Гръцка мусака

  • 9 918
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 800
 Преди време ядох превъзходна гръцка мусака, но не искаха да ми издадат рецептата  Confused  помня само, че имаше заливка от бешамел.

Намерих 2-3 идентични рецепти из нета,но пишеше, че патладжаните и картофите предварително се запържват  newsm78  http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2004-06-29.   
Какви са вашите рецепти за гръцка мусака  Hug 

# 1
  • София
  • Мнения: 2 019
Моята рецепта е подобна. Патладжаните се нарязват на колелца и се изпържват. Картофите също нарязани на кръгчета се бланшират. Отделно се запържват лук, чесън, кайма и много домати. В тавата се подреждат така: кайма, картофи, патладжани, бешамел, към който са прибавени кисело мляко и 2 яйца. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се пече.

# 2
  • Мнения: 800
значи пърженето няма да ми се размине  Simple Smile 

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
 и на мен един грък ми обясняваше рецептата и каза, че всеки зеленчук се пържи отделно (в неговото семейство правили с картофи, тиквички и патладжан), изцеждали се от мазнината на салфетка.

и се редували на редове, с кайма помежду и заливка от бешамел.
отгоре имало бешамел и настърган кашкавал...

за домати не помня да е споменавал нещо, но може и да има, не споря.... Sunglasses

# 4
  • Мнения: 5 183
Ух, звучи вкусно, ама толкова пържено ... не е на добре

# 5
  • Мнения: 800
Ух, звучи вкусно, ама толкова пържено ... не е на добре

да Sad  вкусните неща са вредни.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 019
Не е толкова страшно. Само патладжаните се пържат. Щом сложа лука в мазнината веднага доливам малко вода и всъщност го задушавам. Каймата и тя си пуска течност и също се задушава. Патладжаните като се отцедят върху хартия не са толкова мазни, пък и картофите обичат мазнина, иначе не са вкусни. Точно за това патладжана се подрежда върху картофите и те поемат от мазнината му.

# 7
  • Мнения: 800
shoshi, няма как, трябва да се яде, тъй че днес или утре ще запретна ръкави и ще действам по твойта рецепта  bowuu 

# 8
  • Мнения: 46
Патладжаните се режат на кръгчета и се изпържват, на места я правят и с картофи, които също са запържени, каймата е 100% телешка запържва се с лук домат и се слада канела, реди най долният ред картофите на кръгчета плунката след това се редува патладжан и кайма  докато свършат продуктите и се прави бешамелена заливка накрая и се поръсва със сусам пожелание.
Запържените зеленчучи се оцеждат много добре от мазнината, дори гъркините пържат вечерта и оставят по цяла нощ да се оцедят на хартия или в гевгир.

# 9
  • Мнения: 852
имам книжка с гръцка кухня и мога да погледна точната рецепта за мусаката  chef

# 10
  • Мнения: 1 726
Не съм съгласна с подправките, слага се канела и риган Naughty

# 11
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Рецептата е доста близо до оригиналната - аз си имам гръцка готварска книга и по нея я готвя. В оригинал наистина всичко се пържи - и патладжана, и картофите. Ужасно вкусно е, обаче е много мазно, каквито и трикове да му прилага човек за намаляване на мазнината. Затова си я правя по неоригинален начин - патладжаните запичам на фурната - нарязани на филийки, намазани със зехтин, колкото да поомекнат. А картофите варя небелени на пара, след това беля и режа на кръгчета. И нататък вече по рецепта.
За подправките - канелата е задължителна, иначе няма специфичния вкус. Може да се добави и чесън към каймата.

# 12
  • Мнения: 2 803
Не обичам патладжан, но като ви чета ми се ще да опитам. newsm78

# 13
  • Мнения: 48
Аз я приготвям така и става много вкусна.Рецептата съм я взела от английски сайт.
Патладжаните овъргалям в брашно и запържвам до златисто.Каймата която ползвам е или телешка или агнешка.В зехтин запържвам каймата, скилидки чесън, 800 гр.домати от консерва. малко червено вино, риган, канела, 2 , 3 листа дафиноф лист.Всичко това се запържва и ври на бавен огън.Бешамеления сос приготвям по следния начин.60 гр,масло разтопявам и прибавям 800 мл прясно мляко в разтворено в него 100г брашно.Бъркам непрекъснато докато се посгасти.Като поизстине слагам сол черен пипер, пармезан,2 жълтъка и 1 цяло яйце.След това в тава нареждам патладжаните , отгоре, сместа с каймата и накрая заливам с бешамеления сос и отново порасвам с пармезан.Става нещо невероятно.Картофи не слагам.Това лято ядох гръцка мусака в Гърция и беше направена с картофи, вюъобще не ми хареса.Мусаката която аз правя е много по вкусна гарантирам.
Но като допълнение мусаката я правя като съм в Англия и там качеството на използваните продукти е гарантирано.Определено я правя с агнешка кайма , но наистина знам че е истинска агнешка , ане някоя овча.Слагам и оше други две подправки , но тук в Бг ги няма.
Да ви е вкусно

# 14
  • Мнения: 800
Да дам отчет какво направиох с мусаката!  Sick

Другите я харесаха, май само на мен не ми допадна....

Патладжаните ги запекох на фурната. Картофите ги запържих леко . Каймата я запържих с лук, чесън, риган и канела. Обаче канелата дойде много, странен вкус придаде!  После сложих доматите в каймата.  Всичко в тавата и залято с бешамела.

Както каза Нинка маслинка, каймата е много важна! Е моята със сигурност беше на агнето от прадядо му! още докато я запържвах  ми се догади от миризмата и намразих манджата преди да съм я пробвала  Confused

# 15
  • София
  • Мнения: 2 952
Аз я приготвям така и става много вкусна.Рецептата съм я взела от английски сайт..
Но като допълнение мусаката я правя като съм в Англия и там качеството на използваните продукти е гарантирано.
Нинка, определо това не е гръцка мусака, а друга вероятно вкусна гозба.
Последните години готвя само с телешка кайма от Била или друга смляна пред мен от избрано от мен месо. Нямам проблем с намирането на традиционни за региона продукти. Както по цял свят, така и тук са малко по-скъпи, но налични във всеки добре зареден магазин  Wink. Всъщност гръцката кухня за мен е кухнята на свежите и качествени продукти, мисля това е част от културата там.
Вариант на мусака, който там сме яли - малко картофи и повече кайма се нареждат във вътрешността на половинка патладжан - отгоре пак е залято с бешамел и поръсено с твърдо жълто сирене, което не е пармезан, както четох няколко пъти по-горе  Simple Smile

# 16
# 17
  • Мнения: 804
 В Гърция съм яла превъзохдна мусака, правена от гъркиня и то добра кулинарка. Имаше картофи вътре, но подробности не си спомням, само помня, че беше мнооого вкусно  Crazy
 Като чета рецептите ми се ще да пробвам, но ми се струва голяма занимавка и трябва да имам цял свободен ден Confused Е, някой път ще се престраша Party

# 18
в каймата се слага молко канела и молко смлян бахар и домати един лист дафинов

# 19
# 20
  • Мнения: 3 562
Аз пека тиквичките и патлажана на грил-тиган и стават супер.

Разбира се без мазнина не става (мажа ги с малко олио), но все пак не е пържено ...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт