Никулден-меню и приготовления?

  • 22 669
  • 159
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 386
В къщи нямаме именник, но спазваме традицията и ядем шаран винаги, другите риби ги оставям за ежедневното меню.
 Миналата година го правих по тази рецепта и стана много хубав. Тази година пак по нея ще го правя. Ето / не я видях напред, извинявам се ако вече е дадена/:

Шаран Ути
шаран 1 1/2кг.
3 стръка праз
2 глави лук
2 домата
1ч.ч. орехови ядки(счукани)
50гр. стафиди
3 моркова
1/2 глава целина
олио, червен пипер, черен пипер, сол
Шаранът се почиства и осолява.
Настърганите домати, моркови и целина се задушават в малко мазнина,добавя се и празът(наситнен), добавя се и малко топла вода и се оставя да покъкри,
слагат се и подправките. Щом остане на мазнина се дърпа от огъня и се добавят орехите и предварително накиснатите стафиди.
Шаранът се пълни и се зашива.Лукът се нарязва на полумесеци и се слага на дъното на добре омазнена тава, а отгоре шарана и се завива с фолио.
Пече се в умерена фурна 45 мин.
Когато я правя вместо стафиди слагам настърган кашкавал(въпрос на вкус).
С тази плънка може да напълните толостолоб,амур,бяла риба.

   


# 106
  • Мнения: 386
Ето и Никулденската питка, която винаги правя:

Продукти:
1 кг брашно
120-140 гр разтопено краве масло
400 мл хладка вода
3 яйца
1 пакетче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. маково семе
1 ч.л. сусам
1 жълтък

Начин на приготвяне:

Маята се поставя в купа, залива се с част от водата, поръсва се със захар, налива се останалата вода. Оставя се да шупне за 10 мин.
В брашното се оформя кладенче, счупват се яйцата и се разбиват. Налива се маслото (60-70 гр.), разбърква се и се посолява. Бъркането продължава като се налива и водата с маята. Меси се върху набрашнен плот. Поставя се в купа и се покрива с кърпа, оставя се да втаса за около 30 мин. След това се премесва 2-3 пъти. Тестото се разделя на 16 топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот - трябва да се получат тънки дискове с диаметър една педя. Намазват се с останалото масло от двете страни. Всеки диск се вързва на възел. Нареждат се в намаслена тава. Тавата се покрива и се оставя да втаса за 20 мин. Намазват се с разбит жълтък. Пече се в предварително загрята фурна на 200-220 С, около 20-25 мин. 5 мин. преди да се извади от фурната се поръсва сусама и маковото семе.

# 107
  • София
  • Мнения: 3 271
Мъжа ми обича пълнен шарен с орехи - май и тази година ще го направя, а съм си поръчала и сьом га да ми вземе, нещо ми се е дояла Blush, ама да видим какво ще приготвя  Thinking

# 108
  • Мнения: 3 993
Jujka как приготвяш сьомгата? Аз я пека на грил тиган, независимо дали са котлети или филе, е, предпочитам котлети  Wink Наръсвам ги с розмарин, понякога ги мажа с малко олио, но по-често не, защото месото и без това е мазно.

# 109
  • Мнения: 4 358
Здравейте и тук момичета Hug.
Изчетох всичко.Още съм в чуденка шаран ли да е тази година или нещо друго newsm78.
Харесах рецептата на TheN Master, на Копривка рецептата за запържената пъстървичка и на Erika.Erika какви точно зелени подправко слагаш в сосчето дето си поливате рибката newsm78.
В къщи именник нямаме но и аз много го уважавам този празник.
В къщи от години пълним шарана с плънка от лук, картофи, домати, девисил и черно пиперче.

# 110
  • Мнения: 5 001
Jujka как приготвяш сьомгата? Аз я пека на грил тиган,

И после може да се залее със сметанов сос  Crazy Crazy Crazy Crazy
Запържва се 2-3 с.л. брашно,долива се със сметаната(за готвене,не заквасена).Изчаква се да е посгъсти,посолява се и се прибавят 2-3 щипки млян черен пипер.

При сервиране:
Отстрани на чинията се слагат задушени или варени на пара зеленчуци.За да има и цветово разнообразие аз слагам броколи,моркови,картофи.
По средата се слага стека-сьомга,залива се със соса и се сервира....


П.П. Ох,окапах се....  Joy Joy Joy Joy

# 111
  • София
  • Мнения: 360
Момичета, някой правил ли е скоро лаврак? Дайте интересна идея как да го приготвя, че скарата вече наистина ни омръзна, пък и нали е празник.

# 112
  • Мнения: 1 409
Ние днес взехме пастърва.Дайте идея за някаква интересна рецепта

# 113
  • Мнения: 3 861
Ние днес взехме пастърва.Дайте идея за някаква интересна рецепта
По-напред в темата съм пуснала една рецепта за пъстървичка, много вкусна става Peace

# 114
  • Мнения: 22
Здравейте, момичета!
Много интересни рецепти научих от вас   bouquet! В нашето семейство нямаме именник, но всяка година спазваме традицията и имаме шаран на трапезата. Аз го приготвям пълнен в тесто. Плънката е от запържени лук, едро счукани орехи, стафиди и парченца лимон. Тестото е като за пица - правя го в машината за хляб.

А ще показваме ли после снимки?

# 115
  • Мнения: 4 358
Ние днес взехме пастърва.Дайте идея за някаква интересна рецепта
Може би моята не е толкова интересна като на Копривката ,но имам една рецепта за пълнена Пъстърва със сирене във фолио.
Има я в Любими рецепти - в подписа ми Heart Eyes

# 116
  • Мнения: 1 219
ние не че не обичаме шаран,но досега не съм приготвяла.Чувала съм че е голяма разправия окато се приготви ooooh!Но мисля тази година да спазя традициите LaughingГледам много интересни предложения за приготвяне сте дали.Ще взема да изпробвам някоя Peace

# 117
  • Мнения: 219
ala-bala,  много ми харесаха рецепптите ти! Всъщност аз така ще правя шарана, но без стафидите. Интересува ме обаче за твоята питка - много ми напомня на пита "Роза". Имаш ли случайно снимка, че ми е интересно тези възли как изглеждат изпечени?

# 118
  • Мнения: 290
Здравейте момичета!Аз за първи път пиша в този Форум.
Ние вкъщи си имаме именник-мъжът ми  и спазваме традициата.Всяка година пълня по-два шарана по 3 кг.всички вкъщи ги обожават.
Плънката е от гъби,моркови,лук,малко ориз, счукани орехи,девисил,черен пипер и сол на вкус.
Шаранът се изчиства и се осолява отвън и отвътре-слага се плънката и се зашива.Поставя се в намазнена тавичка,палива се с зехтин,нарязват се 3-4 кръгчета лимон и 3-4 кръгчета домати и се подреждат върху шарана,отстрани до шарана се слагат малки главички кромид лук цили и праз лук нарязан на по дебели филийки след което всичко се залива със сос от обелени и настъргани домати.Завива се с фолио и се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 2 Часа.
За съжаление нямам снимка да ви покажа как изглежда,но гарантирам,че става вкусен.
Весел празник на всички!

# 119
  • Мнения: 2 241
Крайно време е да се запиша в темата, че утре имам именник - син Никола. Simple Smile

За рибата.. у нас шаранът не е на почит. Купих голямо количество макроронус, сега ще търся рецепта как да го приготвя.  newsm78

Хареса ми рецептата за Никулденска питка на ala-bala, но у нас ще има доста постещи (в това число и аз), та се чудя дали да я направя, ще е дискриминация. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт