Шарени топки

  • 17 187
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 845
Искам да споделя с Вас една рецепта, която стана хит в моето семейство и винаги очаровам гостите си с нея.
За блата:
5 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
5 с.л. вода
1 ванилия/може да се сложи и есенция/ каквото имате
Разбиват се яйцата със захарта около 20 мин. След това се прибавят останалите продукти. В малки купички се слага от сместа и всяка една смес се оцветява с различни бои-готварски. Изсипва се в намаслена тавичка на ивички. :

Пече се около 30 мин. на 200 градуса. С чашка се изрязват кръгчета. :
,
ето и вече готови:
. Останалото от блата се смила с орехомелачка.
.
За крема:
1 пак. краве масло
100 гр. пудра захар
200 гр. прясно мляко
есенция
Кравето масло/омекнало/ с пудрата захар се разбиват с миксер. Млякото се слага с малка лъжичка по малко, с цел да не се пресече крема. Дори и пресечен пак може да се намаже.
С малка лъжичка или с нож се покриват топките и след нова се овалват в трохите/смлени на орехомелачката/ от останалото количество блат. Необходимо е готовите топки да се съхраняват в хладилник и преди консумация да престоят на студено минимум 6 часа.
Ето как изглеждат вече готови за консумация:


Дано да ви хареса и на вас рецептата.  Hug

п.п. Не е нужно да се слага набухвател.  Пече се в толяма тава - 35-40см. Ако нямате такава може да се използва и с по-малък диаметър и след изпичането на блата да се разреже на 2 половини/ дебелината на блата в изпечен вид трябва да е от 1-2 см. висок./ и тогава да се правят топките.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 18:08 от eti_31

# 1
  • Мнения: 1 175
Преди много време и аз правех същите топки,действително са много вкусни.

# 2
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
Изглеждат много вкусни - Ще ги пробвам Peace

# 3
  • Мнения: 655
много интересна рецепта-наистина за първи път ги виждам тези топчета и ми стана много интересно и още утре ще ги направя и ще пиша веднага резултата Simple Smile

# 4
  • Мнения: 845
Рецептата е много стара  Simple Smile Записах си я от тетрадката на свеки. Малките обожават тия топки, защото със всяка хапка се появяват нови цветове.  WinkА и на вкус са божествени  Crazy

# 5
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Смятам да ги ошаря с кафе - не ги понасям тези боички , направо ме отвръщават , предпочитам натуралното - ще стане нали , хем ще ми миришат на кафенце .
Чудех се на какво да си оползотворя кр. масло . Благодаря.

# 6
  • Мнения: 845
Смятам да ги ошаря с кафе - не ги понасям тези боички , направо ме отвращават , предпочитам натуралното - ще стане нали , хем ще ми миришат на кафенце .
Ще стане разбира се Wink Може ли да покажеш снимки в готов вид, че ми е интересно как ще изглеждат в такъв вариант  Hug

# 7
  • варна
  • Мнения: 1 830
Супер интересна рецепта Hug.Само се чудя дали могат да се оцветят с различни степчета newsm78

# 8
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
утре ще ги направя и ще снимам
за степчета - ще подсладят прекалено , по - скоро нишестета - на принципа на дунапренената торта и без брашно

# 9
  • Мнения: 30
Изглеждат много добре.Ще ги пробвам непременно Simple Smile

# 10
  • Мнения: 6 017
Супер са. Hug В най- скоро време ще ги пробвам. Мерси.  chef  bouquet
Имам един въпрос. Не е ли много 20 минути Shocked да се разбиват яйцата и захарта?
Мисля, че и 5-10 минути ще свършат работа.eti_31 как мислиш?

Последна редакция: нд, 04 май 2008, 11:13 от L 0 V E

# 11
  • Мнения: 2 199
МНого ми харесаха ще ги направя при първа възможност. Предполагам и със степчета ще стане, все пак и те боядисват  Peace
За едно злоядо детенце би било добра идея  Heart Eyes

# 12
  • Мнения: 845
Имам един въпрос. Не е ли много 20 минути Shocked да се разбиват яйцата и захарта?
Мисля, че и 5-10 минути ще свършат работа.eti_31 как мислиш?
Да си призная знам за 20 минути, но аз обикновено пробвам с лъжичка. Потапям я в сместа и ако не се разтече при вдигането и е готово. По-бързо се разбиват, ако яйцата са със стайна температура.

# 13
  • Мнения: 192
Много интересно предложение.И аз ще ги пробвам в най-скоро време.Нека,който ги прави със степчета,кафе или нишесте да пише какъв е резултата.
Благодаря за рецептата.

# 14
Момичета степчетата не трябва да препърпяват термична обработка защото стават много вредни ,използвайте безвредни сладкарски боички или какао;

# 15
  • Мнения: 2 199
Момичета степчетата не трябва да препърпяват термична обработка защото стават много вредни ,използвайте безвредни сладкарски боички или какао;
Благодаря, че сподели   bouquet

# 16
  • Мнения: 9 973
  :bouquet:10х ще се опита Crazy

# 17
  • Мнения: 11 007
Когато бях малка, редовно карах баба да прави тези топчета. Simple Smile Рецептата наистина е много стара, тя я знае от младите си години.
Благодаря ти, че ни припомни тази позабравена вкусотия! Heart Eyes

# 18
  • Мнения: 52
страхотни са  HugЩе ги пробвам непременно  Grinning

# 19
  • Мнения: 708
аз ги пробвах и аз която не съм любител на сладкото бях толкова много очарована ,а моя съпруг просто не можа да се спре.много са вкусни.мммммммммммммм Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug  bouquet

# 20
  • Мнения: 3 804
ще ги пробвам-а набухватели няма ли newsm78 като бакпулвер например

# 21
  • Мнения: 4 380
Остатъците от блата трябва да позасъхнат ли преди да се мелят на орехомелачката? newsm78 За пръв път виждам орехомелачка да се ползва за такава цел и нещо ме съмнява че би смляла мек пандишпан. newsm78

# 22
  • Мнения: 3 804
никой не ми отговори за набухвател и сложих-супер станаха
мерси  bouquet

# 23
  • Мнения: 4 380
И аз ги направих. Също с набухвател. Още не съм ги пробвала, защото се "напояват", но да разкажа и покажа. newsm78

Станаха ми по-малко и вероятно по-големи (трудно ми е да преценя тези на авторката). Пекох в стандартна тортена тавичка, а пандишпана бухна много. Значи трябваше да ползвам съответен размер чаша. Станаха с големина на топки за билярд. newsm78 Получените цилиндърчета също поизрязах с нож да да ги оформя катотопки. Пандишпана се смила лесно както се оказа в орехомелачката (бреей, ще знам!). Трохите ми станаха синьо-зеленикави, съответно и топките.
Крема ми се пресече. Sad Съответно взе по-малко мляко, беше по-гъст и трудно се мажеше. Не стигна, разбих още. Втория път стана, но този път пък доста рядък. Laughing Направо ги топях в крема и от там в трохите.

Като цяло, въпреки че ме посплаши наличието на сладкарски бои (не ме привлича мисълта да се тъпчем с химия), но какво да се прави...луд на шаренко се радва, реших се за спортния хъс. Laughing

Ето ги топките в готов вид:



Разрез не мога да покажа още, но така изглеждаха ненамазани:

# 24
  • Мнения: 845
Здравейте! Hug
Набухвател не се слага и може би затова са ставали толкова големи. В такъв случай може да се разделят с нож на половинки и така ще имате повече сладки. Wink Забравих да напиша, че се пече в голяма тава. Моята е с диаметър 38 см. А иначе готовите топки са ми около 4 см. Просто нямам по-малка чашка. В зависимост колко слагате боя се получават различни цветове топките.
Ето и новите ми партиди:
http://i179.photobucket.com/albums/w306/eti_31/DSC01918.jpg?t=1210241056
http://i179.photobucket.com/albums/w306/eti_31/DSC01919.jpg?t=1210241109
http://i179.photobucket.com/albums/w306/eti_31/DSC01913-1.jpg?t=1210241139
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=197197&photo=11

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 13:23 от eti_31

# 25
  • Мнения: 4 380
Късно казваш ета такива важни неща. Мислех да разрежа блата, обаче пък ставаше прекалено плосък. newsm78
Нищо, и големи топки ще си ядем. Mr. Green Между другото, страшно вкусни са. Пробвах ги тази сутрин...чуд-ни! Hug

# 26
  • Мнения: 845
xenia-много се извинявам за пропуска, но тия дни имаше доста празници и след това имах здравословни проблеми и затова не можах да поправя пропуска Hug Hug Hug Нормално в суров вид да е от 1 до 2 см. преди намазването с крема. За да може лесно да се отхапва. Радвам се, че са ти харесали Simple Smile

# 27
  • Мнения: 22 867
......... Между другото, страшно вкусни са. Пробвах ги тази сутрин...чуд-ни! Hug

Тъкмо се чудех на вкус какви са, иначе, че са ефектни - ефектни са!  bouquet

# 28
  • Мнения: 4 380
......... Между другото, страшно вкусни са. Пробвах ги тази сутрин...чуд-ни! Hug

Тъкмо се чудех на вкус какви са, иначе, че са ефектни - ефектни са!  bouquet

Аз не бих повярвала ако не бях опитала. Защото на четене си е пандишпан с маслен крем, какво пък толкова. Обаче....не знам какво пък толкова, но са страхотни. Mr. Green

Ета, какъв диаметър ти е чашката, с която ги режеш? И колко грама е 1 пакетче масло? newsm78

# 29
  • Мнения: 845
Чашката ми е 2.5 см. , а кравето масло е 125 гр.  Simple Smile

# 30
Благодаря за рецептата  bouquetНайстина топките са страхотни вчера ги направих и половината вече ги няма,е малко си е играчка но си заслужават.

# 31
  • Мнения: 3 804
аз ги повторих,но не ми се играеше и ги направих в кексова форма ,намазах и кекеса с крема-изяде се веднага

# 32
  • Мнения: 2 708
То, че ще се правят тия топки, ще се правят. Laughing Laughing Laughing Ясна е тя работата.
Толкова страхотно излеждат, в смисъл оригинални са. Аз за първи път виждам такава идея.

Ама се замислих, като гледах снимките на Ети и на Ксения, че и за такива прости неща като боите за сладки, разликата е от земята до небето. На Ксения цветът е толкова по наситен и хубав. Ама нейсе, това е положението у нас, това се предлага, това ще ползваме. То и без това на 1-2 места едвам ги има даже.
Ети, страшно ти благодаря за рецептата. Само да се върна от командировка и ги почвам Laughing само че всъщност и боя първо трябва да си купя.
Ааааааааааааааааа току що ми хрумна, скоро децата свършват училище и обикновено имат традиция всеки да занесе нещо, за да се почерпят. Ей сега утрепахме рибата с тия шарените топчици newsm44 newsm44 newsm44 newsm44 newsm44 ще са фурор - сигурна съм.

# 33
  • Мнения: 4 380
Не е въпроса в боята, а в количеството и. Joy Аз се попрестарах с количеството, затова са толкова ярки.  hahaha Честно казано, бих предпочела да се по-семпли с цветовете. Колкото по-цветни, толкова повече му се любуваш външно, но нямаш желание за хапване. Sick
Ползвах български бои, само зелената е някаква чужда марка.

# 34
  • Мнения: 2 708
Ааааааааааааааа къде бил ключът от бараката Laughing Ще знам тогава. Благодаря за отговора. Ама наистина са много красиви като цвят. Не се замислих дали ми се хапва, защото са само на снимка, ама знам ли, като ги направя дали ще имам такива размисли Laughing Laughing Laughing

# 35
  • Мнения: 1 505
Аз искам да попитам консистенцията на тестото преди да се сложи на ивички в тавичката,каква трябва да бъде?По течно или гъсто?И освен в орехомелачка,в кухненски робот може ли да се смелят трохите?

# 36
  • Мнения: 36
А колко като брой излизат тези красиви топки? newsm78

# 37
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Браво, поздравления за идеята bouquet
Да не казвам на колко години съм, не от суета, ами ще питате какво правя в този форум  Joy но такава идея за първи път виждам. Хем добиваш естетическа наслада, хем вкусно, както споделихте. Направо ми се качи адреналинът от възторг и нетърпение да ги направя  Mr. Green

# 38
  • Мнения: 845
А колко като брой излизат тези красиви топки? newsm78
Зависи от диаметъра на чашката ти. Аз правя по 50 бройки.
Аз искам да попитам консистенцията на тестото преди да се сложи на ивички в тавичката,каква трябва да бъде?По течно или гъсто?И освен в орехомелачка,в кухненски робот може ли да се смелят трохите?
Консистенцията е гъста. Както за обикновен кекс. Вероятно ще стане в кухненски робот, но ти препоръчвам да изчакаш поне 1-2 часа да поизсъхне, за да се получат трохи при меленето.

# 39
  • Мнения: 354
Навих се да ги направя тези шаренийки.Но имам два въпроса:
1.Мога ли да ползвам боя за яйца за оцветяване на тестото или трябва да е специална  сладкарска?
2.Мога ли масления крем да заместя с крем ванилия с масло?

# 40
  • Мнения: 845
Навих се да ги направя тези шаренийки.Но имам два въпроса:
1.Мога ли да ползвам боя за яйца за оцветяване на тестото или трябва да е специална  сладкарска?
2.Мога ли масления крем да заместя с крем ванилия с масло?
1. Аз лично съм използвала винаги безвредна боя за яйца-става
2. Можеш разбира се, но вкусът ще е коренно различен. Знае ли човек, може да е по-вкусно.  newsm78 Сподели като ги направиш. Моля те!  Hug

# 41
  • Мнения: 354
Направих ги!Супер вкусни и ефектни.Само че с малки изменения.Оформях не с чаша,а с формички за сладки.И мазах  с пудинг на д-р Йоткер - карамел,  с малко масло вътре.После овалвах.Станаха чудесни, като изключим факта , че ги правих посред нощите и накрая не ми стигнаха трохите, та няколко сладкишчета си хапнах ей така.Следващия път смятам да направя руло.

Ети, мерси за оригиналната идея   bouquet

# 42
  • Мнения: 4 380
Ети, направих тортичка по тази рецепта. Grinning Много е красива и съжалявам, че не мога да ви я покажа, защото останах за известно време без фотоапарат. Confused
Определено тортичката е по-малко изграчка. Grinning Обаче кремът ми стана този път върха. Grinning

# 43
  • Мнения: 187
Прекрасна идея ,ще ги пробвам и аз няма да прекалявам  с боичките   bouquet ще се отчета и аз  Peace

# 44
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
и аз ще ги пробвам, вече като видя рецепта от Мадагаскар и веднага си я записвам

# 45
  • Мнения: 679
Доклад  Mr. Green
Снощи направих въпросните шарени топки : крема ми се пресече, въпреки това обаче намазах топките с него. Не ми стигнаха трохите, но довърших с натрошени в орехомелачката бисквитки  Wink Та крайния резултат е просто върха - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=247707&photo=5
 Благодаря за рецептата   bouquet

Последна редакция: вт, 20 май 2008, 10:58 от бебка и бебко

# 46
  • Мнения: 119
  bouquetсупер са!!! ще ги направя за неделя, когато е партито на малката ми дъщеря.

# 47
  • Мнения: 1 505
Аз още не съм ги направила ама за в патак им се точа,но понеже имам още един въпрос-не се ли смесват цветовете като се слагат в тавичката,или понеже е гъсто тестото и не им позволява?Искам да ми се получат хубавички като вашите.

# 48
  • Мнения: 354
Тестото е гъсто и не се смесва, а дори и малко да се смеси, пак ще е красиво  Peace

# 49
  • Мнения: 780
Ети, направих тортичка по тази рецепта. Grinning Много е красива и съжалявам, че не мога да ви я покажа, защото останах за известно време без фотоапарат. Confused
Определено тортичката е по-малко изграчка. Grinning Обаче кремът ми стана този път върха. Grinning

Тъкмо щях да питам дали така приготвеният блат ще стане за торта и гледам, че някой друг вече се е сетил. Mr. Green Разкажи по-подробно за тортата. Сиропира ли? С какво се отличава на вкус от обикновения пандишпан? С крема по рецептата ли я направи? Извинявай за многото въпроси, но ще започвам да правя торта утре и още не съм измъдрила каква точно ще бъде.

# 50
  • Мнения: 15
И аз ги направих.Чудесни са!На мен и крема и трохите не ми стигнаха

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=5925986

Благодаря за рецептата  bouquet

# 51
  • Мнения: 3 622
Dianthus страхотно изглеждат твоите топчици  Peace

Ще взема и аз да ги пробвам

# 52
  • Мнения: 1 505
Аз също ги направих,но крема ми се пресече,ама пак ги мазах с него де.Но буквално с една малка лъжичка слагах мляко,назнам защо се пресича толкова лесно.

# 53
  • Мнения: 4 380
Ети, направих тортичка по тази рецепта. Grinning Много е красива и съжалявам, че не мога да ви я покажа, защото останах за известно време без фотоапарат. Confused
Определено тортичката е по-малко изграчка. Grinning Обаче кремът ми стана този път върха. Grinning

Тъкмо щях да питам дали така приготвеният блат ще стане за торта и гледам, че някой друг вече се е сетил. Mr. Green Разкажи по-подробно за тортата. Сиропира ли? С какво се отличава на вкус от обикновения пандишпан? С крема по рецептата ли я направи? Извинявай за многото въпроси, но ще започвам да правя торта утре и още не съм измъдрила каква точно ще бъде.

Абсолютно точно по рецептата. Изпечения висок блат разрязах на 3 след изстиване и мазах с крема. Не съм сиропирала, защото крема си напоява леко като престои. Не исках кашкави истории. Отгоре украсих с плодове.

Не мога да кажа, че се отличава от пандишпан, защото то си Е пандишпан. На вкус ще бъде дотолкова различно, доколкото използваш различни ароматизиращи есенции. newsm78

# 54
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
само не разбрах какви бои ползвате, за 1-ви юни мисля да приготвя топките за изненада на дъщеря ми, но от къде да купя сладкарски бои в София - от скоро сме тук и не знам къде да търся точно, примерно някъде по центъра?

# 55
  • Мнения: 2 708
Мимито виж тук
на Кадемлия 6, и работят вечер до 19.3, аз се обаждах по тел, ама не помня сутрин от колко.

# 56
  • София
  • Мнения: 541
само не разбрах какви бои ползвате, за 1-ви юни мисля да приготвя топките за изненада на дъщеря ми, но от къде да купя сладкарски бои в София - от скоро сме тук и не знам къде да търся точно, примерно някъде по центъра?
на улица Три уши - съвсем в началото, откъм първата спирка на трамвай 5 на съдебната палата. Тя улицата оттам започва
ето тук точно е магазинчето
Продават различни видове билки, чайове и пр. Малко магазинче е, боядисано в синьо  newsm78
Как го обясних,  Embarassed Embarassed Embarassed дано го откриеш лесно.
Но ще взема идеята за първи юни, децата ще са очаровани  Peace

Последна редакция: чт, 29 май 2008, 10:41 от мама Саша

# 57
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
съвместно и с картата разбрах за къде говориш, ще го посетя тия дни да разгледам и да си харесам

# 58
  • Мнения: 809
Страхотно.
  bouquet

# 59
  • там нейде .............
  • Мнения: 647
Направих ги, станаха супер до фаза мазане с крем - докато правя крема топки за мазане не останаха  Mr. Green Малката мнооооооого ги хареса. Утре ще ги правя пак, защото имам мноооого останал крем - всичкия. Mr. Green
Ще се пробвам тоя път и да ги снимам Crazy

Благодаря за прекрасната рецепта  bouquet  bouquet  bouquet

# 60
  • Мнения: 2 708
Еййй най-накрая и аз сколасах да ги направя тия топки. Ами Ети Hug супер са. И е такова удоволствие докато ги прави човек. Толкова е приятно за очите тези цветове - феерия.
На мен крема НЕ ми се пресече и беше невероятен, ама аз направо капка по капка го капах млякото. Останаха ми и трохи и малко  парчета, които в една купичка обърках с останалия крем. Всичко си беше супер точно.
Аз пекох в тавата от фурната, не в кръгла тава и височината ми беше перфектна.  А и една ракиена чашка свърши страхотна работа за изрязване - точно ми беше с диаметър 2,5 см.
Ето мойте стъпки тук

И самите топки - преди овалването:


И в готов вид:


Още веднъж, хиляди благодарности. Носих и в офиса, и в офиса на половинката и малката в училище - просто ФУРОР Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 61
  • Мнения: 2 172
Аааа,момичета,казвайте къде продават сладкарски боички в Пловдив  newsm17 И ще станат ли толкова наситени цветовете?Направо са страхотни тези топчици,нямам търпение да ги направя  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт