Гроздеее! Какво да го правя?

  • 5 494
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Sofia
  • Мнения: 358
Мами, моля ви помагайте. Новата ни къща наследихме с 6 лози. В момента са отрупани с грозде което е нападнато от оси. Не можем а и не знам как се прави нито вино нито ракийка. Прочетох днес нещо за мариновано грозде(може би ще е като сладко) та сега ще го правя.  Давайте идеи за сиропи ли, вина ли, компоти ли и аз не знам вече какво да бъде Thinking

# 1
  • Мнения: 7 474
Пила съм компот от червено , много ароматно грозде-невероятен беше  Crazy

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 358
Рецепти, рецепти моляяяя! Praynig

# 3
  • Мнения: 6 017
Ами компот можеш да направиш- прави се като всички останали компоти, сладко- за съжаление аз не съм правила, но баба ми е, но е на село и няма как да я питам- а ще се прибере към края на седмицата- ако искаш изчакай, можеш и да го консумираш прясно, да си направиш винен оцет.

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Аз правя от грозде компот и сок със соковарка. Стават много ароматни. Не се колебай. Ако нямаш соковарка, мятай компотите. Възможни са и други идеи, но това става най-бързо.

# 5
  • Мнения: 597
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Желе от грозде

1 кг. грозде
400 гр. захар (тук се ползва специална захар за сладка, вътре има добавено нещо за желиране.
                       предполагам, че някакъв фикс за сладка ще ти свърши работа)
ванилия

зърната грозде се намачкват. семената не е необходимо да се махат.
полученият сок се вари със захар (съотношение 2:1) за 5 мин. на силен огън. обира се пяната и се добавя ванилията.
вари се ощ 10 мин. на слаб огън.
сипва се в сухи бурканчета и се обръща с капачката надолу докато изстине.


Желе от грозде 2

2 кг. грозде
250 мл сок от портокал
сока от 2 лимона
1 пак. лимонена киселина
~ 2 кг. захар (споменатата в горната рецепта)

зърната грозде се варят със сока от портокал и лимон докато всички зърна се спукат.
претрива се през цедка и количеството получен сок се смесва с равно количество захар.
вари се още около 15 мин. на слаб огън.
пълни се в сухи бурканчета и се обръщат с капачката надолу.

# 7
  • Мнения: 1 951
От 6 лози отрупани с грозде освен ракия, не виждам какво да направите  Laughing
Добро грозде - добра ракия...

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 358
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

Това сега ще го пробвам, точно изстисквах на децата да пият пресен сок  и останалия ще го затворя. Ама без нищо ли към него?

# 9
  • в провинцията
  • Мнения: 249
Направете си 1-2 разтоварващи дни с грозде  Laughing

# 10
  • Мнения: 1 951
И аз наскоро имах подобно питане. Ето темата ако искаш да разнообразиш с някой сладкиш:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=213381.0

# 11
  • София
  • Мнения: 495
Спомням си че като малка при баба ми винаги оставяхме грозде да се суши за стафиди. Няма никаква специална технология- само се подбират здрави гроздове, измиват се и се оставят на проветриво място. Май за около месец трябва да стане  Thinking

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Направи си го на гроздов сок със сокоизтисквачката, и аз се борих с много грозде миналата седмица - на сок изпихме половината!  Peace

# 13
  • Мнения: 764
За сладко,за стафиди и за разни други ,гроздето май трябва да е без семки,ей хора... Laughing

# 14
  • Мнения: 597
направи сок
става страхотен , много сладък без да му се добавя захар, може и да го смесиш и с други плодове - ябълки, круши

в бутилки
стерилизираи го 5 мин

Това сега ще го пробвам, точно изстисквах на децата да пият пресен сок  и останалия ще го затворя. Ама без нищо ли към него?



без нищо, тои е много сладък и садържа много захари
сташно полезен е
затваряш , без семки и като кипне 5-10 мин

ако нямаш соковарка си купи обезателно дори и сега да не я ползваш щом имате грозде ще я ползваш за в бадеще
може да добавяш и сливи в соковарката
става страхотно

може и да направиш нещо друго - сложи гроздето на пара за да може по-лесно да му изсстискаш сока

# 15
  • София
  • Мнения: 410
А някой знае ли как се прави винен оцет? Ябълков съм правила, но винен не. И аз трябва да оползотворявам много грозде Laughing

# 16
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Конфитюр от грозде

8 кг. грозде, 5 кг. захар, 200 мл винен оцет, 150 г орехови ядки, 5-6 розички карамфил, 1 канела.
Гроздето се почиства от дръжките, посипва се със захарта, оцета и 1 ч.ч. вода. Вари се на бавен огън, като се обира образувалата пяна и изплувалите семки. Когато сместа достигне желаната гъстота се добавят ядките и ароматите. След 10 мин. се сваля от огъня и се насипва в сухи буркани.

Баница с грозде

25-30 г мая се размива с 1 ч.л. захар, щипка сол, 1 с.л. вода, 1 яйце и 2 с.л. брашно. Получената каша втасва, след което се размива с 1 ч.ч. топла вода. Пресяват се 500-600 г. брашно, оформя се кладенче, в което се сипва сместа с маята. Омесва се меко тесто, което се разделя на 12 до 15 топки, поръсват се с брашно. Почистваме около 2 кг грозде. Приготвяме 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. олио.
Разточваме добре набрашнената топка на тънък лист, като при нужда ръсим обилно с брашно. Върху кората редим шепа грозде, поливаме с 2 с. л. олио и ръсим захар (според сладостта на гроздето, примерно 1-2 с.л.). Навива се на руло и се слага в добре намаслена тава. По същия начин  се процедира и с останалите топки тесто. Рулата се намазват с олио и се набучват тук-там с вилица. Пече се в силна фурна, след 10 мин фурната се намаля до 160 С.
Ухае божествено  Peace

# 17
  • Мнения: 2 439
Направи мъстеница - крем от нишесте и гроздов сок, оставен 2-3 дни в хладилника, може отгоре да се поръси с орехи или други ядки.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 358
Благодаря ви за идеите. Ма то си било трудоемко това! Зрънце по зрънце да махнеш зрънцата. Тя за това е толкова скъпа грозданката Grinning

# 19
  • Мнения: 157
Компотът от грозде става ненероятен и се прави много лесно: 4-5 суп. л. захар, грозде и вода за един буркан 800 мл. Внимавай при стерилизирането на бурканите - да не е повече от 5 мин.

# 20
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Благодаря ви за идеите. Ма то си било трудоемко това! Зрънце по зрънце да махнеш зрънцата. Тя за това е толкова скъпа грозданката Grinning
Грозданката става с чепките Wink На мен ми казаха рецепта за "трушия" с грозде - в трилитров буркан се изронват зърната плътно, слагат се 9с.л. захар и 3суп.лъж. оцет. Долива се с вода и се чака да "втаса". Получавали се твърди зърна и сладко-кисел газиран сироп, като шара. Тия дни ще го пробвам, но в малък буркан, дозата намалена 3 пъти.

# 21
  • Мнения: 1 427

Грозданката става с чепките Wink На мен ми казаха рецепта за "трушия" с грозде - в трилитров буркан се изронват зърната плътно, слагат се 9с.л. захар и 3суп.лъж. оцет. Долива се с вода и се чака да "втаса". Получавали се твърди зърна и сладко-кисел газиран сироп, като шара. Тия дни ще го пробвам, но в малък буркан, дозата намалена 3 пъти.
Това съм го опитвала като малка-отвратително ми беше!

Общи условия

Активация на акаунт