Прясно постно зеле на фурна...

  • 42 466
  • 59
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
... искам да приготвя.  Simple Smile
Обожавам, но не знам как. Рових тук за рецепти, но има с ориз и меса много. Не искам месо, не искам и ориз. Домати - ако се налага  Confused Искам да е препеченко, но не горчиво от прегорялото. Искам да е мазничко, но не прекалено. Искам леко да сладни, но не много. Пиша всичко това, защото съм яла многократно прясно зеле на фурна и много рядко е било това, което си представям за него като вкусно за мен  Blush Не искам да е като манджа, нито прекалено изсушено. И харесвам да стои меко, като преварено, не да хрупка  Grinning Лук слага ли се? Запръжка има ли? Разкажете, моля.  Flutter От години насам днес се сдобихме с българска (турска) зелка (белгийските са невероятно твърди и жилави и каквото и да ги правиш, такива си остават  Close) и нямам търпение да я метна във фурната, но толкова трудно се намират и толкова ми беше мерак да си я сготвя, че сега не знам откъде и как да започна и не искам да сбъркам Confused

# 1
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
планувала съм го като идея за тази седмица, очаквам и аз каква е точната рецепта без ориз и т.н. Wink

# 2
  • Мнения: 6 442
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Grinning Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Simple Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Simple Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 352
Блонди, няма ли при вас едни малки триъгълни зелки? Тук се продават по турските бакалии и по големите супери. Това зеле е като нашенското и се готви нормално, а не с часове. За една манджа две такива зелки ти стигат. Ето от мен рецепта:

При зелето е хубаво, че всичко бухаш наведнъж и го оставяш да се готви, като от време на време го разбъркваш. Лично аз не пържа нищо, лук не слагам, само морков и домат. Значи нарязваш зелето, поръсваш го със сол и домати и го размачкваш с ръцете. Прехвърляш в го в тенджера, сипваш олио, червен пипер, чер. пипер, дафинов лист, добавяш морков и малко вода и оставяш да поври малко. След това прехвърляш в тава и печеш.

# 4
  • Мнения: 1 117
и защо му е толкова вода на това зеле? супа ли ще става? нищо подобно. зелето е толкова водосъдържащо, че като се сготви и му излезе водата, остава на половина.
аз го правя по следния начин - нарязвам, обърквам с малко сол,( посмачквам го, за да намалее като обем) и в тенджерата под налягане с малко мазнина - зехтин, олио, 1-2 лъжици вода на дъното, просто колкото да не залепне в първия момент. Подправките - червен пипер, черен на зърна, задължително дафинов лист. Домати - ако искаш. Ако са много доматите -  1 к.л. захар, може и без нея. Затварям капака, котлона на средна степен (пак за да не загори, докато си пусне водата), да поври около 15мин. След  това отваряме, прехвърляме зелето в тава (с решетъчна лъжица, за да извадим само зелето без водата Wink)и бухаме във фурната. Може да се долее още малко мазнина при добро желание.

# 5
  • Мнения: 6 442
Слагам повече вода,защото зелето е прясно и увира по-трудно Simple Smile А супа от зеле не обичам  Laughing Забравила съм да напиша за олиото. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 577
...Лично аз не пържа нищо, лук не слагам, само морков и домат. Значи нарязваш зелето, поръсваш го със сол и домати и го размачкваш с ръцете. Прехвърляш в го в тенджера, сипваш олио, червен пипер, чер. пипер, дафинов лист, добавяш морков и малко вода и оставяш да поври малко. След това прехвърляш в тава и печеш.
и аз го приготвям по същия начин но му добавям 1/4 ч.л. лимонтозу или половин лимон.

# 7
  • Мнения: 1 777
Аз го правя ,като запържвам лук като поомекне слагам червен пипер и след малко един нарязан на ситно домат(пресен или от консерва).Задушава се малко и след това дабавям нарязаното зеле.Доливам малко водичка.Зелето се задушава и намаля обема си.Като позаври водата наливам още малко вода и го оставям да поври.Слагам поправки(сол ,листенца целина,магданоз и черен пипер).Като е полуготовото зеле го изсипвам в тавичка и доливам малко вода(ако има нужда) ,но да не се покрива зелето и запичам. Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 00:55 от Pety

# 8
  • Мнения: 5 001
Ето и моята рецепта за постно зеле на фурна:

Зелето се нарязва ,посолява се и се посмачква с ръце.В тенджерата се слага олио(на око) и 1 малка глава лук нарязана като за запръжка,добавя се зелето и се похлупва да се задушава.В процеса на задушаване зелето си пуска водичка и се свива.Аз добавям още зеле докато ми хареса количеството му.
 След като се задуши добавям червен пипер и 2-3 домата от консерва,1 китка магданоз (нарязан),черен пипер,дафинов лист.Вода слагам колкото да покрие зелето.Вари се докато омекне.При варенето част от водата се изпарява,така,че не става нито сухо-нито водно.После се прехвърля в тавата и се запича.
 Лимонтозу не слагам,защото има домат,който дава вкус и не е нужно да се слага кисело.

# 9
  • Мнения: 780
Хайде и аз в кюпа   chef

Зелето се нарязва в голяма тава и се овкусява със сол, домати и винен оцет (трябва на вкус да е като за салата). Омачква се добре. Блонди, ако не обичаш домати, използваш само винен оцет - направи си го както на теб ти пасва на вкус. Лимонтозуто прави зелето по-твърдо и по-стипчиво (зависи естествено от количеството), но за мен вкусът е много по-добър ако се подкисели с оцет. Слагаш мазнина в дълбока тенджера. Имай предвид, че зелето носи/поема доста, но като начало просто покрйй дъното с мазнина. Запържваш овкусеното зеле с постоянно бъркане - веднага ще започне да си пуска вода, а и би трябвало в началото да има вече от мачкането и оцета. След като зелето намали малко обема си, изсипвам в тава с всичкото сосче - би трябвало зелето да не плува във вода, но и да няма зеле на сухо. В зависимост от сорта, може да се добави половин чаша вода. Печеш на ниско във фурната. Когато се позапече леко, слагаш червен пипер и разбъркваш добре - ако не ти изплуват мазни кръгчета, значи маслото е малко - трябва да добавиш още. Когато се добави червения пипер, най-добре си личи колко е мазно зелето - можеш да прецениш дали го искаш по-мазно.

Аз обичам и леко лютичко и ако имам, прибавям едно цяло чорбаджийско чушле да се пече в зелето.

# 10
  • София
  • Мнения: 12 554
Хайде и аз да кажа...

На прясното зеле домати не слагам. Нарязвам го и го претривам със сол. На дъното на тенджера слагам олио и задушавам зелето на тих огън. След това добавям топла вода и дафинов лист и го оставям да се вари. Като се посвари слагам отгоре червен пипер и без да бъркам го оставям още 5 минути. След това разбърквам слагам по същия начин 1 лъжица брашно. След още 5 минути разбърквам и него и след това прехвърлям в тава и запичам.
Блонди, ако обичаш и ядеш и разбира се имаш под ръка свинска мас - можеш да сложиш 1 лъжица Wink

# 11
  • Мнения: 19 487
Аз правя прясно зеле с домати, червен пипер и брашънце, но нарязвам и 2-3 люти чушлета. Ние обичаме люто в къщи. След като стане готово - го поръсвам с пресен копър.

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Grinning Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Simple Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Simple Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Simple Smile

Е така го готвя и аз!  Peace

# 13
  • Мнения: 6 713
Зелето се задушава на тих огън в тенджера да остане на мазнина (поне 1-2 часа) и после се запича във фурна, като отгоре се нареждат домати, нарязани на колелца!   chef
Дояде ми се и на мен  Mr. Green

# 14
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
По принцип и аз го обичам точно така,като описвашш ти-без месо,пресничко  Grinning Нямам точно рецепта,но ще ти обясня горе-долу как го правя аз.
Нарязва се зелето и се покрива с вода (да се закрие) в тенджера.Слагаш само сол,без лук.Оставяш го така да омекне,както на теб ти харесва Simple Smile Щом видиш,че е достигнало нужната мекота : ) слагаш червен пипер-зависи какъв е,затова не мога да ти кажа какво количество точно.Аз използвам домшен и 1 с.л. е напълно достатъчна.После го слагаш да се запече Simple Smile О,забравих да ти кажа,че водата,която ще сипиш в началото най-вероятно няма да е достатъчна,затова периодично се налива по малко.Може и да сложиш домати,но може и без тях(ако решиш ги сложи непосредствено преди да го сложиш да се запече,отгоре,без да бъркаш зелето).Дано не съм го обяснила много объркано Simple Smile

Е така го готвя и аз!  Peace
И аз така, но после не го местя в тава, и от тенджерата е вкусно, само задушено Peace

# 15
  • Мнения: 1 352
Аз правя прясно зеле с домати, червен пипер и брашънце, но нарязвам и 2-3 люти чушлета. Ние обичаме люто в къщи. След като стане готово - го поръсвам с пресен копър.

За пръв път чувам брашно в зеле newsm78.

# 16
  • Мнения: 7 474
Само да вметна, че зелето става по-вкусно, ако преди това се намачка със сол  Peace

# 17
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
И кака ви да си каже ...Simple Smile

Накълцвам го на по-едри квадратчета . Не претривам . На дъното на тенджера сипвам малко олио и насипвам зелето на порции , бъркам , то спихва и пуска водичка . Ако не пусне , наливам много малко .
Прибавям сол , червен пипер , бахар , даф. лист и доматен сок - без него е отврат , кашка се и не е вкусно - малко , но да има . Като поври 5-10 мин . с подправките го пресипвам в тава и запичам .

Ако ще е варено в тенджера има някои разлики - наливам водичка наравно с него и когато е почти готово ръсвам лъжица две брашно и го остовям да си къкри на изключено - по някое време го разбърквам . На вареното му отива да има повече сос , но не обичаме да е съвсем чорба .

За жалост у дома постно хич не върви , за това запържвам и задушавам месото под зелето .

# 18
  • Мнения: 422
По описаното от теб разбирам, че предпочитаме зелето по еднакъв начин. Правя го като Lois,  в тенджера  под налягане, като си слягам сол/не претривам/, олио, домати/малко/, червен пипер, чубрица, черен пипер и около чаена чаша вода/  1/4 от количеството на  зелето. Като засвисти тенджерата след 5 мин. изключвам котлона и чакам само да си падне налягането и премествам в тавичка и пека. Добавям още малко олио, зелето носи мазничко. Как ми се прияде сега зеленце.....

# 19
  • Мнения: 19 487
Аз правя прясно зеле с домати, червен пипер и брашънце, но нарязвам и 2-3 люти чушлета. Ние обичаме люто в къщи. След като стане готово - го поръсвам с пресен копър.

За пръв път чувам брашно в зеле newsm78.
Така се сгъстява соса от зелето и доматите и става вкусно.

# 20
  • Мнения: 4 371
За пръв път чувам зеле да се готви с толкова вода(рецептата на Грозното Пате) Crazy
Аз слагам пресен копър накрая, след като се опече.

# 21
  • Мнения: 27 524
Много благодаря, момичета, на всички  Hug
От всички вас си сглобих горе-долу рецепта, както си го представям - без лук и морков ще е, но ще сложа една малка консерва белени домати, ще намачкам предварително със сол, ще задушавам дълго време в мазнина докато омекне, без оцет и лимонтузу (предпочитам го мекичко, не хрупкаво), с червен пипер и малко люто, без магданоз, но с копър накрая и добре запечено после, дано стане, днес ще се пробвам и после ще дам отчет  Simple Smile

Мариета, няма триъгълни зелки, турците продават едни силно сплескани, като дебела летяща чиния са  Laughing но е крехко и става като нашето  Peace

Нана, мас нямам, но не съм й фен, освен за масленки или питка някаква. Ще ми замирише зелето на свиня  Grinning

Само за брашното още съм в чуденка, да слагаМ или не?  Thinking

# 22
  • Мнения: 6 442
Радваме се,че съм ви развеселила с моята рецепта  Laughing Дано хубаво да сте се посмели на мой гръб. Confused

# 23
  • Мнения: 329
Аз ще добавя само, че когато се сложи накрая на задушаването 1-2 с.л. брашно зелето омеква, освен че сосът става по-плътен, а като подправка на прясно зеле слагам ким, особено когато е запечено на фурна и го предпочитам като изстине.

# 24
  • Мнения: 27 524
Радваме се,че съм ви развеселила с моята рецепта  Laughing Дано хубаво да сте се посмели на мой гръб. Confused

Е, стига, де, всеки готви различно, никой не е искал да те обиди  Hug Hug Hug

# 25
  • София
  • Мнения: 461
За пръв път чувам зеле да се готви с толкова вода(рецептата на Грозното Пате) Crazy
Аз слагам пресен копър накрая, след като се опече.

И аз слагам копър накрая, много свежо става. Както и стар чесън нарязан на филийки малко преди копъра. Става много ароматно. Ох, много ми се дояде, ама много бавно се готви пустината Confused

# 26
  • Мнения: 171
Аз слагам "рендосани"или ситно нарязани  домати в постното зеле след,като "омекне" на котлона преди да го поставя във фурната.Подправките,които използвам са:дафинов лист и черен пипер(на зърна). Може да прибавиш и червен пипер(майка ми го готви така,но аз го предпочитам "бяло")  chefСпоред мен всичко е въпрос на вкус.Избери вариант,който се доближава до твоя вкус.Приятен апетит  cook

# 27
  • Мнения: 27 524
 Embarassed Embarassed Embarassed  Crossing Arms  Crossing Arms  Crossing Arms

Провал! Пълен! На два фланга - по-маловажният - доста мазно стана. Иначе вкусно. Но- хипер солено  Sick Sick Sick Ужасно го пресолих, като че ли за сефте готвя нещо  Embarassed Всичко отиде в кофата  Tired

# 28
  • Мнения: 4 371
Еее, язък. Нищо, следващият път Hug

# 29
  • Мнения: 171
Embarassed Embarassed Embarassed  Crossing Arms  Crossing Arms  Crossing Arms

Провал! Пълен! На два фланга - по-маловажният - доста мазно стана. Иначе вкусно. Но- хипер солено  Sick Sick Sick Ужасно го пресолих, като че ли за сефте готвя нещо  Embarassed Всичко отиде в кофата  Tired
Блонди,първият път обикновенно не се получава идеално newsm78Щом е станало вкусно това е най-важното HugСледващият път ще намалиш солта и мазнината и ще стане перфектно PeaceСигурна съм,че след това ще искат да им готвиш често newsm64УСПЕХ Hug  bouquet Hug  bouquet

# 30
  • Мнения: 1 352
И на мен ми се е случвало да го пресолявам, това заради мачкането и не мога да преценя какво количество сол слагам. Много неприятно, то колкото и вкусно да е - пресолиш ли го, с..и на него.

# 31
  • Мнения: 5 001
Когато се смачкава(претрива) прясно зеле не е нужно да се слага много сол.Просто 2-3 щипки,достатъчно е.После в процеса на готвенето ако трябва се добавя сол колкото обичате....

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Аз пък готвятака: слагам зелето претрито със сол и олиов тенджера под налягане да поври 15 минутки.След това го слагам в тавичка поръсвам с червен пипр и доматки и запичам н фурната.

# 33
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Блонди, ясно ти е кое и как... После само някой дози ще преразгледаш.

И лека вметка.
Аз също съм супер голям любител на прясно зеле, при това постно. И го предпочитам точно така, както си го описала... Пусто и аз самата не мога да си го сготвя така.
Но на гости на luluto, съм яла точно това, което ти описваш. Та тя го прави в глинен гювеч изцяло... само във фурната го пече на много бавен огън, но продължително. Накрая става да си изядеш и пръстите... Леко мазно, меко и без сос, но не и сухо.
Айде бая я похвалих.. Драсни и едно ЛСче да ти каже в подробности цялата рецепта.

П.П: тя като разбра какъв съм й фен на зелето, ми затваряше по 1 буркан за мен за вкъщи  Joy

# 34
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ееее мислех да напиша това за солта , ама , викам айде да не се излагам ...
Аз също го пресолявах , сега за да не го омаскаря за туй не го претривам - 3-4 щипки и чакам да се сготви напълно , опитвам и го доовкусявам .
Много е неприятно и гадно зеле да се пресоли и с нищо не се оправя - язък , че ти се ядеше ....
Не се отказвай - търси друга зелка и успех при следващия опит !

# 35
  • Мнения: 4 371
Хайде сега всички на гости на Лулуто Mr. Green

# 36
  • Мнения: 27 524
Лулу, идем  Joy

Шани, ще я питам. Най-вече защото не разбрах тя преди това вари ли го в тенджера или директно в гювеча?  Thinking
Е, Мастер, да беше казала по-рано за двете-три щипки  Crossing Arms , аз пляснах две лъжици, нали много зеле уж, то после така се спухна...  остана само сол. На инат изядох една порция и нощес изпих 3 литра вода  Crazy

# 37
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Така ме зарибихте с това зеле ,че вече се пече в гювеча.Само че този път взаимствах идеята да го пека изцяло в гюювеч без да го варя в херметичката.

# 38
  • Мнения: 109
Прясно зеле готвя само на фурна с доматено пюре , морков ,дафинов лист . Много е хубаво. Ако някой иска може да добави една наденичка на скара и става чудесно. Peace

# 39
  • Мнения: 5 001
Блонди,мислех,че знаеш за това ,че се слага съвсем мъничко солчица....Представи си,че правиш зелева салата...Не можеш да бухнеш 2 с.л. сол.....  Laughing  Laughing  Laughing А морков не слагай,ако не харесваш да ти сладни(от него зелето сладни).когато се сготви....

# 40
  • Мнения: 19 487
Така ме зарибихте с това зеле ,че вече се пече в гювеча.Само че този път взаимствах идеята да го пека изцяло в гюювеч без да го варя в херметичката.
Моля те пусни рецептата как се готви в гювеч, че ми стана интересно!

# 41
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Само да вметна,че зеленцето е готово,стана страхотно в гювеча.Как не съм се сетила досега да го сготвя така. Banghead Mr. GreenАми не съм ползвала точно някаква рецепта.Просто нарязах зелето,претрих със сол,сложих олио и бум във фурничката.О слжих и водичка.Първо го готвих на 180 градуса за да поомекне и за му сложа доматките и след това го оставих да се готви самичко.Като станах сутринта в 6  и го изключих.Аз лично не слагам морков и дафинов лист.

Последна редакция: чт, 24 апр 2008, 08:55 от gin4e32

# 42
  • Мнения: 4 371
Гинче32, сутринта като стана ли? Цяла нощ ли се пече newsm78

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Не доматите ги сложих още снощи.От моя приятелка която е завършила ТОХ знам че може за сложиш по рано доматите,когато се готви прясно зеле.Да,цяла нощ го пекох но не съм привърженик на такова дълго готвене.Затова другият път ще си го правя по моя си начин а той е първо за малко сварявам зелето в херметик и тогава го слагам да се запича в гювеча.Става също толкова вкусно както в гювеч но се готви много по-кратко време,което е важно за мен тъй като времето ми е кът.

# 44
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Шани, ще я питам. Най-вече защото не разбрах тя преди това вари ли го в тенджера или директно в гювеча?  Thinking

директно в гювеча. Нищо предварително не вари.

А готвенето цяла нощ го знам и аз, но не съм го пробвала. Наши приятели нарязват кис. зеле + мръвчица, слагат в тенджера под налягане всичко това. Пускат котлона на 1 вечерта и сутринта направо закусвали със зеленцето   chef

# 45
  • Мнения: 1 117
eee, каква епопея на постното зеле напрвихме!

А готвенето цяла нощ го знам и аз, но не съм го пробвала. Наши приятели нарязват кис. зеле + мръвчица, слагат в тенджера под налягане всичко това. Пускат котлона на 1 вечерта и сутринта направо закусвали със зеленцето   chef

Това ми се вижда малко опасно на мен... Налягането без контрол - не! Но виж в гювеча е друга бира!
Само ми се струва твърде екстравагантно да хабиш ток цяла нощ за една тава постно зеле..... Joy Виж, ако е Коледната Капама.... навита съм и още как! hahaha

# 46
  • Мнения: 1 352
И аз това си мислех.
Само агне за Гергьовден пека цяла нощ. А не се ли смива това зеле от толкова много готвене newsm78?

# 47
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Lois, аз обясних, че хората готвят кис. зелИ с мръвче... не просто постно зеле.

# 48
  • Мнения: 1 117
Шани, права си, всъщност трябваше да цитирам gin4e32 за готвенето в гювеча цяла нощ.  Peace

# 49
  • Мнения: 4 371
Шани, открадни рецептата на Лулуто Praynig

# 50
Никой ли не слага чесън на прясното зеле? Аз добавям и малко къри. Понякога при запичането редя отгоре чорбаджийски пипер.
Блонди, моето първо прясно зеле беше много солено. Прецених, че няма да го соля докато е във фурната и докато го мачках, ръсих щедро сол. Готовото зеле ухаеше невероятно, но опиташ ли го- секва ти дъха- прясол. Следващият опит имах едно на ум и солих накълцаното зеленце все едно ще го правя на салата. Ох, че ми се приядееее  Sad

# 51
  • Мнения: 1 352
Слад тази тема спретнах едно зелце в гювеча още вчера. Страхотно стана, но честно казано не виждам разлика от готвено в гювеч или в тава.

# 52
  • Мнения: 27 524
Блонди, моето първо прясно зеле беше много солено. Прецених, че няма да го соля докато е във фурната и докато го мачках, ръсих щедро сол. Готовото зеле ухаеше невероятно, но опиташ ли го- секва ти дъха- прясол. Следващият опит имах едно на ум и солих накълцаното зеленце все едно ще го правя на салата.

Да, и аз точно като теб, но вече ще знам. Мисля, че майка ми слагаше чесън, но не съм много сигурна  Thinking

Дуцита, ще питам псоле лулуто за рецептата  Hug

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Слад тази тема спретнах едно зелце в гювеча още вчера. Страхотно стана, но честно казано не виждам разлика от готвено в гювеч или в тава.

# 54
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Да, и аз точно като теб, но вече ще знам. Мисля, че майка ми слагаше чесън, но не съм много сигурна  Thinking

мдам.
И Лулуто слага чесън.

# 55
  • Мнения: 6 472
Ей мъ на Mr. Green

Само да уточня, че Шани кога го яде зелето беше доста бременна, та нищо чудно за това толкова да и е харесало:)))

При мен готвенето по принцип идва малко едно към гьотере и ми е страшно трудно да дам точна рецепта.
Като цяло накърцвам една зелка в голяма тава (напоследък директно с кухненския робот я моря). Посолявам я и понамачквам. Прехвърлям зелето в глинения гювеч (от тези с капаците), слагам олио кажи речи половин кафена чашчица, 2-3 обелени и нарязани на по- дребно домата, 2-3 скилидки чесън, няколко зърна ким, 1 ч.л. червен пипер и 1/3 връзка копър. Захлупвам с капака и пъхам във фурната. В началото на по- силен огън и без да разбърквам. Като заври и слегне зелето разбърквам и намалявам фурната. Пека около час на затворен похлупак и после още петнадесетина минути на отворен. Вода никаква не слагам.

Сега като казахте така за това зеле, мисля да взема да направя тази седмица  Whistling Добре дошли сте Mr. Green

# 56
  • Мнения: 4 371
Ами ще го направя(много ти благодаря, че сподели с нас  bouquet), ако не стане ще заповядам, мдаааа Mr. Green

# 57
  • Мнения: 27 524
Лулуто, много ти благодаря  Heart Eyes
Определено вторият ми опит ще е по твоята рецепта  Simple Smile

# 58
  • Мнения: 382
една идея за постно зеле и от мен:по рецептата за прочутата зелева супа се приготвя зеле на фурна-става страхотно,много е вкусно със всичките зеленчуци ,които се слагат.Трябва да го опитате за да разберете!И спазвайте точно количествата от всички посочени зеленчуци в рецептата!

п.с.водата разбира се се намалява като количество.

# 59
  • Мнения: 308
аз също слагам в прясното зеле пресен чесън и щипка лимонтозу. става леко кисело което на нас ни допада.

Общи условия

Активация на акаунт