Съвети за готварска печка с вентилатор! Моля!

  • 21 443
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 883
Купих си готварска печка с вентилатор. Но сега не знам каква е ролята му? Кога се ползва, как се действа с него? Моля, ако имате повече опит, споделете!

# 1
  • Мнения: 3 036
Иди и виж в този форум.
А като разбереш как се готви се нея ела тук
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=263031.msg6367444#msg6367444

# 2
  • Мнения: 883
desi_minkova, извинявай, ако ти изглежда тъп въпроса ми!
Мислех, че има някакви правила за готвене. Понеже в книжката ми нищо не пише. Очаквах някой да знае как се пече пиле, риба или въобще да има готови съвети, примерно "вентилатор не се пуска, когато се пече пита" или нещо подобно. А и там, където ме пращаш не открих това, което търсех!

# 3
  • Мнения: 3 036
dididi ,
Не съм имала предвид да те обидя или че въпроса ти е тъп.  bouquet
Но те препратих там понеже има идеи за различни печки и съвети за работа с тях.
А тук са рецептите.
Извинявай ако с нещо съм те обидила.
Но знам,че модераторите преместват теми свързани с уреди в
Наш дом.

# 4
  • Мнения: 883
И ти извинявай!  Embarassed Не разбрах каква ти е идеята. Но аз печка вече имам. Не искам съвет за печката. Това, което ме интересува е точно как се готви? Вид рецепти.

# 5
  • Мнения: 3 641
Когато пека нещо/месо, мусака, тиквички/ последните  10 мин вкл. вентилатора.
Така продуктите хващат златистяа коричка. По-вкусни и хрупкави са.  Peace
Вентилатора разпределя равномерно температурата

# 6
  • Мнения: 6 017
Леля ми има печка с вентилатор и си пече на нея, както се пече на обикновената. Може да си печеш и без вентилатор, ако искаш. Вентилатора служи за завъртане на въздуха и така яденето става по- бързо от обикновено. Само това знам. Не съм се интересувала много.  Peace Hug

# 7
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
предиимах такава и готвех едновременно няколко яденета,много бях доволна!

# 8
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Моята печка е с вентилатор, но няма опция да се спира и пуска когато ми скимне, а си има програми! За печене на два рафта (за две яденета) , за бързо готвене, за пасти, кексове, за пици и така! Ако имаш нужда от нещо мога да ти препиша книжката - колко минути загрява, на кой рафт, на колко градуса и за какъв грамаж!  Hug

# 9
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравей dididi!

Ето една по-стара подобна тема в която съм пускала линк към друга тема с табличка за печене на основни неща:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=100871.0

# 10
  • София
  • Мнения: 607
Аз готвя и пека изключително на вентилатор. Само ако съм пуснала грила - без вентилатор. Става по-бързо печенето, а горещият въздух се разпределя равномерно във фурната.

# 11
  • София
  • Мнения: 18 679
Такаааа...да споделя моя си опит.
Ястия не пека с вентилатор. Месо, пържоли, късчета, карначета и т.н. - също, става ми като варено Sick Изключение - пилешкото, с вентилатор става като на грил Peace
Кога го пускам?
- При печене на всякаки пити, пици, кексове, сладки и т.н. - вентилаторното печене прави тези неща вълшебни, без твърди кори, идеално изпечени отвътре.
- за чушки - слагам ги на решетката и подлагам тавичка отдолу, в която да капе сосът. Става като в чушкопек, без да се налага да ги обръщаш Peace
 - изделията от бутер тесто - бухват още повече.
Успех! и не забравяй да намаляваш температурата с 20-30 градуса, когато ползваш вентилатор. Например ако погача печеш на 170-180 градуса, то с вентилатор печи най-много на 150 Peace

# 12
  • Мнения: 883
Много, много благодаря!  Hug
Точно от това имах нужда. Прегледах и преписах всичко и сега започвам да експериментирам. Изпекох пиле на шише с вентилатор снощи - ефекта е поразителен. Дори мирише на пиле на грил. Това за печените чушки ми беше много интересно - страхотно е ако се получи. Значи все пак пита се пече на вентилатор?!? Ще пробвам. Peace И още нещо... ако е завито във фолио или в плик за печене със или без вентилатор?

# 13
  • София
  • Мнения: 167
Аз включвам вентилатора и когато пека картофи (особено цели пресни). Стават супер - отвътре меки, а отвън със зачервена коричка.

# 14
  • Мнения: 49
По принцип вентилатора се включва когато печеш две ястия едновременно - примерно мусаката и баницата  Simple Smile. Така хем не се смесват миризмите, хем не загаря, защото въздуха се върти и се разпределя равномерно. Така например аз си пекох двата козунака за Великден наведнъж - единия горе на решетката, другия долу. Всъщност май повечето неща пека на вентилатор...

# 15
  • София
  • Мнения: 604
пускам го, когато правя кекс, пита или нещо тестено, иначе и аз не му знам истинската функция на този вентилатор newsm78

# 16
  • Мнения: 2 591
аз пък го ползвам за всичко! всъщност и моята програма е с различни програми - пица, кексове, грил и т.н., но аз най-често използвам комбинираната програма и редовно пека по 2-3 неща наведнъж!

в началото ми се струваше невероятно, че мога да изпека 3 тави сладки едновременно и да не прегорят или да останат сурови, но вече се убедих, че това е нормално Peace

давай смело! досега не съм имала неопечено ястие в тази фурна (за разлика от Раховеца)  Joy ама това е като да сравняваш лада и мерцедес  hahaha Joy

# 17
  • Мнения: 86
и аз благодаря за мненията на всички Hug, и аз не знаех за какво ми е вентилатора Embarassed

# 18
  • София
  • Мнения: 10 858
ще ми е полезна тази тема. Аз не мога и не мога да се справя с вентилатора. Затова и спрях да го ползвам. Всичко си пека на нормална фурна (отгоре и отдолу) и в крайна сметка за какво ми е тази печка със 1000 хиляди екстри като не ги ползвам  Sad

Пускала съм кексове на вентилатор - отвътре остават сурови (направо течни) отвън - загарят за минути. Месото ми става сухо. Явно аз не знам как да го ползвам ...
Оф, оплаках се.
Ще следя темата с огромен интерес.

# 19
  • София
  • Мнения: 18 679
Вивиан, пробвай да намалиш още градусите. Вентилаторното печене е доста по-силно от нормалното. За кекс направи следното - ползвай тъмен съд, напр. тефлонова формичка - забелязала съм, че в тъмни съдове печивата стават по-добре отколкото в алуминиевите сиви тавички, сложи решетката на второто ниво отдолу нагоре, пусни вентилатора и нагласи градусите на 140, щом фурната ти е много силна, може дори да пробваш на 130. Аз пека кекс на 150, но никога не ми е прегарял. Няма как да не стане, ще видиш Peace

# 20
  • Мнения: 2 388
Аз лично, като ползвам печката, чета първо в книжката с указания. Там подробно е описано кое ястие на каква програма се приготвя, на колко градуса и на кой "рафт" на фурната.
Забелязвам, че не на всяка програма се включва вентилатора.

# 21
  • Мнения: 2 591
ще ми е полезна тази тема. Аз не мога и не мога да се справя с вентилатора. Затова и спрях да го ползвам. Всичко си пека на нормална фурна (отгоре и отдолу) и в крайна сметка за какво ми е тази печка със 1000 хиляди екстри като не ги ползвам  Sad

Пускала съм кексове на вентилатор - отвътре остават сурови (направо течни) отвън - загарят за минути. Месото ми става сухо. Явно аз не знам как да го ползвам ...
Оф, оплаках се.
Ще следя темата с огромен интерес.

удивляваш ме  newsm78 виж инструкциите на самата печка, там трябва да има подробни указания! каква марка е печката ти newsm78

# 22
  • Мнения: 2 388

Пускала съм кексове на вентилатор - отвътре остават сурови (направо течни) отвън - загарят за минути. Месото ми става сухо. Явно аз не знам как да го ползвам ...


Има значи и други, като мен. Готвя изключително рядко, но винаги съм смятала, че има две неща, които приготвям без проблем - пържоли и баница.
В старата "Раховец" ставаха. Сега баницата ми е сурова вътре, освен ако не я печа около два часа. Пържолите винаги са тип "подметки". Sad

# 23
  • Мнения: 1 175
Готвя почти всичко на вентилатор.Става по-бързо,а времето ми е много ценно.В началото се придържах към упътването в книжката.Много е важно да уцелиш кои продукти на колко градуса да печеш.Обикновено на вентилатор се пече на по- малки градуси отколкото обикновено.Съветвам те и ти да поглеждаш отначало в книжката на твоята печка.Поне докато свикнеш ще ти бъде от полза.И аз често готвя по две ястия наведнъж,но се притеснявам от смесване на миризми.Затова едното ядене винаги е в енска тенжерка с капак.При печене на дребни сладки,соленки,кифлички и козунаци този проблем отпада и пека едновременно по 2-3 тави.

# 24
  • София
  • Мнения: 10 858
Вивиан, пробвай да намалиш още градусите. Вентилаторното печене е доста по-силно от нормалното. За кекс направи следното - ползвай тъмен съд, напр. тефлонова формичка - забелязала съм, че в тъмни съдове печивата стават по-добре отколкото в алуминиевите сиви тавички, сложи решетката на второто ниво отдолу нагоре, пусни вентилатора и нагласи градусите на 140, щом фурната ти е много силна, може дори да пробваш на 130. Аз пека кекс на 150, но никога не ми е прегарял. Няма как да не стане, ще видиш Peace

Да, това и аз го забелязах, след като прегорих много неща. Наистина градусите значително се намаляват. Онзи ден обаче изпекох успешно един ябълков пай, само на вентилатор, без реотан да включвам, и стана перфектен.  Започвам да тренирам  Crazy



удивляваш ме  newsm78 виж инструкциите на самата печка, там трябва да има подробни указания! каква марка е печката ти newsm78

Ми хайде де ...  Embarassed
Например не мога да схвана функцията на печката "Инфрачервен нагревател с вентилатор" толкова силно нагряма, че е направо ужас, и не знам за какво да го ползвам. Чела съм в книжката, пробвам - изгарят нещата.
Печката ми е Горение http://image.arukereso.hu/full/13731408.jpg

# 25
  • на брега на морето
  • Мнения: 110
Цитат
Например не мога да схвана функцията на печката "Инфрачервен нагревател с вентилатор" толкова силно нагрява, че е направо ужас, и не знам за какво да го ползвам. Чела съм в книжката, пробвам - изгарят нещата.
Печката ми е Горение http://image.arukereso.hu/full/13731408.jpg
на този нагревател правя страхотни принцеси с кайма, кашкавал и т.н., стават за отрицателно време Grinning

# 26
  • Мнения: 198
Как само на вентилатор без да пускаш реотан?Въздухът не е ли студен, дето го върти вентилатора?

# 27
  • София
  • Мнения: 10 858
Как само на вентилатор без да пускаш реотан?Въздухът не е ли студен, дето го върти вентилатора?

Ако въпросът е към мен - не не е студен, нали настройвам и градуси. Просто има такава функция - само вентилатор.  Rolling Eyes

Цитат
Например не мога да схвана функцията на печката "Инфрачервен нагревател с вентилатор" толкова силно нагрява, че е направо ужас, и не знам за какво да го ползвам. Чела съм в книжката, пробвам - изгарят нещата.
Печката ми е Горение http://image.arukereso.hu/full/13731408.jpg
на този нагревател правя страхотни принцеси с кайма, кашкавал и т.н., стават за отрицателно време Grinning

А за нещо друго дали може да се ползва? Опитвала ли си?

# 28
  • на брега на морето
  • Мнения: 110
Вивиан, не съм опитвала друго, това ниво го ползвам вместо парти-грил Simple Smile. Но сега се разрових в упътването на печката (моята също е gorenje, но малко по-различен модел) и относно инфрачервен нагревател+вентилатор пише: режимът е подходящ при печене на големи парчета месо или дивеч на едно ниво,  пояснено е че нивото се използва единствено за получаване на хрупкава коричка. Явно самото месо се запича в друг режим, защото така ще стане с коричка отгоре, а отвътре - сурово.

# 29
  • София
  • Мнения: 10 858
Мда, явно просто се включва в края на печенето, за да придобие месото коричка. Иначе е ужасно силно.

Благодаря   bouquet

# 30
  • Мнения: 81
Как само на вентилатор без да пускаш реотан?Въздухът не е ли студен, дето го върти вентилатора?

Ако въпросът е към мен - не не е студен, нали настройвам и градуси. Просто има такава функция - само вентилатор.  Rolling Eyes

Цитат
Например не мога да схвана функцията на печката "Инфрачервен нагревател с вентилатор" толкова силно нагрява, че е направо ужас, и не знам за какво да го ползвам. Чела съм в книжката, пробвам - изгарят нещата.
Печката ми е Горение http://image.arukereso.hu/full/13731408.jpg
на този нагревател правя страхотни принцеси с кайма, кашкавал и т.н., стават за отрицателно време Grinning

А за нещо друго дали може да се ползва? Опитвала ли си?

Аз пък на него пека пиле, поставено на решетката, а отдолу по-дълбоката тава с малко вода на дъното. По някое време го обръщам, за да се опече равномерно.

# 31
  • София
  • Мнения: 10 858
Лена, какъв резултат получаваш? Интересно звучи  Heart Eyes

# 32
  • Мнения: 1 900
И аз много често пека във фурната на вентилатор. Нещата стават много по-бързо и когато е възможно готвя две неща едновременно. Peace

# 33
  • Мнения: 81
Лена, какъв резултат получаваш? Интересно звучи  Heart Eyes

Става по вкусно от готовите печени пилета. И поне зная, че ще ми е чисто, а не с перушина, както ги продават.

# 34
  • Мнения: 60
и аз благодаря за мненията на всички Hug, и аз не знаех за какво ми е вентилатора Embarassed
И аз така.Като я купихме преди 4г го включвах от време на време,но така и не разбрах предназначението му,но започвам и аз да го използвам вече.Обезателно ще пробвам и печенето на чушки.Моята фурна е INDEZIT и много пъти съм се чудила защо не може да се пече само отгоре или само отдолу,пече отгоре и отдолу заедно. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт