Как се кваси мляко?

  • 13 281
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 63
Моля да ме научите Simple Smile! Как се кваси мляко? Знам, че има тънкости, затова обяснете по-подробно, до най-малък детайл. Желанието ми е да сравня двата вкуса - това, което купувам с домашното "изобретение"...

# 1
  • Мнения: 3 036
Аз много рядко си квася и то когато остава повече мляко.
Ако е предварително е сварено,само го затоплям дотолкова,че като бръкна с пръст,да издържам на температурата.
После вземам супена лъжица кисело мляко и като я размивам леко с пръст я прибавям към буркана с мляко.
Прилича на застройване.
Слагам буркана на топло и го закривам.
Горе - долу е това.
Дано да съм ти била полезна,но е пипкава работа.

# 2
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 975
Аз квася млякото така:
Сваряваш млякото и го оставяш да изстине. Да изстине означава - като си пъхнеш пръста и да можеш да преброиш до седем без да ти пари.
Наливаш го в буркани, вземаш хубава домашна закваска. Аз слагам по една - 1 супена лъжица кисело мляко във всеки буркан от компот, пълен с мляко, като размивам киселето мляко.
Завивам поне с 2 одеала и 1 яке мятам и проверявам след 2,5 часа, трябва да е готово.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 481
и аз така квася,но ако искаш млякото да е по-гъстичко трябва да го вариш около 15 минутки.

# 4
  • Мнения: 523
Подквасвам млякоот тдна година и сега вече мога да го правя със заторени очи . Сварявам млякото веерта . Изаквам да истине толкова , еда си държиш пръста потопен и да не ти пари . Ако млякото е 3л ( аз толкова квася ) се слага малко повее от половин кофичка кисело купено мляко , което трябва да е 2.5 -3 процента. Завивам млякото с дебело одяло и го оставям така до сутринта . Това е.  chef   

# 5
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Преди доста години съм квасила мляко,но мисля беше така:първо варя млякото 10 мин,след което изчаквам да изстине до телесна температура.През това време разбърквам и киселото мляко и го оставям да се стопли(ако е от хладилник)до стайна температура.Вече охладеното прясно мляко разпределям в леко затоплени буркани и слагам по 1-2 сл от киселото мляко и разбърквам.Бурканите добре завивам с одеала и оставям от вечерта до сутринта.И после в хладилника.

# 6
  • Мнения: 533
Аз квася млякото така:
Сваряваш млякото и го оставяш да изстине. Да изстине означава - като си пъхнеш пръста и да можеш да преброиш до седем без да ти пари.
Наливаш го в буркани, вземаш хубава домашна закваска. Аз слагам по една - 1 супена лъжица кисело мляко във всеки буркан от компот, пълен с мляко, като размивам киселето мляко.
Завивам поне с 2 одеала и 1 яке мятам и проверявам след 2,5 часа, трябва да е готово.


И аз го квася така. След като го развия от одеалото го слагам директно в хладилника.

# 7
  • Мнения: 63
Добих представа, остава да пробвам! Някъде бях прочела, че заквасена сметана е добър избор за квас или пък сухото мляко Нидо... но първо да си набавя прясно!

# 8
  • Мнения: 5 001
Добих представа, остава да пробвам! Някъде бях прочела, че заквасена сметана е добър избор за квас или пък сухото мляко Нидо... но първо да си набавя прясно!
И аз квася мляко със сметана(заквасена),вкуса е невероятен...

# 9
  • Мнения: 3 456
Добих представа, остава да пробвам! Някъде бях прочела, че заквасена сметана е добър избор за квас или пък сухото мляко Нидо... но първо да си набавя прясно!
И аз квася мляко със сметана(заквасена),вкуса е невероятен...
Не се бях сещала. Аз досега един път само съм квасила мляко- много вкусно беше станало наистина. Следващия път може да пробвам със заквасена сметана. 1 лъжица на един компотен буркан, така ли?

# 10
# 11
  • София
  • Мнения: 312
Споделям малко инфо и от мен. Ако ще се кваси мляко за по-продължително време (аз го квасих заради детето докато беше малко), доста удобно е с кутия от стиропор. Мъжът ми я направи  по размер на 2 буркана тип "Омния",  тогава още нямаше фибрани и прочее. Само се отваря капака и се слагат бурканите. Иначе и с одеало става, ама така е по-прибрано.
Някой беше писал, че млякото не ставало много гъсто. Зависи разбира се от много неща, но за да стане киселото мляко още по-гъсто, трябва поне един ден след заквасването да е престояло в хладилника. Може би доузрява.

# 12
и аз имам същия проблем с квасенето на мляко - точи се и стои лигаво Sad
Сега знам, че е от чужбинската закваска.
Има тук едно мляко плодово, в което пише, че се съдържа бълг. бактерия - мислите ли че ще се получи с плодово мляко?

# 13
  • Мнения: 25 653
Не, няма да се получи с плодово мляко, даже и да се подкваси, едва ли ще е това, което трябва да бъде - истинско българско кисело мляко.
Ако си от София, чела съм, че в някакво магазинче на Женски пазар продавали оригинална закваска. Друг начин е да си поискате от някоя баба на село.

# 14
  • Мнения: 5 001
Добих представа, остава да пробвам! Някъде бях прочела, че заквасена сметана е добър избор за квас или пък сухото мляко Нидо... но първо да си набавя прясно!
И аз квася мляко със сметана(заквасена),вкуса е невероятен...
Не се бях сещала. Аз досега един път само съм квасила мляко- много вкусно беше станало наистина. Следващия път може да пробвам със заквасена сметана. 1 лъжица на един компотен буркан, така ли?
Ами аз като варя млякото (1 1/2 - 2л.),слагам в цялото количество 1 малка заквасена сметана.Разбърквам хубаво и наливам по бурканите.

# 15
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Ако си от София, чела съм, че в някакво магазинче на Женски пазар продавали оригинална закваска. Друг начин е да си поискате от някоя баба на село.
Как' Сийке, златна си. Тъкмо щях да питам вие хубаво подквасвате мляко - ама трябва да купите хубаво прясно мляко(да не е разредено с вода) и да имате хубава закваска. Иначе според мен няма смисъл от цялото упражнение  Tired

# 16
Не, няма да се получи с плодово мляко, даже и да се подкваси, едва ли ще е това, което трябва да бъде - истинско българско кисело мляко.
Ако си от София, чела съм, че в някакво магазинче на Женски пазар продавали оригинална закваска. Друг начин е да си поискате от някоя баба на село.
Благодаря Как' Сийче за отговора, но аз съм далеч не само от София, но и от България.
Скоро обаче ще се връщам, та въпросът ми е - тази закваска суха ли е? Може ли да се съхранява по-дълго време? Идеята ми е да си я купя и да си я домъкна тук, че да си квася с нея  Grinning

# 17
  • Сливен
  • Мнения: 894
здравейте момичета,
а с кое кисело мляко подквасвате Thinking
защото съм чувала че има много малко "истински" млека,които стават за подкваса

# 18
  • Мнения: 25 653
Благодаря Как' Сийче за отговора, но аз съм далеч не само от София, но и от България.
Скоро обаче ще се връщам, та въпросът ми е - тази закваска суха ли е? Може ли да се съхранява по-дълго време? Идеята ми е да си я купя и да си я домъкна тук, че да си квася с нея  Grinning

Не знам!  Tired Понятие си нямам какво представлява изобщо. Просто е нещо, което прочетох тук и съм го запомнила.
Аз не живея в София.  Flutter

# 19
  • Мнения: 523
Най - дпброто мляко за подквасване е Мизия милк или Елена . Никога не пробвайте да подквасвате с " На баба " , защото в това мляко има много сухо мляко и нищо няма да се получи . От опит го знам .

# 20
  • Мнения: 25 653
Проблемът с киселото мляко не е в количеството на сухото мляко, което съдържа, а в закваската! Даже и да се използва само сухо мляко, пак може да се получи прилично кисело, стига закваската да е добра.
Номерът е не да се получи някакво кисело мляко, а точно оригиналното, българското, което е толкова полезно. А това се постига с оригинална, жива закваска. Другото е млечно кремче някакво...

# 21
  • Сливен
  • Мнения: 894
Най - дпброто мляко за подквасване е Мизия милк или Елена . Никога не пробвайте да подквасвате с " На баба " , защото в това мляко има много сухо мляко и нищо няма да се получи . От опит го знам .
да,за Мизията и аз знам,но се чудех кои още newsm78
казват,че и с Тонус ставало Thinking

# 22
  • Мнения: 1 065
Не, няма да се получи с плодово мляко, даже и да се подкваси, едва ли ще е това, което трябва да бъде - истинско българско кисело мляко.
Ако си от София, чела съм, че в някакво магазинче на Женски пазар продавали оригинална закваска. Друг начин е да си поискате от някоя баба на село.
Благодаря Как' Сийче за отговора, но аз съм далеч не само от София, но и от България.
Скоро обаче ще се връщам, та въпросът ми е - тази закваска суха ли е? Може ли да се съхранява по-дълго време? Идеята ми е да си я купя и да си я домъкна тук, че да си квася с нея  Grinning
Нямам много време ,но ще пиша и аз.
В къщи поне от година квасим мляко с купена закваска от женския пазар.За тази закваска научих от форума,там беше обяснено и точно къде се намира магазинчето,ако се поразрови човек,сигурно ще се открие темата с адреса.
Закваската ,която купих беше суха смес (около10г) наподобяваща желатин в подобно пакетче.Съдържанието беше предназначено за подквасване на 5 л прясно мляко.Аз бях много скептична и никак не ми се вярваше ,че ще се получи нещо, затова пробвахме с половината от съдържанието (разделено на око)с 2,5 л мляко.Стана чудесно кисело мляко, от което продължавам да си заквасвам и до сега .На пакетчето пишеше ,че закваската може да се съхранява в хладилник ,ако не се използва цялата  наведнъж,но ние я държахме 1-2 дни и я дадохме на наша позната.Цената  на тази разфасовка(за 5л мляко)беше около 5 лв
Ако ви интересува още нещо -пишете,ще отговоря ,когато имам възможност.Ще се радвам да бъда полезна

# 23
  • Мнения: 224
Аз винаги досега си купувам за подквас кофичка кисело мляко НА БАБА!Винаги ми се е подквасвало и е ставало много гъсто и хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт