Вкусни хрупкави бисквити с овесени ядки

  • 25 078
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 679
Ето какви бисквити направих днес:

Хрупкави бисквити/курабийки с овесени ядки



1 чаша брашно /аз добавих още 1/2, защото тестото не става достатъчно гъсто/
2 1/2 ч.л. бакпулвер /или 1 пакет/
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. сол
1 чаша овесени ядки
1 голямо яйце
1 чаша олио /аз сложих малко по-малко, около 3/4 чаша/
1 ч.л. ванилова есенция
1 чаша захар /по рецепта е с кафява, но аз нямах и сложих бяла/
3/4 чаша кафяви стафиди без семки (аз сложих бели)
1 чаша настъргани на ситно моркови

Смесват се в малка купа брашното, бакпулвера, канелата, солта, карамфила. Добавят се овесените ядки. В друга, по-голяма купа се разбиват яйцето, олиото, ванилията и захарта. Към получената смес се добавя малко по малко брашнената смес и се бърка постоянно. Като се разбърка добре се добавят морковите и стафидите. Разбърква се хубаво. Трябва да се получи гъста смес - като тесто. Намазва се тава с олио и се гребва от сместа с чаена лъжичка с връх и се поставя в тавата. Бисквитките се правят на разстояние 5 см една от друга, защото сместа се разлива. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса в продължение на 12 мин (приблизително), докато добият леко кафяв загар. Като се извадят от фурната се оставят за около 2 минути в тавата и после се изваждат.


* Бисквитите стават много вкусни. Твърди са на пипане, но приятни за ядене, хрупкави. Мойта щерка много ги хареса. Вчера ги правих, днес - пак, че бързо свършиха. Simple Smile За съжаление тези, които показвам на снимката не станаха толкова добре като верашните, но вчера не се сетих да снимам.

* Ако ги правите - внимавайте за сместа да е достатъчно гъста, защото иначе стават доста плоски и се лепят по дъното на тавата. Тук (на снимката) ми бяха малко стафидите, затова почти не се виждат, но както и да е. Надявам се да ви харесат.

* Бисквитките може да се замразят във фризер /без да са опечени/ в тавата, след което да се извадят от нея и да се преместят в плик или нещо друго /пднос например/. После, когато ви потрябват, само слагате в тавата готовите бисквитки и печете. Simple Smile

* Вместо моркови може да ползвате ябълки или тиква или комбинация между тях по ваш избор. Също стават добре - лично съм изпробвала всички варианти - не откривам разлика.

* Рецептата е от една книга на Рийдърс Дайджест: "Зеленчуци за здраве".

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 19:35 от dixi

# 1
  • Мнения: 385
Току-що и аз направих опит да ги забъркам, но без морков и карамфил. Като цяло се получиха добре, само че  не станаха хрупкави като бисквитки, а стоят едни такива меки. Може би не съм нацелила времето за печене или пък количеството е повечко newsm78... Определено ще пробвам пак обаче. Dixi, рецептата е страхотна Peace

# 2
  • Мнения: 679
Радвам се, че са ти харесали. Според мен трябва да сложиш още брашно, за да станат по-гъсти и да не се разливат в тавата, иначе много се чупят /когато тестото е по-рядко/. Аз съм ги правила три пъти вече тези бисквити и винаги стават хрупкави. Може би трябва да ги печеш повече... Моята фурна не е с градуси, а на степени. Аз ги пека на три, после намалявам на 2 ако преценя, че отдолу или отгоре се пекат по-бързо /обикновено отдолу/. Трябва да покафенеят отстрани. Вадиш от тавата чак като поизстинат. Отначало са мени, но като изстинат стават твърди и хрупкави.

Морковите не се усещат на вкус. Карамфилът се усеща малко, но не е неприятно. Отначало и аз бях с известни резерви към него, но в крайна сметка стана добре. Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 3 789
И аз я имам тази книжка, но май още нищо не съм пробвала от нея......
Тези бисквитки ми изглеждат много здравословни и полезни, ще ги пробвам тези дни. Имам една смес на "Фамилия Никола" от 4 вида ядки- ще пробвам с тях да видя какво ще стане, ако се получи - ще покажа снимки Hug

# 4
  • Мнения: 385
Втората доза, която забърках, стана по-добре - оставих бисквитките за по-дълго във фурната, но на по-ниска температура - на 150 геадуса. Моркови и карамфил нямах и за това не сложих Simple Smile Наистина като поизстинат стават хрупкавки, но пуста лакомия...не трае  Mr. Green Аз търсих рецепта, защото ми се приядоха бисквити Ревю с овесени ядки и се надявах да докарам нещо подобно на вкус, но приятеля ми каза че тези бисквитки са много по-хубави, пък и знаеш какво наистина има вътре Wink

# 5
  • Мнения: 3 315
копнах си рецептата  Peace    ще я пробвам

12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

# 6
  • Мнения: 371
Допаднаха ми много тези бисквитки,благодаря за рецептата  bouquet
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8608339

# 7
  • Мнения: 679
12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.

# 8
  • София
  • Мнения: 32
Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.

# 9
  • Мнения: 3 315
12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.
      bouquet

# 10
  • Мнения: 679
Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.

Сигурно ти е рядко тестото. Пробвай с повече брашно, сместа да е гъста, като гребнеш с лъжицата да не се разлива в тавата. Да ти кажа, не са малки, поне моите, диаметърът е около 7-8 см... И аз ги оформям със супена лъжица.

# 11
  • Мнения: 27 524
Копвам си я и аз, изглеждат и звучат супер, преди доста време бях питала за сладки от овесени ядки и Хедра беше дала също интересни рецепти. Ще пробвам и тази и ще се отчета  Simple Smile

# 12
  • Мнения: 707
Луда фенка съм на овеските  Crazy. Ще опитам и тази рецепта!

# 13
  • Мнения: 3 315
ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired

# 14
  • Мнения: 679
ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired

Снимката ти не се отваря...  newsm78 Не се притеснявай, следващият път ще станат. Аз днес пак ги правих и първата партида също не се получиха добре - станаха както казваш - малко ронливи, но то е защото пак не прецених гъстотата на тестото. Трябва да е мнооооого гъсто, иначе се разливат и стават на една огромна курабийка с големината на тавата.   Mr. Green Вторите пък ги прегорих малко... абе то и фурната ми е една ужасна, освен това имам чувството, че беше по-силен тока... пекох ги между 2 и 4...

И пак за това тесто: на някои рецепти от тази книжка /от която е и ТАЗИ/ ми се струва, че брашното е твърде малко, а уж са изпробвани... С повече брашно - около чаша и половина стават перфектни, ама аз не винаги меря всичко с точност, също и не винаги засичам... АА, днес нямах стафиди, та ги пропуснах, което предполагам също е оказало влияние върху гъстотата, също гледах да си свърша овесените ядки, та поувеличих количествата - на око, разбира се  Laughing Та така. Но третата тава вече станаха супер.  Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 3 315
ето  ги   Peace  много ми е меко тестото  Tired  и много се разляха  ooooh!  следващия път ще сложа повечко брашно  Wink

# 16
  • Мнения: 18
  bouquetСтрахотни са! Успях да ги направя!

# 17
  • Мнения: 429
Записвам се, задължително ще се пробва Hug

# 18
  • Мнения: 781
Благодаря за рецептата  bouquet
В събота ги правих, вече ги няма, много са вкусни,  аз сложих малко повече захар, защото нямах стафиди, но станаха доста сладки. Другия път ще спазя точно продуктите. Но на гъстота ги нацелих, поне Laughing

# 19
  • Мнения: 38
Днес ги направих! Party Вместо канела, карамфил, морков и стафиди, сложих 1 средно голяма настъргана ябълка.
Стават страхотно хрупкави! Не мога да спра да ги "опитвам"... Blush Мерси за рецептата!
btw, имайте предвид, че брашното наистина идва малко... трябва да се добавя още. Simple Smile

# 20
  • Мнения: 371
Аз продължавам да ги правя най-редовно,последния път сложих парченца шоколад

# 21
  • Мнения: 385
Tssvety , не гори ли шоколада? Иначе като идея доста ми допада  Peace, да взема и аз да го пробвам.

# 22
  • Мнения: 371
Не,нищо не загоря,станаха си супер.Аз ги пека 10-15мин

# 23
  • Мнения: 679
Радвам се, че са ви харесали бисквитките. Simple Smile Според мен бисквитките позволяват импровизации, така че можете да пробвате вместо моркови, да сложите друго. За ябълки не се бях сетила, мерси за идеята   bouquet - имам 2 щайги  Mr. Green и се чудех какво да ги правя, може да се слага тиква дори, защо не? Аз лично морковите не ги усещам на вкус.

# 24
  • Мнения: 5 740
Ох,най-после ,след два неуспешни опити станаха!Първият път се разляха в тавата и стана една голяма бисквита,втория път станаха много трошливи,но днес уцелих тестото и станаха чудни!

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 19:52 от monii

# 25
  • Мнения: 679
Това с "голямата бисквита" ми е познато...  Mr. Green И при мен се случи на два пъти при първата "партида" бисквитки.

# 26
  • Мнения: 38
За ябълки не се бях сетила, мерси за идеята   bouquet - имам 2 щайги  Mr. Green и се чудех какво да ги правя, може да се слага тиква дори, защо не? Аз лично морковите не ги усещам на вкус.
Днес ги направих вместо с ябълка, с намачкан банан. Стават също много хубави, с лек бананов аромат! Peace Heart Eyes

# 27
  • Мнения: 679
Преди няколко дни ги правих с тиква и моркови, защото ми бяха останали. Стана добре. И между другото, понеже не ми се печаха няколко тави, опекох само една, а останалото тесто го направих на бисквитки в 2 тави и го бутнах във фризера с тавите. После преместих замръзналите бисквитки в поднос /може и найлонов плик, но реших да не рискувам, че е възможно да се залепят/ и отново във фризера. Днес извадих от замразеното тесто и направих 1 тава - станаха супер. Все едно не са били замразявани, така че да знаете, че и това е вариант Wink.

Общи условия

Активация на акаунт