Консервиране на зеленчукови пюрета?

  • 5 505
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 6 155
Тъй като ще ходим на море и не ми се ще да рискувам с готови манджи там, се чудя дали мога да направя зеленчукови/местни/ пюрета и да ги съхраня в бурканчета Rolling Eyes. Обаче не знам как  Embarassed Идеята ми е да ги направя като купешките... Да уточня, че най-вероятно няма да имаме хладилник там и варианта за съхранение в такъв отпада Confused

Мисля да ги правя аз , а не да купувам, защото малкия е с претенции и от готовите яде само тиква с ориз и пуйка с картофи.... Tired


# 1
  • Мнения: 6 243
По спомени за зеленчука е достатъчно варене 30 мин, за да стерилизира (уточнявам, чене съм 100% сигурна, но май толкова беше). Месото се вари значително повече - нещо като час ми се върти в главата. При това положение не бих се заела да стерилизирам месни пюрета. Щом от готовите яде пуйка с картофи - вземи му няколко от тях за асортимент + домашните ти зеленчукови, които ще си приготвиш както обикновено + стерилизирането. На твое място бих направила проба отсега да сготвя неко и да го стерилизирам, а после да го оставя в шкафа за една седмица. Ако е читаво - ще съм спокойна на почивката, че няма да има аварии. Ако нещо стане - поне да има време да търсиш вариант.

# 2
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Аз не бих рискувала да разнасям из жегите домашно приготвени и стерилизирани бурканчета храна за бебето, но всеки си знае за себе си...  Rolling Eyes Ако има интерес, бих навлязла в подробности...  Sunglasses

# 3
  • София
  • Мнения: 2 249
Чакам подробностите Simple Smile.

# 4
  • Мнения: 6 155
Зъхи, кажи подробностите Grinning

# 5
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Нека сведем за по-кратко опасностите от домашните консерви до две:
ботулизъм и втората - нитрати.
За ботулизма - тук: http://www.med.primasoft.bg/tips_for_all/infections/articles/bottles_spirits.htm
Относно нитратите при зеленчуците смятам, че няма какво много да добавя към това, което всеки средностатистически човек знае по въпроса, от собствен опит само ще кажа, че натравянето с нитрати при малко бебе е фатално за здравето и дори живота му! За себе си твърдо съм решила, че преди годинката зеленчуци и плодове от пазара аз на бебето си няма да дам!  Crossing Arms

# 6
  • Мнения: 6 243
биби, вие колко големи станахте, че ти я няма лентичката?

Зъхи, в даденото от теб чета това:
Цитат
Как попада в бурканите? Ами при недобра хигиена на производството им. Недобре измитите и прашни от почвата зеленчуци и плодове, както и домашното месо обработвано на открито и замърсено с пръст
Айде сега да разсъждаваме Crossing Arms Аз като една кака на повечето форумки съм си прекарала ученическите и част от студентските години в консервните комбинати. Честна пионерска давам, че там хигиената е в пъти по-лоша, отколкото в къщи, докато си правиш домашното консервиране. От тука - убедена съм, че опасността от ботулизъм е по-малко вероятна, ако храната е домашна. А за нитратите: ми кеф ти магазина на пазара в Ситняково (дето и провинцията стана известен), кеф ти домашен селски зеленчук, плод или животинка... И аз нямам баба на село, но имам познати с баби и някои ми носят, други - продават. Снабдявам се с доста екологична продукция, защото като кажеш, че е за бебе, никой познат или приятел няма да те излъже дали ли му е органичен продукта или не е.

# 7
  • Мнения: 6 155
биби, вие колко големи станахте, че ти я няма лентичката?


1г. и 3мес.

# 8
  • Мнения: 6 155

Това наистина е стряскащо....
А дали при купешите рискът е по-малък ? Thinking

# 9
  • Мнения: 6 243
На тази възраст част от храненията могат да неса непременно пюрета - например сандвич филия с масло и кашкавал или сиренце + домат или краставица, диня със сирене,  newsm78 (нещо зациклих)
Ако си вземеш малко котлонче - от ония миньонки, дето по учрежденията лелите си варят кафе, можеш да му правиш варени картофи, качамак, грис, кус -кус или макарони...
Сигурна съм, че има още варианти, ама нещо ме напече.

# 10
  • Мнения: 6 155
На тази възраст част от храненията могат да неса непременно пюрета - например сандвич филия с масло и кашкавал или сиренце + домат или краставица, диня със сирене,  newsm78 (нещо зациклих)
Ако си вземеш малко котлонче - от ония миньонки, дето по учрежденията лелите си варят кафе, можеш да му правиш варени картофи, качамак, грис, кус -кус или макарони...
Сигурна съм, че има още варианти, ама нещо ме напече.

Със сигурност ще си носим газов котлон за овесени ядки, кус-кус и каши и разни други. Но тях ги давам за следобедна закуска. А проблема са ми обедните манджи. newsm78 А не ми се иска там да готвя.... че ще стане една почивка Confused

# 11
  • Мнения: 7 106
Честна пионерска давам, че там хигиената е в пъти по-лоша, отколкото в къщи, докато си правиш домашното консервиране.

Тук си много права. Едно време от училище ни водеха на практика в консервната фабрика. Ами какво да кажа ooooh! циганина с гумените ботуши влиза в един бидон и гази в домати до колене Sick. Така правеха паприкаша. Даже и на някой смелчага-съученик позволяваха да се покефи в някой бидон #Cussing out.

По темата : ако наистина няма да разполагате с хладилник на мястото където ще ходите аз лично не бих рискувала с домашно приготвена храна. Колкото и дълго да стерилизираш в тези жеги е просто опасно бебешка храна да се държи извън храдилник. Ако обаче имате храдилна чанта, можеш да намериш адаптор / така ли се казваше newsm78/ и горе-долу да ти свърши някаква работа.
Понеже и Ева хич не си пада по готовите пюрета, тези дни като бяхме на Рибарица е яла само тези 2-3  вида, които знам че мога да и пробутам. Така ще направя и за морето - ще взема само това, което знам че обича. Аз съм се спряла и на друг вариант и ще ти дам идея, ако ще бъдете в някой по-голям град - ще взимам храна от кухня. Понеже ще ходим във Варна , разбрах че мога да си взема купони за колкото време искам и ще се възползвам от тази идея Wink.

# 12
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
БОТУЛИЗЪМ ПРИ КУПЕШКИТЕ КОНСЕРВИ НЯМА!!! Наистина не знам каква е причината, мисля че високите температури на консервиране в една фабрика убиват все пак бактерията... Не знам... Но ботулизам има само при домашните консерви! И ако той все пак може да се избегне, при нитратите въпросът стои малко по-иначе! Аз лично нямам никакъв познат на село, нито пък мога да ходя до пазара в Ситняково (общо взето като километри ще е същото като да отида до някое близко село, което, аз, простете, ама няма да направя...) и след като веднъж съм преживяла кошмара на отровено с нитрати дете, не искам да рискувам! Между другото, и в онова бурканче зеленчуците бяха купувани все с уговорките - "Взимам ги за бебе, нали са ОК?" - "Абе как, бе, момиче, гаранция давам!"   #2gunfire #Cussing out

# 13
  • Мнения: 6 155
Shali, мерси за идеята! Обаче ние ще сме в Созопол, а там идея си нямам има ли кухня  Rolling Eyes

# 14
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Ама Зъхи, защо мислиш, че в купешките няма нитрати и нитрити?! Защо смяташ, че всичко е Еко? Избират (надявам се силно!) здрави незагнили полодове-зеленчуци - това е то. Как не са седнали да ги следат сами... май само Хип твърдят това за еко-био зеленчуците, но тя и цената им такава...много био.

# 15
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Ами специално в детските смятам, че няма. Почти съм убедена (логиката ми така ме води), че се правят проби (както в детските кухни) и продукцията се следи.

А, и още нещо относно ботулизма - храната, заразена с такава бактерия не променя своя вид и вкус. Руска ролетка малко работата!  Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 7 106
Shali, мерси за идеята! Обаче ние ще сме в Созопол, а там идея си нямам има ли кухня  Rolling Eyes

Едва ли няма, все пак и там има бебета Wink. Една от априлските мами, ако не се лъжа тези дни се завърна от Созопол кадето мисля че имат баби. Ако искаш мога да я попитам или да ти кажа коя е, за да си я питаш лично, може би има информация по въпроса.

# 17
  • Мнения: 6 155
... мога да я попитам или да ти кажа коя е...

Ако можеш , много ще съм ти благодарна  newsm51

# 18
  • Мнения: 385
Изчетох отговорите, но май като гледам в София ще трябва да си останете  newsm78.  Мисля, че някъде имаше изсилвания. Не виждам проблем да си стерилизираш зеленчукови пюрета. Ако стане проблем, веднага си личи, защото капачката се издува, т.е. става бомбаж. Но майка ми доста манджи е консервирала и щом е стрилизирано, си стои без проблем на места, където темературата не пада по 18 градуса., а не в хладилника.

Ако сте пробвали готови месни,  си вземете от тях вместо да приготвяш. А лично препоръчвам марката SEMPER (в Била съм ги виждала) и ги класирам над Hipp и другите. Хайде приятна подготовка...

# 19
  • София
  • Мнения: 2 952
Аз не бих давала домашна консерва,особено с месо на бебе. Няма смисъл да си припомням какво сме яли като малки или, че бабите ни продължават да правят консерви без да им стане нищо. Това не променя поне моята позиция по въпроса.
Неведнъж съм писала, че синът ми е карал тежко хранително отравяне, което така и не разбрахме от къде дойде. Пробите на всички около него бяха отрицателни, а аз никога не съм правила компромис с храната му. Пиша това не защото обичам да разказвам истории за болести, а защото такива неща се случват наистина рядко, но когато станат детето страда, а майката се чуди къде е сбъркала. Та оттогава компромиси не правя, дори когато не ми е драго да давам 3 лева за бурканче дето я се изяде, я - не. Производителите на детски храни в чужбина имат какво да губят, ако правят компромис с качеството и съдържанието и затова разчитам на този факт, не на будната им съвест.

# 20
  • Мнения: 6 155
Ммм да... убедихте ме Grinning Май наистина ще е по-добре да яде малко по-еднообразна купешка храна 10-на дни, отколкото да си правя експерименти Wink

Благодаря на всички за мненията!   bouquet

# 21
  • Мнения: 6 243
Ако все пак решиш да стерилизираш (което на мен пине ми звучи съвсем нормално, аз правя доста зимнина, в т. ч. и със стерилизация и проблеми не сме имали), ето ти времето за варене - според книгата на София Смолницка "Зимнина". Госпожата е авторитет в БГ кулинарната мисъл и аз много си я тача.
стерилизиран зелен фасул - 1 час
стерилизирани тиквички - 35 мин.
стерилизирана бамя - 1 ч.
стерилизирани пиперки - 30 мин.
стерилизирани патладжани - 30 мин.
стерилизиран гювеч - 30 мин
зеленчукова мусака - 30 мин.
стерилизирано печено телешко, свинско, кайма, пиле, кокошка - 1 3/4 ч.
плодове - компот от вишни, ягоди, малини, дренки, сини сливи
 - 10 мин.
круши - 20 мин
кайсии, праскови, сливи, ябълки - 15 мин

има и една рецепта за компот с намалено съдържание на захар, което според мен е добра идея за малки деца:
2 кг. плодове, 1 л. плодов сок или вода, 250-300 г. захар
Почистените, измити и с извадени костилки плодове се нареждат в буркани и се заливат със сироп, сварен от плодовия сок (водата) и захарта до 1 см. под ръба на буркана. Бурканите се затварят с капачки и се стерилизират 10-12 мин. Съхраняват се на тъмно и хладно място.

# 22
  • Мнения: 6 155
Сладка Хапке, златна си     love001 newsm51

Общи условия

Активация на акаунт