Как пържите цаца?

  • 16 588
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 420
Как правите цацата ,така че да не ви залепва като я пържите?На мен винаги ми залепва.Как да я направя ,като тази дето я правят по капанчетата?

# 1
  • Според сезона
  • Мнения: 297
В капанчетата смесват пшеничено и царевично брашно, сипват в един плик рибата и брашното раздрусват , после през гевгир изтупват излишното брашно. Аз лично пържа на клечки с зъби - нанизвам по 4-5 рибки, овалвам в брашно и пускам в тигана. Така се обръщат по-лесно.

# 2
  • Мнения: 11 747
ами като се оваля всяка рибка в брашно и се пържи, като другите риби - стандартно. Може би не си я оваляла в брашно, иначе защо да се залепва.. Thinking

# 3
  • Мнения: 23
Овалваш в брашно и пържиш в много мазнина- това е тънкостта. Рибата трябва да плува в мазнината,за да не залепва.

# 4
  • Мнения: 5 001
Аз пък си слагам един вестник върху който слагам брашно,слагам 3-4 шепи риба,хващам ги по 3 за опашките и стискам(от брашното те залепват).После слагам в тигана с 2-3 пръста олио и така си се изпържват "на метлички" обръщам с две вилици и после е красиво.
 Ако правиш бързия вариант с набрашняването(в плик) и ги пържиш без да ги слепваш....отива доста повече мазнина(за да не си играеш да ги обръщаш) и трябва да ги вадиш с дупчената лъжица после........

# 5
  • Мнения: 444
Аз пък си слагам един вестник върху който слагам брашно,слагам 3-4 шепи риба,хващам ги по 3 за опашките и стискам(от брашното те залепват).После слагам в тигана с 2-3 пръста олио и така си се изпържват "на метлички" обръщам с две вилици и после е красиво.
 Ако правиш бързия вариант с набрашняването(в плик) и ги пържиш без да ги слепваш....отива доста повече мазнина(за да не си играеш да ги обръщаш) и трябва да ги вадиш с дупчената лъжица после........

Това ми хареса , ще пробвам !  Peace

Едно време майка ми ги нижеше през очите на клонки от метла , ставаше като герданче !

# 6
  • Мнения: 4 358
Аз я нанизвам през очите на шишчета.Овалвам в брашно и пържа в силно сгорещено олио.Нанизана на шишчета по лесно се обръща.
По подобие на нанизаните рибки на клечки за зъби. Писали са ти вече затова. Peace
Аз напоследък съвсем се изтарикатих и не я пържа цацата а я пека оваляна в брашно , в намаслена тавичка на фурна. Даже не обръщам.  Peace

# 7
  • Мнения: 314
И аз пържа като я нанизвам на кле4ки за зъби ,оба4е не знаех за печенето във фурната трябва обезателно да се пробва

# 8
  • Мнения: 287
Аз пържа във фритюрника предимно лятото и след първия ми опит слепени разбрах, че като се пускат една по една не залепват. Но как ще ги обръщаш, ако пържиш в тиган не знам.

# 9
  • Мнения: 2 439
За мене цацата се пържи само във фритюрник без брашно.

# 10
  • Мнения: 1 679
Аз също не ползвам брашно - нанизвам я на клечки за зъби и пържа.
А ако искаш да я овалваш в брашно: сипваш малко брашно в една найлонова торбичка, слагаш рибки и разтръскваш.

# 11
  • Мнения: 2 099

Аз напоследък съвсем се изтарикатих и не я пържа цацата а я пека оваляна в брашно , в намаслена тавичка на фурна. Даже не обръщам.  Peace

и ние така  Mr. Green

# 12
  • София
  • Мнения: 903

Аз напоследък съвсем се изтарикатих и не я пържа цацата а я пека оваляна в брашно , в намаслена тавичка на фурна. Даже не обръщам.  Peace

и ние така  Mr. Green

Аз напоследък съм се замислила как ли ще се получи цацата печена.  newsm78Хубава ли става?

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
На вестник хубаво се овалва цаца за едно пържене в брашно, смесено със сол. Важно е солта да е в брашното, а не да се соли рибата, защото се разкашква и залепва. После се минава през сито или гевгир и се пържи в много мазнина /фритюрник или тенджерка/. Три години съм пържила цаца в "Слънчев бряг" преди доста годинки Laughing

# 14
Тук прочетох методи на пържене за които даже и не съм подозирала  Laughing
Аз сипвам брашно и сол в чиния и слагам шепа риби отгоре ,обръщам ги няколко пъти поизтупвам ги пак в купом,доколкото може и хоп в тигана с много олио.Обръщам ги като палачинка всички заедно,защото са залепнали една за друга.Когато се пизпържат и от другата страна ги вадя и те при самото вадене се разделят и стават хрупкави  Peace

# 15
  • Мнения: 27 524
Овалваш в брашно и пържиш в много мазнина- това е тънкостта.

Така правя и аз, добре става  Peace

# 16
  • Мнения: 4 358

Аз напоследък съвсем се изтарикатих и не я пържа цацата а я пека оваляна в брашно , в намаслена тавичка на фурна. Даже не обръщам.  Peace

и ние така  Mr. Green

Аз напоследък съм се замислила как ли ще се получи цацата печена.  newsm78Хубава ли става?

На всички в къщи им харесва.Хрупкава си става. За бира едеално мезе Peace.Не се омирисва толкова къщата, съответно и аз. Peace Като я пържа чак дрехите и косата ми миришат на морско капанче примерно Sick. Въпрос на вкус - аз вече отодавна не пържа.Мъжът ми е фен на цацата - не се е оплакъл от печената.

# 17
  • Мнения: 1 494
И аз съм пробвала печена, но не съм доволна. Става по-суха и много ми залепва по тавата. Може би греша някъде...А я да питам- Чистите ли цацата от вътрешностите? -аз да

# 18
  • Мнения: 5 001
Ееее разбира се,че чистя.Ако е с вътрешности - нагарча....

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Абе как я чистите цацата? newsm78 Това са толкоз много дребни рибчоци ShockedАз ако се захвана да я чистя трябда да я пържа на следващия ден Thinking

По темата- пържа я оваляна в брашно в тефлонов тиган, понякога нанизана на клечки за зъби.

# 20
  • Мнения: 3 537
Как ще чистя цацата бе, жена Laughing То няма какво да й се чисти, не я пипам.
Овалвам в брашно/най-добре царевично/ ,нанизвам през очите с клечки за зъби по няколко рибки и пържа. Даже докато нанизвам те очите си изпадат, то нас това ни дразни само в цацата,че ни се завират по зъбите.
Другия вариант е да ги пека във фурната.Подреждам ги в тавата, хубаво обрашнени ,поляти с малко мазнина и пека, тънкостта ми в печенето е ,че слагам тавата най -горе под реотаните ,става като пържена, даже не е така мазна като нея.

# 21
  • Мнения: 5 001
Абе как я чистите цацата? newsm78 Това са толкоз много дребни рибчоци ShockedАз ако се захвана да я чистя трябда да я пържа на следващия ден Thinking


Joy
Ами хваща се за хрилете и се дърпа към коремчето,всичко излиза....

# 22
  • Мнения: 1 174
Абе как я чистите цацата? newsm78 Това са толкоз много дребни рибчоци ShockedАз ако се захвана да я чистя трябда да я пържа на следващия ден Thinking

 Laughing Ами отстъпвам я на мъжа ми, той я чисти с неговите "щипчици". Simple Smile Не зная дали пръстите ми са дефектни, но винаги след чистене на дребна риба ми се цепи кожичката под ноктите (както ако беля портокал)!
Нямаме фритюрник, но я пържем по "фритюрния метод" Simple Smile - с повече олио и висока температура, предварително оваляна в брашно.

# 23
  • Мнения: 1 483
Нанизвам я на шишчета и пържа на тиган.

# 24
  • Мнения: 1 494
Да кажа под секрет- най-лесно се чисти, ако е леко замръзнала. Излиза си на калъпче всичко отвътре. По заведенията не вярвам да я чистят, но на мен ми горчи иначе.

# 25
  • Мнения: 3 830
В тиган, но във фритюрник е по-добре, защото не се напояват толкова мн с олио Wink Овалвам предварително в брашно с малко сода и сол и запържвам леко, за да не станат на чироз Peace

# 26
  • Мнения: 160
Не я чистя и не ми горчи  Peace първо я измивам хубаво в гивгир под течаща вода,после овалвам в брашно и пускам в сгорещената мазнина,най-добре във фритюрник.После лимонче и много студена бира  Laughing

# 27
  • София
  • Мнения: 1 163
знам, че може и замразена да се пържи, ама искам да направя печена, дали да я чакам да се размразява или  мога и замразена да я бутна във фурната.

# 28
  • Мнения: 160
Е,sillsav ,нека се отпусне малко,измий я за да стане по-бързо и тогава пъхай във фурната както си знаеш  Peace

# 29
  • София
  • Мнения: 1 163
за първи път правя печена, тя била супер бе, мъжът ми каза че ако не съм му казала нямало да познае Hug
И понеже темата е за пържена ще спомена как я правех аз досега, защото не смятам повече да пържа цаца:винаги съм се чудела как цацата по заведенията си е цяла, а моята се спаружва някак си,какво ли не съм пробвала, размразена, замразена, с много мазнина във фритюрника и не става и не става, докато един ден жената от рибарския магазин ми каза. Идеята е след като се оваля рибата в брашно да поседи така 5-10 минути , и наистина ми стана като по заведенията. Колкото повече време седи така , толкова по -хрупкава става.А и цацата си е цяла. Wink

# 30
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Изкарвам я от фризера и на студена вода я измивам в гевгир докато се разделят.Изсипвам я в тава и ръся обилно с брашно и разбърквам с ръце докато хубаво се набрашни оставям 5мин.Сол не се слага защото цацата си е солена.В тенджерка с много загрято олио слагам рибата  да е покрита от мазнината и бъркам с решетъчна лъжица докато се изпържи.Никога не се слепва .

# 31
  • Мнения: 192
Тук прочетох методи на пържене за които даже и не съм подозирала  Laughing
Аз сипвам брашно и сол в чиния и слагам шепа риби отгоре ,обръщам ги няколко пъти поизтупвам ги пак в купом,доколкото може и хоп в тигана с много олио.Обръщам ги като палачинка всички заедно,защото са залепнали една за друга.Когато се пизпържат и от другата страна ги вадя и те при самото вадене се разделят и стават хрупкави  Peace
И аз така,само че не винаги става хрупкава.Може би зависи от това колко е прясна,дали е била замразявана и/или колко силно е загрята мазнината.

# 32
  • София
  • Мнения: 604
с клечки за зъби и без капак над тигана, иначе се задушава и разкашква

# 33
  • Мнения: 23
цацата пъжа или във фритюрника или на тигана, но с много олио.Набрашнявам и като ги пускам във фритюрника внимавам да не ги пускам като гюлета, а да се разделят.Не я чистя защото в сгорещеното олио коремчетата им се пръскат и все едно, че сте я чистили  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт