Какво от калмари?

  • 5 132
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 906
Купих си голям пакет калмари с идеята да ги пържа във фритюрника. Много ги обичам така, но напоследък имам страшни киселини   Tired и избягвам пърженото.
Дайте идеи как мога да ги приготвя без да ги пържа, че милото иска да ги изхвърли  Crossing Arms .

# 1
  • Мнения: 27 524
Пак в брашно и обилно намазнена тава си ги изпичаш за малко в силна фурна или ги ползваш като чушки - пълниш със смес за пълнени чушки (или кашкавал и шунка) и печеш  Peace
Ще ти потърся точната рецепта  Simple Smile

# 2
  • Мнения: 27 524
1/2 кг почистени калмари
1 дафинов лист
6-7 зърна черен пипер
1-2 с. л. оцет
сол

за плънката:
100 г пушено филе
100 г кашкавал
1-2 скилидки чесън
4 с. л. бяло вино
3 с. л. зехтин
черен пипер на вкус
сол

Кипваш за 1мин калмарите и ги пълниш с нарязаната и овкусена плънка. Режеш отзад едно малко пръстенче, за да не ти се сцепят. Редиш в гювеч или йенско, заливаш с малко от водата в която са врели, бялото вино и печеш 20мин на 180°  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 1 906
Пропуснах да кажа, че са нарязани  Embarassed

# 4
  • Мнения: 589
Пропуснах да кажа, че са нарязани  Embarassed
  Тогава ги направи на ризото Laughing

# 5
  • Мнения: 27 524
Пропуснах да кажа, че са нарязани  Embarassed

 Crazy  Laughing

500 г калмари
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
10-12 маслини
4-5 стръка магданоз
5-6 с. л. зехтин
1-2 с. л. стафиди
2-3 щипки риган
сол на вкус

Лукът и чесънът се нарязват надребно и се запържват в 5-6 с. л. зехтин за 2-3 минути. Добавят се нарязаните на кубчета домати. Стафидите и нарязаните маслини се смесват със запържените продукти и се посоляват. Задушават се под капак около 10-15 минути. Почистените калмари се нарязват на колелца и се слагат в тигана заедно с ригана. Ястието се запича 10 минути и се поднася поръсено с наситнен магданоз.
 
 

# 6
  • Мнения: 1 906
  Тогава ги направи на ризото Laughing
Страхотна идея! Давай рецептата. Мнооого обичам ризото   chef

# 7
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Прочетох, че са ти на шайби калмарите, но не мога да се вздържа да споделя едно страшно вкусно нещо, което ядох в кръчма в Котор, опитах се да претворя у дома- не стана същото, но въпреки всичко е зверски вкусно - пълнени калмари малки със спанак, пресен лук и чесън , сирене тип "Филаделфия" и подправки по избор барабар с пресни картофки, вино и дафинови листа къкрят кротко няколко часа в глинена съдина и половин час преди окончателно да ги извадите се отхлупват , за да се запекат.

# 8
  • Мнения: 444
Може да направиш Паеля, с калмарите които имаш, но ще се наложи да добавиш и другите съставки Simple Smile

Бон Апети!

# 9
  • Мнения: 3 830
Обожавам калмари, но такива, каквито ги ядях в Италия. Тук съм яла също, но няма нищо общо вкусът. За съжаление не знам как ги приготвят в Италия, но имаха превъзходен вкус. Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 1 219
Пропуснах да кажа, че са нарязани  Embarassed

 Crazy  Laughing

500 г калмари
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
10-12 маслини
4-5 стръка магданоз
5-6 с. л. зехтин
1-2 с. л. стафиди
2-3 щипки риган
сол на вкус

Лукът и чесънът се нарязват надребно и се запържват в 5-6 с. л. зехтин за 2-3 минути. Добавят се нарязаните на кубчета домати. Стафидите и нарязаните маслини се смесват със запържените продукти и се посоляват. Задушават се под капак около 10-15 минути. Почистените калмари се нарязват на колелца и се слагат в тигана заедно с ригана. Ястието се запича 10 минути и се поднася поръсено с наситнен магданоз.
 
 


тази рецепта е чудесна newsm10  chefМъжа ми обича калмари и задължително ще я приготвя.Благодаря   bouquet

# 11
  • Мнения: 27 524
Обожавам калмари, но такива, каквито ги ядях в Италия. Тук съм яла също, но няма нищо общо вкусът. За съжаление не знам как ги приготвят в Италия, но имаха превъзходен вкус. Heart Eyes

 Joy Joy Joy Хипер забавен отговор  Laughing

# 12
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Можеш и на скара- плоча или тиган, да го направиш (след мариноване със зехтин и лимон).

# 13
  • Мнения: 1 906
оlimpiia, какво стана с рецептата за ризото  Rolling Eyes ?

# 14
  • Мнения: 940
Страхотни предложения.
Някой пробвал ли е да ги пече вместо да ги пържи? И аз гледам да избягвам пърженото напоследък, но много обичам калмари.

# 15
  • Мнения: 279
На мен ми е любима салатата от калмари-аз дори ползвам пипалата за тази рецепта,но естествено става и със ситно нарязани калмари.Месото се сварява,нарязва се наситно,овкусява се обилно с лимонов сок, зетин, ситно нарязан магданоз/копър/ и чесън.Оставя се няколко часа да се маринова добре и имате страхотно мезе за вино, бира или каквото там обичате.

# 16
  • Мнения: 1 906
stella_70, колко време ги вариш, защото гледах Звездев и той каза, че "тайната" е в кратката термична обработка.
Аз за пръв път като си пържих станаха ужасно жилави  Sick . На плика пишеше 3-5 мин да се пържи, а аз за по-сигурно ги пържих 7-8 мин. Резултата беше отвратителен  Stop. Изяде ги каракачанката ми  Mr. Green (само на нея й хресаха).

# 17
  • Мнения: 279
Не дълго.Варя ги в тенджера под налягане и щом винтилът започне да изпуска пара, ги изключвам и ги оставям на котлона.Не ми се е случвало при варене да останат жилави.

# 18
  • Мнения: 110
   Здравей,
  Ризото с калмари не съм правила, но със скариди-да. Разрових се в нета за обработката на калмарите преди да се сложат в ориза и ето това намерих:
почистените калмари се слагат в тиган с олио, скилитка чесън, сол и пипер и като започне да се пържи-сипваш бяло вино (1/2 чаша горе-долу, а може и малко по-вече), захлюпваш и оставяш да къкри 20-ина минути.
А ризотото е стандартно-в масло запържваш лук на ситно (някои го предпочитат без лук), добавяш ориза, разбъркваш да си промени цвета и поеме мазнината и сипваш бульон-зеленчуков (в Италия си го приготвят от лук, морков и целина-) или в случая рибен (а може и с вода-пак става). Добавяш, разбъркваш и оставяш да се готви. Смесваш го с калмарите, наситно магданоз и.....Buon apetito.    chef
Има вариант с калмари и миди-там се използва водата, в която са врели мидите-прецедена, вместо бульон.

# 19
  • Мнения: 1 906
Благодаря на всички за отговорите   bouquet

# 20
  • София
  • Мнения: 2 481
Можеш да ги свариш, да смесиш с ролца от раци, растително масло, малко лимон и подправки-става чудна салатка, има такава купешка: Морски дар май се казваше.

Общи условия

Активация на акаунт