За консервантите и добавките в храните

  • 26 902
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7 914
Madame Bonduelle
мерси за информацията Hug
 а понеже морската сол е по полезна, дали се предвиждат някакви промени? Thinking

Не мога да Ви отговоря на този въпрос, зависи от централата във Франция.
Поздрави
мерси за бързите отговори Hug

# 31
  • Мнения: 336
Понеже темата за добавките в храните живо ме интересува (от тийнейджърка се стремя да се храня здравословно [преди това към това се е стремила майка ми]), а и ставам свидетел на едно, според мен, преекспониране на казуза от хората, при това твърде често некомпетентно поднесено - какъвто е случая с набедената лимонена киселина (E330), която е обявена за канцерогенна в поне още 2 или 3 статии на български, на които попаднах (вж. http://www.tritiko.org/statii_ec_simvoli.php), си направих труда да издиря статията по въпроса на Wikipedia, която макар да е списвана от доброволци, е с твърде висок процент на достоверност, освен това задължително включва списък с абсолютно всички източници на информация, използвани за написването й.
И така:

http://en.wikipedia.org/wiki/E_number

Мисля, че трудно може да се намери по-подробно и точно обяснение за всички тези химически добавки в храната, която купуваме и консумираме, категоризирани по предназначение, а в отделна таблица - и по това дали са вредни и доколко за здравето. E330, разбира се, не е нито в категорията "Опасни", нито в "Забранени".

# 32
  • Мнения: 3 830
Всичките консервирани храни съдържат консерванти!
А консервите, металните консерви спадат в листата на "черните" храни, т.е. канцерогенни. Това знаете ли го?

Хо хо хо, Весели Празници! Laughing

# 33
  • София
  • Мнения: 6 261
Че то и солта и вит. С са консерванти, ако това имаш предвид.  Peace

# 34
  • Мнения: 3 830
Че то и солта и вит. С са консерванти, ако това имаш предвид.  Peace

Имам предвид, че тази рекламна кампания на Бондюел не ми харесва. Свободен човек съм, в свободна държава и не възприемам натрапването на такива рекламни кампании и то точно във форум за бебенца, майки, деца и т.н.
 Не е истина, защото не предлагат "повече здраве". Повечето здраве можем ние да си го вземем от зеленчуковата градина на село или от близкия пазар, а не от консервирани храни, които кой знае откъде идват и кой знае какви генно модифизирани организми съдържат. Peace

# 35
  • Мнения: 746
според мен всеки сам може да вземе рационален избор, има толкова много информация за всичко. А и не виждам лошо да има такава кампания, при положение, че никому не пречи Hug

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 00:36 от Mamma

# 36
  • Мнения: 334
Имам предвид, че тази рекламна кампания на Бондюел не ми харесва. Свободен човек съм, в свободна държава и не възприемам натрапването на такива рекламни кампании и то точно във форум за бебенца, майки, деца и т.н.
Не е истина, защото не предлагат "повече здраве". Повечето здраве можем ние да си го вземем от зеленчуковата градина на село или от близкия пазар, а не от консервирани храни, които кой знае откъде идват и кой знае какви генно модифизирани организми съдържат. Peace


Форумът е за ползата зеленчуците като цяло, а не само за нашите продукти. Представям сертификати за отсъствие на генномодифицирани организми в продуктите на Bonduelle тук.

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 00:54 от Madame Bonduelle

# 37
  • Мнения: 6 324
Моля участниците в темата да не я разводняват със странични коментари и лични препирни.
Всеки има право да изкаже мнението си, стига това да е в рамките на добрия тон.

Имам предвид, че тази рекламна кампания на Бондюел не ми харесва. Свободен човек съм, в свободна държава и не възприемам натрапването на такива рекламни кампании и то точно във форум за бебенца, майки, деца и т.н. ... Повечето здраве можем ние да си го вземем от зеленчуковата градина на село или от близкия пазар, а не от консервирани храни, които кой знае откъде идват и кой знае какви генно модифизирани организми съдържат.

Разбира се, че сте в правото си да не харесвате даден продукт или дадена рекламна кампания, но не мога да се съглася, че е "натрапена".

Подфорумът е рекламен, обозначен е със съответното лого, което може да подминете - не е скрита реклама, размита между останалите теми в някой от другите подфоруми.

Относно произхода на продуктите и какво съдържат, сигурна съм, че представителят на Bonduelle може да даде подробен отговор на въпросите Ви, стига това наистина да Ви интересува, а не просто да се принципно против без да сте се запознали с фактите.
Както вече писах, всеки е свободен да изрази мнението си, но не е все едно по какъв начин го прави.

И в допълнение на думите на Madame Bonduelle и кампанията "Повече зеленчуци за повече здраве" - може да обърнете внимание, че никъде в информацията за кампанията не се споменават продукти на Бондюел, а е обща информация за кампанията и препоръките за всяка една от държавите, като са посочени изключително много плодове и зеленчуци, които въобще не фигурират в номенклатурата на предлаганите от Бондюел продукти.

# 38
  • Мнения: 1 324
Здравейте Madame Bonduelle!
Моля за мнението ви относно състава на едни диабетични сладки, с които от скоро правя нишесте на моето момче. Според вас подходящи ли са за дете на 1,5г?
Цитирам част от състава:
„частично хидрогенирани растителни масла и мазнини,
емулгатори (Е322, Е471),
киселина (Е330),
консервант (Е202),
оцветител (Е180а),
подсладител 17,7% сорбитол,
набухвател (Е500),
емулгатор (Е322),
аромати,
стабилизатор (Е334),
подсладител (Ацесулфам-К 712мг/кг)"

Вреден ли е оцветителят Е180а?
Чела съм, че хидрогенираните мазнини съдържат вредни вещества, които се натрупват в организма. Какво е положението с частично хидрогенираните?  newsm78 Моля за мнението ви и относно подсладителите. Кои са за предпочитане в диетата на децата?

Предварително благодаря!  Hug

# 39
  • Мнения: 334
Здравейте, letsgo!
В цитирания състав има много добавени вещества, но реално, малко от тях биха могли да представляват проблем. Все пак, тъй като става дума за дете на годинка и половина, Ви съветвам да намалите приема на тези сладки, основно заради оцветителя.

Оцветител Е 180 е литолрубин - синтетично азо-багрило, което се използва рядко в хранителната промишленост, основно за външната част на сирена. В някои държави от Европейския съюз е забранено изцяло, въпреки че данните за влиянието му върху здравето са противоречиви. Основните притеснения, свързани с приема му, са възможно утежняване на състоянието на пациенти с астма, на пациенти с някои кожни заболявания, а има и изследване1 относно мутагенния му потенциал. Въпреки това, еднократният прием или рядката употреба не могат да предизвикат вредни за здравето последствия. Не успях да намеря данни за Е180а, но ако има такъв оцветител, той трябва да е производно на литолрубина.

Частично хидрогенираните масла и мазнини са по-полезни от изцяло хидрогенираните. За здрави хора, ако се спазва баланс при храненето, те не представляват проблем. Приемът им следва да се контролира при хора с нарушен липиден баланс (висок LDL, VLDL холестерол, нисък HDL холестерол), при пълни хора и при хора с повишено кръвно налягане.

Относно подсладителите, за случай на диабет е добре да се консултирате с лекар. Като цяло, предпочитаните подсладители са сорбитол, малтитол, манитол... Те са с растителен произход и нямат вредни последствия върху здравето, освен едно малко предупреждение за лаксативен ефект, ако се прекали с тях. От синтетичните подсладители,  ацесулфам-калий и захарин са за предпочитане пред аспартам.

Останалите изброени съставки не представляват проблем за здравето, особено в количествата, в които присъстват в продукта.

Поздрави,
Madame Bonduelle

Последна редакция: вт, 30 дек 2008, 16:39 от Madame Bonduelle

# 40
  • Мнения: 1 324
Благодаря за изключително полезния и изчерпателен отговор! Много се радвам, че имаме възможността да разчитаме на професионалното Ви мнение!  Hug
А относно подсладителите бих искала да Ви попитам кое е за предпочитане по принцип – обикновената захар или нейните заместители, използвани предимно в продуктите за диабетици. Да чукна на дърво, нямаме диабет, но избягваме захарта до колкото е възможно. Все се каня да се пробвам да направя домашни бисквити с минимално количество кафява захар. Чела съм, че съдържа доста полезни вещества за разлика от бялата рафинирана.

Поздрави!

# 41
  • Мнения: 1 737
Благодаря за изключително полезния и изчерпателен отговор! Много се радвам, че имаме възможността да разчитаме на професионалното Ви мнение!  Hug
А относно подсладителите бих искала да Ви попитам кое е за предпочитане по принцип – обикновената захар или нейните заместители, използвани предимно в продуктите за диабетици. Да чукна на дърво, нямаме диабет, но избягваме захарта до колкото е възможно. Все се каня да се пробвам да направя домашни бисквити с минимално количество кафява захар. Чела съм, че съдържа доста полезни вещества за разлика от бялата рафинирана.



Прави ми впечатление, че в последните години започна много да се изкривява информацията относно вредата от захарта, животинските мазнини и други продукти, които в големи количества са наистина, сравнение с останалите продукти, но тогава ги нямаше още всички тези синтетични добавки.
Захарта е вредна за булшинството пенсионери, хора с повишени нива на кръвната захар, диабетици, хора с наднормено тегло. Но за едно дете е много по-добър вариант, ако трябва да избираме между нея и който и да е подсладител. Разбира се, не трябва да се прекалява с нея, както и с всяка друга храна. И само плодове и зеленчуци да ядете няма да е най-полезно. Кафявата захар, фруктозата и медът винаги ще са с преимущества пред бялата захар, но не и подсладителите.
Същото е и с хидрогенизираните мазнини, маргарини и т.н. За мен това са пълно боклуци, при наличието на доброто, старо натурално масло. Даже за пенсионер с висок холестерол вече лекарите препоръчват не маргарин, а масло, или растителни мазнини, но не хидрогенизирани. Масово се тръби за вредата от животинските мазнини, но никой не разкрива, че за малките деца до определена възраст са много важни и спомагат за развитието им (за мозъка например).
Да ограничаваш маслото в храната на детето си е разумно, но да му даваш вместо него маргарин, че бил по-полезен и с добавени фибри и витамини си е мозъчно изкривяване.

# 42
  • Мнения: 1 324
Ще подминавам вече диабетичните щандове.  Peace
Жалко, че кафявата захар не се използва от производителите на готови продукти. Предполагам високата цена е причината.
Нека да припомним на тези, които ще предпочетат меда за подсладител, че не трябва да минава през термична обработка. Аз дори изчаквам чаят добре да се охлади преди да сложа меда.

От години знам, че маргаринът е гадост и изобщо не го ползвам. А като знам колко майки редовно го дават на децата си... Наскоро детската лекарка на една моя приятелка й казала да слага по малко в попарата на бебето!!!!  #Shocked
За съжаление е страшно трудно да се избягнат тези хидрогенирани мазнини. В състава на готовите и полуготовите храни редовно ги спотайват зад невинното „растителни мазнини”.

# 43
  • София
  • Мнения: 6 261
По принцип кафята захар би трябвало да е по-евтина от рафиниратана - все пак става дума за един и същ продукт, като единият (рафинираната) е минал през повече преработки. Отделно захарта, след като се рафинирана, се намалява като количество спрямо вложената суровина (нали при рафинирането остава неподлежащата на рафиниране част), което е също един фактор кафявата захар да е по-евтина. За съжаление обаче тя е по-скъпа по чисто маркетингови съображения.  Peace

Последна редакция: пт, 02 яну 2009, 11:07 от Спящата красавица

# 44
  • Мнения: 1 324
По принцип кафята захар би трябвало да е по-евтина от рафиниратана - все пак става дума за един и същ продукт, като единият (рафинираната) е минал през повече преработки. Отделно захарта, след като се рафинирана, се намалява като количество спрямо вложената суровина (нали при рафинирането остава неподлежащата на рафиниране част), което е също един фактор кафявата захар да е по-евтина. За съжаление обаче тя е по-скъпа по чисто маркетингови съображения.  Peace

Кафявата не е ли от захарна тръстика а бялата от захарно цвекло? Може и да имам грешна информация.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт