Как приготвяте качамак?

  • 58 713
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 917
Преди време в Банско бях яла мн вкусен качамак. И сега си купих пакетче от магазина. Има някакви рецепти на опаковката, но разчитам да споделите вашият опит, че никога не съм правила пък мн ми се хапва.

# 1
  • Мнения: 1 881
Правя само готов, избирам марката "Анжел", много е вкусен. Преди беше в червена триъгълна пирамидка с дървена лъжица подарък, но нещо не го откривам напоследък. Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)
Правя го според описанието на опаковката, после в стъклена тепсия сипвам 1/2 от качамака, заливам с разтопено масло, червен пипер и натрошено сирене и пак така /става на два реда/. Сервирам задължително със салата според сезона, най му отива зелена салата eat

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 12:25 от Небесна

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 694
Купувам готовите,спазвам инструкциите на опаковката :вода ,сол и бъркам....
"налагам" със запържено масло и сирене,като ги редувам
Много е лесно и често го правя

# 4
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Аз го харесвам на каша. Заливам 3-4 с. л. качамак със студена вода и варя, като периодично разбърквам. Посолявам, слагам бучка масло и сервирам поръсен с червен пипер и натрошено сирене.
И аз така, но без червения пипер  Peace.

# 6
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Аз не съм правила но сестра ми го прави много вкусен.Качамака се прави по описания начин на опаковката отделно прави сос от кайма и домати като за спагети сервирасе качамак отгоре соса може и пармеджано.

# 8
  • Мнения: 3 419
качамака и аз го харесвам на каша,сварявам го във вода,на око се преценя гъстотата,заливам с препържено масло с червен пипер и сирене прибавям и още нещо,което може д ане с ехареса на всеки,но аз добавям лъжица зелев сок или сок от буркан с люти чушки,невероятно е!

# 9
  • NY
  • Мнения: 209
Виждала съм как се прави качамак , но аз не съм се опитвала да приготвя
от гледането знам това

в тенджера с  подсолена вода се сипва царевично брашно
с дървената лъжица се правят няколко дупки в брашното
водата започва да ври и бълбука през дупките
не си спомням колко време обаче трябва да ври така

после тенджерата се сваля от огъня
и качамака започва да се бърка продължително с дървената лъжица,докъто започне да се отлепя от стените на тенджерата
Разтила се в тавичка, залива се разтопено масло  и се поръсва  с натрушено сирене
а през зимата се поръсва с парченца бекон, сирене и мазнината от печения бекон

Сега се сетих, че в едно кулинарно предаване, не си спомням кое, но не беше българско, готвачът приготвяше едни кубчета от качамак за гарнитура - сварява се качамака и се изсипва в правоъгълна тавичка да се стегне добре. След това се нарязва на малки кубчета - бяха около 2 см - и се панират, но не си спомням панировката. Това беше с половината от кубчетата, а останалата половина ги наниза на шишчета, намаза ги с разтопено масло и ги запече на скарата. Май че ги поръси и с някакви подправки преди да ги сложи да се пекат. Тогава като го гледах, бях решила да пробвам как ще се получи, но така и не опитах. Но сега като се сетих може и да направя такива кубчета.

Качамака на запад го наричат полента. Полентата е била храната на бедните в Италия преди време.
След като изтине и стегне в хладилника, полентата може да се нареже на кубчета, или правоъгълници....
Може да се грилне на скара, да се се запърже и сервира с настърган пармезан, да се приготви като крутони за супа

вариациите са много

# 10
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 521
И аз само съм гледала как го прави баба. Начина е горе долу като описания от Eklere.  Laughing

... Ако някой го е виждал, да сподели, ще се запася:)


Не се запасявай, като стои продължително време царевичното брашно става горчиво.  Laughing

# 11
  • Мнения: 1 808
Един единствен път съм яла качамак. Истински, родопски. Правиха го пред мен. Имам много хубав спомен от него като за нещо доста вкусно и доста калорично. Спомням си как момчето го бъркаше в един дълбок съд, да не кажа кофа, ама на такова приличаше. С една огромна дървена лъжица. Бърка го доста време и обясни, че се иска сила за качамака. Което само по себе си беше предпоставка да не си помислям да го правя - много съм зле с ръцете. После бе полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки, или по-модерно казано - бекон.
Не съм се наемала да го правя, не съм си и помисляла дори. След видяното тогава. Беше на 1.януари. В сърцето на Родопите. Навън - сняг с човешки бой, вътре - ухание на запържено масло. Зимна приказка. Ех, спомени, спомени...
Като чета тук обаче, се замислям. Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.

# 12
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
.........полят с мазнина, масло най-вероятно, сирене и пръжки....

Вуйна ми го прави точно така (живее във Видинско). Там по принцип го ядат на пита, като хляб (мамалига му викат). Спомням си прабаба ми го режеше със специален конец с вързани в двата края оронени царевични мамули като дръжки.

Как така се прави толкова бързо, идея нямам. Освен ако не е полуфабрикат. Което не е същото.

Не мисля, че е полуфабрикат, то на брашното му трябва само да кипне, за да не е сурово. Ако си уцелил желаната гъстота де. Иначе вариш и бъркаш, докато се сгъсти.
А по принцип качамакът ми е по-вкусен, след като престои малко похлупен (тъкмо да поизстине). Брашното някакси набъбва (като грис) и качамака не е така зърнест. Абе по-вкусен става  Peace
А и е много полезен, "метла за червата", както казва майка ми  Laughing

# 13
  • Мнения: 386
имам спомени от готвене на качамак като бях дете
една стара трънска рецепта е с много вода, сол, и бъркане по часовниковата стрелка с точилката, в голяма тенджера. така се сварява по-добре, става пухкав и много, много вкусен. ама много време го бъркаха, освен това не ври, а е топъл ама точно толкова, колкото да не заври
после се слага много разтопено масло и много сирене и става чудо на чудесата  Party

между другото в готварската книга на софия лорен има много рецепти за качамак

иначе аз сега го правя леко "ал денте" - съвсем леко сварен и пак с много сирене и масло - веднъж се живее  Joy

Сварявам го според това какво пише на опаковката - пропорциите брашно - вода са различни на различните видове качамак. През това време в тавичка слагам разтопено масло и натрошено сирене на дъното и като стане готов качамака го изсипвам отгоре. Оставям го да се стегне и след това режа и сервирам обърнат - със сиренето нагоре. А друг вариант е в тавичката вместо масло и сирене да се сложи масло, натрошени орехи, захар и канела. И пак се сервира обърнат - става невероятен десерт.
това с канелата и качамака ми хареса - ще взема да пробвам, благодаря за идеята

# 14
  • Мнения: 5 001
У нас качамак сме яли и сладък( с канелата) и солен( със сирене и пръжки).Предпочитаме го солен де...Въпрос на вкус Simple Smile.Но важното според мен е,че го правим от царевично брашно(продава се в магазините),а не от готовите пакетчета.Има малка хитрост при варенето.Брашното се пресява,слагам да заври подсолена вода,отделно си разтварям 4аст от брашното с малко студена водичка(да стане на кашичка).След като заври водата,при непрестанно бъркане сипвам от разреденото брашно- така не става на буци.Бърка се с дървена лъжица.Важното да се знае е,че може да се добавя брашно,но не и вода.

# 15
  • Мнения: 442
Много го обичаме, пък и става страшно бързо. Ползвам някакъв унгарски- сипвам в подсолена вода и бъркам, докато се сгъсти. Като изстине става още по- гъст. Отгоре го поливам с разстопено чисто масло или олио с пръжнат червен пипер, ръся сирене и слагам задължително маджун /ние така го наричаме, сладък гъст сироп от цвекло/.

# 16
  • София
  • Мнения: 474
Бързият качамак се приготвя от царевичен грис и наистина не е лош. Но истинският качамак е от натурално царевично брашно. Винаги гледайте датата на годност, защото е само 3 месеца и след това започва леко да нагарча. Аз му хванах цаката с бъркалките на миксера - разтварям брашното в студена вода, да няма бучки и варя при непрекъснато бъркане. Винаги ми е ставало,а и на когото съм го казала е оставал доволен. Гарнирането е по вкус, но наистина солен е най-хубав. Да ви е сладко!

# 17
  • Countryside
  • Мнения: 11 635
Бреееей аз съм яла само солен със запържено масълце+червен пипер и със сирене или бекон. Ще взема да пробвам и сладък с орехи и канела, ммм любима комбинация  Mr. Green
Баба го правеше по 2 начина - единия както сте описали и се насипва в панички, втория разстила се върху сирене в тавичка и масълце с червен пипер, та разстила се качамака и се запича във фурната да хване лека коричка (незнам нито градуси, нито за колко време, аз пробвах да запека моя, но изкипя  ooooh! ) после режеше с конец. Качамакът, заедно с пърленките със сирене и козунаците ми остава най-яркия спомен от нея (почивай в мир мило бабе  Praynig )

# 18
  • на едно прекрасно място
  • Мнения: 150
Родопския качамак и родопската баница(клин)са две страшно вкусни ястия.
Бяхме на почивка в Родопите и там съм ги яла-просто са божествени.
Веднага си записах рецептите.
Ето ги ,ако някой има желание да си ги сготви няма да сгреши Hug

 
КАЧАМАК
Продукти: 1кг картофи, 1кг брашно, 250г масло(вместо масло може да се използва месо или три-четири пържени яйца), сол на вкус

Начин на приготвяне:  Нарязвате картофите на малки кубчета и ги слагате в литър вода да заврят. Оставят се да врят около 20 мин. и след това равномерно се насипва брашното върху тях. С точилка се правят няколко дупки, за да излиза парата през тях, така се оставя да ври още 20 мин. След това се изкарва от огъня и се обърква много добре с точилката. Маслото, месото или пържените яйца се приготвят предварително в тиган. Половината от тях се наливат на дъното на тава. Качемакът се разтила в тавата, а след това върху качамака се излива останалата част от маслото(месото или яйцата). Отгоре пожелание се поръсва с извара или сирене. Заедно с качемака се сервира кисело мляко, салата или туршия.

Клин от картофи ( Пататник)

Продукти: 1 кг. картофи, 1 глава кромид лук, чипка сол, две точени кори.

Начин на приготвяне: Начин на приготвяне: Картофите се обелват, измиват и настъргват на ренде. Нарязвате лука на ситно и го обърквате заедно с настърганите картофи, като прибавяте и едно яйце. Разточват се две кори според големината на тавата. Намазва се тавата с олио, слага се едната кора, върху която слагате от готовата смес от картофи, след това покривате с втората кора и печете на умерен огън. Като се изпече, с помощта на дървена табла обръщате пататника от другата страна и се пече отново да зачервяване на кората.

# 19
  • Мнения: 105
Кусах си един единствен път и се отказах да ям такова нещо, Ообачее рецептата на sisii с кайма chef Blush ще се пробваа  Embarassed

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 260
Кусах си един единствен път и се отказах да ям такова нещо, Ообачее рецептата на sisii с кайма chef Blush ще се пробваа  Embarassed
Уверявам те че е много вкусно поне на мен ми харесва но аз обичам качамак.

# 21
  • Мнения: 444
Преди време в Банско бях яла мн вкусен качамак. И сега си купих пакетче от магазина. Има някакви рецепти на опаковката, но разчитам да споделите вашият опит, че никога не съм правила пък мн ми се хапва.
Винаги го правя по рецептата на пакетчето
После ред качамак , ред сирене полято с разтопено масло , ред качамак ..........

# 22
За някои неща не са нужни правилата на форума. Темата си е тема и писането в нея е добре събрани на едно място мнения в по-продължителен период. Всичко се нуждае от развитие.А сега за качамака. Вижте, дами, не се плашете толкова от необходимостта на мъжка сила. Вярвам, че нито една от вас не е по-немощна от моята 76 годишна майка, която е с големи болки в краката и се движи трудно. Снощи след като е пуснала да смели една тенекия прясно ронена царевица на фуражомелката. Доброто качество на млевото я навело на мисълта да отсее за качамак. И днес отсяла царевичното брашно със ситото. Без да мери количества, сложи в тенджерата малко сол,една лъжица свинска мас (за да не става на "вълци", тоест да не се получават бучки като съсиреци) и с бъркане преди да е завряла водата, сипа царевичното брашно. Бърка се с точилка от онези тънките, не от новите с дръжки в двата края. Отначало е супер лесно. Като заври и започне да се сгъстява, бъркането става по-трудно, но не чак толкова, че дамите да се оправдават, че е мъжка работа. Също като игра на пилон. Wink. Бърка се докато се "поизпече", да започне да се вдига с точилката нагоре.
После вече си го приготвяте по вкус. Аз лично го обичам подсладен.

Общи условия

Активация на акаунт