90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 618
  • 501
  •   1
Отговори
# 345
  • Козлодуй
  • Мнения: 29
Постна лазаня (за ВХ ден)- savina_33
Продукти:
1 кутия кори за лазаня (аз най-харесвам на Мелиса)
2 буркана домати
500 гр. гъби
1 гл лук
3-4 ск. чесън
1 червена и 1 зелена чушка
(Може и всякакви други режимни зеленчуци, аз не слагам защото не обичам особено)
3-4 с.л. брашно
750 мл бульон
олио (по правило с масло става по-хубаво, но с олио е по-режимно)
сол, черен пипер, босилек, риган, магданоз

В олио запържвам ситно нарязаните лук, гъби, чешки и чесън. Добавям пасираните домати и подправките (добре е да се добави и 1 ч.л. захар, за да не е много кисело) и варя докато се посгъсти. Не трябва да става прекалено гъсто, корите доста поемат. Отделно правя бешамел като запържвам брашното в олио до цвят на бира, добавям бульона, ако станат бучки минавам с пасатора и варя не много, само леко да се посгъсти. В намаслена тава редя кори-доматен сос-кори-доматен сос докато свършат, завършвам с кори. Заливам с бешамела и пека. Върху бешамела може да се наръси малко галета за по-хубава коричка.

[/color]

Последна редакция: вт, 17 яну 2012, 18:53 от slb83

# 346
  • Козлодуй
  • Мнения: 29
Лучник - savina_33
Около 1 кг тесто (готово или от хлебопекарна, който има, или можете да си омесите от брашно, мая и вода) или 1 пакет готови кори (с дебелите става по-хубаво);
3-4 стръка праз
3-4 гл кромид лук
1 връзка пресен лук (когато има)
сол, черен пипер, червен пипер, олио
Всичките видове лук се нарязват на ситно и се задушават в олиото докато им изври водата. Добавят се подправките. Ако ползвате тесто се разточва максимално тънка кора, слага се от лучената плънка, навива се и се нарежда в намаслена тавичка. Така докато навиете всички кори. Отгоре за по-вкусно може да залеете с малко разтопен маргарин. Но не е задължително. Пече се.

Последна редакция: вт, 17 яну 2012, 18:50 от slb83

# 347
  • Козлодуй
  • Мнения: 29
Сладкиш без брашно - eva_merry
500 гр ябълки(обелени и нарязани на по дребно)
50 гр захар
50 гр орехи смлени
3 с.л. галета( но аз сложих ръжен сухар,от който сама си направих галета)
2 яйца
1 ч.л. канела
Ябълките се задушават в малко вода докато омекнат,след което се намачкват докато станат на пюре.Прибавят се захарта,разбитите жълтъци,орехите,галетата и канелата.Разбърква се добре.Прибавят се и белтъците,разбити на сняг предварително.Сместа се изсипва а намазнена с масло или покрита с хартия за печене форма.Пече се докато се стегне.Сервира се поръсен с пудра захар.Да ви е сладко!
Аз лично много обичам сладкиши с ябълка,за първи път го правих днес по този начин ,но много ми хареса.Пекох го върху хартия за печене в продълговата форма(за хляб) около 40 мин.Имайте предвид,че все пак заради консистенцията си няма как да стегне съвсем.Но щом успях да го обърна после в тавичка и да си запази формата значи ми се получи. Laughing

Последна редакция: вт, 17 яну 2012, 18:50 от slb83

# 348
  • Мнения: 13
Сладкиш от ябълки
рецепта:
200 гр. брашно- 1 чаша
180 гр. пудра захар- 1 чаша /аз слагам подсладител понеже мъжа ми е диабетик/
3-4 яйца
1 пакет бакпулвер
2 -3  ябълки / може ябълка+круша/

на намазана тава или форма за торта слагам нарязаните ябълки на филийки и от горе добавям сместа / яйцата+захарта+брашното всичко това разбивам хубаво с миксера/  и във фурната.

# 349
  • Мнения: 8 970
Пица с гъби :
За тестото - 1ч.ч. топла вода, половин кубче мая, лъжичка сол, лъжичка захар, 9 с.л. олио. Брашно за меко тесто.

Отгоре - лютеница, лук, гъби от бурканче, пипер, маслини.

# 350
  • Мнения: 142
Пилешки бутчета с гъбки на фурна

2 бутчета
250 гр, печурки - обикновени или кралски най - добре
1 глава стар лук, по - добре е ако намерите пресен
1 средно голям морков

Гъбите се измиват и нарязват на филийки, към тях се добавя лука, най - добре да е пресен. Добавя се и моркова, нарязан на малки купчета. Бутчетата се подреждат в малка тавичка заедно със зеленчуците и се пекат до порозовяване на 180 градуса.
Към тази манджа няма нужда да се прибавя никаква мазнина, тъй като месото си е достатъчно мазно. Можете да махнете кожата ако не желаете допълнителни калории.


Брускети със зехтин и чесън

1 малка, пълнозърнеста франзела - като тези в Лидл
2 чаени лъжички зехтин
1 скилидка чесън, може и на прах
1 домат
босилек на вкус

Нарежете на шайбички франзелката. Смесете зехтина, чесъна и босилека. Към него добавете нарязания на ситни кубчета домат. Със сместа намажете шайбичките и печете на режим "грил" на около 200 градуса.



Да ви е сладко! Peace



P.S. Умишлено не посочвам сол в рецептите, посолете по свой вкус.

# 351
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Канелони с гъби

Продукти:
1 кутия канелони
500 гр гъби
2 гл лук (или 2-3 стръка праз)
1 морков
1 буркан домати
олио, сол, босилек, черен пипер, риган, чесън

за бешамела:
3 с.л. брашно
3 с.л. масло (или кулинарен маргарин)
1,5 л вода
сол, черен пипер, индийско орехче

Лукът, морковите и гъбите са нарязват максимално на ситно и се задушават в олиото. Добавят се подправките и настърганите (или пасирани) домати. Вари се докато се посгъсти. Не трябва да е прекалено гъсто. Ако стане много рядко може да сложите 1 шепа кускус да го сгъсти.
Канелоните се напълват както са сухи и се нареждат в тавичка. Най-лесно се пълнят с ръка, не се мъчете с лъжица.
Маслото се стопява, добавя се брашното и се бърка интензивно докато почне да се отпуска. Добавя се водата (студена) и се бърка. Ако стане на бучки го минете с пасатора. Добавят се подправките и се вари (с бъркане) докато се сгъсти колкото гъста боза, не повече. Канелоните се заливат с бешамела и се пекат на 220 градуса докато хване лека коричка. За по-хрупкава коричка може да наръсите галета върху бешамела.

* Ако не ви се пълнят канелони същото съвсем спокойно може да стане с кори за лазаня.  Peace

# 352
  • Мнения: 32
Нова съм тук и се надявам, че рецептата, която ще предложа за плодов ден, не нарушава някой от принципите на диетата.
Вариация на ябълков кръмбъл Simple Smile
3-4 обелени и настъргани ябълки
малка шепа счукани орехови ядки
стафиди - около 4-5 на купичка
канела
кокосови стърготини
лимонови корички
Всички съставки се смесват и разпределят в купички за крем и се пекат около 10-12 минути на 180-200 градуса. Количеството е за 4 купички.

# 353
  • софия
  • Мнения: 2 921
Картофен пай
Необходими продукти:
картофи
гъби
лук
Забележка:Не пиша количества,защото всеки си преценява колко ще изяде!!!!
Картофите се обелват и нарязват на парчета,след което се сваряват в подсолена вода!След като ги сварите ги намачквате с олио или зехтин,сол на вкус и черен пипер.В отделен съд запържвате гъбките,след като са готови,в същата мазнина запържвате лука,който е нарязан на ленти с малко червен пиперили чили,според вкуса.В тавичка нареждате най-отдолу гъбите,след това лука и накрая картофите.Запичате леко-до златисто в предварително загрята фурна!Всъщност това е моя модификация на нережимна рецепта,който е в почивка или просто е любопитен да пише на лс ще я споделя!

# 354
  • софия
  • Мнения: 2 921
Задушени зеленчуци
Аз използвам замразени зленчуци,но вие може да ползвате и пресни:необходими са гъби,моркови броколи,карфиол.Всички тези зеленчуци задушаваме с малко мазнина в тенджера,след като омекнат зеленчуците добавям сметана са готвене(аз ги правя с такава от краве мляко,затова според мен са за белтъчен ден)!Оставям да поври на бавен огън около 5-7 мин и са готови!Консумират се топли!

# 355
  • Мнения: 4
лодки от тиквички със зеленчуци
4 тиквички
гъби
морков
домат
глава лук
прясна пиперка
извара или 1/2 кутийка сирене за мазане по ваш вкус(аз използвах на хохланд с краставица)
кашкавал
босилек
черен пипер
сол
приготвяне:тиквичките се разрязват на половина по дължина,издълбава се вътрешността и се поставя в намазнена тавичка с дупката надолу за 15 мин. в предварително загряна фурна.
лука,гъбите,моркова,домата (обелен) ,пиперката  и вътрешността на тиквичките се задушават,овкусяват се с подправките и към края се добавя изварата/сиренето за мазане и се оставя да се сгъсти на слаб огън.с приготвената смес се пълнят лодките от тиквички,поръсва се с настърган кашкавал и се пече на силна фурна най горе,докато се зачерви.
Добър апетит

# 356
  • Мнения: 0
ето рецепта за въглехидратния ден - СТРАХОТНА Е!!
ЛУЧНИК
[/color]
За тестото:
1 яйце
150 гр. кисело мляко
150 мл. хладка вода
1 с. лъж. сол
1 ч. лъж. захар
2 с. лъж. олио
20 гр. прясна мая
брашно около 500 гр.
[/color]

За плънката:
5-6 големи глави лук
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица

Размиваме маята в хладката вода, прибавяме солта, и захарта и разбъркваме. Прибавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто, което оставяме да втаса.
През това време приготвяме плънката: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко мазнина. Слагаме подправките и оставяме да изстине.
След като втаса тестото, разделяме го на три части. Едната част разточваме на кора малко по -голяма от тавата. поставяме кората в намазнената тава, прибавяме плънката, завиваме краищата навътре. Разточваме втората част и я поставяме отгоре. Надупчваме с вилица. Оставяме да втаса за около 20 мин. и печем на 180 градуса.

Аз го направих с готово тесто за пица и пак стана страхотно.[/color]

# 357
  • Мнения: 142
Тази рецепта е основно за кърмачки, но и за тези, които много трудно устискват и им прималява от глад. Не е нищо особено, но дава страхотна енергия!

2 с.л мед
1 шепа орехи
 Смесвате си го и си го хапвате винаги когато почувствате, че ви пада кръвното. Но не яжте мед на гладно!

Вместо да си пиете чая с мед можете да направите тази бърканица. Така или иначе пак ще поемете количеството мед и ядки, които обичайно поглъщате с чая и покрай междини хранения.

# 358
  • Сливен
  • Мнения: 4
Ето една идейка за въглехидратен ден Simple Smile
Соленки - крекери

Продукти: 300мл вода, 200мл олио, 1ч.л. равна сол, 1ч.л. червен пипер, 1 бакпулвер, брашно колкото поеме. Пожелание може да се добави сусам или ким.

Омесва се меко тесто, което се разточва на лист с дебелина около 3-5 мм и се нарязва на ленти с ширина около 1 см. Всяка лента се усуква в двете посоки и се подреждат в суха тавичка. Пекат се на 250 градуса докато леко се зачервят.


# 359

Общи условия

Активация на акаунт