Момичета, въпрос за размера на съдовете в/у керамичните плотове

  • 11 003
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
Здравейте,
Отскоро се сдобих с керамичен плот, но реално не зная какъв размер тигани мога да ползвам в/у него. Само знам, че не трябва да бъде по-малък от размера на плота. А може ли да бъде по-голям? Искрено  се надявам някой да ми отговори.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 912
и за керамичните ли има значение, аз мислех, че за индукционните или не съм разбрала  ooooh!

Последна редакция: сб, 07 юни 2008, 10:45 от m_a_y_a

# 2
  • Мнения: 3 770
По принцип трябва съдовете да са с размера на диаметъра на котлоните.Евентуално може да са малко по-големи , но наистина малко.Аз използвам един доста голям тиган , който уж разпределя температурата равномерно , но не е истина.Там където не се нагрява от котлона се пържи или каквото там го правиш значително по-бавно.За много малките съдове също имаше правило , но не съм сигурна с какво беше свързано.Мисля ,че тогава котлона се изключваше по-рядко , защото няма как индикатора да премери температурата , след като загрява повече въздуха , отколкото дъното на съда.А бе нещо такова беше!  Laughing

# 3
  • Мнения: 3 621
малко по-големи ако са няма проблем , но не и по-малки

# 4
  • Мнения: 824
Да,не се препоръчва ползването на съдове с по-малък диаметър.Можеш да ползваш  по-голям,но рискуваш храната,която приготвяш да не се сготви равномерно и трябва да непрекъснато разбъркване.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 912
толкова сложно ми изглежда и звучи с тези керамични/индукционни котлони, че вече сериозно се замислям какви да избера  Confused

# 6
  • Варна
  • Мнения: 308
Виж за размера въобще не се бях замислила.Онзи ден купихме плот, с  2 разширяеми зони,така че няма да имам проблем с никой съд.А понеже чак след месец и повече ще го използвам да питам отсега може ли да се готви в иенски съд.
Ето този е плота ,но го купихме от Технополис с фурна за вграждане.
http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09028973

# 7
  • Мнения: 8 999
Може да са малко по-големи, но задължително дъното на съдовете трябва да е идеално плоско /да "лепва" върху котлоните максимално плътно/.
А наскоро видях едни приставки, които се слагат върху котлона и така, ако имаш керамични тенджери и тигани, се избягва надраскването. Те не намаляват КПД-то на котлона, защото са от специална сплав.

# 8
  • Мнения: 824
... може ли да се готви в иенски съд.

Не се използват йенски съдове на керамичен котлон.

# 9
  • Мнения: 2 388
Добре, ако съдовете за готвене са по-малки от диаметъра на котлона, какво се получава?
Визирам кафеварката си, която е доста по-малка, но няма къде другаде да си сваря кафе.

# 10
  • Мнения: 3 641
Ужас, като се замисля ползвам всякакви размери, досега уж не е имало проблем Rolling Eyes
Добре,че прочетох темата Hug

# 11
  • Мнения: 3 770
Ами аз писах по-горе , но да ви кажа честно 7 години си пляскам отгоре каквито съдове ми харесват и не съм имала проблем до сега.Единствено за много по-големите съм написала какво става с яденето.   Simple Smile

# 12
  • Мнения: 3 770
толкова сложно ми изглежда и звучи с тези керамични/индукционни котлони, че вече сериозно се замислям какви да избера  Confused

Ами ако не ти се ходи с магнит да си купуваш тенджерите си вземи керамичен , а ако това не те притеснява си купи 2 в 1 - стъклокерамичен индукционен котлон и си ОК !   Peace

# 13
  • Мнения: 2 388
***Диди96*** прочетох това, което си написала.
Значи ако си варя кафе, просто се губи част от топлината.
Извинявай, но не те разбрах точно. Embarassed

# 14
  • Мнения: 3 770
Ами горе долу това се получава + по-големия разход на ток.Иначе аз проблем не съм имала , нито пък съм забелязала сметката за ел.енергия да стигне небивали висоти заради кафеварката.   Simple Smile

# 15
  • Мнения: 3 770
Това с преразхода на енергия е избегнато при стъклокерамичните индукционни котлони.

# 16
  • Мнения: 2 388
Това с преразхода на енергия е избегнато при стъклокерамичните индукционни котлони.
То хубаво, но заради една кафеварка няма да ги сменя с индукционни. Mr. Green Без това и тези са ми излишни.

# 17
  • Мнения: 3 770
Това с преразхода на енергия е избегнато при стъклокерамичните индукционни котлони.
То хубаво, но заради една кафеварка няма да ги сменя с индукционни. Mr. Green Без това и тези са ми излишни.
Карай си с керамичните и си прави кафе и  да не ти пука !  Peace

# 18
  • Мнения: 824
толкова сложно ми изглежда и звучи с тези керамични/индукционни котлони, че вече сериозно се замислям какви да избера  Confused

Никак не е сложно.Дори експлоатацията и почистването при тези котлони са много по-лесни,отколкото при обикновените.И размера на съдовете не е от голямо значение.Освен това,че се покачва разхода на енергия,когато използваш по-малък съд,предполагам,че производителя предупреждава и се застрахова евентуално и за предизвикването на пожар.Нали когато има горящо пространство около съда,вероятността да се запали нещо е по-голяма.
Най-важното условие,което трябва да се спазва при работа с керамичен котлон е материала на съдовете и това да не се посипват със захар,сол,вода и т.н.Всичко останало е като при традиционните такива.

Последна редакция: сб, 07 юни 2008, 18:43 от Esscape

# 19
  • Варна
  • Мнения: 912
Ами ако не ти се ходи с магнит да си купуваш тенджерите си вземи керамичен , а ако това не те притеснява си купи 2 в 1 - стъклокерамичен индукционен котлон и си ОК !   Peace

интересното е, че като си проверих наличните тенджери с едно магнитче за хладилник се оказа, че всички стари тенджери, които смятам да хвърлям като се преместим лепят, а новите, които са от по-малко от година - не.

***Диди96***, а каква е разликата между индукционни и стъклокерамични индукционни котлони, че изобщо не ми е ясно  newsm78

# 20
  • There I was on a July morning
  • Мнения: 4 575
Аз ползвам всякакви съдове за готвене върху керамичната плоча: по-малки, по-големи,  кафеварка и касерола от йенско стъкло. Не се е повредила.

# 21
  • Мнения: 3 770
Ами ако не ти се ходи с магнит да си купуваш тенджерите си вземи керамичен , а ако това не те притеснява си купи 2 в 1 - стъклокерамичен индукционен котлон и си ОК !   Peace

интересното е, че като си проверих наличните тенджери с едно магнитче за хладилник се оказа, че всички стари тенджери, които смятам да хвърлям като се преместим лепят, а новите, които са от по-малко от година - не.

***Диди96***, а каква е разликата между индукционни и стъклокерамични индукционни котлони, че изобщо не ми е ясно  newsm78


По-лесно ми беше да ти копна тази информация , отколвкото сама да я напиша !  Rolling Eyes  Simple Smile


Под стъклокерамичната повърхност се монтират няколко типа нагревателни елементи. Те са не само с различна конструкция и размер, но и използват различни физични принципи на нагряване. Най-масово вгражданите нагреватели са от типа HiLight. В тях има лентов нагревателен елемент, поставен на азбестова основа. Халогенните нагреватели са с подобна конструкция, но в тях допълнително е вградена мощна халогенна лампа. При нейното включване тя започва веднага да излъчва повече топлина на пълна мощност. След като основният нагревателен елемент влезе в режим – лампата се изключва. Най-модерни са индукционните нагреватели. Те генерират мощни електромагнитни вълни, които директно нагряват дъното на готварските съдове. От друга страна, стъклокерамичният плот не се нагрява, а само се затопля обратно от горещото дъно на съдовете. За този тип котлони е нужен специален комплект готварски съдове с дъно от феромагнитна стомана.

Плотовете не са само черни. Има бели, а дори и със специални рисунки и орнаменти. Продават се монтирани на готварската печка или отделно за вграждане в работния плот на долните кухненски шкафове. Обикновено са в пълен размер с 4 котлона (60 x 60 см) или в половин размер (тип “домино”) с 2 котлона.

Стъклокерамичните плотове за вграждане имат собствени панели за управление от механичен (с “врътки”) или сензорен тип. Сензорните панели са под стъклото на плота, абсолютни гладки и се почистват лесно. Те заемат по-малко място от механичните и затова освобождават повече работна площ на плота. Разбира се, сензорните панели са по-скъпи. И двата вида панели имат индикатори за остатъчна топлина, указващи коя работна повърхност (котлон) е все още гореща.
На пръв поглед стъклокерамиката изглежда чуплива и крехка, но само на пръв поглед. Разбира се, не трябва да я удряме с чук, но по данни на производителите повърхността издържа удар на двукилограмова тенджера от височина 50 см. Стъклокерамиката е почти с нулев коефициент на разширяване при нагряване. Тоест тя не се бои от рязко загряване и охлаждане, както обикновеното стъкло. Ако се разсипе вода върху нагорещената плоча – няма проблем.

Единственият враг е захарта и твърдите насипни вещества. Захарта е вредна във всякакъв вид – на кристали, сироп или сладко. Тя се спича с повърхността и изменя нейната физична структура, като се получават неизтриваеми петна. Така че при попадане на захар върху работната повърхност веднага я избършете с мокра кърпа или гъба. Горещият плот няма да се спука, бъдете спокойни! Само се пазете да не се изгорите.



И всъщност открих нещо много интересно , поне за мен беше неизвестно до този момент :

В момена стъклокерамични плотове произвеждат само две фирми - Schott (Германия) с търговската марка Ceran и EuroKera (Франция) – собственост на американския концерн Corning и френския Saint Gobain. Независимо каква печка купувате – Bosch, Indesit, Gorenje, Mastercook, Crown или Beko – на плота е логото Ceran или EuroKera. Тоест разлика в качеството няма. Физическите свойства на стъклокерамиката са еднакви. Разликата е в системата на управление, типа на нагревателните елементи и дизайна.

За да се използва ефективно топлината от котлоните и да не се повреди плотът, трябва правилно да се подбере готварската посуда. Не се препоръчва използването на съдове с алумиево или медно дъно. С времето те оставят върху стъклото тънък слой метал, който практически не се почиства.

Диаметърът на дъното и на нагревателната зона трябва да съвпадат. Съдовете трябва да са с равно дъно – дебело 2-3 мм за емайлираните и 4-6 мм за тези с многослойно дъно от неръждаема стомана. Когато купувате тенджери и тигани, обърнете внимание на маркировката, указваща на какъв тип котлони може да се използват. Почиствайте редовно дъната на съдовете – така овъглените остатъци от храна няма да драскат плота.




След като прочетах това , което съм маркирала в червено отидох да видя моя плот , който е Аристон , дали пише и нещо друго - в горния ляв ъгъл открих надпис , който досега или не съм забелязвала или пък не ми е правил впечатление , какво означава.Сега разбрах , че марката може да е Аристон , но самият стъклокерамичен плот е прозводство на Schott  Ceran.

# 22
# 23
  • Варна
  • Мнения: 912
не съм сигурна, че пак ми се изясни  Embarassed затова ще попитам така:

стъклокерамичен котлон - без значение е материала на тенджерата, хубаво е размера й да съвпада с този на котлона
индукционен котлон - без значение е размера, важно е да лепи на магнит
стъклокерамичен индукционен котлон - според тенджерата сам си избираш коя функция да ползваш - ако лепи магнит - индукционната, ако не - стъклокерамичната

така ли е?

Има ли някой от тук пишещите, който работи със стъклокерамичен индукционен котлон?

Информацията, че само два са производителите на този тип котлони и мен ме учудва, защото някъде из форума четох, че имало и някакви много евтини с марка като First или някаква подобна BG марка за по 60 лв.

# 24
  • Мнения: 3 770
m_a_y_a  , стъклокерамиката е плочата , която виждаш - тази кафявата , която прилича на стъкло.Под нея се монтират различни нагреватели.Плотовете които познаваме само като стъклокерамични най-вероятно са с нагревател  HiLight или халогенен.За съдовете на тези котлони няма изискване от какъв материал са.Правилото за големината на съда си важи.Не че не можеш да използваш по-голям или по-малък.Ефектът съм го описала по-горе.   
От своя страна индукционните котлони са на принципа на електромагнитната индукция.Няма да навлизаме във физиката и Законът на Фарадей за електромагнитната индукция , но става въпрос за следното - съдовете , които слагаш върху този вид котлони , трябва да са от определен материал.Поставяйки ги върху индукционния котлон между нагревателя отдолу и дъното на тенджерата се създава бързоизменящо се електромагнитно поле.Чрез неговото изменение атомите на материала, от който е направен съдът преминават в колебателно движение и той започва да се нагрява. В същото време работната повърхност на котлона остава хладна.От тук логично можем да заключим , че при индукционните котлони може да работим с по-малки съдове , защото полето се създава между дъното и нагревателя.
Стъклокерамичен индукционен котлон означава плот от стъклокерамика с индукционен нагревател.За този котлон ти важат всички изисквания като за обикновена стъклокерамика,но трябва да използваш специални съдове т.е. като си купуваш тиган , магнитът да е в джоба ти.  Laughing

Относно First или това , което съм написала за производителите на стъклокерамика ,може би не си го разбрала правилно.Стъклокерамичния плот , който ти виждаш , когато готвиш е производство само на две фирми - Schott (Германия) с търговската марка Ceran и EuroKera (Франция) – собственост на американския концерн Corning и френския Saint Gobain.Разликата вече е в това фирмата , която е закупила плотовете какви нагреватели ще сложи отдолу и изобщо всички останали джаджи , за да може ти да изпържиш яйца на мъжа ти.  Laughing В крайна сметка котлоните ще се плодават с марка Фърст ,Аристон ,Беко , Нео и какво ти дойде на ум.От тук идва и разликата в цените на различните марки - стъклокерамиката е с еднакво качество , но това под нея - не.Мога да ти дам аналогичен пример със SONY.Те използват матрици на SAMSUNG за направата на LCD телевизорите.Когато сравниш два телевизора в еднакъв клас на двете марки SONY е по-скъпа.И това е защото нещата монтирани около еднаквата матрица , са съответно по-качествени или по-високо технологични./не искам да влизам с никой в спор относно достойнствата и минусите на двете марки , това е просто пример!  Peace /.

Надявам се вече да ти е станало ясно!  Peace

Последна редакция: нд, 08 юни 2008, 10:11 от ***Диди96***

# 25
  • Варна
  • Мнения: 912
май вече схванах  Laughing

# 26
  • Мнения: 3 770

Тогава идва ред да черпиш !   Joy

# 27
  • Мнения: 2 388
***Диди96*** ти си като наръчник по въпроса. Браво на теб. Доста полезни неща прочетох.  bouquet

# 28
  • Мнения: 3 770
***Диди96*** ти си като наръчник по въпроса. Браво на теб. Доста полезни неща прочетох.  bouquet

Мъча се да догоня Естелиа  Laughing , но нея съм я признала за Мис Енциклопедия на БГ Мамма!  Peace

# 29
  • Мнения: 3 641
Диди, благодарения на твоя пост утре отивам да си търся подходящи съдове за моите котлони  bouquet

# 30
  • Мнения: 3 770
Диди, благодарения на твоя пост утре отивам да си търся подходящи съдове за моите котлони  bouquet

За нищо!Пак заповядай!  Hug Слагай магнит в джоба и успешно търсене !  Peace

# 31
  • Варна
  • Мнения: 912
засега така  food002
като вземем котлоните - нещо по-така
  Wink
     bouquet

# 32
# 33
# 34
Благодаря ви, сега и на мен се изясниха някои неща. newsm10

Общи условия

Активация на акаунт