Спанакът е род "тревисти растения" и принадлежи към семейството на ряпата. Това растение, произхождащо от Югозападна Азия, е с добре установена употреба в много страни по света, включително и в българската национална кухня.Въпреки че, наред с копривата, е толкова познат като една от първите "треви", с които се "хващаме за зелено" в края на зимата, може би най-хубавото нещо, което се е случвало на спанака, е Попай Морякът.Преди Попай, беше трудно да се накара някой да опита от вкусната спаначена супа. След появата на Попай Морякът, нещата драматично се промениха. Защо смятаме спанака за толкова полезен?В популярната теория, спанакът е богат източник на желязо. В действителност обаче, в 60 г задушен спанак се съдържат едва 1.9 мг желязо.По материали на Световната Здравна Организация нормалният дневен прием в хранителен порцион трябва да съдържа от 10 до 30 мг желязо, като от тях, при нормални условия, се усвояват само 10% (1 - 3 мг дневно).Както разбирате, става въпрос за такива количества, които няма как да получите от порция спаначена манджа, а само ако решите да "опасете" спаначена плантация.Желязото става токсично, когато е в количество по-високо от 20 мг на всеки килограм от теглото на човек - нива, които трудно ще постигнете при нормални условия и хранителен режим.Истината е, че спанакът наистина съдържа повече желязо от другите листни зеленчуци (без копривата), но смешното е, че митът за силата на спанака, увековечен във филмчето за Попай, се дължи на глупава грешка. В публикация на д-р Е. Вон Волф през 1870 г., грешно поставена десетична запетая създава фигура за съдържанието на желязо в спанака, което е 10 пъти по-високо от действителното. През 1937 г. немски химици проучват отново това "вълшебно" растение и коригират грешката. Това е подробно описано в материал на авторитетното медицинско издание "British Medical ...
http://xml.webground.bg/actualno/health/