Да ви попитам за кисела?

  • 2 529
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 95
Майчета,след като направя кисела постепенно ли да го дам,защото не сме яли нищо царевично или първо да дам царевична каша и след това кисел?Вие какво мислите?

# 1
аз първо дадох кисела а след това почнахме кашите

# 2
  • София
  • Мнения: 15 232
Аз първо дадох каша, след това кисел.
След това-по цяла порция кисел, но преди това беше захранен и с царевично нишесте (от кашата), и с плодовото пюре.

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 391
Аз първо дадох каша, след това кисел.
След това-по цяла порция кисел, но преди това беше захранен и с царевично нишесте (от кашата), и с плодовото пюре.
  и aз така   Peace

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 891
Първо дадох каша после кисел

# 5
  • Мнения: 999
И аз първо дадох каша и след това кисел. / за каката става въпрос/.

# 6
  • София
  • Мнения: 302
първо кашата и после с кисела Wink

# 7
  • Мнения: 9 973
каша не обичаме,за товадавам кисел и нишесте

# 8
  • Мнения: 756
какво е кисел , защо се дава , как се приготвя и каква е ползата от него - ако въпроса ми е неуместен извинявам се и не ми отговаряйте .ще съм благодарна за отговорите ви

# 9
  • София
  • Мнения: 15 232
Киселът е млечен крем, приготвен с нишесте. Продава се натурално царевично (без глутен) и натурално пшенично (с глуен).
Вари се, добавя се АМ (а по-късно-нишестето се вари в прясно мляко) и се добавя плод или плодово пюре. Аз съм го давала за следобедно хранене-вместо каша, за разнообразие.

Продават се и готови "кисели" в пакетчета. За тях изобщо не говоря. Това си е нишесте с химия. Тях не съм взимала и не бих посъветвала никой да ги дава.

Цитирам част от един предишен свой пост по въпроса за кисела:


Ще цитирам Косе Босе, чиито мнения много уважавам:

За какво ти е този кисел по-точно....това е най-безмисления и не полезен десерт изобщо....
Не виждам нищо лошо в кисела през първите месеци от захранването:
- Нишестето/киселът е подходящо за хора с чувствителна храносмилателната система: то е част от диетите, които щадят стомашната лигавица. Чистото нишесте не е нито химически, нито механичен дразнител за стомаха.
- Киселът е алтернатива на кашите в началото. След въвеждането на глутена киселът има добри заместители.
- Киселът се приготвя наполовина с плодове и ако се добави кърма/АМ, всъщност се получава млечно-плодова каша с полезна хранителна стойност. Без захар, разбира се.
- Ако се ползва царевично нишесте в началото – това е добър начин за въвеждане на царевичен продукт на подходящата възраст (примерно 7-8 месеца). Както е обяснила Nikki, един продукт се счита за въведен независимо под каква форма е предложен (каша, зърно, нишесте, добавка в пюре).
- Много от готовите кисели са със сухо мляко. Може да се приготвя и вкъщи от натурално царевично нишесте, става бързо и вкусно. Остава детенцето да го хареса.

Предлагам кисел много рядко: 1 път седмично или 3-4 пъти в месеца. Например когато на обед съм предлагала по-целулозни зеленчуци, късно следобед съм давала кисел за разтоварване на стомаха вместо пълнозърнеста каша (която е полезна, но също така товари храносмилането).
Въпреки че не съм фен на кисела, честно казано се учудвам на тоталното му отричане.


Към това, което е писала Косе Босе, мога да добавя мои аргументи в + на кисела-говоря за домашно приготвените, не за тези "готовите" от пакетчетата (знам, че до скоро ти под "кисел" разбираше точно тях):
Ако се свари 1 мерителна лъжичка нишесте в 150мл вода, към него може да се добавят 4-5 мерителни лъжички АМ.  Значи-с кремчето детето ще приеме еквивалент на 150мл. течно мляко, а от друга страна-няма да го пие, което заради консистенцията на крема е някаква форма на преход към твърда храна.
Така приготвен-киселът е млечно хранене, а млякото е най-подходящата храна за бебетата.
За мен той е добра комбинация между мляко и зърнен продукт и начин в менюто на бебето да се предложат и двете.
Отделно от това е и добавеният плод.

# 10
  • Мнения: 113
Здравейте момичета.На каква възраст дадохте кисела?Моята беба утре става на 6 мес.,вече яде оризова каша,плодови пюрета.Искам да й разнообразя малко храната?Тази седмица ще включваме и царевична каша.Поздрави Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 14:48 от mishonka95

# 11
  • София
  • Мнения: 435
Аз въведох първо кисела когато бяхме на около 5.5м и след това въведох кашитесега когато вече е на почти 10м му давам направо плодове за следобедна закуска без да ги преработвам

# 12
  • Мнения: 4 784
Моят бебо кисела не го хареса. Правих му и аз, и от кухня вземах, но неуспешно. Но преди да му дам кисела му дадох кашата.

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 76
Извинявам се и аз за намесването обаче колко време трябва да ври царевичното нишесте с водата, за да кажем че е сварено?

# 14
  • Мнения: 756
Благодаря ти Vivi   bouquet  bouquet,  както винаги си ми много полезна -от това ,което казваш се оказва че аз съм му давала кисел , без да знам  Shocked Shocked. Аз му правя йогурт с царевично нишесте и добавям плод или пюре -явно това е кисела .Благодаря ти много  bouquet  bouquet

# 15
  • Мнения: 63
Аз кисел не съм давала.......

# 16
  • София
  • Мнения: 435
Извинявам се и аз за намесването обаче колко време трябва да ври царевичното нишесте с водата, за да кажем че е сварено?
До сгъстяване както обикновеното нишесте

# 17
  • София
  • Мнения: 15 232
Извинявам се и аз за намесването обаче колко време трябва да ври царевичното нишесте с водата, за да кажем че е сварено?
До сгъстяване както обикновеното нишесте

Peace

Няколко минутки. Честно казано, малко на принципа на "пробите и грешките" налучках в началото колко нишесте трябва да слагам, колко да го варя, за да получа необходимата гъстота на свареното нишесте. Ползвах нишестета на Прима и Биосет-при двете марки се получаваше различно.

# 18
  • Мнения: 623
Vivi, ако направя инстантна царевична каша с АМ и сложа плодово пюре не е ли същото като кисел?
Просто за да си спестявам варенето?
 Hug

# 19
  • Мнения: 169
И ние се опитваме да ядем или по скоро да правим брррррррррр с кисела,кашите първо дадох и все още ги харесваме доста Peace

# 20
  • София
  • Мнения: 15 232
Vivi, ако направя инстантна царевична каша с АМ и сложа плодово пюре не е ли същото като кисел?
Просто за да си спестявам варенето?
 Hug

По състав може и да имат общо, но на вкус са различни.
Колкото и да купувах на Иво различни каши, колкото и да ги смесвах с различни плодове и плодови пюрета, на Иво кашите в един момент просто му втръснаха.
С кисела разнообразявах, той го харесваше и го ядеше с удоволствие.
С кашите е по-лесно, разбира се. Но и приготвянето на кисела не отнема кой знае колко време.  Peace

# 21
  • Мнения: 623
Мерси Vivibouquet
Ще го пробвам!

# 22
  • Мнения: 113
а какво нишесте давате?някакво специално ли има сега за бебета или обикновено?аз имам тук няколко пакетчета с вкус на ванилия,дали ще има проблем?

# 23
  • София
  • Мнения: 15 232
По-добре купи натурално царевично нишесте-така си пише на пакетчетата. Без аромати и оцветители.
Има и натурално пшенично, но то съдържа глутен и не е подходящо за 6-месечно бебе.

# 24
  • Мнения: 690
По-добре купи натурално царевично нишесте-така си пише на пакетчетата. Без аромати и оцветители.


 Peace, тъй като  готовите кисели за кърмачета и  деца до 3 години съдържат: захар, царевично нишесте, брашно от овесени ядки, плодово брашно, обезмаслено мляко, лим. киселина, натурални аромати и натурални оцветители  Rolling Eyes
направи си го по домашному  Peace

# 25
  • Мнения: 610
1во захраних с каша,а след това давах кисел

# 26
  • Мнения: 266
Аз първо дадох кисела,а след това почнах със кашите

# 27
  • Мнения: 1 335
Аз да попитам - варя ли плодовете в кисела, пасирам ли след като е готово?? или ако примерно слагам ябълка само я настъргвам и я цопвам в готовото нишесте????

# 28
  • София
  • Мнения: 15 232
Може да сложиш плодово пюре, може да сложиш сурови плодове.
Стържеш и цопваш в нишестения крем. Аз лично предпочитах вместо да стържа, да пасирам плодовете. Т.е., Иво така предпочиташе.  Simple Smile
Не пасираш след като е готово.

# 29
  • Мнения: 1 335
Може да сложиш плодово пюре, може да сложиш сурови плодове.
Стържеш и цопваш в нишестения крем. Аз лично предпочитах вместо да стържа, да пасирам плодовете. Т.е., Иво така предпочиташе.  Simple Smile
Не пасираш след като е готово.
Пасирани според мен е по-добре, той още не дъвче...  А защо не пасирам всичко като е готово???

# 30
  • София
  • Мнения: 15 232
Ами тогава пасирай плода преди да го добавиш в крема. Вместо да го стържеш.  Peace
По спомени карам, защото отдавна вече не правя кисели, но мисля, че ако пасираш крема с плода, се втечнява.  newsm78

# 31
  • Мнения: 113
Виви -мерси за разяснението.Тук има едно май е нишесте.Казват му maizena.Гледам ползват го и за сгъстяване на манджи.Ще питам как го дават тук на бебетата.
Но ако е натурално нишестето,аз трябва да добавя захар нали?И ако да,колко слагате?

# 32
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
БЕз захар мила
 Peace

# 33
  • Пловдив
  • Мнения: 2 388
Аз кисел не съм давала.......
Нито пък аз... newsm78Нямам и намерение...Яде крем от кухнята и плодове.

# 34
  • Мнения: 623
Майчета ,някой може ли да ми каже как да правя кисела така ,че да става гладко нишестето?Пробвах вече няколко промени при варенето,но все се получават малки грудки Sad........и с повече вода и с по-малко,по-висока и по-ниска температура....винаги бъркам непрекъснато в една посока...
А иначе кисела ми допада като вариант за  следобедна закуска - фин,лек крем,съвсем различен от кашите.  chef

# 35
  • Мнения: 756
mishonka  това е царевичното нишесте , което се ползва за кисела  и тук е така , не се притеснявай

# 36
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
аз взех каша царевична и кисел първо ще давам кашата после кисела Wink

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 2 388
Аз кисел не съм давала.......
нито пък аз Peace

# 38
  • Мнения: 207
Didka_2 разтваряш нишестето в студена вода нали? После лекичко го добавяш към врялото мляко и бъркаш непрекъснато и го слагаш на котлона. Най-добре става с тел от тия за яйцата.

# 39
  • Мнения: 623
joly24 ,разтварям го в студена и прибавям постепенно във вряща вода....казаха ми да бъркам с дървена шпатула,но явно там някъде греша.Мерси за съвета - следващия път ще пробвам с тел  Hug.

Между другото,последния път като хапваха кисел,после преди вечеря бяха ужасно гладни.... И като погледнах опаковките се оказа,че царевичното нишесте е 358калории/100г , а зърнените каши са 300-400 килокалории/100г  Shocked, вярно че се слага малко сухо вещество, но аз слагам и мн.малко мляко..
Така че, ще си им давам кисел, но по-късно и бананче....та да изкарат до вечеря...  Simple Smile

# 40
  • Мнения: 207
Didka странно, че не издържат до вечеря. Гери вярно, че е по малка ама си издържа пък тя е доста ящна. Я все пак да ти напиша как го правя аз пък дано помогна:

Слагам да заври 120 мл вода, после като заври махам от котлона и добавям 4 мл. АМ става 140 мл. мляко. Котлона съм го спряла (то моя е от тия старите печки и си седи топъл). Разтварям в 10-15 мл. студена вода 1 м.л. нишесте (ползвам тия от млякото) и добавям към млякото като слагам на котлона и бъркам ли бъркам с телта. После добавям 30-40 гр. плодово пюре за да го направи вкусничко и воала. Е ставало ми е понякога на топчета, но в такива случаи пускам пасатора и воала.

Добър апетит на малката адашка и сладкото и братче Hug

# 41
  • Мнения: 100
Слагам да заври 120 мл вода, после като заври махам от котлона и добавям 4 мл. АМ става 140 мл. мляко. Котлона съм го спряла (то моя е от тия старите печки и си седи топъл). Разтварям в 10-15 мл. студена вода 1 м.л. нишесте (ползвам тия от млякото) и добавям към млякото като слагам на котлона и бъркам ли бъркам с телта. После добавям 30-40 гр. плодово пюре за да го направи вкусничко и воала. Е ставало ми е понякога на топчета, но в такива случаи пускам пасатора и воала.
Така правилно ли е  newsm78 Аз си мислех, че АМ не трябва да се вари.

# 42
  • Мнения: 207
Само водата завира, след това го махам от котлона, а после вече е спрял котлона и реално не завира само се сгъстява нишестето

# 43
  • Мнения: 623
joly24,и аз горе-долу така го правя, само млякото добавям накрая - след плодовото пюре,като е охладено нишестето.С пасатора пробвах веднъж да разбия бучките, но се получиха много ситни мехурчета въздух в кисела и после не съм пасирала.Вместо това се вманиачих да му хвана цаката на това нишесте......
Всичко най-хубаво на теб и малката адашка Hug

Общи условия

Активация на акаунт