Супите

  • 13 365
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 2 655
Нали ме знаете, как си седя у дома и съм вече много бременна.
Почти нищо не правя /като изключим Нета, плуването и разходките/, а само готвя Вашите рецепти. Laughing И после Ви пиша какво е станало.  Wink

Предлагам да си направим една тема СУПИ. Тук стана мнооооооого топло и вече нищо не ми се приготвя на фурна. Супичките ни действат най- добре.

Има ли идеи за СУПИ, без значение с какво са?

# 1
  • Мнения: 1 533
Ето как правя




Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

Сварявам ситно нарязаните тиквички, лук и чесън с малко мазнина /зехтин/. Като омекнат добре прибавям ориза за около 10тина минути. Изключвам котлона и прибавям копъра.

Може да се застрои с жълтък и няколко лъжици кисело мляко. През лятото не я застройвам, а като сервирам, всеки си слага кисело мляко, аз лично си слагам много. Много е вкусна и студена.

# 2
  • Мнения: 5 250
Гаспачо
(Испанска студена супа от домати и краставици)
1 глава червен лук
3 домата
1/2 средно голяма краставица
1/2 зелена пиперка (без семките)
1/2 червена пиперка (без семките)
1 скилидка чесън(счукан)
850 мл доматен сок
1/2 ч.л. захар
сол,черен пипер на вкус
1/4 ч. зехтин
1/4 ч. винен оцет
чеснови крутони (или по ваш вкус)

Нарежете на зеленчуците на ситно,прибавете подправките,разбъркайте добре.Изстудете супата в хладилника.Сервира се с чесновите крутони.


Крем супа от пиле

60 гр.масло
1/3 ч. брашно
2 ч. пилешки бульон
1 ч. прясно мляко
1 бяло пилешко филе(нарязано на ситно)
1 ч.сметана
1 стрък целина(ситно нарязан)
1/3 ч нарязан пресен магданоз
сол

Стопете маслото в голям тиган и прибавете брашното.Бъркайте докато придобие златист цвят.Постепенно добавете бульона,разбърквайте непрекъснато,докато се получи гладка смес.Бъркаите на умерен огън,докато сместа кипне и се сгъсти.Прибавете млякото,пилето,сметаната и целината.Варете на тих огън докато пилето омекне.Подправете със сол на вкус.Поднесете супата поръсена с магданоз.


Доматена супа

1 кг домати
1 с.л. зехтин или олио
1 глава лук (нарязан)
2 скилидки чесън (счукан)
1 с.л. доматено пюре
4 ч. пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. захар

Обелете доматите и ги нарежете.Загрейте зехтина и прибавете лука и чесъна.Запържете докато лука омекне.Прибавете доматитеи доматеното пюре и оставете да покъкри под капак 10 минути.Прибавете бульона ,солта,черния пипер и захарта.Оставете да се вари супата на тих огън още 5 минути.Супата трябва да изстине преди да я пасирате до гладка консистенция.
Ако обичате сметана,може да добавите 1/2 ч. сметана и загрейте супата леко,без да я кипвате.

Пояснение: 1 чаша = 250 мл.,а 1 с.л. = 20 мл.

Това са ми едни от любимите супи,дано ви харесат.
Добър апетит  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 235
Obicham supite!
2 moi ljubimi supi

Morkovena

Morkovi (ok kg) i edna glava luk se svarqvat i se pasirat, podpravq se s indiisko orehche, koriandur, sol i se podnasq sus smetana. Az zaedno s morkovite slagam i 1-2 kartofa. Mnogo lesna i mnogo vkusna supa - pone na men Simple Smile Moje purvo da se zapurjat morkovite i luka...

Kartofena krem-supa s chushki

kartofite se svarqvat i se pasirat. V tigan se zapurjvat luk i chushki (az predpochitam cherveni beleni, no principno nqma znachenie), sushto narqzani na lentichki. Kogato se zapurjat se pribavqt kum kartofite. Podpravq se s cheren piper i sol i se podnasq sus smetana i/ili krutoni. Moje da se zapurjat i kremvirshi zaedno s luka i chushkite - za tezi, koito obichat po-blajno.

Az po princip gotvq po recepti i gledam da sum striktna pri spazvaneto im - po tozi nachin neshtata, koito gotvq imat razlichen pocherk i sa po-rznoobrazni. Ta nadqvam se, che pravilno sum predala tezi 2 recepti...

# 4
  • Мнения: 2 655
ЕКОЛОГИЧНА СПАНАЧЕНА СУПА

Необходими продукти:

1. 1 глава стар /3 стръка пресен/ лук;
2. 4-5 супени лъжици олио;
3. 2 моркова;
4. 2 супени лъжици брашно;
5. 1,5-2 литра вода;
6. 1 чаена лъжичка сол;
7. 1/2 кг. спанак /лапад/;
8. 1 чаена чаша овесени ядки;
9. 1/2 връзка магданоз;
10. 1 супена лъжица майонеза;
11. 1/2 кофичка кисело мляко;
12. 3 супени лъжици орехи /ситно смлени/;
13. 1/2 чаена лъжичка черен пипер.


Начин на приготвяне:
НА СУПАТА: В тенджара задушавам морковите и лука, като прибавям малко вода, за да не се пържат. След като продуктите са задушени добре се прибавя брашното и се налива водата и солта на вкус. След като заври се слага спанака да ври около 10 минути. Прибавят се и овесените ядки и се оставя още 15 минути. Оставя се да изтине и се нарязва магданоза.

НА СОСА: Към супата приготвям и сос. Майонезата и киселото мляко се разбиват добре и към тях се прибавя сол на вкус, както и ситно смлените орехи и черен пипер.

# 5
  • Мнения: 2 655
Цитат на: _kalina_k
Ето как правя
Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

Сварявам ситно нарязаните тиквички, лук и чесън с малко мазнина /зехтин/. Като омекнат добре прибавям ориза за около 10тина минути. Изключвам котлона и прибавям копъра.

Може да се застрои с жълтък и няколко лъжици кисело мляко. През лятото не я застройвам, а като сервирам, всеки си слага кисело мляко, аз лично си слагам много. Много е вкусна и студена.


Пробвах я.  Wink
Стана много сполучлива.   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap
Лека и приятна е.  Laughing  Laughing  Laughing
Бързо се готви.

 Wink Не съм я застройвала.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 300
Бърза зеленчукова супа

1 глава лук
1 червена чушка /ако няма може и зелена Wink /
1 картоф
1 морков
карфиол
целина /корен и листа/
червен домат /може и зелен Wink /
магданоз
сол
олио

Зеленчуците се нарязват на ситно и се заливат с вода /без доматите/, добавят се солта и олиото и се поставят да врат на слаб огън. Малко преди края на варенето се прибавят доматите. Като стане готова се поръсва с магданоз.
Лесна е за приготвяне и много вкусна Simple Smile

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Преди години си изрязох от един вестник рецепта за супа която ме впечетли. Не си спомпям вече точната рецепта на тази супа, понеже обичам да импровизирам, а не винаги имах всичките продукти. Та с времето се получи следната лесна супа, понеже не се прави застройка и не се запържва нищо. Определено е вкусна и ще ти хареса, пробвай!
Може и ти да импровизираш  Wink .........та......

Продукти:
Грах
Моркови
Царевица
1бр. картоф /средно голам/
Броколи /по желание/
100-200гр кашкавал
100гр телешки салам/кремвирш
1-2бр телешки бульон
1 червен домат /може и от буркат или дом.сок/
1гл. червен лук
1гл. чесън /задължително/-)
ориз или фиде /а може и двете/
черен пипер, сол, олио

Забележка: може и без салам/кремвирш, тогава сложи зеленчуков бульон /на кубчета/ или гъбен.
Или кайма - на малки късчета, дори не ги правя на топчета и не ги овалвам в брашно.
А ориз или фиде, ако не искаш да е много рядка супата.
Тогава ще сложиш повече от зеленцучите.

Начин на приготвяне:
 Arrow Пълниш тенджерата с вода почити до горе, слагаш олио и чакаш да заври. Когато заври водата слагаш всичките зеленчуци на куп -  грах, моркови на кубчета, царевица, лук /на ситно/ , чесън/скилидката на 1/2 /, картоф на кубчета, броколи, домата.
 Arrow След това ориза или фидето /или и двете/. Когато заври отново, слагаш салама или кремвирша /нарязан на кубчета/.
 Arrow Накрая натрошаваш бульоните, сол и черен пипер на вкус /малко, че бульоните са солени/.
Когато всичко това се е сварило дърпаш тенджерата от котлона. Изчакваш супата да изстине и настъргваш кашкавала на ренде.

Добър апетит

# 8
Rolling Eyes  Cry  Embarassed  Shocked  Sad  Imp  Close  Wink  Neutral Face  Arrow  Bulb  Rolling Eyes  Grinning  Shocked  Close  Laughing  Rolling Eyes  Wink  Sign Exclamation

# 9
  • Мнения: 2 655
Цитат на: M&M
Obicham supite!
2 moi ljubimi supi

Morkovena

Morkovi (ok kg) se svarqvat i se pasirat, podpravq se s indiisko orehche, sol i se podnasq sus smetana. Az zaedno s morkovite slagam i 1-2 kartofa. Mnogo lesna i mnogo vkusna supa - pone na men Simple Smile

...

Направих я морковената супа. До сега по лесна супа не съм правила. Laughing  Много вкусна и хранителна.
Браво.  Hands Clap

# 10
  • Мнения: 249
Ето и едно мое предложение:
 [Пилешка супа с тиквички]
Сваряваме пилешкото месо (бялото месо или бутче) с 1 гл. лук, 1 морков, 1 бульонче, босилек, чер.пипер, риган, кервиз, джоджен. Отделно запържваме в малко масло 1 гл. лук,1 нарязан на кубчета морков, 1 настъргана тиквичка, 1к.ч.ориз.Прибавяме нарязаното на кубчета сварено пилешко.Запържваме и наливаме прецедения пилешки бульон.Сервираме супата като във всяка порция слагаме 1 л кис. мляко и 1л. майонеза.Подправяме с чер.пипер и лим. сок.[/b]

# 11
  • Мнения: 4 390
Телешко варено

(Ловчанско)

Продукти: джолан (или гърди) 700 г, кромид лук 50 г (1 глава), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1/2 глава), магданозови корени 1-2 бр., картофи 100 г (2 бр.), домати (1-2),суха или прясна червена чушка, магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Джоланът се залива се със студена вода и се слага на силен огън, докато кипне. Обира се пяната и се прибавя сол. Вари се на тих огън, като в бульона се прибавят морковите, целината и магданоза, чушката нарязана на парченца,  и лукът, нарязан на ситно. Когато поомекне месото, се слагат картофите, нарязани на едри парчета, а след 15-20 минути се прибавят доматите, нарязани на едро.

При поднасянето във всяка чиния се поръсва ситно нарязан магданоз.

Не се застройва.


Много лесна, много бърза и много вкусна агнешка чорбичка

1 агнешка главичка
1 каф.ч. ориз
сол, черен пипер, магданоз, джоджен

Главичката се сварява много добре в подсолена вода. Изважда се месото, езика и мозъка се наряват на малки парченца. Добавя се ориза, малко черен пипер и джоджен. Вари още 10 м.(след като заври). Преди сервиране се поръсва с пресен магданоз.
Супата е страшно вкусна

# 12
  • MUC
  • Мнения: 571
Цитат на: _kalina_k
Ето как правя




Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

....


Strahotna e! Ve4e ja pravja njakolko puti !!!
 Hands Clap   Hands Clap

# 13
  • Мнения: 1 533
Току що направих страхотна супичка:

Доматена супа с бамя

1 кг. домати
200-300гр. бамя /може и замразена/
1 глава лук
3-4с.л олио/зехтин
1 каф. чашка кус-кус
1 ч.л. чубрица
сол на вкус

Приготвяне

Нарязаният на ситно лук, се задушава в мазнината с малко вода. Прибавят се настърганите домати, без люспи и нарязаната на колелца бамя. Доливат се 6-7 чаши гореща подсолена вода. След като поври 10тина минути, се прибавя кус-куса. Аз сложих с формата на буквички, стана много интересно Wink Добавя се стритата чубрица. Като се свари и кус-куса, супата е готова.

# 14
  • Мнения: 148
За който обича риба, ето една

РИБЕНА ЧОРБА

1 риба (скумрия например)
подправки: 1 дафинов лист, 1ч.л. девисил, целина, 5-6 зърна черен пипер
1 с.л. оцет или лимонов сок
1 глава лук
1 морков
3-4-5 картофа
2-3 домата
1-2 с.л. брашно
2/3 каф. чашка мазнина
магданоз
сол
може и зеленчуков бульон

Рибата се сварява около 20мин. заедно със сол, подправките и оцета, след което рибния бульон се прецежда и в него се слагат да се варят лука, моркова (нарязани на ситно) и картофите - на кубчета. През това време можете да изчистите рибата от кости (много "сръткава" работа!) и да си забъркате брашното с мазнината. Като омекнат зеленчуците се слагат и доматите,  изчистената риба, брашното с мазнината и бульона и се вари още 15-тина минути. След сваляне от огъня се прибавя нарязан на ситно магданоз, а при сервиране и черен пипер по желание.

Мерките може и да не са съвсем точни, защото я правя на око, така че слагайте на вкус.
Моите деца много я харесват! Приятно готвене!

# 15
  • Мнения: 182
Леща
Варим лещата със сол към края на варенето прибавяме чесън на вкус.Отделно запържваме 1глава лук, към него се прибавя 1суп. лъж. брашно(на не много силен котлон), 2лъж. лютеница,1 чушка,2 домата. След като е  готово се прибавя в тенджерата прибавяме и чубрика. Всичко повира 10 мин. и се сваля от котлона. Дано ви хареса. Wink

# 16
  • Мнения: 1 533
Цитат на: Pela
Цитат на: _kalina_k
Ето как правя
Супа от тиквички

2-3 тиквички
няколко стръка зелен лук
няколко стръка пресен чесън
копър, сол на вкус
4-5 ч.л. ориз

Сварявам ситно нарязаните тиквички, лук и чесън с малко мазнина /зехтин/. Като омекнат добре прибавям ориза за около 10тина минути. Изключвам котлона и прибавям копъра.

Може да се застрои с жълтък и няколко лъжици кисело мляко. През лятото не я застройвам, а като сервирам, всеки си слага кисело мляко, аз лично си слагам много. Много е вкусна и студена.


Пробвах я.  Wink
Стана много сполучлива.   Hands Clap   Hands Clap   Hands Clap
Лека и приятна е.  Laughing  Laughing  Laughing
Бързо се готви.

 Wink Не съм я застройвала.


Една хитринка, сега е сезона на сливите. Супата от тиквички става още по-свежа, ако накрая, 3-5 минути преди да я махнеш от котлона, добавиш една шепа кисели сливи.

П.С. Кога ти е термина?

# 17
  • Мнения: 5 500
Калинка, и аз ти пробвах супата. Много е хубава и лека, за Цецо също съм отделила, днес това ще му е обяда+препечена филийка.

Общи условия

Активация на акаунт