Препоръчайте ми хубав зехтин, моля...

  • 60 881
  • 61
  •   1
Отговори
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Кажете, кой какъв зехтин ползва и как човек да се ориентира кой какъв е.
Има много видове и марки.
Обаче последния, който купихме за мен не става. Много жълт (наситено жълт бих казала) и има лек дъх. Не на развалено и граниво... просто има дъх.

Предния, който ползвах го купихме от Гърция. Не беше с наситен цвят и нямаше никакъв мирис и вкус. Не може и в нашенско да няма хубави?  Rolling Eyes

Е, казвайте си  Simple Smile

# 1
  • Мнения: 3 622
Аз ползвам зехтин Costa doro http://supermarket-varna.com/product/688/

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 193
Аз използвам San Lazaro, използвам го и за салати и за готвене. Изобщо готвя само със зехтин.

# 3
  • Мнения: 1 505
Незнам има ли го в бг,но тук е номер едно-вирхен екстра.

# 4
  • Мнения: 3 219
Хубавия зехтин е задължително екстра върджин-тоест студено пресован. Аз ползвам  ,няма силен дъх, много е приятен

# 5
  • Мнения: 581
 Никога не купувам зехтин, на който пише Pomace.Доволна съм от San Lazaro.Мисля, че при зехтина цената до голяма степен е определяща за качеството.

# 6
  • Мнения: 107
О, и аз не съм много наясно със зехтина. Попадала съм на зехтин с ужасен тежък мирис, все едно с изтекъл срок на годност, който отиваше направо в кофата. И ме заболяваше сърцето, защото хич не е евтин. Сега купувам само салатен зехтин на Costa d'Oro, много лек и без дъх, но не мога да го ползвам за готвене, само за салати.

МерСедес, Borges, който ползваш, става ли за готвене?

# 7
  • Мнения: 3 219
Сигурно става, но е грехота да го ползвам за готвене, 14-15лв е литъра някъде.
Отзад на опаковката пише, че зехтините Borges се произвеждат в три разновидности-екстра върджин, зехтин и екстра лайт. За последния вид пише,че е подходящ за пържене и печене, придава изтънчен вкус. Втория вид/зехтин/ е съчетания на рафинирани и чисти масла и е особено подходящ за ежедневно готвене. За екстра върджин-висококачествен зехтин, получен единствено чрез механично пресоване на маслини. Той е с най-добро качество, придава чудесния вкус на Средиземноморието на вашите салати, супи и ястия.
Дано съм ти помогнала в избора. На мен и моето семейство страшно ни харесва.

# 8
  • Мнения: 1 117
Любимият ми от тези на нашия пазар - Carapelli Nobile
само за салати, или полят суров върху морска храна, с  фин вкус, невероятен.


Друг любим, но не толкова- Monini


За готвене, и друга по-непретенциозна употреба - San Lazaro е доста добър.
Има и един испански - OjiBlanca - също не лош
а от Гърция си купувам задължително 5литрови тубички!

За мен лично Борхес не е вкусен - намирам, че има тежък, извънредно маслинен дъх и вкус.

# 9
  • Мнения: 3 219


За мен лично Борхес не е вкусен - намирам, че има тежък, извънредно маслинен дъх и вкус.



Странно, на мен точно заради това ми харесва, няма го тежкия мирис на другите видове зехтин, които преди съм купувала

# 10
  • Мнения: 3 830
Този беше най-добрият, който съм опитвала:



Не съм го срещала в България, а и цената му беше около 20 евро. Ползвах го в Италия.

Друг, който също беше много добър е този:

# 11
  • Мнения: 27 524
Взимам задължително в тенекия от по 3 литра, у нас зехтинът е на особена почит  Simple Smile  (ако няма - бутилката гледам да е от тъмно стъкло). Харесваме този:



Зехтинът трябва да е гъст и да има наситено зелен цвят, това е важно, за да е качествен. И не трябва да съдържа повече от 1% киселини.

Ето една лесна и много вкусна рецепта за филийки със зехтин (домашни брускети):

Изпичаме тънки резени хляб. Веднага след това ги накапваме обилно със студено пресован зехтин. Обелваме един домат, отстраняваме семките и го нарязваме на ситни кубчета. Обезкостяваме няколко черни маслини и ги нарязваме на дребно. Счукваме и 2 скилидки чесън. Смесваме маслините, чесъна и домата, подправяме с малко черен пипер, сух риган, босилек и сол на вкус. Прибавяме отново студено пресован зехтин и малко лимонов сок, разбъркваме добре. Разпределяме тази смес върху изпечените филийки.

# 12
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Блонд, рано сутрин ми потекоха лигите...  chef  Heart Eyes Hug

Мерси, момичета.   bouquet


Всъщност моя май е San Lazaro. Ми не ми харесва.  Crossing Arms  Sick
Обаче не съм сигурна, де. Довечера в нас ще погледна, дали е тази марка.

Не чух отзиви за Коста Доро  Rolling Eyes... или всичко е само реклама  Thinking

# 13
  • Мнения: 27 524
Хубав е на Коста Доро, взимала съм такъв:



С 0,4% киселини е, качествен е и един от най-скъпите на пазара (поне тук, де).

Разгледай ги тук ако искаш, има точно инфо за всеки зехтин от марката им  Hug

# 14
  • Мнения: 832
Ние ползваме гръцки зехтин, задължително Extra Virgin.А един приятел - грък ни донесе домашен зехтин от Гърция.Невероятен е!Такъв вкус и мирис има.Все още ползваме домашен зехтин.Но си предпочитаме гръцките марки.

# 15
  • Мнения: 11 747
Аз купувам Kirlangic, турски, много го харесвам!  Peace  Винаги съм се чидула, защо не се коментират турските зехтини, а все гръцки и испански - основно.

Сега гледам да видя колко процента е киселинноста му, но не знам как се пише. Не знаех за този критерий.
намерих кисилините, пише - max 1%

# 16
  • Мнения: 27 524
Сега гледам да видя колко процента е киселинноста му, но не знам как се пише. Не знаех за този критерий.

Acid или Acidity  Simple Smile

# 17
  • Мнения: 11 747
Сега гледам да видя колко процента е киселинноста му, но не знам как се пише. Не знаех за този критерий.

Acid или Acidity  Simple Smile

да, видях в речника  Embarassed и намерих. Би трябвало да е добре, по-малко е от 1%. Абе аз много си го харесвам този зехтин, така че препоръчвам да се пробва, ако някой се колебае.

# 18
  • Мнения: 3 219
И аз сега се загледах, 0.5 киселинност пише на на  Borges

 pina, я дай снимка на твоя и ориентировъчна цена

# 19
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Като купувам зехтин винаги оглеждам бутилката(винаги стъклена и прозрачна) дали е наситено зелен и дали няма някакви утайки и плаващи съмнителни частици. Най-често купувам италиански или испански. Гърцки съм взимала оттам някаква неизвестна тук марка и беше разкошен. Тукашния гръцки зехтин обаче не ми харесва.  Rolling Eyes Същото мога да кажа и за турския зехтин. Купувам само екстра-върджин. Коста Д'оро, Борхес, Монини и сега купих един испански също е хубав , нещо с Педро беше  Thinking
Някой пробвал ли БиоЗехтина? Защо е в зелена бутилка, не мога да видя консистенцията и цвета  Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 11 747
Ето снимка на 'моя'



но не съм виждала тези големи разфасофки. Аз взимам малка. Цената за съжаление не помня!  Embarassed  Около 3.80лв беше, нещо такова май, но за 250мл.

# 21
  • Мнения: 3 219
Благодаря, то между другото малката разфасовка винаги излиза по-скъпо

# 22
  • Мнения: 11 747
ами сигурно, трябва да се огледам за големи разфасофки

# 23
  • Мнения: 5 462
Запис за темичката , по късно ще пиша

# 24
  • Мнения: 3 641
И аз съм най-доволна от Коста Доро, а съм пробвала какви ли не Simple Smile

# 25
  • София
  • Мнения: 18 679
Абе това си е до вкус...купувай малки разфасовки и пробвай! Аз купувах поне десет различни вида, докато си "намерих" зехтина - Минерва, студено пресования, в стъклената бутилка. Ухае невероятно Crazy

# 26
  • София
  • Мнения: 7 054
Използвам Коста Доро - студено пресован, много ми харесва, но не готвя с него, защото излиза много скъпо.

# 27
  • Мнения: 27 524
Има зехтин и за готвене, и за пържене... те са доста по-евтини от първата преса и пак са хубави  Peace

# 28
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Коста доро само купувам

# 29
  • Мнения: 731

И аз ползвам същия и съм доволна. Половин литър го взех за 7,80 лв. ако не се лъжа  Peace

# 30
  • Мнения: 27 524
Не е ли прекалено жълто за зехтин ? Няма толкова жълти зехтини  newsm78

# 31
  • Мнения: 11 747
от снимката е, на живо не е такъв цвят.

# 32
  • София
  • Мнения: 7 801
Extra Virgin Borges  Heart Eyes

# 33
  • Мнения: 463
И аз подбирам такива, на които не ми "накъртва" маслинения вкус - и Borges, и Коста Доро. Последния ми го донесоха от Гърция в 5 литрова тенекия /от която в момента ми е останало пресипано в шише от Borges и всъщност най-много ми хареса и пак ще си "поръчам" от него/. Освен за салата и готвя с него, защото не обичам "мазни ястия" и не се оливам при готвенето.

# 34
  • София
  • Мнения: 472
Напоследък преминах на олио от гроздови семки - няма никаква миризма.

# 35
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Точно SAN LAZARO ползвам. Не съм се излъгала. Много е гаден  Sick и киселее  ooooh!

Клоня към Коста Доро.

Блонди, ела да видиш моя как жълтее... Като лимонада е.  ooooh!

# 36
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Точно SAN LAZARO ползвам. Не съм се излъгала. Много е гаден  Sick и киселее  ooooh!

Клоня към Коста Доро.

Блонди, ела да видиш моя как жълтее... Като лимонада е.  ooooh!
Сан Лазаро и на мен не ми харесва. Аз обичам зехтин с "натъртен вкус" на маслина  и зелен-зелен.
Шани, сигурна ли си, че е екстра-върджин? Жълтият цвят на зехтина се получва при термична обработка, или при смесването му с друг, обработен термично зехтин.

# 37
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148

100%. В стъклена бутилка е.
Но е с ужасен вкус, цвят и дъх.  Sick

# 38
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Да не се е развалил тогава? По принцип е хубаво една бутилка студено-пресован зехтин да се използва в рамките на 1-2месеца, после си губи както вкусовите качества, така и полезните съставки.

# 39
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Ми не знам.
Бутилка е от няма месец в нас...

# 40
  • Мнения: 25 671
Понеже много обичаме маслини вкъщи, харесваме зехтин с наситен маслинов вкус. В момента сме на този:

http://www.olitalia.com/index.php?option=com_content&task=vi … =33&Itemid=36

Използвам го само за салати.

# 41
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Абе, Шани, най-добре го хвърляй, щом и на вкус и аромат е ужасен, освен на цвят  Shocked Кой знае тия идиоти в магазина как са го съхранявали, я на слънце, я на жега  Sick
Като избираш зехтин гледай да е наситено зелен на цвят(затова уважавам прозрачните шишета на Коста Доро,  Монини и Борхес) и като се прибереш от магазина го отваряй - трябва да мирише добре и на вкус да е ОК, ако нещо не те кефи, отиваш и го връщаш  Naughty

# 42
  • София
  • Мнения: 607
Costa D`oro и Carapelli - това са предпочитените от нашето семейство.  Peace

# 43
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Коста Д`оро!  Peace

# 44
  • Мнения: 59
Предпочитам по- светли. Тъмните са ми прекалено силни и натрапчиви.

# 45
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Абе, Шани, най-добре го хвърляй, щом и на вкус и аромат е ужасен, освен на цвят  Shocked Кой знае тия идиоти в магазина как са го съхранявали, я на слънце, я на жега  Sick
Като избираш зехтин гледай да е наситено зелен на цвят(затова уважавам прозрачните шишета на Коста Доро,  Монини и Борхес) и като се прибереш от магазина го отваряй - трябва да мирише добре и на вкус да е ОК, ако нещо не те кефи, отиваш и го връщаш  Naughty

не ти е лоша идеята. Даже веднага след като се оплаках, мъж ми пожела да купим Коста Доро-то.

# 46
  • София
  • Мнения: 18 679
Ето, аз ти казах, че е до вкус. Аз обичам да дъха на маслини от метър и да е зелен като тревата Laughing

# 47
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Цвета на зехтина зависи от вида на използваните маслини и начина му на приготвяне. Варират от тъмно жълти до тъмно зелени. Такова нещо като зехтин само за салата или само за готвене, поне в Гърция няма. Бутилирането на италиански зехтин за миналата година е със 70% гръцки зехтин. Това, че за месец-два се разваля или губи вкуса си също не е вярно, аз използвам тенекии от по 10л, ясно е че не можем да го консумираме за този период.
На мен лично Costa D`oro не ми допада, но това е защото предпочитам вкуса и мириса на маслини, които в тази марка според мен почти не се усещат. Не знаех, че на българският пазар вече има Минерва, щом е така, го препоръчвам.

# 48
  • Мнения: 30
Ще подкрепя Как` Сийка за OlItalia. Спрях се на него след като минах пред Борхес, Коста Доро и един гръцки Родон и някакъв турски (не помня марката).

# 49
  • Мнения: 13 191
Понеже много обичаме маслини вкъщи, харесваме зехтин с наситен маслинов вкус. В момента сме на този:

http://www.olitalia.com/index.php?option=com_content&task=vi … =33&Itemid=36

Използвам го само за салати.
Този и ние го харесваме много. Сега си купихме от Гърция студено пресован- 5 л и сме доволни от него.

# 50
  • София
  • Мнения: 478
Аз също готвя само със зехтин. За топлинна обработка си купувам едни 5 л тенекии от метро Елада или Родон. Много съм доволна. А студено пресован взимам Costa D`oro или Сан Лазаро.

# 51
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
В момента сме на Коста д'оро.

# 52
  • Мнения: 214
Ами аз харесвам екстра върджин на Монини

# 53
  • Мнения: 491
Купувам само зехтин първа студена преса с възможно по-ниска киселинност. Най-доволни сме от ЕЛIA - студено пресован зехтин, 0,25% киселинност. Ползваме също и Costa D'Oro и Rafael Salgado.

Последна редакция: вт, 24 юни 2008, 19:45 от so sweet

# 54
  • София
  • Мнения: 4 765
Costa D'oro

# 55
а някой да е ползвал DEL ALMA ? е пробвайте го няма да съжалявате

# 56
  • Smallville
  • Мнения: 994
От известно време купувам само  такъв.Страхотен аромат има,а същевременно не е тежък Peace

# 57
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Гръцки зехтин предпочитам, оригиналът си е оригинал Laughing И аз съм за Минерва и Елиа.

# 58
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Никога не купувам зехтин, на който пише Pomace..........................
А защо?

# 59
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Никога не купувам зехтин, на който пише Pomace..........................
А защо?
Защото е  минал термична обработка. Писах ти в другата тема  Wink

# 60
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Никога не купувам зехтин, на който пише Pomace..........................
А защо?
Защото е  минал термична обработка. Писах ти в другата тема  Wink
Да де, ама го видях по-късно!  Peace Мерси!  Hug

# 61
  • Мнения: 515
Докато си бях в България ползвах само San Lazaro Extra virgin, страхотен е  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт