Задушени пресни картофи -

  • 26 044
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 261
как  да ги прогитвя,но моля ви с най-малките подробности,като например трябва ли да ги беля,след като са пресни и т.н.

# 1
  • Мнения: 720
Белиш картофите както се бели морков - чегърташ с ножче. Дали разбра? newsm78
Режеш ги на по-едри кубчета (зависи колко са ти големи картофите, но да кажем средно голям картоф на 4). Слагаш ги в йена с малко вода и олио и във фурната. Когато са готови поръсваш с копър и чесън и си готова. Много са вкусни и лесни.  Grinning

# 2
  • Мнения: 4 435
От тези с копър и масло ли искаш да направиш?

# 3
  • Мнения: 5 001
Аз се изхитрих таз година и като трябва да стържа пресни картофки и да не ми се боядисват ръцете си слагам едни найлонови ръкавици от боя за коса  hahaha hahaha hahaha

Та....Обелваш картофките(ако са по-големи ги нарязваш на парчета по-едри),измиваш ги,отцеждаш много хубаво водата.В по-дълбочък тиган загряваш олио и прибавяш картофките.Похлупваш с капак.Не разбъркваш много начесто(защото ако са нарязани картофките може да се разкашкат).Когато хванат "загар",прибавяш нарязан копър и разбъркваш да се омеси с картофките.Преместваш ги в купа,посоляваш,захлупваш и разтрисаш купата,за да се разнесе солта равномерно.Мааалко да постоят похлупени(примерно 5-10 мин.) и после си знаеш(вилицата и хапвате) Joy  Joy

П.П. Солиш след като са готови,а не докато се задушават!

# 4
  • Мнения: 4 435
Аз ще дам друг вариант,от тук от форума е,и стават точно както ги харесвам,за съжаление забравих на кой е рецептата. Embarassed
Значи измиваш си ги хубаво,без да белиш.Слагаш да се варят с корите,защото иначе попивали вода.Когато са сварени,но в никакъв случай разкашкани ги вадиш.После ако искаш си ги белиш,ако искаш не,аз ги беля.Слагам масло в тефлонов тиган и слагам нарязаните картофи,също и чесънче,може и на  прах.Задушаваш ги в маслото докато ти харесват,може да ги оставиш и да се зачервят.Когато са готови,спираш котлона,посоляваш,слагаш копърчето и разбъркваш.

# 5
  • Мнения: 5 001
Аз ще дам друг вариант,от тук от форума е,и стават точно както ги харесвам,за съжаление забравих на кой е рецептата. Embarassed
Значи измиваш си ги хубаво,без да белиш.Слагаш да се варят с корите,защото иначе попивали вода.Когато са сварени,но в никакъв случай разкашкани ги вадиш.После ако искаш си ги белиш,ако искаш не,аз ги беля.Слагам масло в тефлонов тиган и слагам нарязаните картофи,също и чесънче,може и на  прах.Задушаваш ги в маслото докато ти харесват,може да ги оставиш и да се зачервят.Когато са готови,спираш котлона,посоляваш,слагаш копърчето и разбъркваш.
Така стават вариант на картофки - соте.Особено ако ръснеш и кашкавалче отгоре докато са топли....

# 6
  • Мнения: 3 036
Аз картофите ги обичам с коричките.
С една тел ги остържа,остържа и каквото падне.
После по същия начин като Slav4e_Av4e .
Може пък да ги сложиш в тавичка и без вода,понеже те са водни и сами си пускат.
Можеш да сложиш и чесън на прах и стрит чесън - все са хубави.
Накрая поръсваш с копър.

# 7
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Правя ги точно като TheNMaster , първия вариант  Hug  bouquet,само че прибавям и пресован чесън или пресен. После в сосчето което се получава от олиото, копъра и чесъна е страхотно да си топиш хляб Mr. Green

# 8
  • Мнения: 3 268
Ако каротофките са с тънки корички,изобщо не ги беля,а само ги измивам хубаво.Ако са с по-дебели,ги обелвам.Сварявам ги в подсолена вода,но да не стават преварени.Отцеждам ги в гевгир.В дълбок тиган или тенджера разтопявам половин пакетче масло,пускам в него 4-5 необелени скилидки чесън и 1 пълна супена лъжица галета.Като се зачерви галетата,изсипвам картофите в тенджерата.Снемам от котлона,похлупвам с капак и хубаво разтръсквам.Галетата и маслото полепват по картофите и се получава нещо мнооого вкусно.Бон апети.  chef

# 9
  • Мнения: 1 679
Записвам рецептите. Не обичам пържени картофи и ги приготвям най-вече на пара. Ще пробвам някоя от дадените идеи.  Hug

# 10
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Аз пък нито ги стържа нита ги беля,а ги изтърквав със грубата част на гъбата за чинии.Каквото падне ако падне нещо де,това е .Обичаме ги с коричка.Правя ги на тиган /предварително леко сварени/слагам нарязани гъби в/у тях и като се зачервят тогава чак разбърквам да не се разкашкат.Накрая ръся с копър.....може и чесън,но мъжа ми не го тачи и затова не слагам.

# 11
  • Мнения: 5 001
Ако каротофките са с тънки корички,изобщо не ги беля,а само ги измивам хубаво.Ако са с по-дебели,ги обелвам.Сварявам ги в подсолена вода,но да не стават преварени.Отцеждам ги в гевгир.В дълбок тиган или тенджера разтопявам половин пакетче масло,пускам в него 4-5 необелени скилидки чесън и 1 пълна супена лъжица галета.Като се зачерви галетата,изсипвам картофите в тенджерата.Снемам от котлона,похлупвам с капак и хубаво разтръсквам.Галетата и маслото полепват по картофите и се получава нещо мнооого вкусно.Бон апети.  chef
Аааа, това ще го пробвам аз....   bouquet

# 12
  • Мнения: 3 268
Моята рецепта става страхотна не само с пресни картофи,а и със стари.Много е важно скилидките да са необелени.Дават неповторим аромат.Не се ядат естествено. Simple Smile

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Моята рецепта става страхотна не само с пресни картофи,а и със стари.Много е важно скилидките да са необелени.Дават неповторим аромат.Не се ядат естествено. Simple Smile
Хм, за първи път чувам за необелен чесън! Ще пробвам!  Peace

# 14
  • Мнения: 5 001
Ако каротофките са с тънки корички,изобщо не ги беля,а само ги измивам хубаво.Ако са с по-дебели,ги обелвам.Сварявам ги в подсолена вода,но да не стават преварени.Отцеждам ги в гевгир.В дълбок тиган или тенджера разтопявам половин пакетче масло,пускам в него 4-5 необелени скилидки чесън и 1 пълна супена лъжица галета.Като се зачерви галетата,изсипвам картофите в тенджерата.Снемам от котлона,похлупвам с капак и хубаво разтръсквам.Галетата и маслото полепват по картофите и се получава нещо мнооого вкусно.Бон апети.  chef
Пробвах аз снощи тези картофки  Grinning....Вкусни са наистина но за моя вкус това е по-скоро "зимен вкус".....Т.е. сега по- ми допада да са задушени само с копър.А чесновия вкус аз си го свързвам само с картофи - соте,затова все пак ти благодаря ,че ме научи....Когато правя картофи-соте ще слагам и галета става много вкусно...  bouquet

# 15
  • Мнения: 307
Как мога да направя задушени картофи в йенска тенджера направо във фурната без да ги варя предварително ?

# 16
  • Мнения: 5 001
Как мога да направя задушени картофи в йенска тенджера направо във фурната без да ги варя предварително ?
Слагаш картофките добавяш мазнина и малко водичка,1 връзка копър,сол.Похлупваш и буташ във фурната  Peace Бързо стават защото са пресни сега....

# 17
  • Мнения: 6 301
Вместо сол слагам соев сос,много ми харесва.

# 18
  • Мнения: 3 929
Ето и един вариант от мен. Не са точно задушени, но...
Обелват се пресни картофки. Ако са дребни, се оставят цели иначе ги режа на едри кубчета. Сварявам ги в подсолена вода с олио в нея, но да не се разкашкат, а да останат цели. Изваждам ги от водата в йенска тенджера. Загрявам на котлона краве масло, колкото аз преценя, че искам като количество. Разтопеното и загрято масло изливам върху картофите, поръсвам леко с черен пипер, настъргвам отгоре сирене и кашкавал, може и от двете по малко и най отгоре поръсвам малко копър.
Добър апетит!

# 19
  • ... при вятъра и вълните
  • Мнения: 207
Аз ги изчетквам добре с обратната страна на гъбата за чинии. Слагам ги в тенджера без капак на котлона за 10 мин. без нищо- докато им се изпари водата. После добавям масло и/или олио, похлупвам с капака и чакам да се задушат /докато добият златиста коричка/, като често разклащам тенджерата. Като ги извадя слагам чесън, копър, сол и поръсвам с червен пипер.

Общи условия

Активация на акаунт