 картофа;
1 супена лъжица маргарин;
сол,чубрица и малко лютив червен пипер.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маргарина,поръсва се с чилито и се разрежда с 1 чаена чаша вода.Прибавя се нарязаната на кръгчета зелена пиперка и по желание 1,2 скилидки чесън.Задушава се докато изври.Добавя се накъсания на розички карфиол и под капак се задушава до омекване.Слагат се нарязаните домати(или доматено пюре) и се вари 10-15 минути.

# 37
  • Мнения: 506
карфиола ми е любим,но другите вкъщи не го тачат много ,затова най-бързо си го правя на салата с краставица,чесън,сол ,оцет и олио

# 38
  • варна
  • Мнения: 263
А някой от вас правил ли е туршия само с карфиол?
Всяка туршия става и само от карфиол.

# 39
  • Мнения: 7 091
Аз го правя на фурна с много кашкавал като подложка, кисело мляко, яйца, подправки и т.н.


Като кликнете на линка има снимка стъпка по стъпка,ако някой иска преведа и рецептата си.  Peace

# 40
  • Мнения: 1 547
Ами на мен ми харесва така- сваряваш го, после го пасираш или нарязваш много ситно слагаш му 1 лъжица кисело мляко, майонеза на вкус, сол на вкус, черен пипер, може малко лимонов сок.Това е като салата.
Също и паниран го харесвам Peace
А, така, а тази салата носи и сладка царевица от консерва.

Общи условия

Активация на акаунт