Как правите лазаня?

  • 3 127
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • зад кестените
  • Мнения: 795
моми4ета  трябва  ми  изпитана  рецепта  за  лазаня  ,  знам  4е  има  много  рецепти  но  незнам  коя  е  най   сполу4ливата  преди  време  се  пробвах  с  една  вегетарянска  с  български  кори  тряваше  да  ги варя  предварително  разкъсаха  се  и  като   краен  варинт не останах  доволна  макар4е  по  думите  на  семейството  била  им  вкусна  .Сега  съм  взела  кори без    предварително  варене  и  се  опасявам  да  не  останат  сухи . PraynigМоми4ета  на  вас  раз4итам   да  не  се  изложа . Благодаря  предварително.

Последна редакция: пт, 02 яну 2009, 21:31 от L e o

# 1
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Вътрешните не ми остават сухи, защото слагам доматен сос, пържена кайма, мазнина, но най-горната ми се изсушава неприятно. Затова периодически я понамокрям, а накрая наръсвам с кашкавал, да се запече лекичко. Днес купих сос бешамел-полуфабрикат за такива неща, не съм го правила още, но съм опитвала направено ястие с него и ми хареса.

# 2
  • Мнения: 361
Правя съчетание на доматен сос и сос бешамел, а най-отгоре завършвам със доматен сос, отгоре с бешамел и кашкавал така и последната кора не остава суха. Иначе правя лазанята в два варианта или с кайма, или със шунака или някакво филе и става много хубава.

# 3
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
А кога слагаш доматения сос, бешамела и кашкавала? Още в началото или ги добавяш поетапно. Защото ми се струва, че бешамелът и кашкавалът ще изгорят? А между редовете слагаш ли доматен и бешамел, или само отгоре?

# 4
  • Мнения: 1 777
Ето така ,аз правя лазанята. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 361
Най-отдолу слагам доматен сос и бешамел и леко ги поразбърквам, след което редя кори, дом.сос/той е с каймата/, бешамел/той ми е с гъбите/ и кашкавал. Печа я 35 мин. като най-горния кашкавал слагам 20 мин.преди изваждане за да не загори много. А бешамелът не изгаря, той се посмесва с доматения и става много приятен сос.

# 6
  • Мнения: 3 830
Едно записче набързо Simple Smile

# 7
  • Мнения: 1 101
А аз правя доматения( трябва да е по реди4ък) и бе6амела по отделно но после ги смесвам..
и така редя кори(без варене) сос..кори ..сос..като корите гледам да станат 4 или 5 реда най много....ина4е става много тестяно...и слагам пове4ко сос между тях...
пека  около 30 мин...и накрая слагам ка6кавала да се запе4е... Peace

# 8
  • NL
  • Мнения: 520
Лазанята я правя така:
Запържвам плънката,добавям буркан домати ( преди това ги пюрирам+малко захар да се махне киселия вкус) и след това добавям в тигана червено вино(около 70 мл),подправки-оставям всичко да поври известно време.После изсипвам към тях 400-450 мл прясно мляко(или 300-350 мляко и 100 вода) и всичко се вари известно време на слаб огън.Ако е много течно слагам и малко брашно  предварително размито с мляко.
Реденето започвам със  сос (с плънката са заедно омешани),после кори,пак  сос (4 ката кори с ъс сос помежду им и завършвам пак със сос.Върху него поръсвам с кашкавал  и слагам да се пече за около 40 мин. Сега при мен кашкавалът е от самото начало но се пече под капак 20 мин и после за около 20 мин. без.Ето една снимка какво се получава на финала http://images19.snimka.bg/003978241.jpg
Приготвяла съм го и без капак от самото начало и пак не загаря ,хваща златист цвят.Може би ,защото си поема добре (напоява се)от най-горния  сос. А и другото,че ползвам винаги от по-мекия кашкавал.
Дано съм била полезна.

# 9
  • Мнения: 940
Аз правя лазаня по два начина. Единия е със сос Болонезе и бешамел (ако е с кайма и гъби). Понякога бешамела заменям със следния сос, който научих от forum.bg-kulinar.net:

1 кофичка изцедено мляко
1 кутийка майонеза
чесън
копър
2-3 с.л. горчица

И редувам пак както обикновенно.

А за плънка скоро правих следната рецепта. Тя ми е от един американски сайт www.recipezaar.com

* 500 грама пушена наденица (става балканската скара)
* 300 грама ХУБАВА телешка кайма, най-добре да си я смелите, аз купувам много хубава, която ми я мелят пред мен
* 1/2 чаша нарязан на ситно лук
* 2 смачкани скилидки чесън
* 700 грама нарязани домати от консерва( от тези консерви, в които са нарязани, а не вие да ги режете, най-добре да не са на БГ производител)
* 170 грама доматено пюре от гъстото
* 170 грама доматен сос
* 1/2 чаша вода
* 2 с.л. захар
* 1 1/2 ч.л. босилек
* 1/2 ч.л. копър
* 1 ч.л. различни италиански подправки по избор, има и готови смеси по магазините
* 1 с.л. сол
* 1/4 ч.л. чер пипер
* 4 с.л. нарязан на ситно магданоз
* около 12-15 листа лазаня
* 400 грама сирене Рикота
* 1 яйце
* 350 grama мозарела, нарязана на филийки
* 3/4 чаши настърган пармезан от финния

1. в тиган сложете наденицата (нарязана), каймата, лука, и чесъна докато покафенеят. Добавете доматите, доматената паста, соса, и водата. Подправете със захар, копър, босилек, италианските подправки, 1 суп,л сол, пипер и магданоза.Варете около половин час на бавен огън.
2. Сварете корите за лазаня и отцедете. Отделно в купа смесете сиренето рикота с едно яйце и 1/2 ч.л. сол
3. Загрейте фурната на 190 градуса
4. За да съедините лазанята, намажете тава с чаша и половина от сместта с каймата. Наредете 6 кори от лазаня. Намажете с половината от сместта с рикотата. Сложете една трета от филийките моцарела.Сложете чаша и половина от сместта с каймата и поръсете с пармезан. Повторете, като отгоре покриете с моцарела и пармезан. Покрийте с фолио, за да избегнете залепването внимавайте фолиото да не докосва сиренето, или пък намажете с някаква мазнина.
5. Печете в загрятата фурна 25 минути. Открийте фолиото и печете още 25 минути.

(могат да се намалят количествата, на мен ми трябваше много голяма лазаня за 7 човека)


Забравих да кажа, че корите за лазанята задължително си ги бланширам за половин минута всяка във гореща (не вряща) вода. Никога не смесвам белия и червения сос.

# 10
  • Мнения: 1 983
Правя я по рецептата на мъжа на Бу. Има я в готварската книга. Става превъзходна. Peace
Слагам кори без варене и последната я поливам със сосовете и накрая кашкавал. Peace

# 11
# 12
  • Мнения: 319
Най-отдолу слагам доматен сос и бешамел и леко ги поразбърквам, след което редя кори, дом.сос/той е с каймата/, бешамел/той ми е с гъбите/ и кашкавал. Печа я 35 мин. като най-горния кашкавал слагам 20 мин.преди изваждане за да не загори много. А бешамелът не изгаря, той се посмесва с доматения и става много приятен сос.
Точно така я правя и аз и досега провал не съм имала Peace

# 13
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Само да свърши баницата, ще направя и лазаня. Ентусиазирахте ме, ще ползвам съветите ви.

# 14
  • зад кестените
  • Мнения: 795
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet                     Мили  моми4ета  много  ви благодаря  за   полезните   съвети  неприменно  ще  се възползвам  от тях  нау4их  много от вас .Отново  благодаря.  bouquet

# 15
  • Мнения: 2 309
Най-отдолу слагам бешамела, редя един ред кори /кипнати предварително във вряла вода/, редя плънка с кори, като най-отгоре завършвам с кори и пак заливам с бешамел. Плънката я правя с домати, чесън, кайма, кисели краставички, босилек.

# 16
# 17
  • Мнения: 1 906
Приготвям лазанята винаги по един и същи начин и винаги ми се получава страхотно  Laughing
Правя два соса: бешамел и доматен. Бешамела е стандартен, а доматения го правя по следния начин:
Запържвам кайма, рендосани моркови и пресни гъби. Щом каймата се зачерви слагам доматите (еднакво съм доволна и от доматено пюре и от цели домати, които нарязвам непосредствено преди готвене). Накрая слагам чубрица и черен пипер.

На дъното на тавичката изсипвам половната сос бешамел. Редя ред кори лазаня, ред доматен сос. След два реда кори от лазаня подреждам дебели парчета кашкавал и продължавам да редувам кори и доматен сос. Най - отгоре слагам кори и поливам с другата половина сос бешамел. Пека под фолио (или в йенска тенджера с капак). След около 30-40 минути махам фолиото и обилно настъргвам кашкавал. Пека докато кашкавала се разтопи.
Става неустоимо вкусна  Peace ! Прилагам и снимков материал   chef

Общи условия

Активация на акаунт