Приготвяне на елда

  • 14 319
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 214
Здравейте!Как се приготвя елдата?Къде мога да погледна?И само така ли се дава или се прибавя нещо?Мерси!Адавалили сте жито?Житото е много полезно.Ние сме скоро на 1г и 5 месеца.

# 1
  • Мнения: 5 940
Заливаш от предишната вечер с вода, на сутринта изсипваш водата. Вариш, добавяш пресен плод за по-добро усвояване на желязото и готово. Давам и жито с орехи и мед.

# 2
  • Мнения: 14 491
valerie, аз давам каша от елда (дъщеря ми е на 8 месеца) - трябва ли да слагам пресен плод в нея за усвояване на желязото?

# 3
  • Мнения: 5 940
valerie, аз давам каша от елда (дъщеря ми е на 8 месеца) - трябва ли да слагам пресен плод в нея за усвояване на желязото?
Според мен би било по-добре да слагаш.

# 4
  • Мнения: 14 491
благодаря ти

# 5
  • Мнения: 214
Мерси много!

# 6
  • Мнения: 5 940
Всъщност това за елдата го научих от доста публикации на Косе Босе по темата. Иначе по принцип съм привърженик на теорията за даване на плодове между храненията. Вече правя изключение за елда, просо.

# 7
  • Мнения: 14 491
да и аз смятам за най-добре плодовете да са между храненията, да не се смесват с другата храна, но за елдата ще направя изключение

# 8
  • Мнения: 1 449

Елда на 1.5 год.:
- с плодове (и масло)
- с кисело мляко или сирене (и масло)
- със зеленчуци (и масло)

Елдата може да се накисне 7-8 часа и да се свари за около 4-5 мин.
Елдата може да се свари във вода за около 15 мин.
Елдата може да се добавя при готвене на зеленчуци както ориз.

Маслото се добавя към сварената топла елда, независимо от комбинацията.
Прибавя калории, важни витамини и подобрява вкуса.

Деца под 1 год.:
* Елда с пресни плодове: добър вариант, защото витамин С от плодовете подпомага усвояването на желязото.
* Елда с млечни продукти: не е оптимален вариант, защото калцият от млечните продукти конкурентно измества желязото от елдата.
* Елда със зеленчуци: някои зеленчуци като броколи, карфиол и други са добър източник на витамин С и се комбинират се добре с елдата; елдата разнообразява добавянето на ориз в готвена храна.

Деца над 1-2 год.:
* Елда с пресни плодове: официална и стандартна препоръка в детското хранене до 2-3 год. е да се добавя плод или плодов сок към ‘железните’ храни.
* Елда с млечни продукти: може, храненето вече е разнообразно и балансирано, желязото се набавя от различни източници и по-голямо количество храна. Избягването на комбинацията млечни+пълнозърнести важи най-вече за началото на захранването, когато всяка хапка трябва да бъде максимално ценна.
* Елда със зеленчуци: добра комбинация и за здравословно, и за разнообразно хранене.

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 391
Аз само я накисвам във вода и сварявам-добавям сирене и масло

# 10
  • Мнения: 3 157
Не ви ли прави впечатление миризмата?Мирише ми отвратително-на нещо като мухлясала гъба,извадена току-що от земята SickДнес се опитах да дам за закуска-вечерта я накиснах и сутринта започнах да я варя и като се разнесе тая ми ти миризма на гнило и директно я метнах в кофата SickДали е нормално или просто съм намерила някаква стара или незнам-развалена?

# 11
  • София
  • Мнения: 982
На мен не ми миирше лошо. Малкият я яде с броколи и червена чушка за обяд. Много му харесва.

# 12
  • Мнения: 5 940
Никога не ми е миришела на лошо. Ухае подобно на варено жито. Винаги ми се дояжда преди да е готова.

# 13
  • Мнения: 1 449

Елдата има специфичен и силен вкус – за някои е приятен, за други е тежък.
Ако се смеси топла елда с масло, става вкусна основа за различни комбинации. 

# 14
  • Мнения: 179
Преди време се наложи да изхвърля един неотварян пакет, защото беше мухлясал. Срокът на годност не беше минал и съм я съхранявала на сухо място. Така че съветът ми е да я гледате по-внимателно, когато купувате.
Вкусът определено не ми харесва, но детето я яде без проблеми. Досега съм я давала с плод, но съм ви благодарна за идеите - явно ще мога да му разнообразя храната на детето.   bouquet

# 15
  • Мнения: 4 024
Чудя се дали кашата на ХИП е по-лош или по-добър вариант откъм хранителна стойност вместо киснене и варене на елда.  newsm78

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 1 854
Чудя се дали кашата на ХИП е по-лош или по-добър вариант откъм хранителна стойност вместо киснене и варене на елда.  newsm78
И мен това ме интересува.
Малката харесва кашата, а и на мен ми е по-лесно да я правя. Веднъж и сварих елда (голямо проверяване падна дали е готова  ooooh! , стана ми лошо от миризмата ... ). Яде го малко (по принцип е ящно дете) но аз сложих само масло. В едни момент неиздържах и изхвърлих купичката  Sick

# 17
  • Мнения: 1 197
И аз подобно на
Ханна
,не понасям миризмата на елдата,а и малката я яде само,ако вътре има банан и то трудно,та реших да не мъча и себе си и детето.
А за чуденката дали купената каша от елда е по-добра от домашната,мога само да кажа,че всичко домашно приготвено ,за мен е по-добро от купеното. Peace

Общи условия

Активация на акаунт