Картофени кюфтета

  • 5 733
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 4 294
Картофени кюфтета

Продукти:
за кюфтетата - 1 кг. картофи, кашкавал, вегета, черен пипер, горчица, чесън.
за соса - малка заквасена сметана, 3-4 с.л. кисело мляко, копър, чесън.
за панировката - 2 яйца, царевично и нормално брашно и вода.

Приготвяне:
Обелените картофи, нарязани на парчета варя в микровълновата.
Като са готови, изцеждам, намачквам с пресата, слагам вегетата, черния пипер,
горчицата, настъргания кашкавал, счукан чесън, разбърквам хубаво и оформям кюфтета


Панировката - смесвам яйцата, брашното и водата до получаване на хомогенна, къста каша

Пържа кюфтетата в горещо олио

Сервирам като заливам кюфтета със сос от заквасена сметана, кисело мляко, копър и чесън

# 1
  • Мнения: 3 036
Ау, стрхатно изглеждат.
Аз ги правя,но и слагам малко лук и чубрица.
Но твоите непремено ще направя.
Още повече че са със сос и няма да бъдат сухи.
А и със снимките изглеждат направо върховно.
Отивам за картофи...

# 2
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Досега не съм слагала на картофени кюфтета чесън, ще пробвам и този вариант.
А за панировката винаги слагам бира в яйчената смес с брашното.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 294
Досега не съм слагала на картофени кюфтета чесън, ще пробвам и този вариант.
А за панировката винаги слагам бира в яйчената смес с брашното.
Да това с бирата съм го чувала, използва се като набухвател нали.
Аз лично не съм слагала никога, но съм чувала че става хубаво.

А колкото за чесъна, той върви страхотно на картофките  Peace
На печените или задушените картофки винаги слагам чесън.
Отделно на заливката на кюфтетата също  Peace
Ама ние си похапваме доста чесън  Mr. Green

# 4
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Ама ние си похапваме доста чесън  Mr. Green

И ние ,и ние
 Mr. Green

Последна редакция: ср, 11 юни 2008, 12:06 от Lindita

# 5
  • Мнения: 3 036
Аз не знам дали тук е мястото,но за дам една рецепта за панировка.
100 грама брашно,50 грама царевично нишесте,2 жълтъка,2 разбити на сняг белтъци и малко бира.
Всичкото се прави на каша,по гъста от боза и се прибавя сол и черен пипер.
Използвам го за паниране на пилешко,свинско,риба.
Като слагам и различни подправки в зависимост от вида на месото.
Но придобива страхотна хрускава коричка.

# 6
  • Мнения: 7 474
Чудесно изглеждат  Crazy

# 7
  • Мнения: 1 352
Пък аз ги панирам само в яйца и стават страхотни, но ще пробвам и варианта с бирата, че много  го хвалят.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Супер  апетитно изглеждат. Peace
Направо Ви се кефя на ентусиазма за картофените кюфтета . Много ги обичам, а и всички в къщи , но картофените кюфтета са ми в графа дълги манджи. Много време  трябва за тяхното приготвяне и по тази причина ги приготвям рядко, за съжаление.  chef

# 9
  • София
  • Мнения: 2 020
Много вкусни изглеждат.  Hug А може ли да се сложи и малко сирене вътре?

# 10
  • Мнения: 311
... но картофените кюфтета са ми в графа дълги манджи. Много време  трябва за тяхното приготвяне и по тази причина ги приготвям рядко, за съжаление.  chef


напротив, много бързо. Докато се варят картофите правя нещо друго за вечерята и после само ги пресовам и пържа. при мен стават бързо, а и са си вкуснички

Рецептата на Дудинка е даже по-опростена от другите, които имам и непременно ще се изпробва. Мисля, че и сиренце ще върви

# 11
  • София
  • Мнения: 4 294
Много вкусни изглеждат.  Hug А може ли да се сложи и малко сирене вътре?

може сирене или извара  Peace

# 12
  • София
  • Мнения: 2 020
Благодаря, Дудинка!   bouquet

# 13
  • Мнения: 6 017
Браво,  Дудинка  Hug  bouquet

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
И аз ги правя така, само че без горчица и печени на фурна!  Peace
Дудинка, поздравления, страхотно изглеждат!   bouquet

# 15
  • София
  • Мнения: 6 271
Аз един малко тъп въпрос имам - как точно се варят картофите в микровълновата? И колко време?

Много обичам картофени кюфтета, но имам един много несполучлив опит преди години (разпадаха ми се кюфтетата в тигана при пържене) и от тогава не смея да направя.

# 16
  • Мнения: X
Много обичам картофени кюфтета, но имам един много несполучлив опит преди години (разпадаха ми се кюфтетата в тигана при пържене) и от тогава не смея да направя.

Точно по този повод искам да се включа, гледайки ви, че се събрахте любителки на катофени кюфтета.  Grinning
Имате ли трик някакъв за да не ви се разпадат докато ги пържите? При мен много упорито при последните опити направо се разпиляват в тигана. Както и да ги въртя и суча.. голяма са ми мъка, а много ги обичаме всички.

# 17
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
При печене никога не се разпадат!  Peace

# 18
  • София
  • Мнения: 4 294
Не ми се разпадат никога. Обелините картофи в ейна с капак и малко вода слагам в микровълновата.
На 20 минути, проверявам и ако имат нужда разбърквам и пускам за още 5 минути. То зависи от микровелето  Laughing
Ако е останала вода, винаги я отцеждам. Особено ако съм ги варила на котлона, иначе за МВ почти не ми остава,
защото сипвам много малко, отколкото като варя на котлона . Може би затова ви се разпадат  Thinking
По принцин картофите са нишестени и винаги се сгъстяват при готвене, така че не би трябвало да се разпадат.
Или ако сте слагали нещо към картофената смес - което да ги разводни .

# 19
  • Мнения: 795
Хареса ми рецептата   chef  bouquet

# 20
  • София
  • Мнения: 472
Яйцата от панировката ги стягат. Аз слагам пресен копър и малко настърган домат -стават по-пикантни. А сосчето с кисело мляко чесън и копър е задължително. М-м-м доядоха ми се, но съм на диета, пък все към форума с рецептите ме влече.

# 21
  • Мнения: 1 352
Е, как ще се разпадат, тя сместа става като лепило. Аз лично сварявам картофите, настъргвам ги, добавям сирене и настърган кашкавал, кимион, 1 яйце и сол. Оформят се супер лесно, овалвам в яйце и пържа. Страшни стават.

# 22
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Аз един малко тъп въпрос имам - как точно се варят картофите в микровълновата? И колко време?

Много обичам картофени кюфтета, но имам един много несполучлив опит преди години (разпадаха ми се кюфтетата в тигана при пържене) и от тогава не смея да направя.
Аз не режа картофите за микровълновата и не слагам вода, а само ги беля.1 кг. картофи стават за 20 мин. После ги изчаквам да изстинат и ги стържа на ренде. Когато са горещи не могат да се стържат, а се трошат. Вътре в сместа слагам и яйца. Настърганите картофи заедно с яйцата залепват и не се разпадат. Оформям ги на идеални топки с лъжица за сладолед. Във фурната и в микровълновата на комбинирана програма микровълни с грил не се разпадат и не стават толкова мазни колкото при пърженето.

# 23
  • Мнения: 6 017

Аз един малко тъп въпрос имам - как точно се варят картофите в микровълновата? И колко време?
Слагам картофките в едно йенско гювече и ги заливам с вода...около един пръст над тях да ги закрива водата...За 30мин. са готови.

# 24
  • Мнения: 5 026
В къщи много се тачат, но напоследък не правя. Не слагам чесън, а лук.

# 25
  • Добрич
  • Мнения: 5 456
Днес правих  картофени кюфтета. Картофите "варих" на микровълновата, а кюфтета запекох после във фурната.

   

С лъжицата за сладолед стават много хубави топчета.

Общи условия

Активация на акаунт