key lime pie - пай с лайм

  • 6 236
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
паят е традиционен за крайбрежието на Щатите.

приготвя се бързо и лесно, вкусът му е прекрасен баланс между сладко и кисело.

намерих рецептата в нета, след като гледах Desperate housewives и там Бри изпадна в ужас, че някой го е приготвил по-добре от нея. Joy

ето и рецептата:


key lime pie
тесто
200 гр. брашно
1 с.л. захар
100гр. масло
55 мл. ледена вода

крем
1 с.л. кора от лайм , около 3-4 лаймa
4 жълтъка
400 гр. подсладено кондензирано мляко (гъсто)
150 мл. сок от лайм, прясно изцеден

гугла
4 белтъка
1-2 с.л. захар

маслото се реже на парчета, добавя се брашното и се бърка с бъркалките за тесто на миксера.
като стане на трохи се слага захарта и се добавя водата.
тестото трябва да е меко, но да може да се точи.

разстила се в тавичка с д. 24 см, като се прави ръбче.
надупчва се с вилица, за да не се надуе.
пече се около 10 -15 мин. на 180.

крем: жълтъците се бият на пяна, добавя се конд. мляко и кората и сока от лимоните.
разстила се върхи изстиналия блат.

белтъците се бият на твърд сняг. слагат се върху крема и се запича за 15 мин. на 150.

                                     

в разрез по-късно тази вечер

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 14:25 от asyalein

# 1
  • Мнения: 950
Мерси за рецептата   bouquet  въпреки че съм на диета сега ще си я запазя да се изпробва  Hug

# 2
  • Мнения: 14 494
ох и аз така се бях вживяла в този пай като гледах серията....благодаря ти за рецептата  bouquet
това на което казваш лимети, не е ли зелени лимони, наричат си се и в бг "лайм"? щото снимката е малка и не мога да разбера

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не е ли зелени лимони, наричат си се и в бг "лайм"?

същото е, не знаех как се вика в Бг на това, сега ще се поправя  Embarassed

# 4
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
ох и аз така се бях вживяла в този пай като гледах серията....благодаря ти за рецептата  bouquet
това на което казваш лимети, не е ли зелени лимони, наричат си се и в бг "лайм"? щото снимката е малка и не мога да разбера

Да, лимети=лайм=малки зелени лимончета(не много кисели и супер свежи)
Аууу, asyalein, супер изглежда, ще пробвам уикенда, ама тази гугла хич не обичам белтъци(тип целувка става) иии дали ще стане само с млечно-жълтъчния крем  Thinking

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ама тази гугла хич не обичам белтъци(тип целувка става) иии дали ще стане само с млечно-жълтъчния крем  Thinking

не става на целувка, защото се пече на 150°, а не се суши като целувки.

категорично не на млечно-жълтъчения крем! Naughty
лимоновият крем носи аромата на сладкиша!!!
 
гуглата е колкото да не изсъхва сладкиша и да не се чудиш какво да правиш белтъците. Wink , а и гуглата не е сладка, аз сложих само 1 с.л. захар, колкото да ми стане снега.

# 6
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Хм, добре, ще пробвам така с белтъчената гугла, ако не измъдря някоя дълбокомислена заливка от шоколад примерно hahaha . Много ми харесва комбинацията черен шоколад-цитрус някъкъв  Blush

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Хм, добре, ще пробвам така с белтъчената гугла, ако не измъдря някоя дълбокомислена заливка от шоколад примерно hahaha . Много ми харесва комбинацията черен шоколад-цитрус някъкъв  Blush

и аз харесвам,но няма да пасне на този сладкиш, защото лимоновият крем е доста тежък от конд. мляко. а и блатът е от маслено тесто.с шоколад ще стане доста тежко. Tired

гуглата не се усеща. Wink

# 8
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Ох, ама си и ти, зариби ме  Mr. Green
Ок, ще запрятам ръкави уикенда, пък ако не е хубава гуглата, милото ще я яде, щом има захар  Mr. Green

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето и обещана снимка на парче.

сега знам защо на филма толкова въздишаха. сладкишът е супер.  Sunglasses
ще го предложа на свеки  Twisted Evil, тя е майсторица на сладкиши и до сега само 1 моя рецепта си е  записала!
редно е 2 да станат.

# 10
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Като гледам парчето ще станат 2  Mr. Green

# 11
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 673
Това много напомня френската лимонова торта с целувчена глазура, но досега съм я правила все с лимони. Следващия път ще я пробвам с лайм, по твоята рецепта, сигурно ще стане още по-разкошна.  Laughing

# 12
  • Мнения: 14 494
аз я направих - стана страхотноооо  chef като се има предвид, че оплесках рецептата, щото съм заплес, но въпреки това беше супер.  Peace

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз я направих - стана страхотноооо  chef като се има предвид, че оплесках рецептата, щото съм заплес, но въпреки това беше супер.  Peace

радвам се, че ти е харесал.
сладкишът ми стана фаворит, а аз не съм по сладкото  Wink

какво оплеска рецептата?

# 14
  • Мнения: 1 505
Ай,това сладкишче ще се приготва в най-скоро време.Записвам си рецептата.

# 15
  • Мнения: 2 550
ще се пробва съвсем скоро
благодаря за рецептата

# 16
  • Мнения: 14 494



какво оплеска рецептата?


 Blush голяма излагация съм ама ще си призная - вместо 55 мл вода ливнах 500, не знам къде четох, още повече, че съм правила и други сладкиши с блат за пай и знам, че основата е брашно и масло и мъничко вода ама....та блата въобще не стана като на пай, малко клисавичък беше ама пак беше добре, от крема отгоре си бе вкусно и блата не беше проблем.
освен това капнах малко жълтък в белтъците като ги разделях та т. нар. гугла не бухна, но иначе се запече и имаше страхотен цвят

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

освен това капнах малко жълтък в белтъците като ги разделях та т. нар. гугла не бухна, но иначе се запече и имаше страхотен цвят

ооо това и на мен ми се случва редовно.
отделно, че при мен белтъците не се задържат дълго на твърд сняг, та им добавям малко бяло нишесте,иначе историята е трагична  ooooh!

обаче този крем от кондензирано мляко и лайм сок е неповторим Crazy Crazy

# 18
  • Мнения: 7 418
  защо ли не мога да видя снимката? Thinking

# 19
  • Мнения: 7 418
  Вече я видях! Grinning
  Яла съм подобен сладкиш на друг континент ,обаче. Laughing Беше много вкусен!Страхотно съчетание на сладкото и киселото!

# 20
  • Мнения: 2 708
Момичета, направих го. Всъщност надали щях да го направя ако нямах лайм. А лайм пък имах, защото миналата седмица ми се допи Мохито и си купихме цяла торбичка лаймчета - в Метро ги продават разфасовка от 1 кг. Та пих, пих, пих аз Мохито, а лаймчетата все не свършват. И, ооооо чудо Hug появи се рецепта за сладкиш с тях в точния момент. Убийте ме, нивгаш нямаше да се сетя, че може да се прави сладкиш с това. Освен за сок, коктейл или украса, за нищо друго не бих ги употребила Laughing.
И така, почнах, ама не ми се видя толкоз лесен. Поне мен ме изнерви стъргането и цеденето на тия мъници Wink

Е готов е вече и го опитах, ама ми е странен. Мен ми е кисело малко, ама не това ми е проблема. Проблемът ми е, че жълтъчния крем ми остана суров. Дали пък не трябваше да запека първо него и тогава да изсипя белтъците? newsm78 Виждам, че на твойта снимка си е изпечено, а мойто си седи течно.
Здраве да е.  Laughing Laughing Laughing Опитах нещо различно и интересно. Благодаря за идейката и рецептата.

Ето и моето произведение Laughing Laughing Laughing

# 21
  • Мнения: 1 505
Аз също го направих,но не ми хареса въобще вкуса,очаквах нещо друго.И мисля,че 3 лаима(толкова сложих аз)са много,1 е достатъчно според мен.Ако друг път се наема да го правя,определено ще е само 1.И долния блат не ми хареса вкуса му,следващия път ще си правя мои измислен блат(пак казвам,ако се навия някога да го правя).Всъщност не ми се видя много трудно за правене,едиственно изстискването и стъргането на лаима,но крема и на мен остана течен.Снимките не са нищо особенно,но да видите и моя резултат.

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Дали пък не трябваше да запека първо него и тогава да изсипя белтъците? newsm78 Виждам, че на твойта снимка си е изпечено, а мойто си седи течно.


хм, незнам защо ти останало течно newsm78

аз го изпеках моя заедно с белтъците отгоре Thinking
стана си плътен.

беше ли ти гъсто конд. мляко?
моето беше доста гъсто и сладко, а като се пресече от лимоните стана още по-гъсто Simple Smile
т.е. още преди да го сложа във фурната кремът си беше доста гъстичък.
ама аз ходих специално да купувам руско конд. мляко, защото тяхното е много гъсто и сладко.

поне аз само така мога да си обясня защо кремовете са ви останали редки и не са били сладки.... Thinking

# 23
  • Мнения: 899
Много добре ми звучи рецептата! Обичам комбинация кисело-сладко.

Да питам само, понеже asyalein казва, че нейното мляко е било много гъсто, дали е било кафеникаво на цвят? Защото нали конд. мляко може да се вари, докато се карамелизира и може би затова на другите момичета не им се сгъстява крема? Може би ти си взела такова готово гъсто.

Искам да го направя, затова питам.

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не беше сварено. беше си сурово.
но самото руско конд. мляко е по-гъсто и сладко от това на нестле.
поне на мен това са ми впечатленията.

иначе тук продават също от това свареното (варенная сгущенка) или нещо подобно се казва, но него го ползвам за други сладкиши.

лайм паят се прави с несвареното конд. мляко.

# 25
  • Мнения: 899
Ами иска ми се да ми стане плътен крема, освен да го сваря, но пък тогава ще се промени вкуса?  Thinking

Ще се почудя и ако го направя ще докладвам Simple Smile . Благодаря, asyalein,   bouquet .

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ами иска ми се да ми стане плътен крема, освен да го сваря, но пък тогава ще се промени вкуса?  Thinking


eто какво казва уикипедия:

During mixing, a reaction between the condensed milk and the acidic lime juice occurs which causes the filling to thicken on its own  without requiring baking. Many early recipes for key lime pie did not instruct the cook to ever bake the pie, relying on this chemical reaction (called souring) to produce the proper consistency of the filling. Today, in the interest of safety due to consumption of raw eggs, pies of this nature are usually baked for a short time. The baking also thickens the texture even more than the reaction alone.

# 27
  • Мнения: 2 708
Ами може и наистина да е от млякото. Мойто беше на Нестле мисля, но и да не е било, със сигурност не е от руското и си беше течно като го бърках, не е било такова гъсто както го обясняваш Ася.
Но и на мен някак си ми е странен този вкус, хем е много сладък от кондензираното мляко, хем е много кисело от лимоните. Но аз обичам да експериментирам и да пробвам нови вкусове, така че не съжалявам че го правих. Може би като е гъста консистенцията и вкусът да е различен.
 Laughing

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Може би като е гъста консистенцията и вкусът да е различен.
 Laughing

аааа не му е различен вкусът.

има обаче и нещо друго.
лаймът е зелен и човек не може да познае дали са зрели.
попадала съм на много кисели лаймове, които явно са били неузрели.
зрелият лайм не е толкова кисел,по-скоро има леко канелен отенък.

напълно е възможно сладкишът да е станал прекалено кисел и заради неузрели лаймчета newsm78
но това да догадки.

половинката не яде лимони. сладкишът обаче му хареса, даже не ме пита защо е кисел Laughing

# 29
  • Мнения: 1 505
Моята половинка също си го хапна и му хареса много,но на мен ми идва много кисело,може и заради неузрелите лимончета да е,но все пак мисля ако го правя следващия път да сложа само 1 просто да загатва,че го има,а не като сега,той да преобладава.И кондензираното ми мляко беше на нестле и не беше много гъсто,а от сока стана и още по рядко,тъй като не се вари за да се сгъсти допълнително.

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И кондензираното ми мляко беше на нестле и не беше много гъсто,а от сока стана и още по рядко,тъй като не се вари за да се сгъсти допълнително.

aми аз дадах по-нагоре цитатът от уикипедия: кремът се сгъстява от химичната реакция между киселината в лимоните и конд.мляко
ако сложиш малко лимонов сок незнам как ще се сгъсти този крем, след като ключа е точно тази реакция newsm78

незнам защо ти е станало по-рядко. моят крем веднага се сгъсти като налях сока от лимоните newsm78
ама стана доста плътен, аз не очаквах Shocked
т.е. аз се налагаше да го заравнявам при нанасянето върху блата, толкова беше гъст.

Общи условия

Активация на акаунт