Форнети в домашни условия?

  • 25 372
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Някой да се е опитал да приготви вкъщи?

Най ми харесват с кайсия и вишна.  Simple Smile

# 1
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
И аз съм си мислила да направя, но няма да мога да ги докарам с такива формички.

# 2
  • Мнения: 4 496
Какво е форнети? Embarassed

# 3
# 4
  • Мнения: 4 496
Да, аз току що ги видях в другата тема, даже писах къде във Варна съм виждала да ги продават... Blush

# 5
  • Мнения: 832
И аз съм им голяма фенка.Искам да пробвам да ги направя.Ще следя с интерес темата.И на мен ми харесват най-вече тези с кайсия и вишна.

# 6
  • Мнения: 430
Според мен от многолистно тесто със сладко или желе всеки може вкъщи да си направи форнетти

# 7
  • Мнения: 952
откакто форнетите заляха Русе, имам чувството че друго нищо не ям и то май не само аз Mr. Green
ами изглеждат прости наистина за приготвяне, незнам как ги правят защото ги носят полуфабрикати в едни големи кесий и мацките само ги редят във фурните Rolling Eyes

# 8
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Май ще се ориентирам към охлювчетата на Лео от бутертесто.

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравейте момичета!

Форнетите са всъщност от тесто за кроасани - то е подобно на многолистното тесто, но се прави с мая и вкуса е по-раличен. Разбира се можа да си ги направите и с обикновено многолистно тесто - е, няма да е същото , но със сигурност ще е вкусно. Само за информация - когато правите плънката е добре да сложите в нея малко галета, за да поеме излишната влага и тестото да остане сухо!

Успех!

# 10
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Здравейте момичета!

Форнетите са всъщност от тесто за кроасани - то е подобно на многолистното тесто, но се прави с мая и вкуса е по-раличен. Разбира се можа да си ги направите и с обикновено многолистно тесто - е, няма да е същото , но със сигурност ще е вкусно. Само за информация - когато правите плънката е добре да сложите в нея малко галета, за да поеме излишната влага и тестото да остане сухо!

Успех!

  bouquet

# 11
  • София
  • Мнения: 461
Аз пък си мисля, че с бутер тесто няма как да не стане. Струва ми се, че си е баш такова newsm78

# 12
  • Мнения: 2 199
Здравейте момичета!

Форнетите са всъщност от тесто за кроасани - то е подобно на многолистното тесто, но се прави с мая и вкуса е по-раличен. Разбира се можа да си ги направите и с обикновено многолистно тесто - е, няма да е същото , но със сигурност ще е вкусно. Само за информация - когато правите плънката е добре да сложите в нея малко галета, за да поеме излишната влага и тестото да остане сухо!

Успех!

 Embarassed Може ли ако можеш да споделиш тестото за кроасани. Днеска ги опитах, те се топят в устата  Blush
със сигурност не са бутер тесто  Tired

# 13
  • Варна
  • Мнения: 912
Аз днес като за начало реших да взема полуфабрикати и да опитам да ги изпека в домашни условия, а чак на по-късен етап ще се пробвам да ги правя  Laughing
Първият опит - малко неуспешен, че ги позабравих и поизгоряха  Embarassed .
Втори опит - предстои  Wink .

# 14
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Аз пък си мисля, че с бутер тесто няма как да не стане. Струва ми се, че си е баш такова newsm78

 Моя приятелка сладкарака ми каза, че тестото е маслено. Rolling Eyes

# 15
  • Варна
  • Мнения: 10 794
Аз днес като за начало реших да взема полуфабрикати и да опитам да ги изпека в домашни условия, а чак на по-късен етап ще се пробвам да ги правя  Laughing
Първият опит - малко неуспешен, че ги позабравих и поизгоряха  Embarassed .
Втори опит - предстои  Wink .

Откъде ги купи?  newsm78

# 16
  • Варна
  • Мнения: 912
от павилионче на форнети
попитах дали ще ми продадат сурови и те се съгласиха, но ме предупредиха, че едва ли ще станат т.к. техните печки били специални и се пекат на пАра и всеки вид в зависимост от пълнежа се пече на различна програма, т.е. температура, но въпреки всичко си взех 1 кг. за проба

# 17
  • Варна
  • Мнения: 10 794
от павилионче на форнети
попитах дали ще ми продадат сурови и те се съгласиха, но ме предупредиха, че едва ли ще станат т.к. техните печки били специални и се пекат на пАра и всеки вид в зависимост от пълнежа се пече на различна програма, т.е. температура, но въпреки всичко си взех 1 кг. за проба

И на каква цена ги дават, като изпечените ли? Ако е така, то няма смисъл.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 912
да, на цената на готовите - 6.9 за кг
изчислих че за 1 кг сурови фирата е около 62 гр., по-скъпичко малко излиза, но предимството е това, че като решиш и си имаш топла закуска без да се налага да излизаш в студа

# 19
  • Варна
  • Мнения: 10 794
да, на цената на готовите - 6.9 за кг
изчислих че за 1 кг сурови фирата е около 62 гр., по-скъпичко малко излиза, но предимството е това, че като решиш и си имаш топла закуска без да се налага да излизаш в студа

Дано станат сполучливи тогава!  Wink

# 20
  • Мнения: 1 655
Аз също харесвам форнетите. Най много с кайсия и гризините. Ако някой успее с направата им в домашни условия ще следя темата ако споделите.

# 21
  • Мнения: 1 283
Много предположения и идеи newsm78
Може ли някой да каже точната им рецепта.За някои от тях пише, че са с мая, а не трябва втасване Thinking
Много ми е интересна тази тема и ме вълнува.Прилича ми на бутер тесто, но не точно.........
Давайте идеи, така ще се роди истината за форнетите Rolling Eyes

# 22
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 390
Много ги харесваме и ние. Тези с плънка пица и с вишната са страхотни. Но едва ли ще ме хване мерак да ги правя вкъщи  Stop

# 23
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
май само аз не ги харесвам, но поне дъщеря ми не отказва и хапва по три-четири

# 24
  • 1st floor
  • Мнения: 9 117
да, на цената на готовите - 6.9 за кг
изчислих че за 1 кг сурови фирата е около 62 гр., по-скъпичко малко излиза, но предимството е това, че като решиш и си имаш топла закуска без да се налага да излизаш в студа
не може ли да ги стоплиш в микровълнова? newsm78

# 25
  • Варна
  • Мнения: 912
Стават кофти като се притоплят в микровълновата, както и доста други неща, поне според мен и дори ако не е много спешен случая (голям глад  Mr. Green ) предпочитам партигрила или фурната. Между другото им хванах цаката, тъй да се каже,  Laughing не че има някаква философИя де, въпросът е да не ги забравя и да изгорят  hahaha

# 26
  • Мнения: 1 271
на нас най-ни харесаха с ябълка и канела и с кайсия
не стават да се претоплят в МВ-то - стават супер корави, после и на попара не може да се направят (специално тези които са с кашкавал)

# 27
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
Тези форнети с какъв произход са?
Аз си мисля, че идват от унгарските географски ширини, но може и да греша.

Та, ако има форумки от там, да кажат каква е тайната.

П.П. В София предлагат и на други фирми подобни полуфабрикати.

# 28
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ами няма тайна - нали писах правят се от тесто за кроасани . То е като многолистното тесто, но има в него мая, това ги прави и толкова въздушни и мекички. А да и начина им на завиване е различен. Малко е трудоемко приготвянето, но си залужава. Peace

За тези, които се интересуват, ето рецепта за тесто за кроасани, стъпка по стъпка - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,724.0.html

# 29
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
natalyna, много благодаря за инфото и рецептата. bouquet
Колкото и да е трудемко, мисля, че с отличното обяснение, което си дала, всеки би се справил с приготовлението.

# 30
zdr,nqkoi moje li da mi kaje ot kade da si gi kypq zamrazeni fornetti?

# 31

Тези Форнети са неверояно вкусни, ама са и калорична бомба, тук в офиса много страдаме от синдрома "Диета", само тези форнети развалят цялата идея. Така де, вчера пак ходих за форнети, и видях че определено това е бутер тесто, и са полуфабрикати. Стават за 4-5 минути в загрята фурна. Мисля че в Пикадили ще ги има, така че не се мъчете вкъщи, прескочете до някой магазин  smile3506

# 32
  • Мнения: 764
Наталина,това тесто,което си дала за кроасаните е това,за форнети,така ли?Защото виждам,че има мая в него......пак нещо не разбрах....не се добавя допълнително мая,нали?Офф,много съм тъпа.

# 33
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Наталина,това тесто,което си дала за кроасаните е това,за форнети,така ли?Защото виждам,че има мая в него......пак нещо не разбрах....не се добавя допълнително мая,нали?Офф,много съм тъпа.

Да има мая в него и това го прави по-различно и въздушно от бутер тестото(многолистно тесто). Първо се прави тестото с мая, оставя се да втаса и чак тогава се точи с маслото на няколко пласта и така става като разделено на листа. Между другото вчера открих една чешка рецепта за по-лесно правене на това тесто за кроасани/форнети. Ако ми остане време довечера (че се боря тук с една торта) ще го напиша ако не, през уикенда!

# 34
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Така, ето я обещаната рецепта:

Тесто за кроасани(форнети):

400г брашно, 250мл прясно мляко, 2 яйца, 20г мая, 2с.л захар, щипка сол, 250г меко масло, 100г брашно(за смесване)

Приготвяне:

Правим закваска с малко хладко мляко, маята и захарта. Оставяме да втаса и прибавяме към 400г брашно в което сме направили кладенче. Чукваме яйцата, прибавяме останалото мляко и солта и омесваме тесто, което не трябва да се купата лепи по купата и пръстите. Покриваме купата с чиста кърпа и оставяме да втаса за около 45 мин.
През това време смесваме останалите 100г брашно с мекото масло и омесване да стане като тесто. Оставяме в хладилника да се изстуди.
След втасване на първото тесто, го разточваме на кора(не е нужно да е тънка) и върху него слагаме няколко въженца направени от масленото тесто. Сгъваме като плик и отново разточваме. Оставяме да отпочине около 15 мин. и после пак 3 пъти сгъваме като плик и разточваме. След това разточваме на вече тънка кора и правим триъгълници (за кроасани) или квадратчета, слагаме плънка по желание (ако плънката е по-течна сложете непременно галета или натрошени бисквити(бишкоти). Завийте кроасаните на кифлички, а върху квадратчетата за форнети, сложете по още едно квадратче и резнете на две-три места с нож. Готовите кроасани(форнети) намажете със студена вода. Пекат се в добре загрята фурна (около 180-200 градуса) до почервеняване.

Добър апетит!

Не съм я правила още, но е по-лесна за изпълнение, защото не се разточва маслото директно с тестото (както е в другата рецепта). А това повярвайте ми е доста трудно - защото ако е меко маслото изскача от тестото и трудно се поема от него, ако е твърдо пък е трудно за разточване. Тук маслото е смесено с брашно, което улеснява именно добрата спойка.

ПС. В скоро време ще направя и ще покажа! Peace

# 35
  • Мнения: 65
Аз пробвах с бутер тесто-нищо не става. А с тесто за кроасани нещо много работа ми се вижда.

Общи условия

Активация на акаунт