Селска торта

  • 28 548
  • 45
  •   1
Отговори
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Предполагам , че повечето от вас знаят тази рецепта , но ми се наложи да я пиша няколко пъти на приятелки и за да си спестя този труд за пореден път, ще я публикувам , та на който му се прияде да я имаме надлежно оформена !


СЕЛСКА ТОРТА




За блатовете : 6-7 яйца
                         1 и 1/2 ч.ч. захар
                         2 ч.ч. брашно
                         3 с.л. вода
                         1 бакпулвер(или равна чаена лъжичка сода угасена с 2с.л. оцет)
                         2 ванилии
                         2 с.л. смляно кафе .


За крема : 1 л. краве мляко
                  7-8 с. л. брашно
                  5-6 жълтъка
                  захар за подслаждане(на вкус - при мен 2ч.ч.)
                  2 ванилии


За украса : скълцани орехи , фъстъци или крокан



Пояснения:


Блатовете - яйцата и захарта ги разбивам едновременно -
дълго и продължително - да напълнят купата .
На най-бързата степен .Миксера ми е на стойка -
пускам ги и се забравям във форума за около 40-45 мин . Grinning
Намалявам миксера на първа степен и сипвам брашното лъжица по лъжица докато се усвои . Прибавям ванилията ,водата и бакпулвера между първата и втора чаша брашно .
Тавичката , в която пека е с диаметър 22 см - застилам с пекарска хартия .
Изсипвам внимателно около половината смес от купата и изпичам .
В студена фурна , на около 180гр , накрая леко засилвам .
Пробвайте с клечка за зъби преди да извадите .
Оставете блата леко да се охлади за около 5-10 мин .
Минете леко с нож от страни - да не е залепнал по тавата и го обърнете върху поднос . Отлепете хартията и сложете нова .
В сместа , която ви остана сложете кафето - разбъркайте внимателно - изсипете и опечете . Оставете блатовете да се охладят напълно преди да оформите тортата .
Още по - добре е да ги направите днес , а крема и лепенето да е утре .


Крема - отмервате брашното , прибавяте жълтъците.
Разбивате на рядка каша с част от студеното мляко (200-300 гр).
Слагате останалото мляко да заври , прибавяте му захарта , ванилията.
На тънка струя изсипвате кашата , като енергично бъркате с тел -
и да има малки бучки не е фатално .

Подреждане - изстиналите блатове разрязвам по дължина -
с дълъг нож или конец - получавам 4 бр. - 2 жълти и 2 кафяви .
Крема да е поохладен (разбъркван периодично , да не хване кора ).
Редим жълт блат , крем , кафяв блат и т.н. до горе .
Не претрупвайте с крем - разтича се . Ако ви остане - хапнете си го .
Украсете с ядки . Аз ги правя на крокан .
Яде се поне след 5 часа - престояла на хладно !
Да ви е сладко !
Изглежда трудно , но като разпределиш правенето в дните , не е толкова трудоемка .
Не сиропирам блатовете - като отлежи , омекват достатъчно .
Наричам тортата селска , защото съм от село и си я правя с домашни продукти  Wink 


Ето и снимки в по - голям размер
 

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=121568&photo=5

Последна редакция: нд, 08 юни 2008, 12:37 от Другарче

# 1
  • Мнения: 293
Ауууууууу, какво направи както съм гладна ,а и ми напомни на мамината торта.Майка ми я прявише  преди 20-тина  години всяка седмица  .Благодаря за припомнянето   bouquet  bouquet ,непременно ще я направя!

# 2
  • Мнения: 3 622
Тази торта изглежда много вкусна  Laughing

# 3
  • Мнения: 362
 ммм изглежда страхотна. като бях малка баба ми я правеше с крем от нишесте също става много вкусна

# 4
  • Варна
  • Мнения: 672
Наистина изглежда страхотно ! Не се и съмнявам, че е и много вкусна   bouquet

# 5
  • Мнения: 7 947
Леле, тва е една от най вкусните домашни торти! А не се прави особено трудно, аз я правя често. Но за украса слагам шоколадови пръчици и кокосово брашно, а лятото - плодове. Няма да съжалявате, опитайте я!- Laughing

# 6
  • Countryside
  • Мнения: 11 629
Ауууу изглежда разкошно  Flutter Трябва да се пробва, ама за целта първо трЕбЕ да си купя най-накрая тортена форма за печене  Blush

# 7
  • Мнения: 5 001
Ауууу изглежда разкошно  Flutter Трябва да се пробва, ама за целта първо трЕбЕ да си купя най-накрая тортена форма за печене  Blush
Купувай,купувай,ама по-бързичко.... Joy Купих си аз форма за торти преди 1 седмица,че с тия вкусотии във форума няма как да не се опита.Аз съм решила да я пробвам през почивните дни,че с тия снимки..направо ми бръкна в сърцето....

# 8
  • Мнения: 1 679
Вкусно Другарче, много вкусно.

# 9
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Тази торта я правят и в моето село, свекърва ми също.Мнооооого я харесвам.
Само дето тук продуктите са малко повече,защото и блатовете са повече.Ще я направя по този начин но ще сложа какао вместо кафе заради децата. Wink
Само,че Другарче как се правят ядките на крокан? newsm78

# 10
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Благодаря за похвалите , момичета - някога правех много и различни неща , сега ви се радвам на вас . Голям мързел ме е хванал , големи са ми и килата и въобще.... не че не хапвам сладичко , но все купешко . Таз вкусота я правих лятото за рожд. си ден , след продължително мрънкане от страна на моите хора . Има вариант и с месени кори - бисквитен блат - много е добро също . Ще се разтърся за рецепта и ще я пусна и нея .

За крокана -  Първо си намажи една тавичка леко с олио.Второ слагаш в тенджерка 3-4 с. л. захар да се карамелизира , разбърквай да не ти почернее на едно място , а на друго да не се е стопила още . Като стане кафяво , изсипваш вътре всички ядки и разбъркваш енергично да стане всичко карамелено . Трето - веднага , докато е горещо , го изсипи в тавичката и размажи по дъното . Остави да изстине и да се вкамени . Натроши с дървеното чукалце за чесън и готово - крокан .
Така се правят и карамелените ядки , които се продават по бутките .
За да измиеш тенджерката и лъжицата по-лесно - накисни ги с гореща вода - тя разтваря остатъците без проблем .

# 11
Много я обичам тая торта  Heart Eyes

# 12
  • Мнения: 1 798
Това е моята торта. Откога търся рецептата и правя разни импровизации,  ама все не става това, с което са ме черпели по селата.  Точно като на снимката. Заслюнчих се. Аз мислех, че се казва домашна торта. Ще се прави обезателно.
Ама много мерси   bouquet

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Много е вкусна. Преди години баба ми я правеше често.   bouquet

# 14
  • София
  • Мнения: 115
Ох, имайте милост  Heart Eyes - обилно слюноотделящи бременни жени на фронта (а килцата вече са доста  Crazy).
Мама преди години правеше подобна торта, само че с маслен крем и посипана със смлени орехи.
Обаче тази тортичка - още утре ще я направя, че ако стане - ще я пробваме и за Никулден, че си имам именник.
Голямо благодаря за рЮцептата   bouquet.

# 15
  • В града на тепетата
  • Мнения: 245
Другарче,благодаря за рецептата за крокана.  bouquet
Кати,кремът е като твоя крем"Дипломат",който толкова много харесвам само дето не се разделя на жълт и кафяв. Peace

# 16
  • Сливен
  • Мнения: 894
Ауууууууу, какво направи както съм гладна ,а и ми напомни на мамината торта.Майка ми я прявише  преди 20-тина  години всяка седмица  .Благодаря за припомнянето   bouquet  bouquet ,непременно ще я направя!

ох и аз така Laughing
моята мама също редовно ни подслаждаше с нея  chef

# 17
  • Мнения: 224
Тортата е много вкусна,уверявам ви.Аз я правя най-редовно на празниците и всичко се омита за норматив.Става много лека,приятна и с истински вкус на торта.

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Оооо, любимата ми торта е това!

# 19
  • Мнения: 4 496
Цитат на: Другарче
В студена фурна , на около 180гр , накрая леко засилвам

Другарче, само това не го разбрах: newsm78
Слагаш в студена фурна и включваш на 180 гр, или слагаш да печеш в загряла до 180 гр. фурна? И до колко засилваш после?Blush

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Това с печенето е много относително - зависи от фурната , но винаги слагам в студена . От скоро съм с нова с вентилатор и не пека като в стария "Раховец" - ти каква имаш - кажи , за да те посъветвам - пусти и фурни все трябва да им баеш....

# 21
  • Мнения: 2 439
Крема може да се замени с пудинг на Доктор Йоткер, става много бързо.
Аз правя тортата в правоъгълна форма - пека два блата с по 7 яйца в тавата на фурната - един бял и един с какао и отгоре поръсвам със смлени орехи и настъргвам шоколад.

# 22
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
и режеш като пастички - супер - чудесна идея - по 7 яйца за всеки блат ли ? Не са ли много ?

# 23
  • Мнения: 2 439
Печката ми е голяма и съотвено и тавата. Със 7 яйца блата става дебел по-малко от два пръста, ако вложа по-малко продукти ще стане по-тънък.

Пък за рязането - всеки минава и си отрязва пастичка според настроението. За уикенда това е "сладката дажба" на семейството.

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 317
Тортата изглежда страхотно и мисля да я направя утре, защото в сряда малкото ми бебче има имен ден.
Но имам един малък въпрос - какво правите с белтъците, които остават? Аз си купувам яйцата и 5-6 белтъка да идат ей-така...  newsm78

# 25
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
mistake - аз нали съм стара пушка , нищо не изхвърлям - т.е. отделям жълтъците в чаша със студена вода за крема , а белтъците + 3-4 яйца разбивам за блатовете . На вас дадох точни пропорции , да не стават грешки , а аз така я карам на око и със захарта и с брашното . От толкова правене му хващам цаката и не съм имала фалове . Но ти ако искаш направи ги на целувки и гарнирай отгоре - ще стане шик-шик , ако в/у тях разходиш лъжица с крем или разтопено шоколадче  ....или ако ги свариш може да ги използваш за някаква салата с майонеза .

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 21:02 от Другарче

# 26
  • Мнения: 4 496
Ето я и моята торта.Само дето сметаната не ми стигна да я украся отстрани, но за другия път ще знам да купя още едно пакетче.

клик  клик
 Blush

# 27
  • Мнения: 795
Ще я опитаме  Heart Eyes

# 28
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Браво краcим - изглежда прекрасно и вкусно ! Не ти ли стигна от крема за отгоре или умишлено си украсила със сметана ? Да си я изпапкате с кеф !

# 29
  • Мнения: 4 496
Още докато правех крема за тортата имах условие от децата да им запазя, така че отгоре сложих сметана. Имах само едно пакетче и не ми стигна за отстрани.
Мъжът ми ме пита защо не съм напоила блатовете,понеже той ги обича обилно мокри...Дали ако се напоят няма да стане прекалено мека? newsm78

# 30
  • София
  • Мнения: 723
Баба ми като я правеше напоявахме блатовете с компот, но не съм сигурна дали рецептата за тях е същата.  newsm78
Тортата става много вкусна. /ние не я правехме в тортена форма, а в тавичка/

# 31
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
краcим  -   моите блатове се напояват много само от крема , но аз я обливам и отгоре и от страни с него - ако има значение де . Не смея да ги мокря с нещо допълнително , защото ще станат съвсем на попара . Ние също обичаме "мокри" торти , сухите не са ни по вкуса .

# 32
  • Мнения: 394
Всички спите. а на мен ми трябва съвет относно тортата?
Направих крема. но много разреден стана. та въпроса ми така ли да го заливам блата или да сложа още брашанце newsm78?
Ще изчакам някого и после заливам. апък ако ще на реване да става. а моя мъж ми се смее и ми казва че кучето с непърпение чака и се облизва!!!

# 33
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Хахахаха --- Неонкаа - какво стана мила -- съжалявам , че не съм видяла на време въпроса ти ?!!
Малко ти е дошло брашното , сигурно от размера на супената лъжица - слагай с куп следващият път . Simple Smile

# 34
  • Мнения: 394
Хахахаха --- Неонкаа - какво стана мила -- съжалявам , че не съм видяла на време въпроса ти ?!!
Малко ти е дошло брашното , сигурно от размера на супената лъжица - слагай с куп следващият път . Simple Smile
Мерси   bouquet
Той моя мъж като ме е замрънкал че такива неща не са за начинаещи като мен и аз му се ядосах върнах крема обратно на котлона сложих му две лъжички нишесте- бананово и стана!

# 35
  • Мнения: 1 798
Бе тук нещо ме смущава. В крема няма ли масло?
И онази част с мазането на вестника с олиото. Как така да остане половин чаена лъжичка  newsm78

Другарче, приказен подпис  Blush

# 36
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Къдравелке Сю - баш ми е драго да ти отговоря точно на теб Simple Smile
Не се смущавай - икономията икономична и т.н. с въпроса за кр.масло Simple Smile
Ползвам домашно кр.мляко и то винаги е с 2 пръста мазен каймак от горе -
как да сложа и кр.масло - няма смисъл .
А за вестника - като сложиш повечко олио отпада необходимостта да тупкаш с брашно -
т.к. все бързам и съм намерила начин да съкратя някои туткави процедури Simple Smile
Това е пиле !
Онзи ден си купих откопчаваща форма , тефлонова(най-накрая) - ще я изпробвам тия дни и се чудя да мажа ли , кво да правя ...
Ха-ха за подписа - от септември работя с едни дечица от дет.градина и с какъвто се събереш , такъв ставаш Simple Smile  Мислех да го сменям , но не намирам нещо по-добро за сега .
Весели празници на всички - правете тортички на домочадията , да папкат и да са щастливи !

# 37
  • Мнения: 1 798
Другарче, мерсаж... ама да бях погледнала по-рано в темата  Embarassed
Тортата е готова в доста диетичен вариант  Laughing Мъж ми ще спре да мърмори, че го угоявам. Направих си я баш с купешко мляко, без масло, абе откъм мазнини е почти на нула. За сметка на това ръсих орехи без да ми се свиди  Laughing После ще я снимам цяла, че довечера, като я разрежем, не се знае. Цялата рода се събираме и сред цялата дандания едва ли ще ми е до документиране на парчетата. Нямам търпение да я опитам, ама  ще се стиска до 12 довечера поне, и после eat
А иначе аз си опекох блатовете във формата за торта с отделящо се дъно. Моето се вдига нагоре.

А за вестника - подмазваш с 2 ч.л. ли? За брашното - ми то аз по принцип не тупкам с брашно. Аз май доста олио сложих, че като извадих първия блат се оклепах с олио, но всичко е вече свършен факт. Блатовете станаха мекички, същински бебешки дупета.
А в тях също няма олио, нали? Че разни други рецепти съм чела за тая пуста домашна торта, ама като видях твоята снимка и забравих всичко друго  Laughing
Весела Коледа и на теб и семейството ти и мерси за рецептата   bouquet

ПП: Сакън, не си сменяй подписа  Blush

# 38
  • Мнения: 1 798
Ето я, натруфена като циганка за продан. Специални благодарности на Другарче и на Пина, тя си знае защо, въпреки че не можах да ги направя като нейните

# 39
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Честита Коледа на всички! Здраве и късмет!   bouquet

curly sue, поздравления!   bouquet

# 40
  • Мнения: 1 798
Ей ме малко по-свободна. Да докладвам. Тортата ми стана, но на мен ми беше доста сладка, на синчето не му се понрави наличието на кафе. Следващия път намалявам захарта и правя блата с какао. Надявам се да стане също толкова добра.

# 41
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Честита Нова Година момичета , желая ви много здраве , щастие и мерак да правите вкусни тортички на любимите си хора !!!
Къдравелке - намалявай , променяй и намери най-хубавия вкус за вас !
Весели празници !

# 42
  • Мнения: 577
страхотна рецепта!миналата седмица приготвих тортата и просто беше Crazyголямо благодаря за рецептата bouquet  bouquet  bouquet
ето и снимки


украсих с ягоди и сметана
моля не се смейте че е крива.мъжо я ряза
 Grinning

# 43
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Браво Ани ! Не се притеснявай и аз кривя редовно Simple Smile

# 44
  • Мнения: 577
Браво Ани ! Не се притеснявай и аз кривя редовно Simple Smile
не отнема много време =2-3 часа но си заслужава.от много време се опитвах да намеря рецептата за тази торта.
и още веднъж благодаря Hug

# 45
  • Мнения: 55
Другарче благодаря ти страхотната рецепта,всъщност у нас никога не сме я правили ,но непременно ще я пробвам   bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт