Чубренки

  • 9 924
  • 70
  •   1
Отговори
  • Мнения: 27 524
Една лесна и ароматна рецепта  Simple Smile

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. разтопено масло
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
400 гр сирене
1 пълна супена лъжица чубрица
брашно за съвсем меко тесто

Смесвате всичко, оставате тестото двайсетина минутки, после слагате на топки в намаслена тава и печете на умерена фурна. Моите не станаха особено представителни на вид, но са страшно вкусни    chef
Ако някой ги докара и красиви, да сподели  Hug Излизат две тави като показаната.  Peace

     

# 1
  • Мнения: 5 183
Непременно ще се пробва.   chef
Блонди, името много сладко!  Grinning

# 2
  • Мнения: 3 804
супер ще се пробва-халпетата оби4ат такива неща

# 3
# 4
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Аууу, Блонди интересно и вкусно както винаги, много са ми приятни твоите рецепти и на вкус, и на приготвяне  Hug

# 5
  • Мнения: 3 315
супер  Crazy 
копнах си рецептата  Peace

# 6
  • Мнения: 1 282
Изглеждат много вкусни, чак усетих аромата им...през компютъра.   bouquet

# 7
  • София
  • Мнения: 4 590
Задължително ще ги пробваме в скоро време. Сигурно стават много вкусни. Grinning

# 8
  • Мнения: 3 804
снощи си направих-страхотно са като вкус-виж формата им стана като твоите,но народа ги хареса  chef

# 9
  • Мнения: 452
Чубрицата ми е сред любимите подправки. Имам и прясно изсушена. Рецептата ще се пробва задължително.  bouquet

# 10
  • Мнения: 741
Пишете,моля,колко брашно горе-долу трябва

# 11
  • Мнения: 27 524
Уф  newsm78 така си ръсих от кутията направо. Мисля, че около 2-3 чаени чаши отиде  Thinking

# 12
  • София
  • Мнения: 10 858
И аз ще пробвам - приличат на не така безизвестните Мързеливки, но с чубрица. А Мързеливките много ги харесваме.   bouquet

# 13
  • Мнения: 27 524
А Мързеливките много ги харесваме. 

Давай рецептата, де  Hug

# 14
  • София
  • Мнения: 10 858
Същата, но без чубрицата. На мен най-много ми харесва това, че става на око, не мериш, не месиш   Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 36
Готово - рецептата е разпечатена и тичам към кухнята. От този форум ще напълнея... Thinking

# 16
  • Мнения: 27 524
От този форум ще напълнея... Thinking

 Joy

# 17
  • Мнения: 243
няма майтап от 2 седмици се опитвам да си почна протейновата диетка и не мога,за сметка на това се хванах да си правя нов готварски тефтер  Embarassed ужас само вкусотиики... Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 1 494
И аз много обичам чуврицата и ще ги направя. Имам един въпрос- ами ако се сложи още малко брашно и се омеси леко? Няма ли така да станат с по-правилна форма и малко по-голямо количество?

# 19
  • Мнения: 2 018
Блонди, сега чета рецептата ти /не съм я правила още/.

Мисля си, че за да имат по добър вид трябва да са бухнали малко. А това няма как да стане, когато сложите содата в течните съставки и оставите тестото да престоява.

От майка ми знам, че содата губи от действието си от момента на съприкосновението с течна съставка, до момента на вкарването в печката. При маята е друго. Там престоява за да втаса.

Аз когато правя нещо със сода, така си подготвям нещата винаги и знам, смеся ли содата с течни съставки от там нататък не трябва да се бавя много, много докато го пъхна във фурната, която пък за това трябва да е загрята за да поеме веднага тестото и да не спадне действието на содата. Това е правило за мен.

Смятам да направя рецептата ти по този начин и ще споделя резултата.

# 20
  • Мнения: 27 524
Може, може. Проблемът беше, че в рецептата (от една стара книга) бяха изпуснали да сложат количеството на брашното и ги правих така, на око. Може би с повече тесто да бухнат като милинки, знам ли? Пробвай и кажи  Hug
Аз пък за содата знам, че тя винаги се разтваря в киселото мляко, защо да не може в течност?  Thinking

# 21
  • Мнения: 2 018
Аз пък за содата знам, че тя винаги се разтваря в киселото мляко, защо да не може в течност?  Thinking

Содата се угасява в кисело мляко /неутрализира/. В химията /по която не бях добра/ се казва, че основа /содата/ + киселина /киселото мляко/ става неутрализация. От содата нищо не става повече, също така изчезва киселината в млякото.
Содата в млякото се слага за да се убие киселината в млякото.

А при съприкосновение на содата с тестото /без киселина/ започва да се отделя нещо си /и трябва да се бърза/ и кара тестото да бухва. Ако не е много кисело млякото в което слагаш содата, пак може да бухне, защото ще има остатъци от "неугасена" сода.

От мен толкова, с познанията ми по химия.  Embarassed

# 22
  • София
  • Мнения: 10 858
Току що ги направих по рецептата на Блонди, но вместо сирене, сложих кремвирши. Аромата е божествен!  Heart Eyes


Аз пък за содата знам, че тя винаги се разтваря в киселото мляко, защо да не може в течност?  Thinking

Содата се угасява в кисело мляко /неутрализира/. В химията /по която не бях добра/ се казва, че основа /содата/ + киселина /киселото мляко/ става неутрализация. От содата нищо не става повече, също така изчезва киселината в млякото.
Содата в млякото се слага за да се убие киселината в млякото.

А при съприкосновение на содата с тестото /без киселина/ започва да се отделя нещо си /и трябва да се бърза/ и кара тестото да бухва. Ако не е много кисело млякото в което слагаш содата, пак може да бухне, защото ще има остатъци от "неугасена" сода.

От мен толкова, с познанията ми по химия.  Embarassed

Има логика, наистина. Аз като се замисля, всичко, което правя със сода не е бухвало никога  Rolling Eyes

# 23
  • Мнения: 27 524
От содата нищо не става повече

Тогава от какво бухват кексовете и питките, ако содата наистина се е скапала? Thinking

# 24
  • Мнения: 2 018
От содата нищо не става повече

Тогава от какво бухват кексовете и питките, ако содата наистина се е скапала? Thinking

Трябва да питаш химик? Може би количеството сода което слагаме в кексовете и по-голямо от киселините в млякото.

# 25
  • Мнения: 1 494
По тази причина аз пък слагам содата в брашното, а не в млякото. Обикновено брашното е последната съставка и се слага после във фурната. Но така или иначе тесто със сода никога не може да бухне колкото с бакпулвер. А дори със сода да са, самото тесто е по-леко и по-лесно бухва.

# 26
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Аййй , съвсем се оплетохте с тия соди и бакпулвери , киселини и прочие ....
Всичко в рецептата е точно както си трябва .
Угасяйте содата в киселина , че да не ви смърди на сода и да ви посинява печивото .
Бо ще прощаваш ама това дето си го писала хич не е вярно , Абигейл бакпулвера е равни количества сода и лимонтозу , така , че и ти замълчи .
Блонди - добре са си соленките за немесено тесто - разпльокнати малко , щото няма какво да ги задържи , но какво от това ...
Който иска да са му формирани да поомеси , разточи , нареже и изпече - ще получи домашни соленки . Ако замени маслото със свинска мас ще станат пръхкави и по-дълготрайни !
Може и кашкавал за пръхкавост и по-издържана форма .

# 27
  • Мнения: 1 494

Бо ще прощаваш ама това дето си го писала хич не е вярно , Абигейл бакпулвера е равни количества сода и лимонтозу , така , че и ти замълчи .


Въпрос на мнение и знания... Wink

# 28
  • Мнения: 27 524
бакпулвера е равни количества сода и лимонтозу

Абсолютно е така  Peace

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 972
Задължително ще ги опитам и аз  Peace

# 30
  • Мнения: 2 018
Дадох ви съвет - когато правите нещо със сода да не оставяте тестото да престоява, а да сте по експедитивни в действията си, докато го сложите във фурната.
Ще ви задам един уточняващ въпрос - защо според вас слагате кексовете в гореща фурна? Ако успеете да си отговорите правилно, ще разберете, че е именно поради бързото действие на содата или бакпулвера. Той /бакпулвера/ наистина е смес от лимонтозу и сода. Дори съм го написала преди доста време тук в готварския - ако нямате бакпулвер у дома, смесете равни части стрито лимонтозу със сода.
Содата е химичния начин, а маята биологичен.
На 39 години съм. Имам опит в готвенето. Който иска да последва съвета ми. Не съм го писала за да се заяждам и на никого не съм казала да мълчи.
Кълбовидна Мълния, кое точно не е вярно?
Това, че се неутрализира киселината с основа или че когато сложиш содата и оставиш тестото да престои, няма как да бухне?

Блонди, извинявай ако съм те обидила.  Peace Опитах да помогна. Няма повече да пиша по тази тема, но ще направя чубренките.
Успех момичета!

# 31
  • Мнения: 27 524
Бо, как ще си ме обидила, писахме си за содата, извинявай ти, ако има нещо  Hug

# 32
  • Мнения: 6 029
Соденото тесто, без значение за кексове, чубренки и т.н. се слага веднага във фурната, не престоява! Това не е тесто с мая, все пак.

# 33
  • Мнения: 364
Блонди мерси за вкусните чубренки,в нас всички саи м фенове вече  bouquet  bouquet

# 34
  • Мнения: 27 524
Соденото тесто, без значение за кексове, чубренки и т.н. се слага веднага във фурната, не престоява! Това не е тесто с мая, все пак.

Добре, ще пиша на издателите да си поправят рецептата. Не съм го измислила аз  Simple Smile

# 35
  • Мнения: 6 029
Ами аз правя много често тесто със сода. Не се оставя да престоява, защото действието на содата се прецаква. Тя се активизира от влага и топлина:) Нямам случай да не се е надуло тестото.

# 36
  • Мнения: 309
Рецептата "звучи" страхотно , ще я пробвам тези дни и ще пусна снимка и отзиви.

# 37
  • София
  • Мнения: 4 590
В момента пека втора тава. Party Първите станаха много вкусни, само че са ми малко соленички и мисля следващия път да спестя солта и да сложа само сирене.
Направих ги само с 2 яйца, защото не разполагах с повече, но пак станаха чудесни. Grinning

# 38
  • Мнения: 2 926
Правя тази рецепта от години, но без чубрицата.
Без нея стават страхотни сиренки.
Ще пробвам сега и с чубрицата.

# 39
  • София
  • Мнения: 974
Направих ги, станаха страхотни...изядоха се за отрицателно време Mr. Green
Благодаря за рецептата Hug

# 40
  bouquet че ме подсещаш за тази рецепта- бърза е и става вкусна закуска,което е важно за моите гладници Laughing

# 41
  • София
  • Мнения: 9 864
Блонди,благодаря за чудесната рецепта. Grinning
Моите чубренки станаха страхотни,като направих някои леки изменения-вместо масло сложих домашна мас,сложих и по-малко сирене.
Ето и снимки:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&pid=8796585
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&pid=8796586

# 42
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Блонди, отново ни изненадваш приятно!  Peace

# 43
  • Мнения: 308
и аз мисля да изпробвам рецептата само че може и да пропусна чубрицата защото малката като види нещо зелено в храната отказва да яде

# 44
  • Мнения: 100
Блонди, благодаря за чудесната рецепта!   bouquet
Току що ометихме всичките. Извадих ги, хапнах две и отидох за фотото да ги снимам, но вече беше останала само половинка от последната.  Mr. Green

# 45
  • Мнения: 1 951
А сиренето как се слага, натрошено, настъргано, или няма zначение?

# 46
  • Мнения: 27 524
Натрошено.
Валенцето, изглеждат супер.  Simple Smile Можеш ли да кажеш колко брашно отиде?

# 47
  • София
  • Мнения: 9 864
Натрошено.
Валенцето, изглеждат супер.  Simple Smile Можеш ли да кажеш колко брашно отиде?
Оф,ми не знам...сипвах аз,сипвах,хич и не мерих. Grinning

# 48
  • Варна
  • Мнения: 634
Блондииииииииии, много са вкусни  Hug
Направих и вече ги няма  Rolling Eyes
Благодаря ти, обичам рецептите ти  Wink

# 49
  • Мнения: 36
О, направих ги, станаха страхотни, изпеках ги във форма за мъфини. Peace

# 50
  • Мнения: 1 951
И аz ги направих. Много вкусни станаха, въпреки че много се иzложих и zабравих да сложа маслото  Embarassed Embarassed

# 51
  • Мнения: 100
Някой да е пробвал да ги прави със смес от пшеничено и царевично брашно? Не съм спец в готвенето и не мога да предвидя какъв ще е резултата.  Mr. Green

# 52
  • Мнения: 6 461
Блонди, в  силно загряна фурна ли се пекат или в умерена?
Извинявам се ако е упоменато и не съм го прочела.

# 53
  • Мнения: 100
Не съм Блонди, ама... Mr. Green

Смесвате всичко, оставате тестото двайсетина минутки, после слагате на топки в намаслена тава и печете на умерена фурна.

 Hug

# 54
  • Мнения: 6 461
Не съм Блонди, ама... Mr. Green

Смесвате всичко, оставате тестото двайсетина минутки, после слагате на топки в намаслена тава и печете на умерена фурна.

 Hug
Благодаря ...преди секунда го видях.... Laughing ....така до тук сместа ми е готова и след малко ги хвърлям във фурната .
Надявам се да станат и ще пусна снимки Grinning

# 55
  • Мнения: 27 524
Ще чакаме  Hug

# 56
  • Мнения: 6 461
Сложих първата тавичка ,ама май ми се видя сместа по рядка....и сега на втората тавичка ще добавя още малко брашно.
За колко време се пекат?

# 57
  • Мнения: 780
Изчетох мненията, да споеделя и моето.
Някой в началото спомена "мързеливките" и че приличат на тях. Опитах се да намеря рецептата в готварската книга, но не можах, а търсачката ми дава резултати само от текущите теми. От темата за тях си спомням, че когато тестото е без яйца, се оформят топчета, които се пекат - бухват, даже се разпукват: това са мързеливките. Когато се прибавят яйца, тестото е по-рядко и се пече вече като солен кекс.

# 58
  • Мнения: 6 461
Сложих първата тавичка ,ама май ми се видя сместа по рядка....и сега на втората тавичка ще добавя още малко брашно.
За колко време се пекат?


Прибавих още малко брашно и се получиха така:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9978151

# 59
  • Мнения: 27 524
За колко време се пекат?

Знам ли  Embarassed Аз ги гледах, като ми станаха приятно изпечени на вид ги извадих  Simple Smile

# 60
  • Мнения: 6 461
За колко време се пекат?

Знам ли  Embarassed Аз ги гледах, като ми станаха приятно изпечени на вид ги извадих  Simple Smile
Първата тавичка я изкарах...ама станаха малко разляти  Embarassed , но невероятно вкусни сега пека втората тавичка .
След като станат и те , ще ги снимам.

# 61
  • Мнения: 6 461
Готови са .
Поръсих ги загадъчно с кашкавал.
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9978296
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9978295

Следващия път ще наблегна на търговския вид Laughing

Блонди , благодаря за рецептата...невероятно вкусни чубренки    bouquet

# 62
  • София
  • Мнения: 4 590
mili46, "мързеливките" не представляват ли това. Аз ги правя почти всяка събота или неделя, като добавям чубрица и червен пипер и резултатът винаги е отличен. Simple Smile С яйце ми стават по-жилави, така че предпочитам без. Когато сложа повече брашно и се получи по-твърдо тесто, бухват доста повече.
Чубренките също ми станах много вкусни. Grinning

# 63
  • София
  • Мнения: 117
Прочетох всичко до тук..ще ги пробвам и аз!  chef

# 64
  • Мнения: 711
И на мен ми заприлича на рецептата за Добруджанките, но и този вариант ще се пробва задължително... Hug

# 65
  • Мнения: 1 155
Блонди искам да ти благодаря за чудесната рецепта. Снощи ги направих и станаха супер вкусни.   bouquet Браво на теб!!!

# 66
  • Мнения: 1 155
ох имах правописна грешка, но си я оправих Peace

# 67
  • Мнения: 2 950
Момичета, тестото на ръка ли се меси или може с миксер?   chef

# 68
  • Мнения: 27 524
На ръка, за кекс може с миксер, но това  доста по-гъсто  Peace

# 69
  • Мнения: 2 950
Благодаря.  Hug

# 70
  • Мнения: 2 803
И на мен ми заприлича на рецептата за Добруджанките, но и този вариант ще се пробва задължително... Hug
Peace

Общи условия

Активация на акаунт