Внимание ! Прясно мляко Фибела

  • 6 372
  • 56
  •   1
Отговори
  • Мнения: 337
Тази сутрин ставам и както всяка такава решавам да направя мляко с какао. Едната чаша стоплих леко и моя приятел я изпи, а аз отворих друга кутия защото старата свърши. Понеже обичам млякото почти студено изсипах го в чаша и си прибавих 5 лъжици какао. Пия аз, но нещо ми се струва странно, викам си, защото прекалих с какаото. Да, ама мъжлето ми вика искам още и си изсипа от новото, като го затопли, защото така го пие. Като го видяхме то "бъка" като и аз незнам какво. Прокиснало, а как мирише Sick
Та аз си изпих почти цяла чаша.
Партидата е L404 годно до 01.08.08 013237
Ако някой има същото първо го проверете, защото има вероятност да не е добро, както и нашето.
Влизах в сайта на комисията за защита на потребителите, те са дали един телефон, който не отговаря 070011122 - за цялата страна. Моля посъветвайте ме какво да правя с това мляко, нарочно не го изхвърлих, защото ми писна всеки отвсякъде да ни прави на луд. Искам да се оплача, но не съм от София и незнам къде и как да подам жалба. #Cussing out
Моля, ако някой знае да казва бързо

# 1
  • Varna
  • Мнения: 288
Ооооо,да.И аз веднъж се излъгах да купя тяхно прясно мляко в кутия.С тази разлика ,че при мен още като го отворих и сипах си личеше ,че е развалено.Направо си беше направило утайка в кутията като сирене.Директно си го изхвърлих и също беше в мноооого дълъг срок на годност.Киселото им мляко е добро,но прясно в никакъв случай Naughty

# 2
  • Варна
  • Мнения: 2 133
Ако пазиш касовата бележка, го връщаш в магазина. Понякога приемат и без бележки, особено ако се установи, че е масово за някоя партида. После те се оправят с производителя.

# 3
  • София
  • Мнения: 15 474
Не точно Фибела, но аз съм оставяла нарочно прясно мляко в отворена кутия да се пресече само в хладилника.Става квас, като руския и действа много благотворно на стомаха.

# 4
  • Мнения: 3 826
драмата ти е голяма наистина...
и на мен ми се е случвало - върнах го в магазина , заедно с касовата бележка , дадоха ми парите обратно , те я запазиха и щяха да  върнат стоката на фирмата ,

# 5
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Случвало ми се е с различни марки мляко. Вече винаги първо проверявам, после сипвам на децата. А от тия с удължената трайност спрях да купувам.

# 6
  • жителство на место
  • Мнения: 81
ако искаш да има анализ на млякото, за да видиш дали е опасно го занеси в ДВСК, но моят съвет е да звъннеш на фибела- голяма фирма са и мисля, че ще успеят да отреагират адекватно

# 7
  • Мнения: 4 300
И на мен ми се е случвало с различни. Засега с Пършевица няма проблем. С млякото в торбичка също ми се е слувало- сварявам го, пресипвам го в друг съд и пак се разваля на 2я ден.

# 8
  • Мнения: 337
Сега идвам от ДВСК, за да го изследват трябва да платя 100лв, защото цялата партида в магазина е изкупена и те намогат да вземат неотворено мляко и да го изследват. Трябвало да е нова опаковка. Така се изплаших за тези болести дето слушаме - бруцелози и разни такива. Ама откъде сега да взема 100 лв за изследване, не ми пука за 1,65 нито ми е за парите, но искам да знам какво съм пила. На директорката на ДВСК продавача в магазина каза, че нямало друго оплакване. Мога да пусна за изследване само някои показатели, но кои, те са толкова много, а пълно е много скъпо, както вече казах. Обърках се и незнам как да постъпя. Close

# 9
  • София
  • Мнения: 5 074
Онзи ден си купих Фибела. Сега проверих партидата - същата е, но нищо му няма.

# 10
  • Мнения: 2 759
                      Най-лесно е наистина веднага да го върнеш в магазина - връщат ти паричките. Често ми се случва с неща в годност. Ако ти се занимава - звънни на 'Фибела'. Това със 100-те лева е безумно.

# 11
  • Мнения: 2 716
Отдавна спрях да купувам прясно мляко, чийто срок на годност е по-дълъг от 5 дни. Егати млякото  ooooh!
Защо не си купуваш Верея примерно?

# 12
  • жителство на место
  • Мнения: 81
свържи се производителя
за 100-те лв също нещо изглежда нередовно
всяка седмица правим анализи на продукция и поне трябваше да знаеш кои показатели ще изследваш за 100лв
по принцип щом няма отклонение в други опаковки от партидата проблемът може да се търси в съхранението на продукта в конкретния магазин или съхранението във вашия дом- след отваряне има специфични условия на съхранение и нови срокове на годност
най- добре ще уточните всичко с производителя и след това проследяване на цялата верига до твоята чаша какао

# 13
  • Мнения: 4 306
И Верея и Фибела се произвеждат от завода в Пловдив.
Досега купувам основно тези двете млека в кутия, 1,5 % масленост и не съм имала проблеми.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 481
Хехе, наскоро си отседях половин ден на тоалетната чиния заради прясно мляко Фибела  Mr. Green Обикновено го кипвам, но тогава налях направо от кутията и не разбрах, че е развалено. А си беше в срок.

# 15
  • Мнения: 337
Аз винаги купувам само Пършевица и Фибела и не съм имала никога проблеми. Преди взимах само БББ, но от доста време не  съм го виждала, иначе то ми харесва най-много.

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 795
Котонче, освен да се заредиш с тоалетна хартия, друго не виждам какво може да се направи.
Недейте да забравяте, че срокът на годност е валиден само при правилно съхраняване на продукта. Обикновено на опаковката пише в какви температурни граници може да се съхранява. Т.е., възможно е в магазина да са имали проблем с хладилниците например, да им е спирал токът и т.н. Или у вас, или камиона, който е пренасял продукта. Трудно ще хванеш къде е точната причина.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 508
Партидата е L404 годно до 01.08.08 013237

Не ви ли се струва, че срокът на годност е изтекъл преди повече от месец? Това 01.08.08 аз лично го тълкувам като осми януари. Това мляко или се е заседяло в хладилника ви, или сте го купили с вече изтекъл срок на годност, и трябва да търсите отговорност от магазина, а не от Фибела.

# 18
  • Варна
  • Мнения: 1 795
А, ето и това е възможно. На някои печати първо пишат месеца, после датата, после годината.

# 19
  • Мнения: 337
Не не е с изтекъл срок, знам какво си мислите, когато първо се изписва годината, то се получава точно така, но вече направиха проверка на магазина от ДВСК. Провериха им дори стековете с още неразпечатаната партида. Те зареждат редовно и затоваи от там пазарувам, когато нещо се е свършило, както беше  в случая.
Пуснах едно изследване за установяване дали млякото е годно за консумация. Беше излишно, защото дори външно личи, че не е , но...За един показател микробиология ми искат от 37 до 52лв. Например салмонелоза 46 лв и така за всеки показател.
Утре ще проверя резултата, който от сега ми е ясен. Не мога да си позволя микробиологично, дай Боже да съм здрава и да няма последствия от чудото Фибела. Crazy

# 20
  • Варна
  • Мнения: 25 260

Утре ще проверя резултата, който от сега ми е ясен. Не мога да си позволя микробиологично, дай Боже да съм здрава и да няма последствия от чудото Фибела. Crazy

Тези зарази, от които се опасяваш, можеш да ги хванеш и от невкиснало мляко, ако е заразено. Няма как да се напълни със салмонелоза и други такива само защото е вкиснало. Не се шашкай излишно Peace

# 21
  • Мнения: 14 494
Отдавна спрях да купувам прясно мляко, чийто срок на годност е по-дълъг от 5 дни. Егати млякото  ooooh!
Защо не си купуваш Верея примерно?

аз пък си купувам точно такова, което е с най-голяма трайност и задължително с UHT  означение. това е технологията дето го "обезврежда" отвсякъде. е и витамини никакви не остават ама....

# 22
  • Кори Селести
  • Мнения: 5 538
Интересно защо решавате тутакси, че производителят е в издънка?
Има и разни неща като "неправилно съхранение".

# 23
  • Мнения: 337
Интересно защо решавате тутакси, че производителят е в издънка?
Има и разни неща като "неправилно съхранение".

Защото на кутията пише, че може да се съхранява до 25 градуса, а когато го купих беше доста по-малко и беше в хладилна витрина, взех си го сама от там. Както и да е, аз вече реших за себе си, просто исках да предпазя и други, особено дечица. Бъдете внимателни и най-малкото преди да го консумирате го помиришете. Аз не го направих тази сутрин. ooooh!

# 24
  • София
  • Мнения: 5 074
Партидата е L404 годно до 01.08.08 013237

Не ви ли се струва, че срокът на годност е изтекъл преди повече от месец? Това 01.08.08 аз лично го тълкувам като осми януари. Това мляко или се е заседяло в хладилника ви, или сте го купили с вече изтекъл срок на годност, и трябва да търсите отговорност от магазина, а не от Фибела.
В тоя ред на мисли, следва млякото да е произведено през 2001 година, осми месец, осми ден  Joy Joy Joy

# 25
Здравейте!
Аз работя в ОМК - фирмата произвеждаща мляко Фибела. Съжаляваме за неприятностите и притесненията, които Ви е създал този наш продукт. Както знаете млякото е много деликатен продукт, качеството на който зависи от много условия - от добра суровина, през хигиена на производство, до хладилните условия на транспорт и съхранение. Най-малкото (микроскопично) нарушение на целостта на опаковката (дори и от по-сериозно намокряне) може да доведе до разваляне на продукта - още повече, че ние не използваме консерванти или различни стабилизатори.
ОМК, като най-голям производител на прясно мляко у нас, стриктно покрива нормите на Европейския съюз  за условия на прозводство и качество на суровината и готовите продукти. Проверихме контролните бройки от партидата, за която сигнализирате. При нас няма никакви отклонения.
Бихте ли ми предоставили телефон, за да се свържа с Вас и да организирам да вземем млякото за да го изследваме в нашата лаборатория?
Мейлът ми е: lachezara.paskaleva@umc.bg

Ние оценяме ангажираността на Вас, нашите консуматори и Ви приканяме да се обръщате към нас за всеки забелязан проблем. Телефон за контакт можете да намерите на всяка опаковка : 978 34 63
Но да не официалицирам формума прекалено Simple Smile Поздрави, Лъчезара
P.S. готова съм га отговоря на всякакви въпроси, които имате относно прясното или киселото мляко.

# 26
  • Мнения: 337
Лачезара Паскалева писах на лични, след малко излизам, така че няма да бъда във форума до утре.

# 27
  • Мнения: 98
Не мисля че фирмата производител е виновна, може би в магазина не е съхранявано както трябва.

# 28
  • Мнения: 7 418
 1-2 пъти съм купувла това мляко и ми миришеше на изгоряло.... Sick

# 29
  • Мнения: 2 386
За УХТ ли иде реч?

Одеве направих мюсли на баба ми.. Ще ме накарате да го изхвърля сега. Rolling Eyes

# 30
  • Мнения: 487
Аз искам да питам винаги ли кипите млякото като си го купите и трябва ли да се кипне?

# 31
  • Мнения: 2 407
Аз прясно мляко почти не употребявам.

# 32
  • Мнения: 14 494
Аз искам да питам винаги ли кипите млякото като си го купите и трябва ли да се кипне?

аз не варя млякото освен ако не е необходимо по някоя рецепта Peace

# 33
  • Мнения: 4 306
Това, което е по UHT технология в кутии или в найлоновите канички, не го варя. Само притоплям в микровълновата.

# 34
  • Мнения: 6 993
Аз искам да питам винаги ли кипите млякото като си го купите и трябва ли да се кипне?
Не, отварям кутията и го пия. Даже не го претоплям newsm78

# 35
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Аз искам да питам винаги ли кипите млякото като си го купите и трябва ли да се кипне?
Не. Повторното нагряване на прясното мляко до 60 градуса го прави вредно.

# 36
  • Мнения: 337
От лабораторията потвърдиха, че не е годно за консумация. От фирмата ме потърсиха и се извиниха, за което се радвам.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 14:56 от cotton4e

# 37
  • Мнения: 487
Благодаря ви,и аз досега не го кипях,ама се замислих да не би да трябва,щото и детето го пие направо ог кутията! Hug

# 38
  • Мнения: 335
Вкъщи отваряме кутията, отсипваме (колкото ще пием) и отсипаното го оставяме да кипне.
Остатъка оставяме суров в хладилника за по-късно, когато ще пием пак - също след кипване непосредствено преди консумацията.

Обаче аз имам друг въпрос:

1. Знае ли някой (например представителката на коментираната фирма) от сухо мляко ли забъркват това, което в крайна сметка ни продават.

Вярно ли е, че вземат млякото от прекупвачите, обезмасляват го, обръщат го в сухо, за да могат да го съхраняват на прах (с години).
А това, което купуваме в кутията, всъщност е сухото архивирано мляко, но разархивирано, забъркано и омаслено до нужния процент непосредствено преди пускането му в търговската мрежа в съответната опаковка.

2. Как изкупеното от директния производител за 25 стотинки пълномаслено мляко става 1,65 лв., за колкото ни го продава "производителят" на млякото в кутии?

# 39
  • Мнения: 2 759
...2. Как изкупеното от директния производител за 25 стотинки пълномаслено мляко става 1,65 лв., за колкото ни го продава "производителят" на млякото в кутии?...
                       Може Е-тата да са скъпи  hahaha. Иначе си начисляват производствени разходи, кутии, транспорт... Но пак не излизат сметките май.

# 40
  • Мнения: 4 306
...2. Как изкупеното от директния производител за 25 стотинки пълномаслено мляко става 1,65 лв., за колкото ни го продава "производителят" на млякото в кутии?...
                       Може Е-тата да са скъпи  hahaha. Иначе си начисляват производствени разходи, кутии, транспорт... Но пак не излизат сметките май.
... губите по пътя Х % търговска надценка, която не е за подценяване  Wink.

# 41
  • Мнения: 1 062
Здравейте!
Аз работя в ОМК - фирмата произвеждаща мляко Фибела. Съжаляваме за неприятностите и притесненията, които Ви е създал този наш продукт. Както знаете млякото е много деликатен продукт, качеството на който зависи от много условия - от добра суровина, през хигиена на производство, до хладилните условия на транспорт и съхранение. Най-малкото (микроскопично) нарушение на целостта на опаковката (дори и от по-сериозно намокряне) може да доведе до разваляне на продукта - още повече, че ние не използваме консерванти или различни стабилизатори.ОМК, като най-голям производител на прясно мляко у нас, стриктно покрива нормите на Европейския съюз  за условия на прозводство и качество на суровината и готовите продукти. Проверихме контролните бройки от партидата, за която сигнализирате. При нас няма никакви отклонения.
Бихте ли ми предоставили телефон, за да се свържа с Вас и да организирам да вземем млякото за да го изследваме в нашата лаборатория?
Мейлът ми е: lachezara.paskaleva@umc.bg

Ние оценяме ангажираността на Вас, нашите консуматори и Ви приканяме да се обръщате към нас за всеки забелязан проблем. Телефон за контакт можете да намерите на всяка опаковка : 978 34 63
Но да не официалицирам формума прекалено Simple Smile Поздрави, Лъчезара
P.S. готова съм га отговоря на всякакви въпроси, които имате относно прясното или киселото мляко.


Аз искам да попитам нещо друго, ако това твърдение е вярно как е възможно годността на прясното мляко да бъде над четири месеца от днешна дата, а не знам кога е произведено. Без да се приеме като заяждане, наистина ми е интересно и ще съм благодарна, ако някой ми поясни.

# 42
  • Мнения: 14 494
заради UHT технологията

# 43
  • Бургас
  • Мнения: 213
Аз не купувам българско прясно мляко в кутия точно затова. Купувам само ако е в пликче или "каничка", но при тези в кутиите и аз съм попадала на развалено. А за Верея с добавен калций - не зная по каква технология го правят, но "калцият" се утаява в кутията и веднъж мъжът ми като пи, каза че толкова гадно нещо не е пил. Като неразтворено брашно в мляко. Купувам на Мегле и никога не съм имала проблем. Същото е и с маслото - ами българското масло не става. За разлика от "едно време" - тогава имаше същият вкус като на Президент. Peace

# 44
  • жителство на место
  • Мнения: 81
за срока нагодност- разбира се, че има консерванти и стабилизатори, иначе няма как да стане
за цената- стойността на продукта не отразява само цената на суровината- организирането на едно преработвателно предприятие е огромна инвестиция
за чуждите продукти- в тях пък със сигурност няма никаква естествена суровина- само аромати и овкусители

# 45
  • Мнения: X
Сигурна съм невежа по много въпроси, част от които е и този, обаче съм чувала нееднократно, че целта на консервантите е именно да "запазят" продукта по-дълго "годен".
 Ние си вземаме прясно мляко директно от на комшийката кравата, варим си го и си го консумираме или съответно се подквасва и си ядем кисело. И в двата случая след 3 дни млякото вече не става за ядене. Как другото е уж без консреванти а трае с месеци?

# 46
  • Мнения: 335
...за цената- стойността на продукта не отразява само цената на суровината- организирането на едно преработвателно предприятие е огромна инвестиция...

20 ст. не е цената на "суровината", а изкупната цена на млякото, което, всъщност, е продуктът (или поне - би трябвало да бъде, щом ни се внушава, че купуваме "прясно мляко").
Представям си, ако "преработвателните предприятия" бяха инвестирали  и в производството на натуралния продукт -  натуралното прясно мляко.
Крайната му цена сигурно щеше да бъде 3,65 лв.

Аз питах вярно ли е, че продуктът (т.е. натуралното прясно мляко, което пакетиращите го  фирми вземат от прекупвачи), бива обезмасляван от тях, превръщан на сухо мляко и съхраняван така (колкото им е нужно на пакетиращите).
А това, което ни се продава като краен пакетиран продукт, е нещо, забъркано от сухо мляко и консерванти.

Питам: Наистина ли първоначалният натурален продукт (натуралното прясно мляко от действителните производители - животновъдите) бива превръщан зорлем в суровина (сухо мляко).
Не се ли дължи на това (освен на неколкократното прекупуване) високата цена?
Минава се през две производства: превръщането на натуралното мляко в нов продукт - сухо мляко. И после: превръщане на сухото мляко в още по-нов продукт - разтворено сухо мляко и консерванти - нещо, което не е вече прясно мляко (нищо, че на кутийките  пише така).

Нека да отговори някой, който знае.
Просто с "да" или "не" на въпросите.

"Огромните инвестиции" са ясни. Даже обикновен кравар вече знае що е инвестиция и колко огромна е тя за него, докато си изхрани кравите.

Последна редакция: ср, 27 фев 2008, 17:50 от Холограма

# 47
  • Мнения: 1 942

Аз искам да попитам нещо друго, ако това твърдение е вярно как е възможно годността на прясното мляко да бъде над четири месеца от днешна дата, а не знам кога е произведено. Без да се приеме като заяждане, наистина ми е интересно и ще съм благодарна, ако някой ми поясни.

И мен това ме вълнува   newsm78 Каква е тази технология? Как така МЛЯКО стои в кутии с месеци, че и като го отвориш пак не се разваля с дни?

# 48
  • Мнения: 335

... как е възможно годността на прясното мляко да бъде над четири месеца...

И мен това ме вълнува   newsm78 Каква е тази технология?...

Ако отговорят за сухото мляко, може би наполовина ще са отговорили и на вас.

# 49
  • Linz
  • Мнения: 11 619
И аз мисля, че удължената трайност се дължи на сухото мляко. То просто си има вкус на такова.

# 50
  • Варна
  • Мнения: 2 133
За UHT-технологията:
http://www.umc.bg/id-97/uht_milk_technology.html
Просто нищо живо не остава вътре. А какво остава и дали има странични продукти от разграждането - не пише.

# 51
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Не съм съгласна, че вкусът остава същият като при пастьоризация. На мен ми прилича на сухо или на кондензирано мляко- изгубва се типичния вкус на прясното мляко.

# 52
  • Мнения: 335


Какво мляко се нагрява до 150 С ?


# 53
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Колкото пъти съм купувала от Фибела, толкова пъти е било или развалено, или просто гадно на вкус. По същите причини не купувам и българско масло.  Не не съм доволна и от Верея, въпреки че преди редовно го купувах. Струва ми се силно разредено. Не успях да направя капучино от него, посто не се разпенва, все едно да опитваш да разпениш вода. Сега купувам често от млякото на ВВВ, става.
И изобщо ... аман от боклуци, винаги когато имам възможност, купувам домашно мляко от една позната баба. Разликата е огромна в полза на домашното.

# 54
  • Мнения: 1 942
Какво мляко се нагрява до 150 С ?

150 градуса би означавало много силно завиране предполагам, но какво пречи това на по-нататъшно разваляне? Кое пречи да вкисне после с месеци седене?

Детските млека /АМ/ също минават през термична обработка и то доста по-продължителна и въпреки това пак се развалят след като се направят за пиене.

# 55
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Един от собствениците на ВВВ ми обясняваше как го правят млякото на високата температура, сложно ми се видя като технология, от всички обяснения разбрах, че това е един вид стерилизиране. Нещо като унищожаване на бактериите, които предизвикват развалянето и създаване на вакуум, или поне аз така го разбрах. Затова и се запазвало дълго време.

# 56
  • Мнения: 19 317
Аз купувам винаги хомогенизирано мляко, защото другото се разваля твърде бързо.
То бива нагрявано за 2 сек до 150градуса и после веднага охладено.

Общи условия

Активация на акаунт