Риба Саворин?

  • 22 409
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Хасково
  • Мнения: 999
Как да приготвя риба Саворин? Не намерих рецепти с търсачката споделетекак се приготвя такава риба никога до сега не съм приготвяла или яла.

# 1
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 В архива намерих рецепта на Тането:

  Цитат на: Anonymous
Някой опитвал ли е саворин - бяла риба, не е мазна,нито много суха, става за скара и е  вкусна....... подобна на хек или хоки. Хоки дори е  по едра и вкусна от хека.


охо, и още как 
стана ми любима риба, само че аз я знам САВАРИНА - нарязана на парчета я пека в йенска тенджера с малко мазнина и подправки, хем лесно, хен не се вмирисва цялата къща.
по същия начин правя бял амур, тя е много голяма риба, от вида на шарановите, но по-лека и без неприятния мирис на шарана...
 
 

# 2
  • Мнения: 3 927
Вярно, че съм я приготвяла така  Simple Smile
По-късно обаче минах основно на бял амур в йена, а сега съм на вълна ципура във фолио Simple Smile

# 3
  • Хасково
  • Мнения: 999
Taneto и какви подправки се пече тази риба?

# 4
  • Мнения: 3 927
Не знам Confused
Аз на бели риби слагам само сол, чер пипер, масло и пека.......понякога слагам дивисил....честно казано приготвях известно време тази риба, но ако помня добре  Thinking тя беше с много люспи за чистене и в последствие се отказах от нея....

# 5
Хм интересна риба.....ама щом има толкова люспи....

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 702
Бъркаш я с някоя друга. Саворинът няма люспи.
Ние много я харесваме тази риба. Хапваме я пържена. И в заведение съм поръчвала, пак пържена.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Саворина е бяла риба, малко по едра е от хека или хоки, но на вкус е същата.
Пържи се, само с брашно или с панировка.

# 8
  • София
  • Мнения: 508
Вярно, че съм я приготвяла така  Simple Smile
По-късно обаче минах основно на бял амур в йена, а сега съм на вълна ципура във фолио Simple Smile
извинявайте, че разводнявам темата  Embarassed но как я правиш ципурата във фолио?

# 9
  • Мнения: 3 927
Не мисля, че я бъркам - бяла риба, с доста лъскава кожа..... помня, че я купувах цяла незамразена с главата и цялата беше покрита с малки лъскави люспички......Но наистина я купувах няколко пъти по времето, когато съм цитирана по-горе и после минах на бял амур.

nadia,
ципурата я изчиствам от главата и някои перки и осолявам; откъсвам голямо парче фолио, върху което сипвам малко мазнина, за да не ми залепне рибата и я поставям по средата на фолиото; слагам парче масло в корема и завивам хубаво фолиото да не изтича сок по време на печене. Пека в тавичка във фурната около 20-25 мин след като рибата почне да цвърчи. Като я извадя от фурната и изчакам малко да се охлади, премествам директно с фолиото върху големи чинии и там разопаковам като откъсвам фолиото покрай самата риба - малко парче от него оставя под нея. На мен не ми пречи, но може и цялата риба да се прехвърли от фолиото върху чинията.
Месото на ципурата е много вкусно,а и няма много кости  Simple Smile
Общо взето рибите обичам да ги приготвям по-просто  Simple Smile

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 3 553


Това е саворин, без люспи е.

# 11
  • Мнения: 3 927
Значи съм купувала нещо друго  Laughing Laughing
или са ми продавали нещо друго Laughing

# 12
  • Мнения: 3
Цяло лято на морето хапваме саворин печен на скара-става много вкусно.

# 13
В отговор на Билянка Wink

Какво е Саварина и как се приготвя:

продукти начин на приготвяне  
• 500 г брашно
• 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
• 50 г мая
• 200 г масло
• 1 и 1/4 ч.ч. (250 г) захар
• 5 бр. жълтъци
• щипка сол
• 1/2 бр. лимон
• галета
• 1/3 ч.ч. (70 мл) ром  Брашното се пресява, в средата се прави "кладенче" и в него се излива разтворената в хладно мляко мая. Замесва се тесто и се оставя да втаса на топло място. Маслото се разбива добре, прибавят се 120 г захар, настърганата кора и сокът от лимона, щипката сол и накрая постепенно се изливат разбитите жълтъци. Всичко се прибавя към рядкото тесто с останалото брашно и се изсипва в добре намазана и посипана с галета кръгла форма така, че 1/4 от обема й да остане свободна или се разпределя в няколко малки формички. Похлупено, се оставя 30 минути да втасва, след което се пече на умерена фурна до златистокафяво оцветяване. Останалата захар се кипва в 1/2 ч.ч. (100 мл) вода и се добавя рома. Още топлият сладкиш се изважда от формата, сиропът се излива вътре, саварината се връща обратно и се оставя да се напои. Поднася се с гореща или студена с разбита сметана.
В средата може да се напълни и с добре прецеден компот, разбъркан с ванилов, орехов или "Мока" крем или с разбит каймак.

# 14
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Напоследък само риба Саворин купувам и приготвям.Измивам я добре,поръсвам я с готова подправка за риба,слагам я в плик за печене,завързвам и пека.Не слагам мазнина.Много ни харесва така.

# 15
  • Мнения: 1 426
Саворин е лефер, прилича на паламуда на вкус, става за скара.

# 16
  • Мнения: 1 679
В друга тема писах, че от 1-2 месеца купувам само такава риба. Много ни харесва.
Разрязваме я на половини и я посипвам обилно с девисил. Така стои няколко часа. След това я печем на барбекюто.

# 17
  • ... при вятъра и вълните
  • Мнения: 207
Аз не съм яла такава риба. Но от един познат сервитьор знам, че ставало много вкусно- бяла риба с морска сол във фолио и във фурната за около 1 час.

# 18
  • Мнения: 354
Оооо, все забравям името на тази риба. Аз и станах почитател. Пека в пликче за печене само със сол, понеже не си падам много по подправките. И с традиционната салатка от варени картофки. Почти всяка седмица я правя.Харесва ми, месото не е тлъсто и е много ми допада като вкус.

# 19
  • Мнения: 2 018
Подправки, марината, малко брашно и пържа!
Вкусна е!

Аз я знам, като севорин!  Laughing

# 20
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
от къде я купувате , не съм виждала нито чувала ...хмммммм , а така обичаме рибка...

# 21
  • Мнения: 320
Аз пък за първи път чувам за тази риба, но ние не сме и големи любители на рибата де та затова сигурно, но ако това на снимката е саворин, ма момичета на мен ми прилича на скумрия  newsm78.
Как я продават пресна или замразена, дали я има в големите магазини замразена или да я търся в специалицираните магазини за риба, ако я намеря задължително ще я пробвам  Peace

# 22
  • Мнения: 2 018
от къде я купувате , не съм виждала нито чувала ...хмммммм , а така обичаме рибка...

Ти от къде си? Във Варна я купувам от пазара на Чаталджа - има един рибен магазин в горния край на пазара. До него има магазин за кафе.

# 23
 Heart Eyes Simple Smile Grinning Mr. Green Laughing Stop Hug Hug Crazy Whistling Hug Confused Praynig Rolling Eyes Hug Simple Smile Grinning Laughing Embarassed Confused Cry Rolling Eyes Confused Cry Party #2gunfire :pray #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #Cussing out #Cussing out #Cussing out Joy Joy hahaha hahaha bowuu bowuu  chef  chef  bouquet  bouquet  bouquet Money newsm78 #Crazy Money Tired  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Outta Joint Hug Embarassed Embarassed Stop Heart Eyes Heart Eyes Naughty Naughty Thinking Stop Hug Hug Twisted Evil Grinning Simple Smile Grinning Sunglasses Sunglasses  nie qdohme savorin i  e prekrasen,perfekten

# 24
  • Мнения: 930
от къде я купувате , не съм виждала нито чувала ...хмммммм , а така обичаме рибка...

Ти от къде си? Във Варна я купувам от пазара на Чаталджа - има един рибен магазин в горния край на пазара. До него има магазин за кафе.

аааа колко и е килограма newsm78 Thinking

# 25
  • Мнения: 930
цената имам предвид Blush

# 26
  • Мнения: 4
  chef  chef Саворин е страшно вкусна риба. Аз я запичам в парти грила,като предварително я обработвам
 с малко мазнина и лимонов сок и става чудна.
Има я в магазините " Сани ".
Филето струва 7 - 8 лева и може да се панира.
Но аз купувам изчистената риба Саворин и  си я запичам....така е по -полезна за стомаха.
Тя е 6 лева за килограм.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт