A козуначени кофлички и други подобни?

  • 5 938
  • 33
  •   2
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 927
Ето какво се амбицирах да направя вчера, след като се засрамих от темата за козунаците, а рецептата отлежава отдавна в тефтера и чака за проба:


Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking

Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.

Още: олио, яйце за маназване, мед.

След като се омеси тестото така, че да не лепне, се оставя 1 час да втаса (или колкото е необходимо). След това тестото се намазва с олио и се удря 100 пъти по плота. Разточва се на кора, намазва се с олио и се навива на руло. Нарязва се на кръгчета и се нареждат в тава. Оставят се да втасат, намазват се с жълтък. Пекат се на 180 С. След опичане се намазват с мед.

Малко уточнения:
аз направих 1/2 доза, по простата причина, че тавата ми не събира тесто от 1 кг. брашно. Все пак отиде повече брашно от предвиденото 1/2 кг - формулата "да не лепне" се получи едва след още 150-200 гр. брашно. В рецептата не се споменаваше поредността на забъркване. Използвах прясна мая, мас. При удрянето по плота, някъде към края започнаха да се получават мехурчета в тестото. След опиччане кифлите не се дърпат на конци, но са сладки с типично козиначен вкус.

За любопитните, да съм полезна, ето малко картинки, общо са 3:


http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632479503470156250.jpg

# 1
  • Мнения: 4 358
Много месене ли трябва?
Питам, защото съм малко бременна и тази година мислех да не правя домашен козунак, че ще ми дойде множко натоварването.
... а кифлите ми звучат чудесно и изглеждат още по-чудесно  Grinning

# 2
  • Мнения: 3 927
Не го месих много, само колкото да стане хубаво гладко тесто. Но удрянето в плота явно е достатъчно Wink , а и не е трудно - става като за малко бременни Wink

п.с. лично аз не съм месила никога козунак, не знам какво трябва да стане точно козуначеното тесто Blush

# 3
  • Мнения: 3 042
Тане, като я видях тая снимка направо ми замириса! Непременно ще го пробвам това!

# 4
  • Мнения: 1 655
Никога не съм се пробвала да правя козунак, но ще взема да пробвам рецептата ти.
Тане, би ли дала рецептата за тази торта. Изглежда много вкусна, особено с този оранжевия крем над блата.
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632438415269687500.jpg

# 5
  • Мнения: 1 629
никога не съм месила, та бихте ли ми обяснили кое в каква последователност да направя, а и на колко градуса и колко време да пека?

# 6
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Svetla1
Никога не съм се пробвала да правя козунак, но ще взема да пробвам рецептата ти.
Тане, би ли дала рецептата за тази торта. Изглежда много вкусна, особено с този оранжевия крем над блата.
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632438415269687500.jpg


Това е лунната торта на bibi от едноименната тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14113&highlight=%CB% … 0+%F2%EE%F0%F2%E0

Но може би защото не спазих оригинала, рецептата не ми допадна....... а крема е оранжев заради светкавицата Wink , иначе е светлошоколадов Simple Smile . Но аз не съм критерий, на теб може да ти хареса Simple Smile

# 7
  • Мнения: 3 927
Цитат на: muriel
никога не съм месила, та бихте ли ми обяснили кое в каква последователност да направя, а и на колко градуса и колко време да пека?


И аз не бях месила козуначено тесто, а само обикновено, но направих следното: разбих яйцата със захарта, добавих маста и киселото мляко и на края маята, размита с малко водичка. Последно добавях брашното и бърках докато можеше, след което месих на плота. Тестото ми бухна, но за повечко от час, което значи, че не съм сгрешила много-много.

Кифличките се опекоха за около 35-40 минути на 180 С на моята най-обикновена фурна. Но....всяка фурна си е различна....

Нека някой, който умее да меси да даде повече акъл Bulb

# 8
  • Мнения: 1 655
Цитат на: Taneto

Това е лунната торта на bibi от едноименната тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=14113&highlight=%CB% … 0+%F2%EE%F0%F2%E0

Тенкс. Отивам да разгледам

# 9
  • Мнения: 4 358
Тане, сигурно ще ги пробвам.
Днес правих обикновени кифлички и не се уморих много, предполагам няма да ми се опрат и козуначените... а като гледам снимката, стимулът ми расте  Grinning

# 10
  • Мнения: 1 771
И аз не бях месила козуначено тесто, а само обикновено, но направих следното: разбих яйцата със захарта, добавих маста и киселото мляко и на края маята, размита с малко водичка. Последно добавях брашното и бърках докато можеше, след което месих на плота. Тестото ми бухна, но за повечко от час, което значи, че не съм сгрешила много-много.

А извинявай маята суха или прясна трябва да бъде.

# 11
  • Мнения: 4 358
Малко встрани от темата - откъде си купувате мас?

# 12
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Илиана
А извинявай маята суха или прясна трябва да бъде.


В оригинала на рецептата е със суха мая, но аз ползвам жива. По-горе писах, че съм сложила от нея Simple Smile - тя по принцип по-бързо втасва...

Теди, аз установих, че в супермаркетите се намира, но на щанда с пакетираните салами и шунки......но първо попитах девойките, които се грижат за витрините

# 13
  • Мнения: 4 358
Мерси, ще попитам  Simple Smile
Преди време ми бяха дали цял буркан домашна, но за съжаление свърши.

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 2 102
Наистина изглежда апетитно, но ако примерно се направият с формата на кифлички дали ще станат или ще се разлеят много според теб?

# 15
  • Мнения: 4 358
Аз мисля като кифлички да ги навия. Тестото се разлива много само, ако е превтасало.

# 16
  • Мнения: 4 358
Тане, наканих се за кифличките, но ми изникна един въпрос.
Сигурна ли си, че млякото е кисело? Не съм правила досега козуначено тесто с кисело мляко, а само с прясно  Rolling Eyes

# 17
  • Мнения: 1 771
Цитат на: tedi_b
Тане, наканих се за кифличките, но ми изникна един въпрос.
Сигурна ли си, че млякото е кисело? Не съм правила досега козуначено тесто с кисело мляко, а само с прясно  Rolling Eyes


Аз правих както е по рецепта с кисело мляко и стана страхотно тесто и съответно и козунака също.

# 18
  • Мнения: 4 358
Хайде и аз да похваля рецептата  Grinning
Кифличките се правят много лесно дори от малко бременни  Laughing  Докато тестото втасваше имах време и за почивка  Grinning
Замесих половин доза. Тестото ми се точеше малко трудно, затова изтеглих кора на ръка. Нарязах на триъгълници и навих кифлички.
Мисля, че не изчаках кифличките да втасат достатъчно  Rolling Eyes  Другият път ще ги оставя за по-дълго, преди да ги намажа с жълтък.
Ето какво се получи - снимка
Тане, много мерси за чудесната рецепта!  Grinning

# 19
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Не съм ги правила, но току-виж се амбицирам тази година. Купих си онзи ден великденския брой на любимото си списание "Сол и пипер" и ги преписвам от там:
 Козуначени кифлички с пълнеж.
 Продукти: 1 кг. козуначено тесто;1 и 1/2 чаша счукани или смлени орехи; 5с.л. захар; 1с.л. канела; 3 жълтъка за намазване; 1 белтък, сусам и захар за поръсване(кристали)
 Пригответе плънката: разбийте на сняг белтъка, смесете орехите, захарта и канелата и ги разбъркайте с разбития белтък. Разточете приготвеното козуначено тесто на кора с дебелина около 1 см. Нарежете кората на триъгълници, поставете малко плънка и завийте. Поставете ги в намазнена тава и ги покрийте за второ втасване около 30 мин. Като втасат намажете всяка кифличка с жълтък, поръсете със захар и сусам. Печете до златисто на 180 градуса. След изваждането оставете да изстинат покрити с кърпа. Вместо орехова плънка може да използвате и шипков мармалад.

Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.

# 20
Цитат на: bomboto
...Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.
Направо го давай Grinning

# 21
  • Мнения: 3 927
tedi_b,
да, рецептата е с кисело мляко. Аз затова се навих да пробвам, защото като прочетох в темата за козунаците как се меси тестото "по бански" Wink  и колко време отнема се отказах......а моето предложение съм го гледала по тв-то и помня, че беше лесно.
Е, както казах по-горе, след опичане тестото не се къса на конци, както става про хубавите козунаци, но вкусът според мен е същият.....дори на следващия ден бяха станали по-хубави....
А тестото при разточването и на мен ми се опъваше малко - явно след 100-те "тояги" Wink  по гърба му става такова жилаво
За втасването - просто ги оставих да се надуят и напълнят тавата, т.е. колкото на мен ми хареса и тогава ги мазах - горе-долу се водих от правилото за удвояване на обема.

Малко късно ти отговарям, но виждам резултата е повече от положителен Wink

# 22
  • Мнения: 4 358
Положителен е, даже и мъж ми яде с кеф (не е по сладкото).
На нас захарта ни дойде малко, следващият път ще сложа повечко  Wink
Пак мерси  Grinning

# 23
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: Honda
Цитат на: bomboto
...Ако някой се интересува от козуначено тесто - ще ви напиша и него.
Направо го давай Grinning

Това обаче довечера ще се случи, щото съм на работа сега.
 На мен не ми изглежда сложно, така че мисля да се пробвам Grinning

# 24
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
Цитат на: Taneto
Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking

Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.

Още: олио, яйце за маназване, мед.


Момичета, какво е "едно пакетче мая"?  при нас е 40 гр. "живата" и 7 гр. сухата......колко трябва да е по реzепта?

# 25
  • Мнения: 3 927
Зависи за колко брашно е предвидена самата мая. Кубчетата жива мая, които аз ползвам са 42 грама и са предназначени за 1 кг брашно.
Сухата мая на Др. Йоткер май беше за 500 гр. брашно (нямам в момента пакетче да проверя) и не съм сигурна за отговора си....така че зависи от производителя.....

г.п. рецепта е в оригинал, всеки може да си я "намести" по своите мерки Wink

# 26
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 605
Имам следния въпросс относно втасването на тестото:
Възможно ли е да се ползва микровълновата печка, за да втаса по-бързо тестото и ако е така на какви градуси?
Не се ли променя вкуса от микровълновата печка?

# 27
Цитат на: zaek
..Възможно ли е да се ползва микровълновата печка, за да втаса по-бързо тестото...

Абе с микровълновата не съм пробвала, но редовно използвам фурната за тази цел. Подгрявам я на 30-40 градуса и така "втасвам" всички продукти, които го изискват. (така даже си квася и киселото мляко) Grinning

# 28
  • Мнения: 4 358
И аз ползвам обикновената фурна.
Оказа се много добър начин за втасване  Wink

# 29
  • Мнения: 1 698
Цитат на: Taneto
Ето какво се амбицирах да направя вчера, след като се засрамих от темата за козунаците, а рецептата отлежава отдавна в тефтера и чака за проба:
Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking
За любопитните, да съм полезна, ето малко картинки, общо са 3:
http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632479503470156250.jpg

Изглеждат страхотно, сега ще ги направя, но би ли казала как правиш тази салата часовник? Великолепно изглежда, а сигурно е и много вкусна. Ще ти бъда благодарна, ако споделиш рецептата.

# 30
  • Мнения: 1 187
Цитат на: Taneto

Козуначени кифлички
оригинал - на една гостенка на Звездев, някоя народна певица беше, но коя ли Thinking

Омесва се тесто от:
1 ч.ч. кисело мляко
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 пакетче мая
1/2 ч.ч. мас или маргарин
брашно около 1 кг.

Още: олио, яйце за маназване, мед.


Днес ги направих и станаха страхотни.
Благодаря за рецептата!  love001

# 31
  • Мнения: 1 698
Да, и моите кифлички станаха много вкусни и доста на брой. Добре, че имахме и гости та се изядоха бързо, че щеше двамата с мъжа ми да си ги ядем много време.
Поздравления на ТАНЕТО, а аз чакам рецептата за салатата часовник. Моляяяя те дай я.

# 32
  • Мнения: 3 927
mimes,
чак сега виждам за салатата. Тя не е моя. Това е рецептата на Biju1. Казва се Новогодишна салата-часовник. Не мога да я намеря във форума Confused

1 кг. сварени картофи
3 яйца
3-4 кисели красатвички
1 червена чушка
50 гр грах
250 гр майонеза
маслини
сол

Картофите се сваряват, обелват, настъргват и прибавят към твърдо сварените и настъргани яйца, ситно нарязабите кисели краставички, майонезта, сол на вкус. Сместта се оформя в чиния и се украсява като часовник: от лентички от маслините се правят римските цифри, две лентички от чушката за срелки, грах за рамка.

Аз прибавих от себе си и рачешки ролца, нарязани на ситно...
Това е. Би могло да се направи от много други неща, объркани с майонеза и картофи.....

# 33
  • Мнения: 1 698
Taneto благодаря ти за отговора. Ще я пробвам в скоро време, тъкмо имаме и повод.

Общи условия

Активация на акаунт