Сол

  • 5 215
  • 69
  •   1
Отговори
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Слагате ли сол когато готвите на децата?
Аз слагам съвсем малко, почти не се усеща. Но свекърва ми ме упреква, че манджите ми така са безвкусни. Тя също готви и дава на децата, само че на мен ми се вижда солено за тях, особено за малката.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 440
То явно си е до свикване. Моят малък звер не кусва ако не е солено  Naughty И така яде от 4 месеца  ooooh!

# 2
  • Мнения: 5 790
Според моето педи, на малки деца не е хубаво да се дава сол, защото това е предпоставка за диабет в по-късна възраст. А всички свекърви трябва да бъдат обесени незабавно!

# 3
  • София
  • Мнения: 15 222
Dз слагам сол "една идея". Мисля, че постъпваш правилно, като не слагаш много сол, така че не случай свеки какво ти говори. Както си свикнеш детенцето-така ще яде. Няма да се впускам в подробности за вредата от солта.
Една скоба ще отворя-мисля, че в храната в нашата детска кухня слагат сол-но не много. И друг път съм писала-нещата, които готвят, са доста вкуснички за моите представи, а това без сол не се постига.

# 4
  • София
  • Мнения: 6 999
НЕ.  Naughty

Никаква сол в манджите на бебето, а и на децата. Натрият/ако не греша името/ в хранителните продукти/зеленчуци, варива, месо и т.н./ е напълно достатъчен. Последното го каза моето педи на бавачката, която също твърдеше, че без сол е безвкусно.

Можеш да информираш свекито, че вкусовите рецептори на децата са много нежни и затова неща, които за нас са безвкусни - за тях не са. Затова пък по-пикантни и 'силни' храни за тях са гадни.

Захар също не слагам.

# 5
  • Magrathea
  • Мнения: 2 771
Аз не готвя на малката, но  пюретата, които хапва  са без сол или захар. Единствено в месните има малко, другите и за мен са абсолютно безвкусни. С изключение на плодовите-въпреки, че няма добавена захар, са си превъзходни за моя вкус eat

# 6
  • Мнения: 2 807
Когато започнах да готвя за Дани, слагах сол, колкото една идея, както педиатърката ни се изразява Wink
И сега добавям по-малко.

В пюретата му не съм добавяла, но в Hipp-а има такава, йодирана.

Не слушай свекърва си, щом децата папкат манджите, значи не са им безвкусни...
Децата са твои, имаш право да решаваш как да се грижиш за тях - ако свикнат да похапват по-солено, така ще да е и занапред...

# 7
  • Мнения: X
Слагам съвсем малко, колкото да добие някакъв вкус, все пак не мога да карам детето ми да харесва нещо, което самата аз дори не бих вкусила, едва ли количеството, което слагам ще и навреди.

# 8
  • Мнения: 46 526
Не слагам, ние също ядем почти без сол.

# 9
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Купи калиева сол, това е морска трапезна сол и не е вредна.....

.....можеш предполагам да си солиш бебешките манджи с такава, макар че аз не бих го правила....продава се в Билла, Метро и на много други места....аз купувам на фирма Солина

# 10
  • Мнения: 3 663
категорично не
солта е забранена за бебета
вреди на бъбреците
в краен случай е допустим максимум до 1г сол на ден за деца до 12месечна възраст, но силно се препоръчва да не се дава никаква
вредите за здравето се виждат след години
да не говорим, че бебетата изобщо не знаят, че съществува такова нещо сол и може спокойно да се мине без "овкусяване" на манджите

# 11
  • Мнения: 5 713
Не, не слагам. Захар също, освен когато правя нещо си с масло и захар за закуска.

# 12
  • Мнения: 5 577
Слагам съвсем малко, макар 4е яде без проблем и безсолно.
Заради йода.

# 13
  • Мнения: 3 200
Никаква сол още не слагам

# 14
  • Мнения: 456
Слагам много малко сол, защото иначе неиска да вкуси нито месо нито зеленчуци....Много време пробвах какво ли не  и накрая се сетих за солта, та сега хапва уж по малко (колкото да не е без хич), но пак е нещо...Когато е в такива минимални количества солта, според мен не е проблем.  Grinning

# 15
  • Мнения: 3 663
Вергилия, мисля, че бебетата получават достатъчно йод от водата.. поне такива спомени имам от това, което съм чела, но честно си признавам не съм 100% сигурна....
тоест ако слагаш сол заради йода според мен няма нужда...  Confused

Ема, а със захар пробва ли ? захарта е по-малко зло от солта.....
разбира се и за нея се отнася в разумни количества Simple Smile

# 16
  • Мнения: 456
Имаш предвид месните и зеленчуковите пЮрета ли ?? Ами не, не съм се сетила със захар - комбинацията ми се струва малко странна, ама то знае ли човек - да взема да пробвам.... Thinking

# 17
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Калиевата сол ми се вижда добра алтернатива (тази, която съдържа повече калий, отколкото натрий). Ако се слага по малко, приемът на натрий ще е съвсем символичен. Аз така замених захарта с фруктоза. Само дето свеки не възприема подобни заместители.

# 18
  • Мнения: 3 663
Аз така замених захарта с фруктоза. Само дето свеки не възприема подобни заместители.
Рени, откъде си намираш фруктоза ? аз още не готвя на Таня, обаче си мисля, че е добра идея това с фруктозата.....

# 19
  • Мнения: 548
Рени, откъде си намираш фруктоза ? аз още не готвя на Таня, обаче си мисля, че е добра идея това с фруктозата.....
Цитат
Тони, фруктоза съм виждала по диетичните щандове на големите магазини - Фантастико, ХИТ, вероятно има и в Билла.

# 20
  • Мнения: 1 639
 В пюрето сол НЕ!!! И така мисля да я карам докато мога. Невиждам смисъл от добавката на сол. Naughty

# 21
  • Мнения: 46 526
Слагам съвсем малко, макар 4е яде без проблем и безсолно.
Заради йода.

Отдавна не съм я виждала тази сол, от къде я взимаш?

# 22
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Фруктоза, кафява захар, изкуствени подсладители, калиева сол и др. заместители се продават освен в големите вереги магазини и в магазините за здравословни храни (или диетични и диабетични пише на тях). Само не знам дали не пробутват обикновена захар и сол срещу по-висока цена  newsm78

# 23
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
Не пробутват обикновена, но незнам какво пробутват Laughing
Определено на вкуса на калиевата сол е по-малко солен, ако така да кажа, и по-различен от този на солта.
В Метро продават гръцка марка Калас и има различни варианти.

# 24
  • Мнения: 1 800
Абе ако хапват без сол и захар - най-добре. И заместителите не са добро решение според мен.

# 25
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Не пробутват обикновена, но незнам какво пробутват Laughing
Определено на вкуса на калиевата сол е по-малко солен, ако така да кажа, и по-различен от този на солта.
Наистина се различава, мисълта ми е дали са спазени пропорциите между калия и натрия, както е обозначено на етикета.
Наистина е най-добре без тия неща, но децата в един момент сами ще ги открият. И тогава е за предпочитане по-малкото зло.

# 26
  • София
  • Мнения: 6 182
И аз съм чувала, че не е добре сол да се дава на бебета. Техният организъм почти не бил пригоден да обработва натрият. Освен до диабет, май е предпоставка и за хипертония в по-късна възраст. Моето дете е много злоядо, но и харесва към зеленчуковото пюре да слагам плодово или банан (дори и на месните) на мен ми се струва много гадно като комбинация, но на нея и харесва - бебешки вкус.

# 27
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Според моето педи, на малки деца не е хубаво да се дава сол, защото това е предпоставка за диабет в по-късна възраст. А всички свекърви трябва да бъдат обесени незабавно!
newsm10

# 28
  • Бургас
  • Мнения: 5 654
Детската кухня подправя както за големи. Иван се научи от там и сега ако няма сол се прави, че ще повръща

# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 903
Слагам съвсем малко сол, ако има откиснато сирене в фрикасето например изобщо не слагам сол, същото е и за кус-куса. Нашето педи пък когато почнахме да се захранваме с зеленчуково пюре каза да съм слагала сол на върха на ножа.

Последна редакция: вт, 02 авг 2005, 09:09 от mama V

# 30
  • Мнения: 5 500
Започнах да слагам морска сол доста след годинката.
Захар не е ял до сега, с изкл. на няколко бисквитки, които е изял, не у дома естествено!
Ние също ядем почти без сол.

# 31
  • Мнения: 3 537
Слагам много малко сол, защото иначе неиска да вкуси нито месо нито зеленчуци....Много време пробвах какво ли не  и накрая се сетих за солта, та сега хапва уж по малко (колкото да не е без хич), но пак е нещо...Когато е в такива минимални количества солта, според мен не е проблем.  Grinning
И аз така правя и така мисля.

# 32
  • Мнения: 6 315
Сол никаква не слагам и не му давам да яде солено. Аз самата ям безсолно и мисля, че това е по-добрият вариант, особено за бебе. Бъбреците на бебетата се натоварват от солта.

# 33
  • София
  • Мнения: 2 952
Дъщеря ми е на 10 месеца и не желае да вкуси храна, която няма поне прилично добър вкус за големи. Нямам желание да й давам сол, по тази причина доскоро купувах само пюрета БЕЗ сол или готвех БЕЗ сол. Случайно купих пюре на Хип със сол и след като го излапа за секунди разбрах какъв й е бил проблема. От там насетне леко-леко разбрах, че всъщност отказва да вкуси храна, която няма поне привкус на истинска храна за големи. Не ми е драго от тази ситуация, но пък поне установих от къде е идвало злоядството на детето  Laughing

# 34
  • Мнения: 3 932
Слагам малко сол или щипка пикантина.

# 35
  • Мнения: 1 567
Слагате ли сол когато готвите на децата?

Направо отговарям, без да съм чела другите мами.

Не, не слагам никаква сол, нито захар.
Само натурални вкусове. картоф, морков, месо, тиквичка и т.н зеленчук. Овкусявам с копър, магданоз, босилек, целина. В същност е много вкусно.... Мойта педиатърка ме посъветва - сол, след годинката.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 271
Детската кухня подправя както за големи. Иван се научи от там и сега ако няма сол се прави, че ще повръща
Thinking леле, тия малчовци колко са хитри...
а относно солта, аз мисля, че много малко е допустимо, дори и за бебета, тъй като, все пак, трябва да има някакъв вкус пюрето. Вие опитвали ли сте варен картоф без сол - на мен изобщо не ми е вкусен!
А и като чета как някои майки са се чудили защо дечицата не ядат и като им дали сол прояли, стигам до извода, че има смисъл!
Естествено, не се мъча да убеждавам никой, просто си давам мнението - нали затова е този форум!  Grinning

# 37
  • Мнения: 2 489
Солта е жизненонеобходима при възрастен човек за правилното функциониране на организма.

Отказът от сол може страшно много да навреди.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 271

Солта е жизненонеобходима при възрастен човек за правилното функциониране на организма.

Отказът от сол може страшно много да навреди.
Peace
да, важна е за регулирането на водния баланс в организма. Дори, доколкото си спомням newsm78, солите действаха антиоксидиращо на клетките.
Абе, общо взето, то щом му се яде на организма, значи има нужда от него.

# 39
  • Мнения: 255
Вместо сол слагам леко обезсолено сирене и така пюрето му става прилично на вкус иначе и аз съм против голямото солене, ама пък и другата крайност ми напомня за оная приказка с дъщерята дето обичала баща си колкото солта ( или нещо такова беше) пък той взел че се обидил :Ха! GrinningМного поздрави на всички!

# 40
  • Мнения: 3 146
И аз слагах сирене или маслини вместо сол.И много вкусни пюрета забърквах навремето - преди 1 година Laughing

# 41
  • София
  • Мнения: 2 271
Е, нали и сиренето, и маслините са осолени при обработката им - значи все пак слагате сол! Наистина, сигурно става по-вкусно със сиренце, но в крайна сметка дискусията е на тема "дали да слагаме сол или не"

# 42
  • Мнения: 5 713
Предполагам, 4е сиренето, което вси4ки използваме е обезсолено, а за маслините- не се слагат промишлени коли4ества, а 2-3.

# 43
  • София
  • Мнения: 6 999
Солта е жизненонеобходима при възрастен човек за правилното функциониране на организма.

Отказът от сол може страшно много да навреди.

Солите са нужни, а не солта. Въпреки, че хич ме няма по химия - за това съм питала.

Естественото съдаржание на соли в продуктите е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на организма. Това бяха дословно думите на моята педиатърка към бавачката, която много настояваше да сложи сол, щото било безвкусно.

# 44
  • Мнения: 3 927
Започнах да слагам сол доста късно, някъде около годинката на това, което наистина нямаше никакув вкус  и малката отказваше да яде. И общите яденета соля, но не прекалявам, т.е. не се вманиачавам.....От известно време и аз готвя с морска сол, досега основно с профилактичната.......

Да не мислите, че днешните зеленчуци и плодове например са достатъчно богати на в-ва? Ако бяха преди 100 години, сигурно  Simple Smile, но не и днес......

# 45
  • Мнения: 4 629
Сол и захар не слагам и не смятам да го правя поне в близката една година. Не само, че не е полезно, но и е вредно за бебетата. А относно вкусовете децата знаят тези вкусове, с които ние ги запознаваме. АКо не им подсоляваме или подслаждаме храните те няма как да знаят разликата

# 46
  • Мнения: 2 489
Солта е жизненонеобходима при възрастен човек за правилното функциониране на организма.

Отказът от сол може страшно много да навреди.

Солите са нужни, а не солта. Въпреки, че хич ме няма по химия - за това съм питала.

Естественото съдаржание на соли в продуктите е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на организма. Това бяха дословно думите на моята педиатърка към бавачката, която много настояваше да сложи сол, щото било безвкусно.

Солта е нужна на организма!!!

Има си минимално количество сол, което всеки човешки организъм трябва да приема ежедневно!

Съгласна съм, че прекомерната употреба е МНОГО ВРЕДНА, обаче солта си е необходима за организма и не разбирам защо постоянно се поставят под един знаменател - сол и захар!

А ето и една статия по-подробна:

В далечните времена, когато на земята се установяват примитивните форми на живот, в природата съществува баланс между натрий и калий. Но безспирните дъждове “измиват” натрия от почвата. Древният човек с всички сили се старае да запълни тази липса. Така той открива каменната сол. Днес хората са се научили да се сдобиват с готварска сол по различни начини – от земята, от солените езера и морета, и др. Независимо от метода на обработка и размера на солните кристали, които ние купуваме от магазина, химическата форма на солта е една – NaCl – натриев хлорид.

Сол за здраве
Балансът между водата и солта е в основата на съединителните тъкани на човешкия организъм – в основата на живота. Като цяло в организма на възрастен човек има около 3.5 kg различни минерални соли. Натриевият хлорид е крайно необходим за нормалното кръвообращение и снабдяването на клетките с хранителни вещества. Именно солта е тази, която се използва в много от физиологичните разтвори за рехабилитация на пациентите по време на тежки боледувания или след операции.

За здравия човек ежедневно са необходими 10-15 g сол. Имайте предвид, че само 3.5 g се съдържат в хляба. Така останалото количество можем да си набавим с порция ядене, подсолено при кулинарната обработка. Излиза, че едно 4-членно семейство консумира пакет от 1 kg сол за 1.5–2 месеца. Статистиката обаче сочи, че в Европа това потребление е два пъти по-високо. Лекарите категорично заявяват, че солта е “бавен убиец”. Прекомерното й количество задържа вода в организма и кара бъбреците и сърцето да работят с повишена енергия.
Американски учени са открили във веригата на ДНК ген, който отговаря за усвояването на солта от организма. Според тях, при хората, които имат този ген, 1 g сол повишава налягането с 5 единици. Ако той е повреден, възниква повишена потребност от много солена храна и ако тя не бъде набавена, може да се появи хипертония. Следователно не всички хора имат нужда от допълнителна сол – само тези, чийто ген е видоизменен.
С възрастта организмът все по-трудно се освобождава от излишъка на сол, която се отлага в ставите, жлъчния мехур, по стените на кръвоносните съдове. Кръвта става по-гъста, в следствие на което се получават тромбози, раздразват се нервните окончания и това предизвиква невралгия, повишава се очното налягане и може да се появи глаукома. И това не са всички неприятности, които могат да възникнат вследствие на нарушението на водно-солевия обмен. Впрочем, недостигът на сол води до не по-малко тежки недъзи: понижава се кръвното налягане вследствие на което се развива сърдечна недостатъчност, влошава се работата на бъбреците и започва общо отравяне на организма. Излиза, че формулата на здравето е проста – 15 g сол на ден и нито грам повече!

Излишъкът на сол в организма улеснява развитието на заболявания като:
- артрит;
- ревматизъм;
- дерматит;
- екзема;
- псориазис;
- камъни в бъбреците;
- хипертония;
- тромбофлебит;
- глаукома;
- катаракта.

Клин клин избива
И все пак солта е прекрасен лекар. Тя се е утвърдила в народната и традиционната медицина. Благодарение на нея нашите прадеди са се предпазвали от простуда, зъбни и ушни заболявания, спасявали са се от обезводняване на организма, лекували са нервно разстройство и болки в ставите. Солта действително притежава антибактериални свойства, затова и до ден днешен солният разтвор се препоръчва за гаргара при болни от ангина и се използва като капки за нос при хрема, като към него се добавят билкови отвари, настойки и екстракти от подбел, девисил, евкалипт, невен. Като правило разтворът за нос се приготвя от ? чаена лъжичка обикновена (но по-добре йодирана) сол, смесена с чаша топла дестилирана вода и 2-5 капки настойка или екстракт от съответното растение.
За болните от ангина или ларингит се препоръчва да пият топло мляко и минерална вода. Минералната вода се използва и при инхалации, тъй като в нея има богато съдържание на различни соли. При отити на всеки час и половина-два простуденото ухо се налага за 20-30 мин. с ленена торбичка с гореща едра сол. Морската сол е много ефективна за лечение на кожни заболявания и особено се препоръчва при деца с ясно изразен дерматит. Достатъчно е да отидат на море и да се изкъпят 2-3 пъти, и болната кожа ще започне да се възстановява. Вкъщи същата процедура може да се замени със солни вани. Важно е единствено да знаете, че температурата на водата не бива да превишава 36-38°С. Кожата също така може да се обтрива в продължение на 10-15 мин. с гъба, напоена с концентриран солен разтвор (100-300 g морска сол на кофа вода).
При артрити, артрози и ревматизъм помагат не само половинчасовите вани с морска сол, но и обтриванията с маслено-солева смес. За приготвянето на това лечебно мазило вземете 100-150 g масло от облепиха и леко го подгрейте, след което добавете една супена лъжица морска сол и 2 супени лъжици пчелен мед, разбъркайте всичко и нагрейте примерно до 60°С. Нанесете сместа на болните места и леко ги разтрийте. Наложете с листа от жиловлек, увийте с целофан и с някаква вълнена тъкан и така полежете под топло одеяло около половин час. След това почистете намазаните места с памучен тампон. Тази процедура правете веднъж седмично в продължение на 2 месеца, направете триседмична почивка и продължете лечението.
.
Морската сол не е просто натриев хлорид
В моретата и особено в Мъртво море са разтворени почти всички необходими на човека минерали от Менделеевата таблица. В един литър морска вода се съдържат 300-400 g различни соли и минерали, но тя е особено ценена най-вече заради високото съдържание на йод, недостигащ на жителите на големите градове. Чрез употребата на морска или йодирана сол (обикновена сол, обогатена чрез химични способи) с храната можете да се предпазите от нарушение на функциите на щитовидната жлеза и от образуване на ендемична гуша, тъй като йодът влиза в състава на тироксина – хормон, който се произвежда в тази жлеза. Денонощната нужда на организма от йод е 0.2 g. Той се съдържа не само в морските соли, но и във всички морски продукти. Даже плодовете и зеленчуците, отгледани в близост до морето, съдържат по-голям запас от йод, отколкото тези, които са отгледани в “сухопътните” райони.

Красиви със сол
Обикновената сол е способна да твори чудеса с красотата. Тя е прекрасно средство за пилинг, а също така свива порите, стяга кожата и я прави по-гладка. Мазната кожа се нуждае от дълбоко почистване. За целта е достатъчно да натопите памучен тампон в сапунен разтвор, след което в сол и да разтриете участъка, поразен от черни точки. Процедурата се прави 2 пъти седмично. След това е необходимо кожата да се овлажни с подхранваща смес (2 чаени лъжички извара, някакъв плодов сок и сол на върха на ножа). Останете така 15-20 мин. и след това почистете лицето с памучен тампон, напоен в леко подсолена вода. Накрая нанесете крем за мазна кожа.
При сухата кожа проблемите са други: тя изглежда увяхнала. Контрастното измиване с подсолена вода ще укрепи кръвоносните съдове и ще подмлади лицето. Превъзходно допълнение към тази процедура е бадемовото мляко със сол: 25 g стрит бадем, ? чаша топла преварена вода и сол на върха на ножа. Сместа се прецежда и се съхранява в хладилник. Преди употреба се разклаща, нанася се с върха на пръстите. След това се нанася подхранващ крем, който също можете да приготвите самостоятелно: смесете 1 жълтък, 1 ч. л. растително масло и ? ч. л. подсолена вода и добавете 1 ч. л. подходящ за вашата кожа козметичен крем. Нанесете тънък слой на лицето и след 15-20 мин. изплакнете със слаб хладък чай.
Запомнете: подсолената вода винаги е полезна за мазната кожа, но за сухата – само през лятото и то в ограничени количества.

Солта и целулитът
Целулитът е следствие на нарушен водно-солеви обмен. Натриевият хлорид, основният химически компонент на солта, прекрасно се справя и с този проблем. Попадайки в организма чрез порите, той задържа в тъканите необходимото количество течност и уравновесява обмена на клетъчно ниво. Най-ефективни са морските бани или ваните с морска сол, но можете да се ограничите и с редовни обтривания на проблемните зони. За целта неголямо количество морска сол се нанася на тялото и се разтрива с влажна гъба. Усещането за парене свидетелства за притока на кръв към натрупаните мастни участъци. Важно е все пак да не прекалявате и така да увредите кожата – след 10-15 мин. отмийте солта с топла вода.

Минералната вода
Днес не можеш да направиш и крачка без бутилка минерална вода – живителната влага те спасява на работа, в градския транспорт, в спортната зала. И макар че лекарите препоръчват ежедневно да се изпиват минимум 2–2.5 литра вода, особено в летните жеги, постарайте се да не прекалявате. Различните минерални води силно се различават по състав – например в 1 литър трапезна минерална вода се съдържат около 500 mg различни соли, а в лечебната минерална вода съдържанието им е 5–10 пъти повече от нормата. И ако сте здрави, съвсем нямате нужда постоянно да пиете такава вода. Така че, когато купувате минерална вода, си струва да обърнете особено внимание на етикета, където ще намерите подробен списък на солите, които тя съдържа.


# 47
  • Мнения: 6 315
слънчева мама хубава е статията, но темата не е дали големият човек да яде сол, а дали да слагаме сол в храната на бебетата си. Аз лично не го правя и нямам и намерение, защото считам че е малък. Самата аз ям безсолно - щипка-две в тенджерата, колкото да овкуся храната ни и толкоз.

# 48
  • Мнения: 2 489
слънчева мама хубава е статията, но темата не е дали големият човек да яде сол, а дали да слагаме сол в храната на бебетата си. Аз лично не го правя и нямам и намерение, защото считам че е малък. Самата аз ям безсолно - щипка-две в тенджерата, колкото да овкуся храната ни и толкоз.

Контрирам на това, че солта е единствено вредна. Не съм се информирала достатъчно добре от каква възраст се дава сол на детето.
Просто ми направи впечатление, че всички асоциират сол с вкус и затова!

# 49
  • Мнения: 2 489
но определено ще готвя на бебето си без сол

# 50
  • Мнения: 3 379
Не слагам сол в храната на детето по принцип. Ако готвим за нас нещо, което и той ще яде, го посолявам малко с йодирана сол. По принцип прибавям сирене или сухар понякога в папането на детето и те са осолени (дори и да е изкиснато сиренето), освен това сол се съдържа и в зеленчуците.

# 51
  • Мнения: 4 176
Детската кухня подправя както за големи. Иван се научи от там и сега ако няма сол се прави, че ще повръща
Още един арумент да съм привърженик на домашното готвене. Вярно че яде по 2 дена едно и също ядене, но поне знам че е хранително, с домашни продукти, без сол, захар. Готвено със зехтин и тн.
Много майки се оплакват от липса на време. Не знам кво толкова се изисква от една детска манджа. Пъхам всичко в тенджерата и то си къкри, докато го къпя вечер напромер.Леко пасирам и хоп. А и нали готвя за нас. Какво ми пречи на другия котлон да ври нещо за него.
Сол и захар никога! Незнам до кога ще е така, но яде за сега.

# 52
  • out of space
  • Мнения: 8 573
С удоволствие бих готвила на бебока (2-3 пъти съм го правила), но той изобщо не иска да го яде!
Захар слагам, сол- не.

Гери е почти на 4 г. и яде толкова солено, колкото и ние т.е умерено солено.

# 53
  • Мнения: 3 200
Още не слагам сол

# 54
  • София
  • Мнения: 9 483
Aз никога не съм слагала сол в храната на Лори. Naughty
Нито захар.

Но синът (5г.5м.) ми си яде нормална храна, от нашата.  Simple Smile
Но ми прави впечатление, че, понеже и той от бебе е научен почти без сол и захар да яде, сега прави разлика между храните и ако малко е прекалено със солта или захарта, категорично отказва да ги яде.
Има си някакава защитна реакция, да я наречем, в това отношение. Simple Smile

# 55
  • Мнения: 3 663
Солта е жизненонеобходима при възрастен човек за правилното функциониране на организма.
Има си минимално количество сол, което всеки човешки организъм трябва да приема ежедневно!
..................
подкрепям маргарита и повтарям, че в случая не говорим за възрастни а за бебета
и цялата статия, която си постнала може и да е хубава, но в случая не дава абсолютно никаква бебешка инфо
по-добре иди в сайта на СЗО и прочети там какво пише за бебета
а ако едно четиричленно семейство изяжда пакет сол за два месеца аз съм в потрес
у нас един пакет сол се яде около половин година, че и повече

Контрирам на това, че солта е единствено вредна. Не съм се информирала достатъчно добре от каква възраст се дава сол на детето.
що се отнася за бебета до 12 мес - май е единствено вредна и е забранена
може да се давам след годинка до макс 5 мисля мг на ден

Последна редакция: ср, 10 авг 2005, 23:25 от T o n i

# 56
  • Мнения: 6 315
а ако едно четиричленно семейство изяжда пакет сол за два месеца аз съм в потрес
у нас един пакет сол се яде около половин година, че и повече

Офф топик: У нас един пакет сол изчезва бързо само, ако готвим пиле на сол. Иначе ни стига за доста дълго време - около 7-8 месеца, въпреки че мъжът ми яде доста солено.

# 57
  • out of space
  • Мнения: 8 573
а ако едно четиричленно семейство изяжда пакет сол за два месеца аз съм в потрес
у нас един пакет сол се яде около половин година, че и повече

Офф топик: У нас един пакет сол изчезва бързо само, ако готвим пиле на сол. Иначе ни стига за доста дълго време - около 7-8 месеца, въпреки че мъжът ми яде доста солено.

 newsm09 Пакет сол на нас ни стига за макс 2 месеца....а си мислех, че ядем сол умерено... #Crazy

# 58
  • Мнения: 4 176
На анс за повече от година ни стига 1 пакет сол.

# 59
  • Мнения: 3 663
newsm09 Пакет сол на нас ни стига за макс 2 месеца....а си мислех, че ядем сол умерено... #Crazy
пак ОФФ
леле, настина ли за 2 месеца...
на мен честно си казвам много ми се вижда
ние сме тричленно семейство, но бебето нали няма да го броим, та значи сме си двама
откакто сме се оженили сол не сме купували, а скоро ще станат две години..... и в пакета има около една четвърт... не знам....
определено не готвя без сол и определено готвя често Simple Smile в смисъл не е като да се храним навън и да речеш, че затова не си харчим солта Simple Smile

# 60
  • Мнения: 1 639
На анс за повече от година ни стига 1 пакет сол.
  hahaha  не съм засичала колко често купувам ,ама чак пък веднъж годишно?!  Peace

# 61
  • Мнения: 3 663
bisttra, аз наистина не разбирам кое е смешното и забавното  Confused
хранят се здравословно хората

# 62
  • Мнения: 3 927
Наистина е забавно Laughing
Сега очаквам някой да каже, че изобщо не купува сол........голямо надпреварване Wink......

# 63
  • Мнения: 4 176
Наистина е забавно Laughing
Сега очаквам някой да каже, че изобщо не купува сол........голямо надпреварване Wink......
Да обяснявам че съм с високо кръвно и че почти не соля ли?

# 64
  • Мнения: 6 390
Кърмата да не е с сол или захар , а бебоците не и не да по4нат да ядът нещо друго...
Захарта няма никаква хранителна стойност
А солта обременява работата на бъбреците, поради което до 1.год. не е добра идеята да се слага сол в яденето на бебоците...

Един път опитат ли сол и захар после няма край / без тях не могат, то4но като възрастните... реално погледнато като слагаме сол и захар ние елиминираме първона4алния вкус на зелен4уците и плодовете / искаме само един вкус да 4устваме /на солта и захарта
Бебоците то4но 4е нямат развален вкус, харесват истинския аромат ябълката, на тиквата, на 4ушката, на броколито и тн... докато не им развалиме сами вкусовите рецептори ...

# 65
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
От "Вие и Вашето дете" (Д-р Джина Паликари и съавтори - издателство "Care direct"):
"Солта пречи на функционирането набъбреците и по-късно води до високо кръвно налягане.До една година, бъбреците на кърмачето не елиминират нормално солта.Ако не познава вкуса на солта, яденето без сол не е проблем за него."

Но в някои от месните пюрета на Semper има добавена йодирана сол. Например в пюрето с кюфтенца и зеленчуци и в пюрето от риба. Thinking

Аз, лично, не давам сол. Противник съм ина захарта, макар че още в родилния дом ни я препоръчаха като ефективно средство срещу бебешка жълтеница newsm78

# 66
  • Мнения: 3 927
............ докато не им развалиме сами вкусовите рецептори ............

Не мога да не се съглася. Нали човекът е единственото същество, което "разваля" и унищиожава храната си преди да я консумира Simple Smile Wink.
Все пак рано или късно и бебешката/детска храна се посолява....

# 67
  • Мнения: 8 505
Соля.Малко,но задължително.

# 68
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Кърмата да не е с сол или захар , а бебоците не и не да по4нат да ядът нещо друго...

Моля ти се....естествено, че не е- не съм чула някоя да си соли или подслажда кърмата. Да и да- ядът нещо друго.

# 69
  • Мнения: 1 517
До годинката не й слагах сол, обаче после я записах на кухня и там, ща не ща, слагаха. Сега спряхме кухнята, но аз като готвя пак й слагам по малко. А понякога яде и храни, които са солени като за нашия вкус. Не знам дали е правилно, но мисля, че вече има нужда от малко допълнителна сол, освен тази, която се съдържа в зеленчуците и месото. Макар че тя не би отказала и безсолни храни...  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт