Никулден-меню и приготовления?

  • 22 665
  • 159
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 69
Здравейте,съпруга ми е Николай и всяка година имаме много гости.Тази година съм решила да правя няколко вида рибни салати,хайвер.а рибата ще е сафрид и кая-пържени.Няколко години поред правя пълнен шаран,но не го обичам особено и затовя тази година така съм решила.

# 76
  • Мнения: 409
Не!Нямам именник и мъжа ми не обича риба и оставам аз,тази година и сина ми ще се включи.Аз обожавам пържен шаран и обикновено това си правя.

# 77
  • Мнения: 1 520
РИБНИК

Продукти: 2 кг шаран, 200 грама стар кромид лук, 550 грама орехови ядки (едро счукани), 700-800 грама бяло брашно тип 500, 350 мл олио, 2 връзки магданоз (нарязан), черен пипер (смлян), сол на вкус

Приготвяне: Пригответе тесто от брашното, солта и малко вода. Разточете на дебел лист. Задушете лука (нарязан на филийки) в мазнината, докато стане златист и го смесете с магданоза, ореховите ядки и черния пипер и солта. Почистеният шаран се измива, посолява и се напълва с ореховата плънка, зашива се и се увива в приготвеното тесто. Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна (180 градуса)

# 78
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Здравейте и от мен.Да имам Николина-голямата щерка,,но свеки също е Николина и ще ходим у тях на гости. Mr. Green

# 79
  • Мнения: 413
Една австрийска рецепта, пробвах я преди месец, става идеална за гости - вкусна и ефектна.
Завита Пастърва в шпек с лук и грозде
750 гр лук, 75 гр масло, 2 лъжички захар, 2 майорана, пилешки бульон200мл., 1 лимон, 10 стръка магданоз, 10 клончета копър,4 пъстърви, около 200 грама шпек/свинско пушено филе, тънко,дълго нарязано, 200 гр грозде, сол, черен пипер.
  Лукът се нарязва на тънки ивички и се запържва в маслото с 2 лъж.захар, за да не загори се слага захарта, прибавя се и майорана /аз сложих малко/, разрежда се с пилешкия бульон и се оставя 10 мин бавно да се вари, след което се изсипва в тава, която е достатъчно голям, че да събере и четирите пъстърви. /аз направих в две малки тавички/.
  Лимонът се измива много добре с гореща вода и гъбичка и след подсушаване, се нарязва заедно с кората на малки кубчета + ситно нарязания магданоз и половината от копъра /останалата половина от копъра е за украса след печенето/+ сол+черен пипер - това всичко се разбърква добре и се напълват рибите с него. Взема се от тънконарязаните парченца пушено месо/шпек/и рибата се увива от под главата до опашката, като се завързва с конец да не паднат.
  Рибите се подреждат върху лука в тавата. Пече се в предварително загрята на 200 гр фурна, но не по средата, а в долната 1/3 от фурната. Пече се общо 30-35 мин, като 10 мин преди да е готова се подрежда в тавата, между рибата зрънцата от грозде, нарязани на половина. Преди сервиране се маха конеца от рибата, подрежда се в чинията и се поръсва с остатъка от копър ситно нарязан. Към оригиналната рецепта пишеше, че пасва с гарнитура от Бейби картофи /малки картофки/, но аз не правих никаква гарнитура, соса от лука беше достатъчен.
  Отнема общо около час да се приготви.
  Рецептата е от едно австрийско списание, издание на Била /фриш гекохт/

# 80
  • Мнения: 413
и още една рецепта, за предястие, /не съм я правила, но съм и хвърлила око/, пак от същия сайт като горната рецепта е. ето сайта на Била, и списанието http://www.billa.at/Layouts/dd_bi_hauptseite.aspx?folderId=124&pageId=14225
 Приготовление 30 мин, продуктите са за 4 порции.
 Студени Авокадо-Скаридени тортички
      1 пакет 250 гр.скариди
       2-3 бр.узряло авокадо.
       1/2 лимон
        50 гр лук
        2 суп.лъж крема сирене
        сол, пипер
  Скаридите се сваряват, отделят се няколко големи скариди, според броя на гостите /за украса в предястието/, а останалите скариди се нарязват на ситни кубченца. Лукът също ситно нарязан се смесва със скаридите, с лимоновия сок, с авокадото и кремата сирене и се подправя с черен пипер и сол на вкус - това се омесва добре. Взема се от тази маса, пълни се една кафяна чашка и се обръща с нея върху чинията, украсява се със скарида, листни салати /зелена, рукола, вогерл/, парченца авокадо.
  Тази седмица ще направя, чакам само авокадото да омекне, че е зелено  Grinning
 

# 81
  • Мнения: 931
И у дома нямаме именик но това не ни пречи  да си хапнем рибка.Тази година мисля да правя пълнен шаран с лук моркови и орехи върху канапе от праз с бяло вино и лимони.става мн вкусно  chef

# 82
  • под течащия покрив
  • Мнения: 97
И у дома нямаме именик но това не ни пречи  да си хапнем рибка.Тази година мисля да правя пълнен шаран с лук моркови и орехи върху канапе от праз с бяло вино и лимони.става мн вкусно  chef
      Би ли споделила,как го правиш?

# 83
  • Мнения: 394
Миналогодишната тема беше страхотна с най различни рецепти  -но немога да я намеря там даже имаше и снимки от деня на Никулден от шараните!
За сега специално за шаран само  krem-karamel е дала хубава рецепта!
В нас моят мъж и дъщерята не обичат риба и оставам само аз затова сина си който е на 3 годинки му дадох името Никола и сега посрещаме много гости и трябва да стегна софра за около 15 възрастни и 6 -7 деца!
Затова се записвам в темата и ще следя дали няма да излезе и нещо друго хубаво!

# 84
  • Мнения: 221
А как приготвяте пържен шаран? Предполагам, че има някаква тънкост, защото веднъж ядох и беше ... ммм Crazy

# 85
  • Мнения: 1 849
Мами, дайте някои предложения за детско рибно меню? Вкъщи риба се яде, само ако няма кости. Ако не дай си боже намерят кост - всички спират и започват да се давят. Т.е. шарана, попчета и др. вкусотии се изключват.  Mr. Green
Досега панирах филе от акула, но за малчо ми се ще да не е пържено.

# 86
  • София
  • Мнения: 1 941
Ние пък всяка година сме на гости и затова не приготвям  Crazy
Ние също.

Иначе, най-обичам щука-пържена, пъстърва с дивисил и чесън на фурна /моя рецепта, има я в любими/, бяла риба пане, лефер на фурна също. Шаран мразя.

# 87
  • Мнения: 243
Миналогодишната тема беше страхотна с най различни рецепти  -но немога да я намеря там даже имаше и снимки от деня на Никулден от шараните!
За сега специално за шаран само  krem-karamel е дала хубава рецепта!
В нас моят мъж и дъщерята не обичат риба и оставам само аз затова сина си който е на 3 годинки му дадох името Никола и сега посрещаме много гости и трябва да стегна софра за около 15 възрастни и 6 -7 деца!
Затова се записвам в темата и ще следя дали няма да излезе и нещо друго хубаво!

Опитах се да я намеря в архива,но нещо търсачката не работи,по-късно пак ще пробвам!
М/у другото идеята за снимките е много добра браво Неонке, Hug така,че ще чакам снимки и отчети от всички ви,на 07.12.08!
  bouquet

# 88
  • Мнения: 243
Ето още 2 рецепти:


Воденичарска риба

Продукти:
1 шаран около 2 кг
500г картофи
2ч.л. сол
сок от 1/2 лимон
1ч.л. бял пипер
100мл бяло сухо вино
100г краве масло
1 лимон

Приготвяне:
Шарана се измива и почиства с остър нож от люспите. След това се срязва на длъжно при корема за да се извадят вътрешностите. Почистения шаран се измива отново много добре и се слагат за варене в подсолена с 1ч.л. сол вода. След като кипне се оставя да поври 15- 20 минути, след което съда се оттегля. Картофите се обелват, измиват и нарязват на кубчета с къдраво ножче. В тиган се слагат кравето масло, бялото вино, сока от 1/2 лимон, 1ч.л. сол и 1ч.л. бял пипер. Съда се поставя на загрят котлон докато се разтопи добре маслото. В тава за печене се подрежда в средата рибата. Около нея се разпределят нарязаните кубчета картофи. Отгоре ястието се полива с масления сос. Доливат се 2ч.ч. от рибния бульон. Пече се на 200 градуса около 40 минути. В чиния се поднася парче от печената риба и лъжица от картофите. Отгоре се полива с образувалия се сос. Отстрани се слага резенче лимон.



И още един Шаран

Продукти:
1 шаран- 2кг
200г смлени орехи
400мл доматен сос от консерва
50г стафиди
1 морков
2 глави зрял лук
50мл бяло сухо вино
щипка сол, суха мащерка и девесил
щипка червен пипер
100мл мазнина за готвене

Приготвяне:
Рибата ако не е готова изчистена се налага да се махнат вътрешностите и люспите. В тиган за пържене се слагат смлените орехи, лука, нарязан на филийки, моркова настърган на ренде, 3 с.л. от доматения сос, бялото вино, солта, сухите подправки, стафидите и червения пипер. Добавя се половината от посочено количество мазнина, вода 100мл и се оставя на загрят котлон за задушаване под капак. Процеса трае 10- 15 минути. След това се взема дървената лъжица и внимателно се пълни шарана. Когато е готов се зашива се дебел конец за да не излезе плънката. Взема се тава за печене, на дъното се слага останалата част от доматения сок от консерва, подреждат се три добре измити пръчки от черница (трябва да са не по- дълги от шарана и дебелинита им да е 1см в диаметър). Върху тях се слага напълнения шаран, полива се отгоре останалото количество мазнина, вода 250мл и се слага за печене в умерено предварително загрята фурна на 180 градуса. Ястието се пече 60 минути. Все пак е добре да се наблюдава да не се пресуши или препече. Сервира се като се режат от рибника напречни парчета с дебелина 1 см и се слага от соса.


А от тук може да изтеглите книжка с повече информация и рецепти за Никулден:http://download.pomagalo.com/14379/nikulden+opisanie+i+recepti/

# 89
  • София
  • Мнения: 1 341





Аз правя риба с ориз на фурна - става с всякаква риба или филе.
Много ми допадна рецептата с картофи....
Според мен времето за приготвяне на рибата в рецептата е много - по принцип
рибата се нуждае от малко време ,ако е нарязана на парчета.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт