Печено пиле с розмарин и лимон

  • 7 972
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 952
Печено пиле с розмарин и лимон



Рецептата за това страхотно пиле видях в блога на gerbera. Въпреки, че се пече цяло пилето става вкусно, сочно и нежно, а коричката му е хрупкава.

Продукти:

2 клонки розмарин
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. балсамов оцет
4 с.л. зехтин
1 пиле
1 лимон
сол

Вътрешноста на пилето се посолява и натрива със счукания чесън, червения пипер и балсамовия оцет. В пилето се слага една клонка розмарин и нарязания на кръгчета лимон(в зависимост от пилето отива около половин лимон).
Отгоре пилето се посолява и се намазва със зехтина. Краката на пилето се вързват, а отгоре се поставя другата клонка розмарин.
В тавичка слагаме малко зехтин и поставяме пилето. Печем в загрята на 200 градуса фурна, като на всеки 15 минути обливаме пилето с образувания сок.

Аз сложиш и вода в тавичката, като добавих и картофи - предварително посолени и поръсени с червен пипер.
Моето пиле бе разрязано и затова го пекох легнало по корем  Laughing. Ако изберете този начин на печене имайте впредвид, че картофите може да останат по твърди заради лимона.

Вариации: вместо розмарин - естрагон, вместо лимон - портокал.

 

Да Ви е сладко!

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 21:52 от Ralfieta

# 1
  • Мнения: 52
Ралфи много апетитно изглежда!Благодаря   bouquet

# 2
  • Мнения: 1 550
Ралфи, много обичам такива рецепти- лесни и вкусни eat
Мерси Hug

# 3
  • Мнения: 952
amiga - не само изглежда, но и си беше такова. Бързо свърши, а и се хареса на останалите вкъщи.  Wink

Милен@ - бързичко стана, а пък и аз реших докато пиленцето се пече и гарнитурата да му прави компания.  Laughing

Дано Ви хареса момичета.

# 4
  • Мнения: 2 926
Ralfieta    bouquet
Тази рецепта е великолепна!

# 5
  • Мнения: 2 803
Много ми допадна рецептата, ще я пробвам. Изглежда доста апетитно.  bouquetМерси.  bouquet

# 6
  • Мнения: 3 314
ще го пробвам  Peace 
с пържолки дали ще стане  Thinking

# 7
  • Мнения: 3 641
Аз мисля да я пробвам с гърди,че бутчета не обичам. Благодсаря за рецептата, страхотно изглежда  bouquet

# 8
  • Мнения: 952
черен шоколад - може да пробваш с пържолки, просто под тях в тавата сложи лимоновите резени и розмарина. Няма да е същото все пак. Обаче ако смяташ да слагаш картофи по-добре ги сложи в друга тавичка, да не останат твърдички заради лимоновия сок.

Jeny_Cherry - сподели като я направиш, как са се получили гърдите.

Момичета радвам се, че Ви е допаднала рецептата на вид. Дано и на вкус да Ви удовлетворява  Wink

# 9
  • Мнения: 2 926
Аз днес ще го правя, даже извадих пилето да се размразява  Peace

# 10
  • Мнения: 952
Карамел` - може да видиш тази идея за печене на цялото пиле.

Дано Ви хареса.  Hug

# 11
  • Мнения: 1 878
Изглежда супер вкусно! и аз ще пробвам!

# 12
  • Мнения: 3 641
Ralfieta , днес ще купя гърдичките и ще докладвам  Hug
Утре ще ги правя,че за днес едни чушки ме чакат отдавна., ще вземат да се развалят Crazy

# 13
  • Мнения: 4 434
Изглежда вкусно Wink  bouquet

# 14
  • Мнения: 2 926
Да дам отчет:
Пилето стана превъзходно, ужасно е вкусно.
Благодаря Ralfieta    bouquet

# 15
  • София
  • Мнения: 10 858
Ммм, пиле с лимон - обожавам ... Flutter
Правя и една рецепта с портокали и горчица, любима ми е, но ще пробвам и тази с розмарина.

# 16
  • Мнения: 952
Карамел` - радвам се, че Ви е харесало.  Hug

Вивиан - би ли споделила рецептата с портокали и горчица. Заинтригува ме.  Wink

# 17
  • Мнения: 222
a със сух розмарин дали ще стане?няма от къде да намеря на клонки

# 18
  • Мнения: 3 314
Вивиан  може ли рецептата с портокали и горчица  Hug 

# 19
  • София
  • Мнения: 10 858
Ето рецептата - от Бон Апети е:

Пикантно пиле с портокали


1 пиле
3 портокала
4 с. л. горчица
3 с. л. зехтин
2 с. л. универсална гранулирана подправка
2 с. л. мед
черен пипер на вкус

1. Пилето се измива и се подсушава. Кожата се отлепва от месото внимателно, без да се разкъсва.
2. Медът, горчицата и универсалната гранулирана подправка се слагат в малка купа и се разбъркват
3. Приготвената смес се намазва обилно между месото и кожата на пилето, след което се втрива и върху кожата. Пилето се маринова 1 час на стайна температура.
4. Портокалите се измиват. След това единият се нарязва на кръгчета, другият – на четвъртинки, а сокът на третия се отцежда.
 5. Маринованото пиле се пълни с нарязания на четвъртинки портокал и се поставя в подходяща тава.
6. В тавата около пилето се нареждат кръгчетата портокал.
7. Пилето се поръсва с черен пипер и се полива с лимоновия сок и зехтина. Завива се в алуминиево фолио и се пече 1 час в предварително загрята на 200 градуса фурна.
 
 


Аз лично много харесвам тази рецепта.
Има лек сладникав вкус, може да се намали меда, евентуално.

# 20
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
И аз правя подобно пиле, става много ароматно. Вътре в пилето освен лимон и клонка розмарин, слагам 3-4 цели скилидки чесън и морков на колелца. Пилето освен със зехтин отгоре може да се намаже със смес от майонеза и горчица, става още по-сочно  Wink

# 21
  • Мнения: 952
Вивиан, Сиренце - благодаря Ви много за споделените рецепти.   bouquet
Ще се пробва непременно, какво по-хубаво от това да предлагаме печеното пиленце по разнообразен начин. Страхотни идеи дадохте.  Hug  Hug

# 22
  • Мнения: 3 314
днес така се бях навила да го приготвя , но никаде в кварталните магазинчета нямаше розмарин  Tired ooooh!

# 23
  • софия
  • Мнения: 25 478
А дали ще стане, ако го сложа в плик (онези, които са като найлонови, но са си за печене)?

# 24
Аз днес правих такова пиленце,но отстрани вместо картофки сложих 3 големи глави лук нарязан на полумесеци.И като се карамелизира този лук стана ужасна вкусотия,чак милото ме похвали Hug

# 25
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
днес така се бях навила да го приготвя , но никаде в кварталните магазинчета нямаше розмарин  Tired ooooh!
Розмарин на клонка (пресен) съм виждала много рядко в Метро и Била. Иначе аз си гледам в саксия и винаги имам пресен под ръка  Mr. Green

# 26
  • Мнения: 3 314
днес така се бях навила да го приготвя , но никаде в кварталните магазинчета нямаше розмарин  Tired ooooh!
Розмарин на клонка (пресен) съм виждала много рядко в Метро и Била. Иначе аз си гледам в саксия и винаги имам пресен под ръка  Mr. Green
   

  bouquet  и аз съм се замислила за този вариянт със саксията  Peace

# 27
  • Мнения: 952
nikiboba - всъщност в оригиналната рецепта няма картофки. Картофите са вариация на дамата от която взех рецептата, но ми хареса, че едновременно приготвих и ястието и гарнитурата.
Твоята идея за лука е страхотна. Поздравления   bouquet

черен шоколад - саксията с розмарин у дома е най-доброто решение. Доволна съм, че успях преди време да си намеря и сега си го гледам на терасата. Винаги ми е под ръка.  Wink

# 28
  • Countryside
  • Мнения: 11 631

черен шоколад - саксията с розмарин у дома е най-доброто решение. Доволна съм, че успях преди време да си намеря и сега си го гледам на терасата. Винаги ми е под ръка.  Wink
А и гони комари, моя розмарин вече е станал на храст  Mr. Green

# 29
  • Мнения: 952

черен шоколад - саксията с розмарин у дома е най-доброто решение. Доволна съм, че успях преди време да си намеря и сега си го гледам на терасата. Винаги ми е под ръка.  Wink
А и гони комари, моя розмарин вече е станал на храст  Mr. Green

Сиренце - гореща благодарност за тази информация.  Hug
Ето, че разбули мистерия, защо в апартамента тази година почти нямаше комари.  Laughing

# 30
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Моля, пак заповядай  Mr. Green И лавандулата има тези свойства, ама тя пък привлича пчели  Laughing (и такова си гледам де )

Общи условия

Активация на акаунт