Проблем с керамичен плот и захар върху него?

  • 10 929
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Днес реших да помогна на милата да направим крем-карамел и започнах да си го приготвям в чашките. Тя обаче като си дойде и и замириса на изгоряла захар и изтръпна. Прочете ми една дълга лекция как ако се изтърве захар върху плочата това би я повредило. Аз със моята проста глава не мога да вдяна какво ще му стане на плота, тъй като захарта ще стане на въглен и според мен няма да има проблем .....
Някой да е разсипвал захар върху плота и какви са последиците?

# 1
  • София
  • Мнения: 897
Когато ни монтираха печката изрично ни предупредиха за захарта. Уврежда плота и не може да се оправи. Това е, защото карамела развива изключително висока температура и така поврежда стъклото Wink

# 2
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
и как ще развие по-висока температура от самия нагревател  newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 2 952
Аз съм разсипвала захар неведнъж върху плата и не е имало проблем. Не огромни количества в интерес на истината, но 1-2 чаени лъжички. И аз причислявам историята повече към градските легенди.

# 4
  • Мнения: 431
Чела съм, че може да увреди плота. цък

# 5
  • Мнения: 809
Мдаа.
И аз правих крем карамел и съдът с карамелизираната захар се пръсна върху току-що изплатения плот.
Захарта се разтече и залепна за плота. Close
Докато беше топъл котлона успях да отстраня парчетата стъкло и част от захарта. Изсипах цялото шишенце с течност за почистване на керамичен плот, за да разтвори захарта.
Резултатът беше плачевен. Целият плот стана на шупли. Слава Богу, плотът не се пръсна, както ставало в такива случаи, но определено повърхността му е непоправимо наранена.
П.П. Печката е на свеки. Представете си положението ми. Току-що изплатена вградена кухня.
Това е най-скъпият сладкиш, който съм правила. Не се осмелих да го опитам. Аз даже тръгнах да го хвърлям, но някой ме спря, та го донаправих.
Забравих да спомена, че имало някакъв препарат, с който се заличавали тези шупли. Ама не помня какъв.

# 6
  • Мнения: 6 164
Ами развива по-висока Т, защото се развивала някаква химична реакция.

# 7
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
брей да му се не види, ще трябва подробно да се осведомя, че току виж съм загубил бас с жената

# 8
  • София
  • Мнения: 6 011
Определено губиш баса.
Сега погледнах упътването на моите котлони и там пише също, че захарта може да ги повреди-получавали се вдлъбнатини. От сол също се повреждат-пише, че се получават драскотини. Пише още, че тези дефекти не влияят на здравината на стъклокерамиката и функционирането на котлоните.
Това е от упътването, личен опит нямам. Държа мъжа ми далеч от кухнята просто. Laughing

# 9
  • Мнения: 108
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".

# 10
  • Galaxy 13197853088
  • Мнения: 2 392
Химичната формула на стъклото е близка до тази на захарта и затова не е желателно да се посипва захар,защото молекулите се свързват и се получават  вдлъбнатини и може да се "разтвори".

ей това вече ме разби, може ли по-подробно ?

# 11
  • Мнения: 165
Когато поставяха нашия плот, майстора каза: "И внимавай със захарта, че жена ми вече 2 плота изхвърли така. Пукнаха се" . Идея си нямам как става този номер.  Thinking
Пускам един цитат, който намерих:
"При карамелизирането и изгарянето на захарта се развива температура около 700о С което е точково понеже кристалите са малки т.е. получава се голяма температурна разлика в две съседни области при което се получава спукване на керамиката заразлика от закалените огнеопорни стъкла и съдове които се пръскат на дребни парчета. При изкипяване на ядене или вода температурната разлика не е толкова голяма (не по-веече от 150о С) което недовежда до повреда на керамиката."

# 12
  • София
  • Мнения: 6 999
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.

# 13
  • Мнения: 734
Моят керамичен плот дойде в комплект с нещо като нож за сирене. На упътването си пишеше, че се използва в случай на разсипана захар по плота.

Разсипвали сме малки количества и не е имало проблем до сега.

Шпатулки се продават и отделно - ние си взехме от "Денси"...

# 14
  • Варна
  • Мнения: 1 383
И как се ползват въпросните шпатулки? След загряване или с препарат....

# 15
  • Мнения: 734
И как се ползват въпросните шпатулки? След загряване или с препарат....

Да си призная честно, до сега не ми се е налагало да я ползвам и още е опакована. Ще погледна какво пише на самата опаковка...

# 16
  • Мнения: 982
И как се ползват въпросните шпатулки? След загряване или с препарат....
Студения плот намазвам с препарат и действам с шпатулата.Някои замърсявания само с нея мога да отстраня.
В моето упътване също пише да се внимава със сол и захар.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 1 383
Благодаря, пешка.
Препарата вероятно не върви със шпатулката, а каквото имаш в къщи...

# 18
  • Мнения: 734
Дами, разгледах моята шпатулка...и нещо не мога да проумея - как се изкарва напред острието??? Развива ли се винта или...Дано вашите са същия тип. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 1 305
Дами, разгледах моята шпатулка...и нещо не мога да проумея - как се изкарва напред острието??? Развива ли се винта или...Дано вашите са същия тип. Simple Smile

Би трябвало само да се плъзва напред. Може просто да е по-стегната.  newsm78

# 20
  • Мнения: 734
Ами въртях я, суках я...Нищо не мърда, нищо не се плъзва... newsm78
Идея си нямам...В края на дръжката има нещо като пластмасов нит. А по-напред, по-близо до ножчето има някакъв винт. И това е..А ножчето се е скрило между двете пластини на шпатулката...

# 21
  • София
  • Мнения: 6 011
Дами, разгледах моята шпатулка...и нещо не мога да проумея - как се изкарва напред острието??? Развива ли се винта или...Дано вашите са същия тип. Simple Smile
Те всичките са горе-долу един тип.
Трябва да хванеш здраво шпатулката и с палец да приплъзнеш горната част надолу. Ако пак не успееш вероятно е нужно малко да я разхлабиш от болчето /и на мен ми беше много стегната в началото/.
И една хитринка-когато се захаби ножчето или се отчупят ъгълчетата с течение на времето-развърташ болчето, разглобяваш цялата шпатулка и обръщаш ножчето то другата страна /то е тип бръснарско ножче-и от двете страни може да се ползва/. Wink

# 22
  • Мнения: 734
Ники, благодаря за съвета:)

Общи условия

Активация на акаунт