Голямата излагация

  • 2 531
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 18 679
Момичета, бясна съм Imp Моля бързо някоя по-опитна домакиня да ми обясни защо по дяволите нещо, което би следвало да е крем, стана течно?Говоря за крема от рецептите за тирамису - крама сирене, сметана/на данон сложих, че хоплата я мразя/, яйца и т.н.Разбивах с кухненския робот на 4-та степен, това според мене не е много силно, но в момента в който сложих сметаната, всичко се втечни Imp Умирам си на мъка Cry Така се точех на едно тирамису, а то ще ям наквасени бишкоти Imp
Къде сбърках? Cry

# 1
  • Мнения: 1 399
Нямам кухненски робот, но предполагам че е на принципа на пасатора Simple Smile  Т.е. с нож. Затова е станала течна.
За да не стане течна се разбива с миксер - с перките.
Не съм опитна домакиня Simple Smile , но преди два месеца ми се развали миксера. Точно тогава реших да правя бисквитена торта, със заквасена сметана и използвах пасатора. Резултата беше същия като твоя - ядохме наквасени бисквити Mr. Green

# 2
  • София
  • Мнения: 18 679
Неееее, кухненският ми робот си има перка за разбиване, не съм използвала ножа...

# 3
  • Мнения: 5 228
По принцип се слагат само белтъците, разбиват се отделно и се смесват със сиренето на ръка със шпатула, като бъркаш бавно само в една посока. В блендер или каквото там си ползвала оборотите са много високи. СЪщо е по-добре да се прави с маскарпоне или сирене от типа на Филаделфия, а не с крема, защото е с по-голяма масленост; кремата по-трудно придава плътност.

# 4
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Защо слагаш сметана на тирамисуто? Shocked  Всичките рецепти, които досега съм виждала са беz сметана. И аz така го правя и съответно няма такива проблеми.

# 5
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Цитат на: belinda
Момичета, бясна съм Imp Моля бързо някоя по-опитна домакиня да ми обясни защо по дяволите нещо, което би следвало да е крем, стана течно?Говоря за крема от рецептите за тирамису - крама сирене, сметана/на данон сложих, че хоплата я мразя/, яйца и т.н.Разбивах с кухненския робот на 4-та степен, това според мене не е много силно, но в момента в който сложих сметаната, всичко се втечни Imp Умирам си на мъка Cry Така се точех на едно тирамису, а то ще ям наквасени бишкоти Imp
Къде сбърках? Cry


А ти разби ли сметаната, преди да я сложиш? Трябва да се разбие до пухкавост! И надявам се, че си използвала сладка сметана Grinning Също зависи съотношението между сметаната и сиренето - аз на около 500 г. сирене, слагам 150г сметана и 4 яйца!

# 6
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Цитат на: rosa
Защо слагаш сметана на тирамисуто? Shocked  Всичките рецепти, които досега съм виждала са беz сметана. И аz така го правя и съответно няма такива проблеми.


Аз също слагам сметана - рецептата ми е италианска Grinning

# 7
  • Мнения: 6 472
Ама ти да не си сложила заквасена сметана? Извинявай за тъпия въпрос, ама просто не се сетих за течна на Данон Embarassed  
Щото със заквасена, наистина всичко ще спадне - тя просто няма как да се разбие до пухкаво състояние Rolling Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: luluto
Ама ти да не си сложила заквасена сметана? Извинявай за тъпия въпрос, ама просто не се сетих за течна на Данон Embarassed  
Щото със заквасена, наистина всичко ще спадне - тя просто няма как да се разбие до пухкаво състояние Rolling Eyes


Малееее, това май обясни всичко.Заквасена сложих.Ама много я мразя течната бе, хора Sad Мислех, че и със заквасена става Sad Явно съм в дълбока заблуда Laughing

# 9
  • Мнения: 2 452
Освен всичко останало изброено до тук има вероятност да си разбила сметаната до краве масло. Аз така "приготвих" шоколадов мус с малини за Св. Валентин - сложих всички продукти - супер и на вид и на вкус!; прибавих сметаната (предварително разбита), разбърках с миксера и ...... стана на нищо! Imp След една седмица отидохме семейно в музея на науката (предназначен за деца от 2 до към 10 години) и една от атракциите бе приготвяне на кр. масло от сметана - сложиха сметаната в една пластмасова кутия и всички "зрители" (разбирай дребосъци) я разбъркаха по малко - крайния продукт бе кр. масло! Абсолютно същия вид на моят мус с бял шоколад и малини!

# 10
Не е от заквасената сметана, а от това, че си сложила малко "сгъстител", в твоя случай крема сирене.


Eто, това е в груб вид и крема е със заквасена сметана, не се е разтекъл Simple Smile
Аз си я "сгъстявам" с маскрапоне, крийм чийз, масло, желатин - в зависимост от тортата, която правя
Комбинацията заквасена сметана, маскрапоне крийм чийз я използвам най-често и върви на всяка торта (този крем слагам като правя тирамису).
Скоро реших да използвам такъв крем на торта Татяна и се получи вълшебна торта, може би най-добрата, която съм опитала някога, а аз съм изяла доста торти Simple Smile)

# 11
  • Мнения: 6 472
При мен комбинацията заквасена сметана + разбити на сняг белтъци, обикновено води до плачевни резултати. Иначе заквасена сметана + крема сирене си е ок:)

# 12
  • Мнения: 4 176
Цитат на: belinda
Цитат на: luluto
Ама ти да не си сложила заквасена сметана? Извинявай за тъпия въпрос, ама просто не се сетих за течна на Данон Embarassed  
Щото със заквасена, наистина всичко ще спадне - тя просто няма как да се разбие до пухкаво състояние Rolling Eyes


Малееее, това май обясни всичко.Заквасена сложих.Ама много я мразя течната бе, хора Sad Мислех, че и със заквасена става Sad Явно съм в дълбока заблуда Laughing

Мила моя ненагледна. Заквасената не се бие допълнително. Тя предимно за готвене се използва а и е кисела.
По принцип аз,за да имам успех , ВИНАГИ разбивам белтъци, желтъци, сметана поотделно и със сметаната трябва да се внимава да не се ПРЕБИЕ,че се втечнява ( говоря по принцип)
А белтъци за да станат винаги добре твърди се разбиват за около 1 мин. и после се прибавя една щипка сол. Така гарантирам успех:)

# 13
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: natalyna
Аз също слагам сметана - рецептата ми е италианска Grinning

ми моята също Wink

# 14
  • Мнения: 1 737
Ето мнение на приятелка, завършила сладкарство в ТОХ-а: В съставките на тортите не се ползва заквасена сметана, а само течна - разбита. Със заквасената се готви. Това е само по учебник, разбира се, човек може да експериментира и да опита в домашни условия всичко. Wink

# 15
  • Мнения: 1 399
Цитат на: AQ
Ето мнение на приятелка, завършила сладкарство в ТОХ-а: В съставките на тортите не се ползва заквасена сметана, а само течна - разбита. Със заквасената се готви. Това е само по учебник, разбира се, човек може да експериментира и да опита в домашни условия всичко. Wink
Встрани от темата, ама обожавам подсладена заквасена сметана. И на торти я слагам. И така направо с лъжицата я хапвам Grinning
А готвя с течна, неподсладена. Заквасената ми се пресича при готвене   33uu
Явно нещо съм сбъркана Mr. Green

# 16
  • Мнения: 6 472
Ми то и аз тогава да ти кажа:) Много обичам тортички със заквасена сметана, но определено не можеш да я направиш на пухкав крем Сиреч непригодна е за  тирамису

# 17
  • Мнения: 4 176
Айде и аз да кажа:)
Най-обичам друг да ми направи нещо, пък било то и с двата вида сметана:)

# 18
  • София
  • Мнения: 18 679
Значи белтъците ми бяха разбити на сняг предварително, така че не е от тях Confused От крема сиренето също не е, защото сложих две пакетчета на 200 гр. сметана и 3 яйца, което според мене е добре като количество.Маскарпоне не ползвам, защото е много скъпо.
Все пак мисля, че е от заквасената сметана, явно не бива да се разбива, а само лекичко с лъжицата да се разбърка.
Иначе това, че не се правят кремове за торта с такава сметана, не е вярно.Аз изобщо течна не обичам - лепи ми се по небцето..гадна е, една такава постна ми седи... Sick И когато си купувам торти, винаги питам с каква сметана са - казвали са ми, че има и със заквасена, значи - прави се все пак.Но явно е по-трудно и капризно като технология.

pg220899, я кажи по-подробно за твоя опит с този вид кремчета, защото много обичам, пък не мога да си направя Sad Кое след кое слагаш и с какво бъркаш сметаната?И какви пропорции - за една кофичка примерно/200 гр./ колко крема сирене и яйца трябват?А желатин/ако такъв крем реша да пробвам/?

# 19
Цитат
Аз изобщо течна не обичам - лепи ми се по небцето..гадна е, една такава постна ми седи...

Опитай течната сметана на Президент, тя е истинска (т.е. животинска) и е много вкусна.
А заквасена слагам само на медена торта, и то в съчетание с разбита течна, така хем блатовете се напояват от заквасената, хем тортата има вид (от течната) Mr. Green

# 20
По-нагоре има една снимка на незавършено тирамису, и то с "непригодна" за него заквасена сметана!
Тирамису не се пради само със сметана, та ако това искаш да кажеш, съгласна съм!

Ето как изглежда крема, който правя И за тирамису.


Тук има още снимки на същата торта, и се вижда много добре, че не тече!
http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/torta_tatyana/

# 21
Подвела съм те малко  Embarassed , като съм писала за крем съм имала предвид крем за торта, то не че не става за хапване самостоятелно де Simple Smile

Много обичам торти, много ги похапвам, ама съм и много капризна и малко ми харесват, коя заради блата, коя заради крема (в повечето случаи).
Тирамису-то например на колкото места съм го вземала, все е различен крем - не съм попадала на такова от две различни места, което да си прилича, освен по формата.
Забравила съм вече от коя рецепта съм започнала да го правя, но съм намерила идеалният за него крем ( няма опитал я, който да не е искал рецептата Simple Smile) ).
Впоследствие, установих, че този крем е почти универсален, казвам почти, защото може и да не върви за някоя торта.
Мога да ти дам точните мерки за този крем, но за захарта ще трябва да се довериш на твоя вкус.
~ 680 заквасена сметана
~ 230 гр филаделфия (http://www.gordonfamily.com/Recipes/CreamCheese.jpg)
 ~ 600 маскарпоне
Захарта ми стартира от 1 чаша нагоре, никога не съм засичала точно колко е

Правила съм го и с предварително извадени за около час -два от хладилника сирена, а и с направо извадени от хладилника и винаги ми се е разбивало добре.
Първо филаделфията със част от захарта, после маскарпонето с останалата част и сметаната накрая. Всичко разбивам с миксера и то на най-високата степен (е в началото започвам на по-лека). Разбивам докато захарта се разтвори напълно.
Намерила съм си една марка сметана, която е доста гъста в сравнение с останалите и нея си я ползвам, но ако я няма нея, то тогава добавям още една филаделфия ( скоро ми споменаха, че изцеждали сметаната, аз не съм опитала това)

Слагам щедро крем и затова от горното количество ми остава много малко (около 1 чаша) когато правя тирамису.

По-горе бях пуснала една снимка на разрязано парче тората, и линк за други снимки, та там са две торти, крема на които е доза и половина от тази която дадох по-горе.

----
Желатин съм използвала само няколко пъти в кремовете и то защото съм била останала без маскарпоне - 2 пакетчета желатин (по 7гр) на ~ 700гр сметана и ~ 460 филаделфия

---------

~ 600гр сметана
~ 220 масло
~ 1 филаделфия - 230гр
------
~ 600 гр сметана
~ 3 филаделфия - ~690гр
-------------

Няма ли вече магазини в които да се продават големи разфасовки на по-ниски цени?
Аз например много от нещата си ги купувам от такъв магазин - филаделфия 6 опаковки в такъв е около 1долар за бройка, а в суперите една е 2.99, така е и с маслото, сметана и т.н, то и затова съм толкова "щедра" в дозите.

# 22
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Аз също обичам тортите само със заквасена сметана и винаги разпитвам , когато купувам торта. Сметаната я разбивам с бъркалките на миксер / случвало ми се е и с тел - без проблем/.Не ми се е случвало да тече , но смесването го правя с шпатула - внимателно.

МРАЗЯ ТЕЧНА СМЕТАНА .  #Milti [/b]

Общи условия

Активация на акаунт