Как да съхраня последната тиква за тази зима

  • 4 213
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 48
Това ми е въпроса-сдобих се с една тиква(още не е умряла)и искам да е за малкия звяр.Мисля да я сваря на пара,да добавя захар,да пасирам и това във форми за лед,после да прехвърля кубчетата в голяма кутия и да си вадя по малко когато искам.Някой може ли да ми каже дали е добре така,правили ли сте го или е по-добре стерилизирана в бурканчета.
Не съм се занимавала с правене на зимнина и не знам как се стерилизира каквото и да е.Ако ми е погрешна идеята за фризера,моля кажете как става това с бурканите,благодаря!

# 1
  • Мнения: 157
Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.

# 2
  • Мнения: 1 062
Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.

Аз също така и си я разделям на порций за едно хранене. Слагам в торбички - после вадя, варя и храня  Peace

# 3
  • Мнения: 1 701
Може просто да я настържеш и да я замразиш. След това става и за пюре, и за баничка...   chef

# 4
  • Мнения: 48
Като я извадя от фризера,веднага без размрзяване ли да я варя/пека?Чудя се дали няма да стане на каша и запазва ли си вкуса

# 5
  • Мнения: 1 701
Като я извадя от фризера,веднага без размрзяване ли да я варя/пека?Чудя се дали няма да стане на каша и запазва ли си вкуса
Не размразяваш, направо готвиш!  Peace

# 6
  • Мнения: 238
Не се размразява и се слага във вряща вода при варене. Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 574
Като я извадя от фризера,веднага без размрзяване ли да я варя/пека?Чудя се дали няма да стане на каша и запазва ли си вкуса

Аз я изваждам от фризера и директно я правя на пара.Става супер. Peace

# 8
  • Мнения: 154
Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.

Аз също така я съхранявам,вадя си по едно или две парчета,варя ,пюрирам ,примерно за две,три хранения.

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Снощи се занимавах с такава дейност.Аз обаче трета зима вече си я варя и след това замразявам във фризера.Първата зима я замразявах на кубчета за пюретата,но след това в пликове за фризер.Слагам за едно хапване-Тери си я обича за следобедна закуска.Обаче варя без захар,защото тиквите ми са домашни и много сладки/така натюр си ги хапваме/.

# 10
  • Мнения: 256
Аз я направих в бурканчета:сварих тиквата с моркови и дюли и малко захар. Направих комбинация тиква с дюли,тиква с моркови или дюли с моркови пасирах, насипах в бурканчета и стерилизирах.Сега взимам претоплям и давам.

# 11
  • Мнения: 15 379
Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.

  И аз така Peace

# 12
  • Мнения: 9 973
Може просто да я настържеш и да я замразиш. След това става и за пюре, и за баничка...   chef
умно предложение

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 891
Аз също я замразявам сурова нарязана на парчета.

# 14
  • София
  • Мнения: 6 011
Аз имам настъргана сурова замразена във фризера.
Обаче свеки е направила сварена и пасирана, стерилизирана в бурканчета, без захар. Супер естествено сладка е и така ми е най - удобно - направо отварям бурканчето и давам. Малкия направо обожава така тиквата.

# 15
  • Мнения: 48
Как точно се стерилизира?След като я свариш,пасираш и напълниш в бурканчета какво се прави?

# 16
  • София
  • Мнения: 6 011
Как точно се стерилизира?След като я свариш,пасираш и напълниш в бурканчета какво се прави?

Бурканчетата трябва да са с метални капачки. Вариш ги във вода, както компотите едно време. Водата трябва да покрива буркана. Но не знам свеки по колко минути ги е варила, предполагам, не повече от 10 минути.

# 17
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351

Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.
И аз така - хем се запазват витамините, хем после я приготвяш както си искаш!  Peace

# 18
  • Мнения: 256
Стерилизира се 10-15мин. Simple Smile

# 19
  • Мнения: 408
Обелвам,режа на малки парченца ,слагам в пликче и в камерата!После вадя и направо слагам в пеперутката да сваря на пара.

# 20
  • Мнения: 378
    Правила съм пюрета от тиква и тиква и сладки ябълки.
    Тиквата я режех на парчета, заливах я малко вода и варех до пълно омекване. После с част от водата, в която е варена, пасирах - да се получи желаната гъстота. Полученото пюре сипвах в малки бурканчета, затварях ги, слагах в тенджера - да са покрити с вода и стерилизирах около 15 - 20 минути.
    Може да се консервира само в бурканчета от пюрета "Ам -ам" и "Хелло" - те са с широка резба, другите не са подходящи. Може и в малки бурканчета от конфитюр.
    Тиква също съм замразявала  - сурова и нарязана на парчета. Би било добре да я замразите така и да си вадите по парченце за пюрета - правила съм картофи и тиква;  картофи, тиква и моркови;  картофи, тиква и месо;  картофи, тиква, елда и месо;  тиква, картофи,лук и месо...

Последна редакция: сб, 16 фев 2008, 20:50 от Милли

# 21
  • София
  • Мнения: 627
Аз съхранявам тиквата във фризера сурова-обелена и нарязана на парчета.
И аз така Peace

# 22
  • Мнения: 55
Здравейте!
Аз съм си направила 60 бурканчета с тиква от старите Ганчев. Тиквата се обелва и се настъргва - важното е да има кой да стърже, ако имате по- вече тикви.Бурканчетата се пълнят, но не съвсем до горе, затварят се и се варят два часа. По този начин тиквата се сварява, без да се губят витамините, а в същото време и се стерилизират бурканчетата. Така приготвеното пюре от тиква може да се запази цяла година. На мен този начин ми е много удобен, и имам още две тикви, които ще направя по същия начин - синът ми е на 6м. и половина, много харесва тиквата, за това я добавям дори и към месните пюрета, защото иначе не иска да ги яде.
Да им е сладко на всички бебоци!!!

Общи условия

Активация на акаунт