Смлян чесън

  • 3 982
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 2 039
Здравейте, кулинарки   bouquet
Имам наболял въпрос-как се пресова чесън до състояние на кашица направо, като крем? Питам, защото явно чрез счукване или с преса не става така, а в някои заведения го сервират така и много ми харесва. Моля, дайте го насам това чудо на техниката  Praynig Hug

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Моят свекър прави страхотен чеснов крем с орехи, изобщо не се усеща по-едра частица от чесъна. Питала съм го много пъти, счуква всичко на ръка в дървено хаванче Rolling Eyes Колкото пъти съм опитвала, не успявам да го докарам до такава гладка консистенция Embarassed Според него тайната е да се счуква чесънът със сол, малко водичка и олио newsm78

# 2
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Аууу прочетох кашлица  Shocked

Според мен чесънът е голямо количество и го разбиват с пасатор като добавят зехтин или олио...дори може вода...  Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 2 039
Аууу прочетох кашлица  Shocked

Според мен чесънът е голямо количество и го разбиват с пасатор като добавят зехтин или олио...дори може вода...  Rolling Eyes
Аууу, да, не бях се сещала! Значи няма как вкъщи да стане, освен да пробвам със сол, вода и олио и...на ръчна  Laughing

# 4
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Мисля, че може...ако първо го пресоваш, а после го чукнеш в хаванче?  Rolling Eyes Естествено със сол  Simple Smile

# 5
  • Мнения: 2 039
Нямам преса, не знам защо, ама ги чупя, вече смлях 2 и от тогава карам с дървено чукче и хаванче. Но явно ще купувам нова преса  Peace

# 6
  • Мнения: 27 524
...

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 10:32 от Блонди

# 7
  • Мнения: 2 039
Продава се готов, казват му чеснова паста. Може да го докараш нещо подобно и в домашни условия, ако го прекараш през марля и го сгъстиш после с нещо... Абе, трудно ще е  Confused
Аз си правя чесново масло  Peace
Да ти кажа, едва ли в механата в село Рибарица например ползват купена паста  Simple Smile Правена е тя, ама как?! Трябва ми мини пасаторче за чесън, ама не знам дали продават  Laughing

# 8
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Ха, Рибарица!  Grinning Ще питам свеки, мъжът ми е от там, та ще разбера със сигурност...
Хрумна ми да го нарежеш на ситно и после в хаванчето, но пак си е играчка....
Възможно е да го стържат на ренде, те там стържат почти всичко....

# 9
  • Мнения: 2 039
Рибарица-невероятно местенце, влюбена съм  Heart Eyes Кръчмата е Старата Рибарица, дето слагат на чушките ей такава чеснова история  Peace Толкова вкусно място, чееее  Crazy Blush

# 10
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Оооо имам възможност да питам точно единия собственик- обещавам да напиша.  Simple Smile

# 11
  • Мнения: 2 039
Оооо имам възможност да питам точно единия собственик- обещавам да напиша.  Simple Smile

 Hug

# 12
  • Мнения: 27 524
...

Последна редакция: ср, 22 окт 2008, 10:32 от Блонди

# 13
  • Мнения: 2 774

Първо го смачква с пресата и после в хаванче с малко олио,сол и оцет .
Става на кашичка ,много гладък ,точно като крем както си се изразила,и не е чак такава играчка не се плаши  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 9 114
Продава се готов, казват му чеснова паста. Може да го докараш нещо подобно и в домашни условия, ако го прекараш през марля и го сгъстиш после с нещо... Абе, трудно ще е  Confused
Аз си правя чесново масло  Peace
Да ти кажа, едва ли в механата в село Рибарица например ползват купена паста  Simple Smile Правена е тя, ама как?! Трябва ми мини пасаторче за чесън, ама не знам дали продават  Laughing

Не ти трябва преса за чесън - още повече тези, които се продават тук са от една сплав, която наистина се чупи  Peace пробвах няколко  Laughing

Нарязваш го на дребно, счукваш в хаванче със сол много хубаво. От там прехвърляш в метална купа, в която освен, че продължаваш да чукаш, наливаш и по малко олио - на тънка струя. Така става на паста.

Другия вариант е с пасатора - направо чесън сол и олио/зехтин и е готов. 

Оцет се слага само ако ще го ползваш за разни чорби или манджи.

# 15
  • Мнения: 12 670
Аз освен да повторя Пепчо. Но не ме е срам, защото тя е велика в кухнята.
Майка ми има преса от 100 г. нищо й няма. И през мен минаха няколко и се счупиха.
Тази кашичка се прави точно така, като наливаш по малко олио и чукаш докато се поеме - като майонезата.
Аз съм я яла по рибарските ресторантчета на Дунава.

# 16
  • Мнения: 2 039
Темата е савсем друга  Wink Не съм подлудяла до там, че да пускам еднакви теми през няколко месеца  ConfusedОнази е за чеснова паста, която се сервира като вид хайвер,т.е какви съставки включва, а тази е за начин на пасиране. И двете неща силно ме интересуват, използват се за коренно различни цели  Peace  Боже, добре, че има стража във форума  Praynig  Tired

# 17
  • Мнения: 2 803

Първо го смачква с пресата и после в хаванче с малко олио,сол и оцет .
Става на кашичка ,много гладък ,точно като крем както си се изразила,и не е чак такава играчка не се плаши  Mr. Green

# 18
  • Мнения: 2 018

Първо го смачква с пресата и после в хаванче с малко олио,сол и оцет .
Става на кашичка ,много гладък ,точно като крем както си се изразила,и не е чак такава играчка не се плаши  Mr. Green

Точно това си мислех да напиша...  Peace Само една добавка - когато го счукваш, нека първо да е само със сол. Посе добави олиото...

# 19
  • Мнения: 2 039
Много ви благодаря, момичета, ето това ще пробвам-преса, после счукване  Hug

# 20
  • Мнения: 12 670
Моето мнение, че при чукане най-добре ръчичка да пипне. В хайванче става по-добре- от моя скромен опит. Трябва хубаво да почистиш скилидките, солта се слага още преди да почнеш да чукаш. Първо ги смачкваш, после много чукане...

# 21
  • Мнения: 27 524
Темата е савсем друга  Wink Не съм подлудяла до там, че да пускам еднакви теми през няколко месеца  ConfusedОнази е за чеснова паста, която се сервира като вид хайвер,т.е какви съставки включва, а тази е за начин на пасиране. И двете неща силно ме интересуват, използват се за коренно различни цели  Peace  Боже, добре, че има стража във форума  Praynig  Tired

О, простете, че отговарям в темата ви. Ама, че заядливи хора  Twisted Evil
Ако нещо ти е криво, не съм ти виновна аз  Wink
И по-спокойно с епитетите, моля. Не виждам с нищо да съм те обидила. Опитвах се да помогна. Съжалявам за което!

# 22
  • На топло...
  • Мнения: 584
И аз така като пепчо, без преса, а в хаванче, даже скилидките не ги режа и не прехвърлям после в метална купа.
 1. цели скилидки + сол, докато стане на паста, с по-едри парченца вътре;
 2. бавно добавям олио, продължавайки с чукането  Wink.
Дядо ми така я правеше, ние му белехме чесъна. Баща ми пък си добавя оцет.
Обожавам я тая паста Peace.

# 23
  • Мнения: 2 440
Аз пресовам чесъна в купичка, после върху дъската слагам парченце тензух, отгоре разстилам чесъна, покривам с второ парченце и си го минавам с точилката. После добавям малко зехтин и сол и го обърквам.

# 24
  • Мнения: 2 926
Аз начуквам чесъна в хаванче - първо прибавям сол, а след това малко олио.
С повече чукане става на паста.

# 25
  • Мнения: 2 039
Темата е савсем друга  Wink Не съм подлудяла до там, че да пускам еднакви теми през няколко месеца  ConfusedОнази е за чеснова паста, която се сервира като вид хайвер,т.е какви съставки включва, а тази е за начин на пасиране. И двете неща силно ме интересуват, използват се за коренно различни цели  Peace  Боже, добре, че има стража във форума  Praynig  Tired

О, простете, че отговарям в темата ви. Ама, че заядливи хора  Twisted Evil
Ако нещо ти е криво, не съм ти виновна аз  Wink
И по-спокойно с епитетите, моля. Не виждам с нищо да съм те обидила. Опитвах се да помогна. Съжалявам за което!

Аз го приех като забележка към пускането на 2 теми със сходна тематика. "Стража" не е епитет. Съжалявам, ако съм се заблудила, в такъв случай се извинявам   bouquet Не съм заядлива, добричка съм, наистина Embarassed Flutter 



Вариантът с марля и точилка е хитър, ама сигурно голямо цапане пада  Simple Smile Ще пробвам различни варианти, все един ще стане  Hug

Общи условия

Активация на акаунт