Солени ястия (и салати) с ябълки

  • 5 003
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Тези дни видях в тв предаване рецепта за мъфини с ябълки и лук (солени), която предизвика интереса ми. Намерих рецептата в Интернет, но ми се яде по-скоро салата, в която има ябълки - опитвала съм и ми е вкусно!

Имате ли някакви изпитани рецепти за солени ястия и салати с ябълки (лично аз предпочитам да е с кисели ябълки)?
Ще се радвам да споделите  Hug

Рецептата, за която споменах, че съм видяла, е тук: http://www.foodnetwork.com/recipes/rachael-ray/apple-and-onion-s … recipe/index.html
(по телевизията изглеждаха по-вкусни)

 Peace С търсачката попаднах на още една интересна рецепта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=282781.msg8811136#msg8811136

Идеи?

# 1
  • Мнения: 836
Баба ми слага в туршията ябълки.
И малки дини.

# 2
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 643
Аз правя редовно една салата с ендивия, кисели ябълки и орехи.
Ето и рецептата.

# 3
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Роца, страхотни рецепти има там! Много ме вдъхновяват рецепти от френската кухня  Grinning
Никога не съм купувала цикория, въпреки че я продават тук почти във всеки супер... Мислих си, че нагарча   Thinking

Силви_, ябълките си ги представям в туршия - предполагам стерилизарана туршия, с оцет и не е солена... или?
Обаче с дините ме шашна - те не се ли разпадат?

# 4
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Правя салата настъргани зеле, моркови и ябълка. Както и настъргано цвекло, моркови и ябълка. Слагам и в салата със спанак. Понякога слагам в картофената салата или ако правя вариации на руска салата. Иначе се слагат и в заешка яхния,както и на печено пилешко и свинско подхождат. Но това е само ако харесвате комбинация сладко/солено.

# 5
  • Мнения: 27 524
С ябълки правя руската салата и зеле, морков и ябълка, като Сиренце (Камамбер, това ти ли сиHeart Eyes)
Иначе за готвене - не. Правя телешко с кайсии и телешко със сини сливи, но с ябълка не съм засичала ястия  Thinking

# 6
  • Мнения: 707
Аз правя салата от изцедено кисело мляко, лук, кисели краставички, ябълки и ядки. Подправяш на вкус - олио или квасена сметана, черен пипер, копър и сол.
 

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от:
праз, ябълка и орехи - консумира се веднага, че почернява Rolling Eyes
сварено жито, ябълка (Грени Смит), лимон, зехтин, сол - много подходяща за диети Peace

ястия:
свинско яхния с ябълки (хлебни и сладки)

# 8
  • Мнения: 4 668
Италианска салата

Краставици
шунка
ябълки
може и зеле / по желание /
всичко се нарязва на лентички и се смесва . Поръсваш с черен пипер ! Отгоре настъргваш кашкавал !
Залива се със сос от майонеза и кисело мляко .
Става жестоко !

Салата с моркови и ябълки
две ябълки и два моркова / по - големи / се настъргват
объркват се и в тях се слагат орехови ядки , начупени по на дребно и стафиди , които предварително са стояли накиснати във вода , за да омекнат .
Оформя се в купичка и отгоре се слага по 1 лъж. заквасена сметана и стръкче магданоз за красота .
Преди да се консумира се обърква със сметаната .

# 9
  • Мнения: 1 906
Понякога майка ми слага резенчета ябълка в зелето с месо. Не се смесват вкусове (сладко и солено).  Резенчетата стават много вкусни.

# 10
  • Мнения: 836
...
Силви_, ябълките си ги представям в туршия - предполагам стерилизарана туршия, с оцет и не е солена... или?
Обаче с дините ме шашна - те не се ли разпадат?
Туршията е обикновена - със зелени домати, моркови... и си е съвсем солена.
Ябълките стават приятно киселки.
Дините ги слага цели, с кората. Не се разпадат, вероятно заради солта. Но, трябва да са мънички, с диаметър около 10см.
Моят син първо тях гледа да изяде  Simple Smile

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сега се сетих: попадала съм на руска рецепта за солени ябълки, наложени като за кисело зеле...

цели се слагат в сол и вода (както и зелето) и се претаквали.
после си ги ядели като за пресни Peace

# 12
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 643
Роца, страхотни рецепти има там! Много ме вдъхновяват рецепти от френската кухня  Grinning
Никога не съм купувала цикория, въпреки че я продават тук почти във всеки супер... Мислих си, че нагарча   Thinking


Mentha, нагарча, но горчивината е съсредоточена в сърцевината (кочана). Ако я изрежеш, горчивината значително намалява.  Laughing

Иначе се сетих, че правя и един сос с ябълки, лук и кимион, който върви към едни кървавички... но, предполагам и на други мръвки ще "легне".  Grinning

# 13
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Охо, има какво да се научи от вас  Hug

В зелева салата и аз съм пробвала, а другата, която правя, е от накъсани листа на марулки, домати и краставици, нарязани на дребни кубчета, моркови и ябълки - на дълги тънки ивички - поливам я с дресинг от лимонов сок и зехтин, може да и се добави и малко киноа, аз я обичам в салати  Peace
Интересна ми е идеята и с киселото мляко, още тази вечер ще се опитам да я приложа  Peace И тази с праз и орехи ми отваря апетит  Mr. Green

Сиренце
, как я правиш със спанак салатката? Аз харесвам суровия спанак на салата с портокали или с ягоди, и в двата случая слагам и бадеми, та си мисля, че само ябълка не съм слагала още  Laughing

Роца, а по жилките не остава ли от вкуса на кочана? Има ли линк към рецептата на соса, не го намерих в списъка с рецептите ти  Confused

Ябълката, когато се готви, няма доминантен вкус, по-скоро приема от вкуса на останалите продукти. В салати ползвам само Грени Смит, защото тя се запазва и на цвят, не кафенее...

# 14
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 643

Роца, а по жилките не остава ли от вкуса на кочана? Има ли линк към рецептата на соса, не го намерих в списъка с рецептите ти  Confused

Остава малко нагарчащ вкус, но ако наистина изрежеш кочана дълбоко, почти нищо не се усеща. Аз разрязвам ендивията на две и така махам кочана, по-лесно ми е.

А за соса не съм давала досега рецепта (сега ме подсети за тия кървавички, ще взема да ги спретна уикенда)  Laughing

Сос с лук, ябълки и кимион

1 средно голяма глава лук
2 ябълки тип Boskoop (кисело-сладки)
сол, пипер, 2 щипки кимион

Лукът се почиства и нарязва на дребно. Ябълките се обелват, изчистват от сърцевината и семките и се нарязват на кубчета. В дълбок тиган (малка тенджерка) се загрява 1 с.л. олио (зехтин) и в нея се запържва лукът. Добяват се ябълките, задушават се за 2-3 минути, добавят се сол, пипер и двете щипки  кимион, около половин кафена чашка вода, захлупва се и се оставя да се задушава на бавен огън около 20ина минути (до омекване на ябълките). Като стане готов, сосът се разбива с пасатор (ако търсиш по-"гладка" консистенция). Аз го минавам с пресата за пюре, така че да се усещат пaрченца.

# 15
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Аз правя друга  Италианска салата. Настъргват се равни количества  ябълки, кисели краставички и телешки салам.Залива се със сос от майонеза и кисело мляко. Подправя се с черен пипер. Peace

# 16
  • Мнения: 22
Mentha, аз правя една салата с кисели ябълки, ролца от раци, кисели краставички и лук. Обърквам с майонеза и подправям с черен пипер. Опитай, става много вкусна.

# 17
  • Мнения: 929
Знам за една салата с ябълки и риба(моринована/солена) и майонезен сос и кисели краставички.

# 18
  • Мнения: 311
Сестра ми прави свинско с ябълки. Много вкусно.

# 19
  • Мнения: 321
освен свинско с ябълки ,аз правя пуешко и пилешко с ябълки и картофки. много е вкусно и лесно. момичета, салатите са ви превъзходни. отивам да творя, защото вече съм безумно гладна.

# 20
  • T"A
  • Мнения: 2 515
През последната седмица два поста ми се затриха от тази тема (проблеми с публикуването) и вече забравих каквото имах да пиша  Blush Но, чушчица, аз пробвах идеята за салата с кисело мляко и ядки (на tanja33 ) и се получи рядко екзотична и вкусна  Heart Eyes Препоръчвам горещо!  Peace
(лука го нарязах съвсем наситно, накълцан почти, а ядки сложих микс - орехи, кашу, лешници - като за таратор ги натроших)

Тези дни съм се навила да опитам и тази с рулцата от раци и все още съм отворена за идеи  Hug (и рецепти   chef )

# 21
  • Мнения: X
Правила съм салата със зеле, моркови, царевица и ябълка, но мъжът не я хареса особено и за това обикновено правя класическия вариант: само зеле с моркови или зеле с моркови и царевица.

# 22
  • Мнения: 1 505
Искам да ви споделя една рецепти4ка,която не съм я опитвала все о6те,но скоро мисля да я пробвам.Видях я по телевизията,една готва4ка много добра я прави,аз си я запаметих,4е е много лесна.
  Пилешко филе се нарязва на по тънки филенца.Запържва се кромид лук няколко глави,и 2 ябълки се обелват и нарязват на полумесеци.На тавата на самата фурна разстиламе фолио голямо пар4е на него в единия край слагаме поза4ервилия се лук,върху него нареждаме ябълките,пилешките филенца ги посоляваме и поръсваме с 4ерен пипер и във всяко едно от тях слагаме по една синя слива без костилка,завиваме на руло и ги слагаме върху ябълките.С другия край на фолиото завиваме и запо4ваме да сгъваме фолиото от вси4ки страни,да се полу4и затворен плик,слагаме да пе4ем за 20 минути на 180-200º(зависи от фурата),докато не се надигне самия плик,тогава е готово.И през това време слагаме да редуцираме оцет балсамико със няколко лъжици захар,до като не се карамелизира и не стане гъсто.С този оцет карамелизиран поливаме при сервиране пилешките филенца.

# 23
  • Мнения: 80
Аз пък правя свинско със ябълки, зеленчуци и сметанов сос.

Продукти:
1 ябълка
200гр. свинско месо, нарязано на малки кубчета (около 1х1 см) нетлъсто
150гр зеленчуци(аз използвам президент - царевички, моркови, броколи и грах)
Соев сос
Вегета за свинско месо
2 сл заквасена сметана
2-3 сл зехтин или олио

Свинското се запържва, докато стане златисто. Добавят се ябъката(нарязана на малки кубчета 1х1 см, обелена), лекосе запържва, добавя се зеленчуковия микс, добавят се вегета и сол(ако има нужда), разбърква се, добавя се малко вода(или вино), докато се задушат зеленчуците, после се слага соевия сос и се оставя леко да се карамелизира сместта, добавя се сметната и се задушава пак за 2-3 минути.
Сервира се с картофено пюре или ориз

# 24
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Правила съм салата със зеле, моркови, царевица и ябълка, но мъжът не я хареса особено и за това обикновено правя класическия вариант: само зеле с моркови или зеле с моркови и царевица.

Хриска, може би си ползвала сладникави на вкус ябълки  Thinking Аз купувам киселички и дори царевицата ми е по-сладка и по-нетрадиционна за вкус за салати  Laughing
... просто си мислих...  Blush

# 25
  • Мнения: X
Правила съм салата със зеле, моркови, царевица и ябълка, но мъжът не я хареса особено и за това обикновено правя класическия вариант: само зеле с моркови или зеле с моркови и царевица.

Хриска, може би си ползвала сладникави на вкус ябълки  Thinking Аз купувам киселички и дори царевицата ми е по-сладка и по-нетрадиционна за вкус за салати  Laughing
... просто си мислих...  Blush
Не, напротив беше от най-киселите, но или нещо не се получи, или не ни отговори на вкуса. В същото време свекито и много я хареса  Wink

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
днес случайно попаднах на тази рецепта.
явно варианта с ябълка е на Кнорр, защотот е в тяхна рекламна книжка,
а самото ястие си не е ново...

buletten berliner art - кюфтета по берлински

Общи условия

Активация на акаунт