дайте идея как се приготвя свински мозък

  • 17 307
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
днес купих мозък но не съм сигурна как се приготвя ако някой ми даде идея ще съм му много благодарна newsm78

# 1
  • Мнения: 27 524
 Shocked
Въх, това яде ли се?  Sick

# 2
# 3
  • Мнения: 1 671
Свекърва ми го прави с масло на фурна, става великолепно. Никакви подправки не му слага, само сол. В началото не знаех какво ям (не ми казаха, защото иначе не бих опитала), но наистина е хубаво. И език се научих да ям. Само за червата, свинските крачета и пачата не можах да се пречупя Sick. Тях ги оставям на мъжа ми да ги яде.

# 4
Мозък пане е страхотен специалитет. Предварително трябва да е сварен (на пара), нарязва се на филийки, панира се в паста пат-а-фри и се пържи на маслена баня.   chef

# 5
Свинският мозък не се яде!

# 6
  • Мнения: 27 524
Свинският мозък не се яде!

И аз така знам  Rolling Eyes

# 7
  • Мнения: 2 550
аз знам, че може да се прави на пастет

# 8
# 9
  • Мнения: 1 951
Свинският мозък не се яде!
Защо? Няма никаква логика да се яде телешки, агнешки, а свински да не трябва.

Аз лично не бих опитала какъвто и да е, но си се води деликатес.  Брррр...

Ето каква рецепта намерих в нета:

1 бр. свински мозък (може и друг)
* 1 глава кромид лук
* 60 г масло
* 1/4 ч.ч. (50 г) брашно
* 1 л костен бульон
* 2 бр. яйца
* 1 филия бял хляб
* черен пипер
* индийско орехче
* магданоз
* сол

Начин на приготвяне

Ситно нарязания магданоз се изпържва в 50 г масло, прибавя се брашното, изпържва се, постепенно се налива бульона, разбърква се добре и се прибавя ситно нарязания мозък, на който е отстранена ципата. Супата се вари 20 минути, пасира се, подправя се, посолява се, възварява се и се прибавят разбитите яйца. Поръсва се ситно нарязан магданоз и се поднася с изпържени в масло хапки бял хляб.

# 10
  • Мнения: 27 524
Деликатес едва ли е.  Thinking Първо - в заведенията не се предлага свински като деликатес, а само агнешки. Второ, рецепти в разни реномирани сайтове с такъв продукт няма, както и изобщо много рецепти за свински мозък. Е, отровен не е, но деликатес...  newsm78 И като най-голям довод - хората по селата, дето колят свиня и прасета, винаги го хвърлят, хем те общо взето не употребяват само козината и копитата на прасето  Grinning Така поне знам аз, де, но може и да греша. Както например в някои краища ядат белите дробове на животните, в нашия край (Врачански) не се ядат  Stop  Знам, че и около Монтана не ги ядат. Да споделят и други как е  Simple Smile

# 11
  • Мнения: 2 550
упс, сега видях, че Лео е дала линкове към рецептите...

# 12
  • Мнения: 1 951
Блонди, имах предвид, че мозъка като цяло се води деликатес, а не че точно свинският е такъв. Изобщо не ги разбирам аз мозъчните работи.
Наскоро чух Кошлуков, май беше, да обижда Стела Богомилова, че ако изяде една агнешка главичка ще има повече мозък в стомаха си, отколкото в главата...
Извинете за спама   bouquet

# 13
  • Мнения: 2 001
По нашия край- Старозагорския свинския мозък също не се яде  !
Когато колят прасета на село - мозъкът се хвърля.
За съжаление - незная защо

# 14
  • София
  • Мнения: 586
днес купих мозък но не съм сигурна как се приготвя ако някой ми даде идея ще съм му много благодарна newsm78

betina33, можеш ли да ми кажеш откъде си го купила? Ние много обичаме паниран мозък, но напоследък никъде не мога да намеря, а и по заведенията няма Sad

# 15
  • Мнения: 1 671
Преди малко си говорих със свеки и тя ми каза, че приготвя само агнешки и телешки, свински мозък никога не била правила. Така че извинете за объркването. Обясни ми, че го сварява и после леко го запича във фурната със сол и малко масло.

# 16
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Деликатес едва ли е.  Thinking Първо - в заведенията не се предлага свински като деликатес, а само агнешки. Второ, рецепти в разни реномирани сайтове с такъв продукт няма, както и изобщо много рецепти за свински мозък. Е, отровен не е, но деликатес...  newsm78 И като най-голям довод - хората по селата, дето колят свиня и прасета, винаги го хвърлят, хем те общо взето не употребяват само козината и копитата на прасето  Grinning Така поне знам аз, де, но може и да греша. Както например в някои краища ядат белите дробове на животните, в нашия край (Врачански) не се ядат  Stop  Знам, че и около Монтана не ги ядат. Да споделят и други как е  Simple Smile

Нито в Пловдивско и Пазарджишко , нито в Софийско съм виждала да се яде свински мозък. Телешки и агнешки обичам , но свинският май е много богат на холестерол и никога не съм виждала рецепти с него.

# 17
Яде се разбира се. Истински деликатес е!

Предполагам някой може да се притеснява от болести - доколкото си спомням някакви тении се размножавха в мозъка... естествено, важно е да се сготви добре Simple Smile

# 18
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
здравейте момичета пиша с голямо закъснение защото отсъствах от вкъщи та  значи свинския мозък го купих от магазин месарски във Варна сварих го като в тенджерата сложих глава лук на 4 морков на 4 целина сол като се свари го отцедих и го запържих в чисто масло трябва да ви кажа че всички в къщи си облизаха пръстите стана превъзходно свеки ме пита колко струва а мъжа ми вика 8 лева много е скъпо а представете си купих го за 2,20 лв килото купих 1,2кг стигна за 5 човека та смятам пак да купя

# 19
  • Мнения: 4 585
По скоро не бих ял мозък от крава, заради болестта луда крава,
защо да не се яде свински, ние правим пастет от сварена свинска глава - всичко
и черния дроб сварен, като се смели фино и с подправки и се заварява в бурканчета.

# 20
# 21
  • Мнения: 4 585
Като казвате че не се яде, кажете защо де, моля.
Да пълним форума с постинги. яде се. не се яде. яде се.
И не ми казвайте, че от кланиците също го хвърлят.
Като не се яде, защо се продава?
Ако е само за холестирола, французите и аз го морим с червено вино.
Има рецепти, как да няма
http://www.receptite.com/recepta.php?r=1970 - австрийска, или ний сме по-гнусливи.
http://club.biberonbg.com/read.php?6,162032

Последна редакция: вт, 27 май 2008, 13:13 от Вълкът

# 22
  • Стара Загора
  • Мнения: 184
По нашия край- Старозагорския свинския мозък също не се яде  !
Когато колят прасета на село - мозъкът се хвърля.
За съжаление - незная защо
А по нашия край, Старозагорския, не се хвърля, което показва, че е въпрос на разбирания и вкус.



Общи условия

Активация на акаунт