Време за сладка и конфитюр

  • 61 274
  • 130
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 036
Днес като бях на пазар и видях че има вече изобилие от ягоди и череши.
Много ми се иска да си направя сладко от ягоди или конфитюр.
Нямам рецепта .
Може  и да стане с пакетчетата на д-р Йоткер,но приемам и други предложения.

# 1
  • космополитно
  • Мнения: 941

Може  и да стане с пакетчетата на д-р Йоткер,...
Записвам се да следя идеите по темата!
Моя неяснота: Какво представляват тези пакетчета?

# 2
  • Мнения: 3 036
Това са продукти на тази фирма и съм ползвала само за трушии,но не и за сладка.
Нещо подобно на консерванти и било много лесно за приготвяне.
Но ми иска да си набавя и други рецепти и да си направя сладко.
Вярно че по магазините има различни конфитюри и сладка,но от село ми донесоха 2 кг ягоди и се чудя какво да направя от останалата част(след като си хапнем хубаво)

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 123
Тъкмо и аз потърсих миналогодишната рецепта по която си направих ягоди.
Ето тук. Много благодаря на Лео   bouquet специално си пазя едно бурканче за да видя колко време ще издържи  Wink, но ето и след една година си изгрежда съвсем наред Simple Smile
Използвала съм го за различни сладкиши, чииз кейк, а децата го ядат смесено с кисело мляко Simple Smile. Ароматът и вкусът му са невероятни.
Отивам да почиствам половин кофа с ягоди Blush Hug

# 4
  • Мнения: 3 036
Благодаря ти!   bouquet
Ще махна дръжките,ще измия ягодите и ще ги оставя в гевгир да се отцеждат.
Утре ще спретна една малка доза и ще видя какво ще стане.
А после и останалите ако добре съм ги направила.

# 5
  • Мнения: 6 783
Аз правя сладко/конфитюр по следния начин:
1кг ягоди (или вишни,боровинки,череши) се почистват и измиват.Слагат се в дълбока тенджера и се насипват с 1кг захар.Оставят се през нощта.На другия ден се слага на не много силен котлон и се вари без да се похлупва.Внимавайте,защото има голяма вероятност да кипне.От време на време се отпенва със суха лъжица.Готово е,когато капчица от сиропа капната на ръба на чинията си остава без да се стича.Добавя се една кафена лъжичка лимонтозу,разбърква се  и се налива горещо,в абсолютно сухи бурканчета.Затваря се и се обръща с капачката надолу.Държи се така докато изстине и след това се прибира.

# 6
  • Мнения: 3 036
2в1,
Благодаря за рецептата,но само да питам ягодите нарязваш ли ги или ги пасираш?

# 7
  • Мнения: 6 783
Слагам ги цели.Някои по време на варенето се разкашват,но остават и цели плодчета.

# 8
  • Мнения: 140
И аз правя сладката като 2в1,то все по-рядко се случва,но някой път се налага.
Миналата година пробвах с прахчетата на д-р Йоткер,но не ми хареса как се получава.

# 9
  • Мнения: 729
Аз правя сладко/конфитюр по следния начин:
1кг ягоди (или вишни,боровинки,череши) се почистват и измиват.Слагат се в дълбока тенджера и се насипват с 1кг захар.Оставят се през нощта.На другия ден се слага на не много силен котлон и се вари без да се похлупва.Внимавайте,защото има голяма вероятност да кипне.От време на време се отпенва със суха лъжица.Готово е,когато капчица от сиропа капната на ръба на чинията си остава без да се стича.Добавя се една кафена лъжичка лимонтозу,разбърква се  и се налива горещо,в абсолютно сухи бурканчета.Затваря се и се обръща с капачката надолу.Държи се така докато изстине и след това се прибира.
  PeaceПравя ги по същият начин

# 10
  • Мнения: 5 001
Аз правя сладко/конфитюр по следния начин:
1кг ягоди (или вишни,боровинки,череши) се почистват и измиват.Слагат се в дълбока тенджера и се насипват с 1кг захар.Оставят се през нощта.На другия ден се слага на не много силен котлон и се вари без да се похлупва.Внимавайте,защото има голяма вероятност да кипне.От време на време се отпенва със суха лъжица.Готово е,когато капчица от сиропа капната на ръба на чинията си остава без да се стича.Добавя се една кафена лъжичка лимонтозу,разбърква се  и се налива горещо,в абсолютно сухи бурканчета.Затваря се и се обръща с капачката надолу.Държи се така докато изстине и след това се прибира.
И аз така правя....Всяка година... Peace

# 11
  • Мнения: 1 175
И аз няколко години правих по този начин,но все нещо не ми се получава.Или остава рядко като сок или пък е толкова гъсто,че трябва да го режа  нож.Нещо не мога да уцеля времето за варене.Миналата година пробвах с Gelfix Clasic и останах доволна.На всички в къщи ни хареса.Става много бързо,а ароматът на плодовете се запазва.Решила съм тази година да пробвам и рецептата на Лео по студен начин.

# 12
  • Мнения: 3 036
 katka72,
Кажи какво е това Gelfix Clasic ?
Нещо подобно на д-р Йоткер?
На прах ли е или друг вид консервант?

# 13
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Аз правя и от горски ягоди по същия начин,само че да не се разкашкат първо си сварявам сиропа до доста гъсто и след това изсипвам ягодите.Леко сиропа се разрежда от плодовете,оставям го да поври.Готово е когато в чинийка сложа малко от сиропа и като мина с лъжичка по него остава пътечка.Слагам лимонтозу и веднага го насипвам в бурканчета,запечатвам и обръщам.

# 14
  • Мнения: 1 117
Аз правих сладкото по рецептата на Лео с малини. Стана много сполучливо , имам още две бурканчета и си е все така свежо . И на сок го разтварям. Тази година ще си направя и с ягоди Laughing

# 15
  • Мнения: 187

Идеално е за работещи и много ангажирани майки. От както го открих само него използвам (като в една реклама) Laughing
Правила съм от ягоди, малини, касис, сливи, кайсии, праскови, с една дума меки плодове. Има го и във варианти 2:1(плодове към захар). Става много бързо и досега нямам провали, ако се спазват пропорциите. Naughty

# 16
  • Шумен
  • Мнения: 196
Аз правя сладко/конфитюр по следния начин:
1кг ягоди (или вишни,боровинки,череши) се почистват и измиват.Слагат се в дълбока тенджера и се насипват с 1кг захар.Оставят се през нощта.На другия ден се слага на не много силен котлон и се вари без да се похлупва.Внимавайте,защото има голяма вероятност да кипне.От време на време се отпенва със суха лъжица.Готово е,когато капчица от сиропа капната на ръба на чинията си остава без да се стича.Добавя се една кафена лъжичка лимонтозу,разбърква се  и се налива горещо,в абсолютно сухи бурканчета.Затваря се и се обръща с капачката надолу.Държи се така докато изстине и след това се прибира.
Колко бурканчета се пълнят от тази доза? Hug

# 17
  • Мнения: 36
Здравейте!Ако може един въпрос на лаик!При  мен количеството плодове е ....голямо.....по желание Peace/отглеждам си ягодите/,но консерванта на д-р Йоткер нещо е проблем да го открия тук.Може ли да използвам ябълков пектин?И в какво количество?Благодаря!

# 18
  • Мнения: 3 036
 valerika р
Самият консервант на д-р Йоткер е готов за ползване.
Не знам като се вземе ябълков пектин какво трябва друго и какво да му е количеството.
Но все пак момичетата дадоха страхотни рецепти.По добре направи някоя от тях.

# 19
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Аз правя сладко/конфитюр по следния начин:
1кг ягоди (или вишни,боровинки,череши) се почистват и измиват.Слагат се в дълбока тенджера и се насипват с 1кг захар.Оставят се през нощта.На другия ден се слага на не много силен котлон и се вари без да се похлупва.Внимавайте,защото има голяма вероятност да кипне.От време на време се отпенва със суха лъжица.Готово е,когато капчица от сиропа капната на ръба на чинията си остава без да се стича.Добавя се една кафена лъжичка лимонтозу,разбърква се  и се налива горещо,в абсолютно сухи бурканчета.Затваря се и се обръща с капачката надолу.Държи се така докато изстине и след това се прибира.
Колко бурканчета се пълнят от тази доза? Hug

 И аз правя сладкото по тази рецепта и в това съотношение: на 1 кг. плод слагам 1 кг. захар и след като е сварено 1 ч. л. лимонтозу. Обикновено от това количество се получава около 1200 мл. сладко. Специално ягодите ги избирам да са дребни, за да останат цели в сладкото и да не се разкашкат. Други плодове обаче съм пасирала - например кайсии, праскови, сини сливи.
 

Последна редакция: пт, 30 май 2008, 17:00 от Вела

# 20
Здравейте !
Смело момичета ! Само д-р Йоткер !. След като разбрах за него - това е !
За ягодите - 2 кг. плод 1 кг. захар, пакетче Гел-фикс "2 в 1" = 6  стандартни конфитюрени бурканчета. Време за приготвяне - 45 мин. Както е топло от котлона насипвате, веднага затваряте. Може с Омния, може и с винт. Каквото имате !
 Споделям от опит - нямам провал. От миналото лято - всякъкъв вид плодове, имам предвид и твърди и меки - джанки, праскови, кисий, сини сливи.
 Спазвайте указанието на опаковката.

# 21
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Снощи направих сладко от 3 кг. ягоди с 3 кг. захар. Стана страхотно. През годините съм правила сладка от различни плодове / едната година имах 12 различни вида/. До сега не ми се е случвало да не стане или да се развали. Не съм използвала продукта на д-р Йоткер и не ми е ясно защо го слагате - за да не се развали сладкото или за да се сгъсти по - бързо?

# 22
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Тези дни и аз правих сладка от ягоди и череши.Сложих на килограм плод 750гр захар,като накрая слагам малко лимонена киселина.Много хубави станаха.И аз не съм ползвала продукта на Йоткер за сладко.

# 23
  • Мнения: 3 036
Тези дни и аз правих сладка от ягоди и череши.Сложих на килограм плод 750гр захар,като накрая слагам малко лимонена киселина.Много хубави станаха.И аз не съм ползвала продукта на Йоткер за сладко.
Я кажи черешите слагаш ли ги цели(естествено без костилката )или ги нарязваш?

# 24
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Нямам си такова за чистене на костилките и си ги режа на половинки,махам костилката и така.Страхотно сладко стана.Отдавна не бях правила от череши.

# 25
  • Мнения: 3 036
max-mama ,
Ако не ти е проблем  Praynig дай ми рецептата ,но като за профан всичко точка по точка.
Единствено сладко(а и тестени) не мога да правя,но имам в къщи студентка,която иска сладка.
Така че трябва да направя.
Благодаря ти предварително.   bouquet

# 26
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Писах ти на лични.

# 27
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
За сладкото от череши и вишни  вадя костилките с безопасна игла или с голяма фиба. Плодът се запазва и после може да се използва и за украса, само че ръцете много се цапат. Особено от вишните.

# 28
  • Варна
  • Мнения: 1 123
Тези дни и аз правих сладка от ягоди и череши.Сложих на килограм плод 750гр захар,като накрая слагам малко лимонена киселина...

а накрая вариш ли готовите бурканчета? В момента варя сладко от бели череши и се чудя дали да ги сваря или направо в сухи бурканчета? Thinking

# 29
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Въпросът ти не към мен, но реших да ти отговоря. Аз не варя бурканчетата. Изсипвам горещото сладко в сухи бурканчета и веднага затягам всяка капачка. Когато захарта е достатъчно не е необходимо сладкото и конфитюра да се стерилизират, защото няма опасност да се развалят. Когато изтегля сладкото от огъня първо слагам за всеки кг. захар по 1 равна ч. л. лимонена киселина, разбърквам и тогава сипвам.

# 30
  • Варна
  • Мнения: 1 123
мерси Велаbouquet няма да ги стерилизирам

# 31
  • Мнения: 3 036
А последно питане:
Защо нещо ми се върти из главата,
че съдовете в които ще се насипва сладкото
трябва освен да са сухи да са и загряти във фурна?

# 32
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ето това съм забравила да уточня.Малко преди да приключа с варенето нареждам сухи буркани около котлона(да се затоплят),също и капачките.Използвам хавлиена кърпа при пълненето и затварянето на бурканите,защото много са горещи след като се напълнят.

Тези дни и аз правих сладка от ягоди и череши.Сложих на килограм плод 750гр захар,като накрая слагам малко лимонена киселина...

а накрая вариш ли готовите бурканчета? В момента варя сладко от бели череши и се чудя дали да ги сваря или направо в сухи бурканчета? Thinking



Вече са отговорили,но да кажа и аз.Пълня сладкото в сухи,затоплени буркани,след което ги обръщам и изчаквам напълно да изстинат.

# 33
  • Мнения: 3 036
О ,добре всичко разбрах! Peace
Най - добре ще е да си взема капачки на винт.
Утре докладвам и като стане(дано) ще направя и с ягоди и с малини - че са ми любими.

# 34
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Не загрявам бурканите предварително, макар че съм чела за това в книгите.  Когато сваля сладкото от котлона опирам всяко бурканче на ръба на тенджерата като го държа само за гърлото. Пълня го с едно малко черпаче и веднага завивам капачката. За да стегна капачката хващам бурканчето с кърпа.

# 35
  • София
  • Мнения: 478
И аз съм много доволна от Гелфикса на доктор Йоткер Peace Правила съм само сладко от ягоди, но тази година ще направя и с череши и други плодове пак с него. Бързо, удобно и вкусно Crazy Тези дни видях из магазините и нов Gelfix 2 в 1 newsm78 Някой знае ли за какво става въпрос. Единственото, което прочетох, е че 1 кг плодове е към 0,5 кг захар, което не мога да преценя как се отразява на самото сладко newsm78 Няма ли да киселее или може би има добавена захар в самото пакетче newsm78

# 36
  • Мнения: 3 036
Аз да докладвам:
направих сладкото,но стана малко течно,не знам защо.
Но не се притеснявам защото щерката обича палачинки и ще бъде добре за нея.
Сега все още стоя надолу с капачките и изстиват.
Благодаря на всички за рецептите.   bouquet

# 37
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Когато го вариш проверяваш дали е готово като капнеш няколко капки върху суха чиния. Изчакваш да изстинат капките и накланяш чинията - не се ли стича, значи е готово. Ако се стича продължаваш да вариш и по - късно пробваш отново. По - добре малко по -течно отколкото много гъсто, защото задържиш ли го на огъня  по - дълго време от необходимото може да стане толкова гъсто, че да ти е трудно да го вадиш от буркана.

# 38
  • Мнения: 3 036
Аз проверих като капнах и видях че оставя следа след лъжицата.
Но като го махнах от котлона тогава като че ли се втечни.
но аз си го харесвам,нали си ми е първо и не стана за хвърляне.

# 39
  • Мнения: 7 073
Още един глас в подкрепа на  Gelfix   chef
Невероятна леснотия,  запазва се цветът на плодовете, много вкусно сладко, изобщо -  препоръчвам!   newsm10

# 40
  • Мнения: 310
ще взема да го пробвам и аз тоз гел фикс, на толкоз хвалене. вчера и днес забърках сиропа на Лео / плод, захар и пасатор/ .направих от череши и от ягоди. стои като каша, не знам тъй ли трябва да е или като отлежи захарта още ще се разтвори. сега ще чакам да митан два - три месеца, ако не се развали тутакси му ставам горещ фен  Peace

# 41
  • София
  • Мнения: 614
И аз пробвах онзи ден за пръв път гелфикса на д-р Йоткер. От 1 кг. ягоди и 1 кг. захар напълних 14 бурканчета от пюре на ХИПП /от малките/  Crazy Всяка година варя няколко вида сладко и конфитюр, но сега с бебето не мога да си позволя да вися 2 или 3 часа на котлона. Много удобно, бързо и чисто става всичко. Явно това лято ще процедирам така  Peace

Изключение ще направя за рачела от тикви с мед, с който ще си поиграя, но дотогава има много време  Simple Smile

# 42
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Вчера нямахме нет,чак сега дойде,щях да се изприщя вече.

Аз да докладвам:
направих сладкото,но стана малко течно,не знам защо.
Но не се притеснявам защото щерката обича палачинки и ще бъде добре за нея.
Сега все още стоя надолу с капачките и изстиват.
Благодаря на всички за рецептите.   bouquet

Не се притеснявай,че е малко течно,като изстине още малко ще се сгъсти.Така е по-лесно за хапване.За палачинки(както си писала),за гарниране на кремове и сладоледи,за торти(желирано),изобщо варианти много.Сигурна съм,че на вкус е страхотно.Да се похвалиш после. Hug

# 43
  • Мнения: 3 036
От време на време гледах рецептата ти и си мислих
къде може да съм сгрешила и
май установих последно че си ми писала да го препенвам
а аз това нещо съм го пропуснала .
Вярно че с една решетъчна лъжица го направих,но не толкова.
Това е единственото което май не съм спазила стриктно.
Но се пак както писах и така ще се яде.  Peace
Още веднъж   bouquet
за помощта

# 44
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Сладкото се припенва заради власинките на ягодите. Всички сладка от плодове с власинки се припенват, защото  образуват голяма пяна. Например кайсиите също се припенват, а черешите нямат такава пяна. Припенването не е свързано с гъстотата на сладкото.

# 45
  • Мнения: 884
 Да кажа и аз за добавките на Д-р Йоткер-няма разлика във вкусовите качества на крайния продукт, която и от двете да се използва. Разликата е , че при едната добавяме 1кг  захар и получаваме по-голямо количество, отколкото  ако използваме другата, при която се добавя 0.5кг захар.

# 46
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
По - голямото количество захар стабилизира сладкото да не се развали. Затова не се стерилизира. Ако правилно съм разбрала тази добавка е нещо като консервант. Така ли?

# 47
  • Мнения: 3 036
Поне като правих туршиите беше като вид консервант,но за сладката не съм го ползвала и не знам.

# 48
  • Мнения: 1 117
най-любимото ми сладко - от бели череши. мммммм..... облизващ се емотикон Simple Smile

# 49
  • Мнения: 1 425
И аз пробвах онзи ден за пръв път гелфикса на д-р Йоткер. От 1 кг. ягоди и 1 кг. захар напълних 14 бурканчета от пюре на ХИПП /от малките/  Crazy Всяка година варя няколко вида сладко и конфитюр, но сега с бебето не мога да си позволя да вися 2 или 3 часа на котлона. Много удобно, бързо и чисто става всичко. Явно това лято ще процедирам така  Peace

Изключение ще направя за рачела от тикви с мед, с който ще си поиграя, но дотогава има много време  Simple Smile
Извинявам се за спама обаче тези бурканчета на Хип и другите марки/детски пюрета/които не се на винт стават ли за сладко...... newsm78Имам страшно много и се чудя дали не бих могла да ги ползвам ама ме притеснява че не са на винт и да не ми се развалят сладките..... newsm78

# 50
  • София
  • Мнения: 614
Извинявам се за спама обаче тези бурканчета на Хип и другите марки/детски пюрета/които не се на винт стават ли за сладко...... newsm78Имам страшно много и се чудя дали не бих могла да ги ползвам ама ме притеснява че не са на винт и да не ми се развалят сладките..... newsm78

А, що да е спам бе, не е  Peace

Ами аз за пръв път слагам в тях, но не мисля, че ще има проблем. А и те добре си се затягат. Сладката по принцип си издържат доста време, дори и нестерилизирани /всъщност, аз никога не ги стерилизирам, даже не винаги ги насипвам горещи, и имам по на 2 години без да са мръднали /. А пък ако ги правиш с гелфикса, той допълнително си съдържа консерванти, които няма да позволят да се развали.  Peace

# 51
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
berina, Спокойно можеш да използваш бурканчетата. Аз съм съхранявала сладко в бурканчета от кафе с пластмасови капаци и нищо им няма. Както казва Цецето  издържат повече от година. В момента имам едно такова сладко от грозде в буркан от кафе на 3 години. Винаги обаче сипвам сладкото горещо.

# 52
  • Мнения: 3 036
Вела,
А били дала рецептата за сладко от грозде?
Моята свекърва прави едно,което е трудоемко,като във всяко едно зърно слага по половин орех и е страхотно,но не му знам рецептата.

# 53
  • Мнения: 406
Момичета да споделя и аз  Peace Снощи правих сладко от ягоди с варене както го знам от баба   bouquet Стана страхотно както винаги  Blush но днес сутринта влязох в тази тема и прочетох доста добри отзиви за гел фикса и се навих  Peace След обяд направих 1 кг ягоди с 2-1 гел фикс  Peace Ами резултата е невероятен   Peace просто не го очаквах и за това утре пак ще правя , но по -голямо количество  Peace Цвета на пресни ягоди си остава и вкуса е страхотен   bouquet

# 54
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Вела,
А били дала рецептата за сладко от грозде?
Моята свекърва прави едно,което е трудоемко,като във всяко едно зърно слага по половин орех и е страхотно,но не му знам рецептата.

Мога да дам две различни рецепти и двете са много вкусни, но са коренно различни.

От  1кг. ароматно черно грозде / липа или някакво друго / и 3 кг. захар:
Измивам гроздето добре, накъсвам зърната слагам ги в тенджерата и ги намачквам  доколкото мога. Оставям ги да врат около 30 - 40 минути и ги изтеглям от огъня. Когато поизстинат  вземам от гроздето на части,  изсипвам сместа в тънко мрежесто перде на два ката и започвам да усуквам, за да се изцеди максимално количество сок. Отново слагам в тенджерата. Прибавям захарта и варя докато се сгъсти. Вече писах - като се капне капка на суха чиния, се изчаква да изстине, накланя се  чинията и ако капката не се стича значи е готово. Може да се сложи повече захар. Вместо 3, може да се  сложи 5 кг. Тогава ще се сгъсти по - бързо, но и ще стане по -сладко. Когато се изтегли от огъня се добавя за всеки кг. захар по една равна ч.л. лимонена киселина и се разбърква добре. Само,че за тази рецепта не помня колко бурканчета излизат. Сладкото става много вкусно и много сладко. Когато дам на някой да го опита всички го харесват, но до сега никога не са познали от какво е направено. Има само един недостатък - много цапа ръцете докато се приготвя. После се мия с лимонена киселина или с циф.

От едро бяло десертно грозде: На всеки кг. плод слагам 1 кг. захар и 1 равна ч. л. лимонена киселина когато се свари.
На ярка дневна светлина / срещу светлината / вземам зърно по зърно от гроздето и с обикновена фиба махам семките. Затова е добре да бъде едро гроздето. Когато се постави на светлината зърното семките в него се открояват като тъмни петънца и могат да се извадят. Става бавно, но си струва усилието.
Изчистеното грозде слагам в тенджерата заедно със захарта и варя като всяко друго сладко.

# 55
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Преди години съм правила сладко от грозде и съотношението не помня.Та,почиствах предварително семките,като разделях на две зърното.Спомням си,че направих първо захарен сироп на котлона,в който пуснах гроздето и варих.Беше станало страхотно,но подробности не помня.

# 56
  • Мнения: 884
Аз правя подобно  сладко от сини сливи, обелени , без костилка , трябва да се извади внимателно, без да се разполвява плода, и на мястото на костилката се слага орехче. Много е вкусно, тази година ще пробвам задължително и с грозде Peace
 Някой беше писал за рачел-обожавам го, ще разчитам на вас за лесна рецепта. Тук при нас го правят с тиква и със сиропа от едно разстение-сладка метла ли се казваше-не съм сигурна, но това разстение много трудно се намира.

Последна редакция: чт, 05 юни 2008, 09:03 от TIHA VODA

# 57
  • Мнения: 1 425
Оххх супер момичета, намерих значи къде да ги ползвам Crazy.....Айдееее на сладката.......  chefБлагодаря много за отговорите.... Hug

# 58
  • Мнения: 2 381
Преди 2 дни правих сладко от ягоди с Gel fix extra 2:1 Peace

Ягодите си запазиха цвета и аромата.Приготвянето ми отне ок.30 мин.Много бързо и лесно WinkТази вечер ще направя още една доза.
Някой срещал ли е консерванта в съотношение 1:3??


# 59
  • Мнения: 3 036
*Daisy* ,
Колко излезе като количество в бурканчета сладкото от ягоди и от кой вид средни или малки?
Да знам колко да приготвя.
Аз досега не съм виждала съотношение 1:3.

# 60
  • Мнения: 2 381
desi_minkova, от 1кг. ми излязоха 2 големи буркана от кисели краставички.Довечера ще ползвам буркани от гъби-от средните.

# 61
  • Мнения: X
Да се включа и аз, че от една седмица съм на тази вълна..Правих вече от ягоди, череши , сега ми е приготвено и от бели череши.Но : правя го във фурна.
Става невероятно, запазват се цели плодчетата. Само не на висока температура -около 170 / моята е с вентилатор /. Да не кипи естествено. Винаги го пека във фурна, особено сините сливи са...МММММ
Миналата година правих от бяло грозде-цепих го на две-голяма играчка , но стана перфектно.
Накрая като се изпече му сипвам едно пакетче лимонтозу / от тези на йоткер-не са големи / , разбърквам добре и горещо в бурканчета с винт. Като предварително бурканчетата са наредени отгоре на печката, за да са топли.

Еми това е, никаква философия, никакви гел фиксове-от това по-лесно... Hug

# 62
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз правих от бели череши миналата седмица, стана идеално.
1кг бели череши, 500гр захар, 1к.ч. вода, 2с.л лимонов сок. Изчистих черешите от костилките (а машинките), засипах ги със захарта и ги оставих няколко часа. След това им сложих водата и на котлона. Малко преди да стане готово добавих лимоновия сок.

# 63
  • Мнения: 6 017
ех...
вече направихме сладко от ягоди и череши...събота сигурно и от вишни, защото утре ще ги бера, а трябва да престоят един ден.

# 64
  • Мнения: 406
Днес правих пак с 2-1 и от 3 кг. ягоди и 1.500 кг . захар .Напълних 16 бурканчета от лютеница  'Олинезко ' Peace

# 65
  • Мнения: 310
Другарко певица Рени,би би написала какви са пропорциите : плод- захар, че много удобно ми се видя това печене на сладко във фурна. и колко време го печеш?

# 66
  • Мнения: X
С удоволствие !
Пропорцията е 2: 1 плод и захар, т. е на 2 кг плод 1 кг захар. Престоява 1 денонощие в хладилника да си пусне сока. След това във фурната..Пека приблизително 1,5 часа на около 160-170 градуса. Но на око преценявам готовността по метода на капката. Ако не се стича много на чинийка е готово. А и плодчетата си личат кога са си поизпечени вече.
После лимонтозуто и хоп в бурканчетата !

Успех, дами !

# 67
  • Мнения: 3 036
И по този ли начин във фурната бурканите
пак трябва да са зягряти т.е. затоплени?

# 68
  • Мнения: 310
Много благодаря, Другарко певица Рени!!! Вече със сигурност ще действам по твоя метод, не е така енергоемко, като да бъркаш на котлона   bouquet  bouquet  bouquet

# 69
  • Мнения: X
Бурканите винаги трябва да са затоплени, независимо по кой начин се прави сладкото-дали се вари или пече / все е тая.. /. Както казах по-горе аз имам традиционна малка печка с котлони отгоре и докато се пече нареждам бурканчетата и те неминуемо се затоплят от общото затопляне на печката.

# 70
  • София
  • Мнения: 607
Майка ми така прави сладкото от сини сливи - пече го във фурната. Много удобно! Но имам спомен, че май слагаше и малко оцет?  newsm78

# 71
  • Мнения: 3 036
Да и моята така го правеше.
Слагаше и орехче по половинка и малко карамфил,но малко че е силна миризмата и във фурната.

# 72
# 73
  • Шумен
  • Мнения: 403
можете ли да дадете повече разяснения за този гел за непросветените Simple Smile . дали не е вреден, има ли вътре консерванти, не е ли пълен с разните му Е'та ? как се работи с него.на село имаме доста ягоди - но за съжаление всеки опит за сладко от тях е неуспешен. винаги стават на каша и черно на цвят е самото сладко.Ягодите ни са много воднисти .. от това ли е от човешкия фактор  Whistling ли е не знам.

# 74
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Здравейте!Ако може един въпрос на лаик!При  мен количеството плодове е ....голямо.....по желание Peace/отглеждам си ягодите/,но консерванта на д-р Йоткер нещо е проблем да го открия тук.Може ли да използвам ябълков пектин?И в какво количество?Благодаря!
От известно време и аз ползвам пектин, понеже предпочитам по-несладко сладко  Joy
Ето рецепта от kuking.net, но е на руски:

Клубничный джем

Менее зрелая, хорошо окрашенная клубника
На 1 кг очищенных ягод 700 г сахара, 40 г пектинового порошка (1 пакетик), 3 г лимонной кислоты

Одну порцию джема готовят не более чем из 1,5 кг клубники.

I способ (с подслащиванием ягод)
Клубнику перебирают, хорошо промывают, удаляют плодоножки и цветоложа, смешивают с половиной порции сахара и оставляют на ночь подслащиваться. На следующий день смесь быстро доводят до кипения и далее варят спокойным кипением при постоянном помешивании, чтобы испарить достаточное количество жидкости из ягод. В загустевший джем засыпают пектиновый порошок, смешанный с сахарной пудрой (200 г пудры на 1 пакетик в 40 г), через три минуты кипения добавляют оставшийся кристаллический сахар и варят далее, пока джем не начнет желировать (по способу D). Перед самым концом варки добавляют лимонную кислоту, растворенную в ложке воды. К концу варки собирают пену шумовкой или деревянной ложкой. Готовым джемом заполняют банки, которые предварительно нагреты и высушены, закрывают их (лучше металлическими крышками), переворачивают вверх дном и оставляют охлаждаться.
Хранят в прохладном месте.

II способ
Клубнику перебирают, хорошо промывают, удаляют плодоножки и цветоложа. Примерно 3/4 порции ягод заливают 4 ложками воды и быстро доводят до кипения. Присыпают четверть порции сахара и варят четверть часа. Затем добавляют пектиновый порошок, смешанный с сахарной пудрой (200 г пудры на 1 пакетик в 40 г), через три минуты кипения добавляют остаток кристаллического сахара и варят, чтобы джем начал желировать. В конце варки добавляют лимонную кислоту, растворенную в ложке воды. Готовность джема определяют по способу D. Кипящим джемом заполняют до краев банки, обернутые влажным полотенцем, края быстро вытирают, быстро укрепляют крышки, банки переворачивают вверх дном, накрывают тканью и оставляют охлаждаться. Перед складированием банки протирают влажной тканью.

# 75
  • Мнения: 2 381
можете ли да дадете повече разяснения за този гел за непросветените Simple Smile . дали не е вреден, има ли вътре консерванти, не е ли пълен с разните му Е'та ? как се работи с него.
Състав:декстроза, пектин, лим.к-на, консервант сорбинова к-на.
Няма Е-та Wink
На гърба на опаковката има указания за приготвяне.Много бързо и лесно е Simple SmileАз ползвам Гел-фикс 2:1.
1 пак. е достатъчно за 1кг. плодове и 500г. захар.
vilism, пробвай, няма да съжаляваш  bouquet

# 76
  • София
  • Мнения: 614
Баба ми, лека й пръст, правеше сладкото от сини сливи печено във фурната, наистина има различен вкус от вареното сладко, превъзходно е! Тя добавяше и по една шепа цели орехови ядки при печенето, които дават страхотен вкус!  Peace

# 77
  • Шумен
  • Мнения: 403
 Hug и аз ще се пробвам ... мерси за отговора

# 78
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
можете ли да дадете повече разяснения за този гел за непросветените Simple Smile . дали не е вреден, има ли вътре консерванти, не е ли пълен с разните му Е'та ? как се работи с него.
Състав:декстроза, пектин, лим.к-на, консервант сорбинова к-на.
Няма Е-та Wink

Това са Е-та, написани са с химичните им наименования. Декстрозата е въглехидрат, за който се твърди, че в малки количества не е вреден, E330 Citric acid, E200 Sorbic acid . Цялото чудо е чиста химия, само пектина става.

Недоумявам, какъв е смисъла да се приготви домашно сладко, като ще се наблъска с боклуци като купешкото newsm78.

# 79
  • Добрич
  • Мнения: 5 456

Това са Е-та, написани са с химичните им наименования. Декстрозата е въглехидрат, за който се твърди, че в малки количества не е вреден, E330 Citric acid, E200 Sorbic acid . Цялото чудо е чиста химия, само пектина става.

Недоумявам, какъв е смисъла да се приготви домашно сладко, като ще се наблъска с боклуци като купешкото newsm78.


 Съгласна съм. Когато купувам продукти  чета състава и избягвам тези, които са с консерванти и др. подобни. Например сок, доматено пюре или лютеница имат ли в етикета посочен консервант веднага ги връщам на рафта или на продавачката.

# 80
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Това са Е-та, написани са с химичните им наименования. Декстрозата е въглехидрат, за който се твърди, че в малки количества не е вреден, E330 Citric acid, E200 Sorbic acid . Цялото чудо е чиста химия, само пектина става.

Недоумявам, какъв е смисъла да се приготви домашно сладко, като ще се наблъска с боклуци като купешкото newsm78.


Аз затова си ползвам пектин, Ефекта е същия - по-малко захар и по-малко варене.

# 81
  • София
  • Мнения: 614
Недоумявам, какъв е смисъла да се приготви домашно сладко, като ще се наблъска с боклуци като купешкото newsm78.


Аз не смятам, че домашно приготвеното сладко с гелфикс е същото, като купешкото. Най-малкото, защото е натурален плод със захар, а не желиран сироп с 4-5 парченца плод като от магазина, което наистина си е боклук  Peace Освен това, няма да ям всеки ден по един буркан сладко, че да приемам кой знае каква химия. А и Е200 и Е330 не са в списъка на вредните консерванти. Така че, всеки си решава дали да се възползва или не от това удобство Peace

# 82
  • Мнения: 406
Ето тук е дадено по-подробно http://margaritta.dir.bg/fevruari/0609exxx.htm   Peace

# 83
  • Шумен
  • Мнения: 196
Здравейте,момичета.Днес и аз направих първото си сладко в живота(от ягоди).Обиколих близките магазини за Gelfix,но за мое огромно разочарование нямаше в нито един магазин.Нямах време да обикалям да търся и реших да го направя без него.Започна се едно чакане на котлона,махане на пяна и т.н. Е,стана,но май го посгъстих доста и то от притеснение да не би да остане много рядко.И свекито ме остави сама Sad и аз нали съм една самодейка... Laughing
Следващата партида сладко ще бъде задължително с Gelfix!!!
Добре,че сте опитни Hug,благодарение на което вече имам 12 бурканчета сладко Peace Peace Peace  bouquet

# 84
  • Мнения: 1 679
Здравейте момичета,
преди седмица правих сладко от череши и стана идеално.
Снощи, обаче, при втория опит нещо не съм доволна - сложих повече плод, а не увеличих количеството захар - сладкото стана по-течно.
Та въпросът ми е - да го сложа ли пак на котлона да заври със захарен сироп?
Не искаме да консумираме много захар, но сладкото без захар не става.  Hug

# 85
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Мисля си,че можеш да добавиш захар върху самото сладко и да довариш до необходимото.
Не съм правила така никога,но сякаш така ще стане по-добре,от колкото със захарния сироп.

# 86
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Не е необходимо да слагаш още захар нито пък захарен сироп - той ще го втечни още повече.Просто го остави да ври още докато изври повече от течността. Чувала ли си как се прави петмез от дини. Баба и майка правиха , когато бях дете. От една каруца дини излизат няколко буркана петмез и става много бавно - цял ден ври докато се изпари необходимото количество вода. По същия начин сгъстявам гроздов сок до сладко / описала съм някъде в предните страници /. Само имай търпение да го изчакаш. След сгъстяването и вкусът му ще е малко по -сладък, но можеш да добавиш захар, ако ти се струва, че не е достатъчно сладко.

# 87
  • Мнения: 1 679
Довечера ще го сложа да поври още, дано да се сгъсти.

# 88
  • Варна
  • Мнения: 2 442
Момичета, просто не мога да не се похваля! Вдъхновена от вашите коментари за Гел фикса на д-р Йоткер и поради факта, че изненадващо получих един кашон с малинки подарък от свекърва ми, снощи направих първият си конфитюр в живота, а се получи страхотно - сякаш съм правила с години! Наистина стана бързо и лесно. Пробвах 2 рецепти - едната от реклманите книжки на д-р Йоткер - малини, банани и ром и втория само с малини. Днес сутринта го опитахме на закуска - мммм, страхотно! Довечера май ще правя палачинки. А иначе започвам да експерементирам и с други плодове.

# 89
  • Мнения: 6 017
Искам да попитам как се прави сладко от зелени орехчета. Не само вътрешността на ореха, а всичко. Изобщо цялото орехче. Сега ли е времето да се прави?

# 90
  • Шумен
  • Мнения: 196
И аз да питам нещо-за сладкото от череши кога да изтегля плода ,с костилката или вече изчистени?

# 91
  • Мнения: 3 036
 L 0 V E ,
Веднага ти давам рецепта за зелени орехчета,това сладко е на почит у нас,но винаги изпускам времето им,а и е трудоемко и пипкаво.
1 кг зелени орехчета;
1.200 захар;
2 чаени чаши вода;
6 гр. или  чаена лъжичка и половина лимонтозу.
Предполагам знаеш че орехчетата трябва да са с мека черупка и неоформена ядка.
Кората им се обелва и веднага се пускат в леко подкиселена с лимонтозу вода,за да не почернеят.След това се изваряват последователно в 3 води за по 5 минути.След всяко изваждане се охлаждат със студена вода.В първата вода се слага малко син камък ,за да запазят зеления си цвят.Като свършиш с изваряването орехчетата се слагат във врящ сироп от 1.200 захар с 2 чаени чаши вода.
Вариш докато ти хареса гъстотата на сипора(аз го обичам по гъст).Слагаш лимонтозу разтворено в гореща вода и още 5 минути вариш.
След като се охлади го слагаш в сухи буркани и на хладно и тъмно място.

# 92
  • Варна
  • Мнения: 2 442
Desi78, понеже вчера правих сладко от череши ти отгоиварям - теглят се след като се изчисти костилката. Аз направих от 1 кг червени череши, посипани с 1 пакетче лимонена киселина и пак Гел фикс екстра 2:1 (вътре в него се слагат 2 с.л. захар). Слагаш на средна степен на котлона (аз сложих на 4) и бъркаш от време на време докато заври. После добавш 500 г захар, и след 3-5 мин при непрекъснато бъркане вадиш от котлона и насипваш веднага в бурканчета с винт, като обръщаш с капачката надолу. Получи се много добре, въпреки че в началото си мислех, че ще е сухо - не е така, плодовете си пускат сироп и въобще получи се прекрасно. Явно това лято ми е сезона на консервите.

# 93
  • Мнения: 6 017
L 0 V E ,
Веднага ти давам рецепта за зелени орехчета,това сладко е на почит у нас,но винаги изпускам времето им,а и е трудоемко и пипкаво.
1 кг зелени орехчета;
1.200 захар;
2 чаени чаши вода;
6 гр. или  чаена лъжичка и половина лимонтозу.
Предполагам знаеш че орехчетата трябва да са с мека черупка и неоформена ядка.
Кората им се обелва и веднага се пускат в леко подкиселена с лимонтозу вода,за да не почернеят.След това се изваряват последователно в 3 води за по 5 минути.След всяко изваждане се охлаждат със студена вода.В първата вода се слага малко син камък ,за да запазят зеления си цвят.Като свършиш с изваряването орехчетата се слагат във врящ сироп от 1.200 захар с 2 чаени чаши вода.
Вариш докато ти хареса гъстотата на сипора(аз го обичам по гъст).Слагаш лимонтозу разтворено в гореща вода и още 5 минути вариш.
След като се охлади го слагаш в сухи буркани и на хладно и тъмно място.
Деси, благодаря ти за рецептата!  Hug  bouquet

# 94
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Desi78, понеже вчера правих сладко от череши ти отгоиварям - теглят се след като се изчисти костилката. Аз направих от 1 кг червени череши, посипани с 1 пакетче лимонена киселина и пак Гел фикс екстра 2:1 (вътре в него се слагат 2 с.л. захар). Слагаш на средна степен на котлона (аз сложих на 4) и бъркаш от време на време докато заври. После добавш 500 г захар, и след 3-5 мин при непрекъснато бъркане вадиш от котлона и насипваш веднага в бурканчета с винт, като обръщаш с капачката надолу. Получи се много добре, въпреки че в началото си мислех, че ще е сухо - не е така, плодовете си пускат сироп и въобще получи се прекрасно. Явно това лято ми е сезона на консервите.

Хоп, радвам се и в тази темичка да те засека. От доста време си мислех да спретна сладко от черешки и сега вече се вдъхнових тотално. През уикенда ще го направя. Искам да питам стерилизирате ли сладката и ако да по колко време?

# 95
  • Мнения: 3 036
Аз поне  моите от ягоди не ги стерилизирах.
Но не знам дали причината не е че  са на винт.
И  ги обърнах ,докато изстинат.
А дали като е с обикновени капачки трябва да се възварят не зная.

# 96
  • Варна
  • Мнения: 2 442
Marulke, и на мен ми е да драго!! С Гел фикса на д-р Йоткер не се стрелизират, просто ти трябват бурканчета с винт - пълниш, завинтваш, оставаш за 5 мин с капачката надолу (аз ги оставих цяла нощ, защото го правих по нощите) и е готово. Пробвай, ще останеш доволна - цялата процедура, барабар с чистенето на черешите (аз правих 1 кг) ми отне около час и половина.

# 97
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Днес правя сладко от ягоди(отново).Реших да опитам този гелфикс.Потърсих в Билла,но не намерих,затова по моя си начин,със захар.
И моите буркани са с винт и не мога да отговоря за другия вид капачки.

# 98
  • Шумен
  • Мнения: 196
Благодаря ти ,Manzhelka  bouquet  bouquet  bouquet

# 99
  • Добрич
  • Мнения: 5 456

Хоп, радвам се и в тази темичка да те засека. От доста време си мислех да спретна сладко от черешки и сега вече се вдъхнових тотално. През уикенда ще го направя. Искам да питам стерилизирате ли сладката и ако да по колко време?

Можеш да не ги стерилизираш, но е по - добре да ги запечаташ. Съхранявала съм сладко даже две години сипано в стъклени буркани от кафе с пластмасов капак. Използвала съм буркани от кафе с капак на винт и буркани от кафе, на които капачката се завърта на 90º / от Мока /. Никога не са се разваляли. Правя ги обаче  плод/захар в съотношение 1 към 1.

# 100
  • Мнения: 769


Аз затова си ползвам пектин, Ефекта е същия - по-малко захар и по-малко варене.
[/quote]

 Бихте ли споделили какви са пропорциите за сладко със добавка на пектин?

# 101
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
На мен купените сладка, конфитюри и мармалади с пектин не са ми вкусни. Затова не бих пробвала да правя такива у дома. Рядко купувам сладко, но пише ли на буркана, че съдържа пектин го връщам обратно на рафта в магазина.

# 102
  • Мнения: 765
Сега измих и поръсих два килограма ягоди, с два килограма захар.

Колко време трябва да престоят така?
До довечера, добре ли е?
В хладилника ли трябва да са или може и отвън?

# 103
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Няма значение колко време ще ги държиш така. Времето е необходимо, за да си пуснат сок и да не загорят на печката. Пуснат ли сок, значи са готови. Аз не ги чакам да пуснат сок. Направо ги слагам на печката и разбърквам сладкото от време на време докато се появи достатъчно течност, че да не загори. До сега не съм загаряла сладкото и не ми е ставало на каша от бъркането.

# 104
  • под тепетата
  • Мнения: 9 319
Аз го оставям цяла нощ на хладно, но може и не в хладилник. Варя винаги по една доза или поне разпределям дозите в различни тави( дъното на стара ел.тенджера). Варя го на силен огън няколко пъти и винаги отпенвам.Гледам да не бъркам много, за да не разкашкам плода, а да си остане цял и сиропа бистър. Целта на неколкократното варене е да се напоят добре плодовете със сироп и да не плуват отгоре в бурканчето. Като реша, че е добре сгъстено ( метода капка ,нестичаща се върху чинийка) слагам 1к.л. лимонтозу. Това са съветите на майка ми, а тя прави разкошни сладка.
 За сладкото от ягоди - 1кг ягоди ( малки и твърди), 1кг захар. Насипвам захарта отгоре и оставям да престои през нощта, сутринта добавям 1/2 ч.ч. вода и по описаната процедура.

Последна редакция: сб, 14 юни 2008, 18:08 от bilqna_69

# 105
  • Добрич
  • Мнения: 5 456

...... Насипвам захарта отгоре и оставям да престои през нощта, сутринта добавям 1/2 ч.ч. вода и по описаната процедура.

 Какъв е смисъла първо да се налива вода, а после да се вари за да се изпари? Щом са престояли цяла вечер в захар плодовете имат достатъчно пусната собствена течност, за да не загорят при варенето.

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 14:35 от Вела

# 106
  • Мнения: 178
Здравейте!Искам да направя конфитюр от каисии.Някой има ли рецепта и ще ми я кажите ли. Предварително благодаря!

# 107
  • Мнения: 3 036
На кг кайсии 800 грама захар,4 гр. пектин,2 чаши вода.
Кайсиите да са здрави и узрели,да няма нагнили.
Измиват се със студена вода ,махаш костилките и срязваш на две.
Във врящ захарен сироп слагаш кайсиите и вариш на умерен огън.
Към средата на варенето добавяш пектина.
Преди да свалиш от огъня,слагаш 1 лъжичка лимонена киселина.
Вариш докато ти хареса на гъстота.
При мен - ягодите,малините и кайсиите ги обичам с повече сироп.

# 108
  • под тепетата
  • Мнения: 9 319
Вела, имаш право като се замисля. Само че не всички плодове пускат толкова сок като ягодите и вишните.

# 109
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Сладко от тиквички

5 кг. тиквички - големи и бели
3 кг. захар
3 ч.л. лимонена киселина
3 пакетчета ванилия

Тиквичките се обелват, издълбават се с лъжица и се изхвърля вътрешната част със семките. Нарязват се на кубчета. Аз ги режа с къдравото ножче за кашкавал, но става по бавно. Разбъркват се със захарта и се оставят да пуснат сок, за да не загорят после. Пека ги във фурната. Става бавно докато изври течността и започне да се сгъстява. Сладкото има карамелов цвят и е чудесно на вкус - прилича на ръчел от тиква.

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 16:40 от Вела

# 110
  • Мнения: 310
Здравейте, не мога сега да намеря кой беше дал рецептата за сироп от ягоди без варене: накисват се в захар и след това се пасират и затварят в бурканчета. направих го и проблем- месец по- късно капачката на едното бурканче хвръкна, всичко в сироп, мисля че и другото е наред. предполагам ферментират. моля, авторката на рецептата за съвет, да хвърлям ли всичко или има начин да се "спаси" положението?

# 111
  • Разград
  • Мнения: 3 110
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=81796.0

Мисля,че за това говориш.

# 112
  • Мнения: 1 175
Shapokliak,да не би случайно да си спестила част от захарта?Аз го направих и засега нямам проблем.Захарта действително е в много голямо количество,но действа като консервант.Затова си помислих да не би случайно да се я намалила.

# 113
  • Мнения: 310
не катка72, сложих точно два килограма захар на килограм плод. всичко хвърлих защото и другите две бурканчета бяха на път да се взривят, а едва изчистих нанесените вече поражения.

# 114
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
На мен купените сладка, конфитюри и мармалади с пектин не са ми вкусни.
Има разлика с домашните, вервай ми  Mr. Green

# 115
  • Мнения: 147
Момичета, просто не мога да не се похваля! Вдъхновена от вашите коментари за Гел фикса на д-р Йоткер и поради факта, че изненадващо получих един кашон с малинки подарък от свекърва ми, снощи направих първият си конфитюр в живота, а се получи страхотно - сякаш съм правила с години! Наистина стана бързо и лесно. Пробвах 2 рецепти - едната от реклманите книжки на д-р Йоткер - малини, банани и ром и втория само с малини. Днес сутринта го опитахме на закуска - мммм, страхотно! Довечера май ще правя палачинки. А иначе започвам да експерементирам и с други плодове.
Manzhelka, можеш ли да напишеш рецепта за сладкото от малини и банан? Много добре звучи! Благодаря ти   chef

# 116
  • Мнения: 1 679
Сладкото от череши го оставих така, както си е, реших да не го варя повторно.
Вчера правих сладко от вишни и стана без грешка   chef

# 117
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Чудесно е, че вече  си успяла с рецептата. Едно от любимите ми сладка е от вишни.

# 118
  • Варна
  • Мнения: 2 442
sherihizada, ето рецептата:
650 гр малини
350 гр нарязани на ситно банани (около 2 банана)
50 гр ром (аз сложих комбинация от уиски и 4 есенции ром на д-р Йоткер, защото нямах ром)
1 пакетче лимонена киселина на д-р Йоткер
1 пак Гел фикс екстра 2:1, в което слагаш 2 с.л. захар
Слагаш на средна степен на котлона и бъркаш от време на време. Като заври, изсипваш 500 гр. захар и буркаш между 3-5 мин. махаш от котлона, веднага разсипваш в бурканчета с винт и обръщаш с капачката надолу. Не стертилизираш. Веднага става за консумация.

# 119
# 120
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Моля за рецепта за бели череши

# 121
  • Мнения: 147
sherihizada, ето рецептата:
650 гр малини
350 гр нарязани на ситно банани (около 2 банана)
50 гр ром (аз сложих комбинация от уиски и 4 есенции ром на д-р Йоткер, защото нямах ром)
1 пакетче лимонена киселина на д-р Йоткер
1 пак Гел фикс екстра 2:1, в което слагаш 2 с.л. захар
Слагаш на средна степен на котлона и бъркаш от време на време. Като заври, изсипваш 500 гр. захар и буркаш между 3-5 мин. махаш от котлона, веднага разсипваш в бурканчета с винт и обръщаш с капачката надолу. Не стертилизираш. Веднага става за консумация.

Стана страхотно! Благодаря много   bouquet

# 122
  • Шумен
  • Мнения: 196
Да помоля за някоя рецепта за сладко и конфитюр от кайсии Embarassed . С или без Гелфикс на Др Йоткер.
Благодаря ви предварително  bouquet

# 123
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
И аз правя сладкото по тази рецепта и в това съотношение: на 1 кг. плод слагам 1 кг. захар и след като е сварено 1 ч. л. лимонтозу. Обикновено от това количество се получава около 1200 мл. сладко. Специално ягодите ги избирам да са дребни, за да останат цели в сладкото и да не се разкашкат. Други плодове обаче съм пасирала - например кайсии, праскови, сини сливи.
 
Режа плодовете на по - ситно или ги пасирам както съм писала.

# 124
  • Шумен
  • Мнения: 196
Благодаря сърдечно  Hug

# 125
  • София
  • Мнения: 2 671
Вела, а белят ли се кайсиите, ако се пасират?
А кайсиите се теглят след като се махант костилките, нали?

# 126
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Аз не ги беля. Пасатора ми ги прави на съвсем ситни парченца и после в сладкото не  се забелязват. По принцип теглото е без костилките, но дори да ги притеглиш с костилките няма чак такова значение, защото костилките не са много тежки и не дават такова отражение.

# 127
  • София
  • Мнения: 140
Имах един пъпеш-Медна роса, който беше зелен, но пък ухаеше страхотно и от него спретнах пъпешово сладко с Гелфикса на д-р Йоткер.Стана много вкусно.

# 128
  • Мнения: 22 867

Още едно, малко по-нетрадиционно предложение - сливи в шоколад! Heart Eyes

Снимката е линк.

# 129
  • Мнения: 6 017

Още едно, малко по-нетрадиционно предложение - сливи в шоколад! Heart Eyes

Снимката е линк.
Наистина нетрадиционно, но пък изглежда вкусно.

# 130
  • Мнения: 407
Много оригинално Labrex Grinning

Общи условия

Активация на акаунт