Октопод

  • 33 501
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 22
Имам голямото желание да си приготвя октопод в къщи.
Първият ми опит не се оказа много успешен , затова приемам съвети какво да  направя за да не ми стане жилав октопода.
Първият път изчетох сумати рецепти , но друго си е някой да сподели личния си опит!

# 1
  • Мнения: 2 382
Нямам личен опит, но темата ме интересува Peace.
Днес в Бон Апети показаха един испански метод на обработка.
Приготвя се една огромна купа с лед и октоподът се потапя за 1-2 мин във врящя вода и след това 1-2 мин в лед.Това се повтаря 3 пъти, след което се вари около 1 час.

# 2
  • Мнения: 321
радвам се ,че сте отворили нова тема по този въпрос. и аз гледах сутринта, но изпуснах колко време топи във водата и щях да влизам в сайта на бон апети. аз имам печален опит с октопода и също се интересувам от пробвали.

# 3
  • Мнения: 940
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=4395

Ето тук е рецептата за варенето. Тъкмо и на мен ми се преяде в домашни условия и мислех да търся рецепта.

# 4
  • България Сливен
  • Мнения: 245
Яла съм октопод на скара. Превъзходен е! Но как се прави...не зная.

# 5
  • Мнения: 110
  Вари се с оцет и сол около час полу-отхлупено. Готов е, когато го боднеш с вилица и тя влезе спокойно. Сварения октопод се реже на парченца- обикновено колкото хапки, лимон, сол, зехтин, пипер, магданоз, а може и мента да сложиш. Оставя се известно време да хване от маринатата.
Преди да го сервираш изстискай малко лимонче и поръси с магданоз.
  За печеният октопод на скара знам, че се вари около 20-30min, оставяш го да се охлади във водата, в която е врял. После можеш да сложиш пипалата на скара цели или да ги нарежеш на парченца и ги направиш като шишче с малко поръсено олио (по желание е то). Няколко минути и е готово.
  Дано ти хареса  Peace

# 6
  • Мнения: 1 589
ще ти кажа аз как го приготвям.
Аз купувам малки октоподи-baby octopoоd.Когато заври водата,слагам малко сол и пускам октоподите-(по принцип са 2 или 3 малки).Когато започне да ври отново засичам точно 5 мин.Не знам защо ги варите  1ч.,30 мин.-сигурно затова стават  жилави.След 5 мин. ги вадя от водата и ги оставям в чиния да изстинат ,нарязвам ги.Най-често ги използвам за салати.Нарязвам зелена салата(маруля) и зелен лук,слагам синьо сирене,маслини ,октопода,подправки ,изцеден лимон,зехтин.Отгоре поливам с Ranch сос.Отделно приготвям паста,не знам как им казвате-изглеждат дълги и плоски,навити на топка.Варя 1 топка и окрасям чинията по края

# 7
  • Мнения: 110
.Не знам защо ги варите  1ч.,30 мин.-сигурно затова стават  жилави.
...защото не става въпрос за малки октоподчета, а за голям такъв.   Peace
 
  Има вариант (по-горе прочетох за потапянето), в който се потапя 3-4 пъти във вряща вода само да се попари и да му се навият пипалата. Това предварително, но след това така или иначе трябва да си се вари до готовност на мин. огън.
  Забравих да кажа в горната рецепта, че може да се добави и чесън.  Peace
  А тази паста дълга и плоска се казва талиатели, на гнездо навита.   bouquet

# 8
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз го приготвям с картофи в тенджера, запържвам си лук и моркови, прибавям изчистения и нарязан на парчета октопод, малко домати от консерва, после изсипвам нарязаните картофи, вода да покрие , едно бульонче, черен и червен пипер  и готово.

# 9
  • Мнения: 39
здравейте
Аз същи си купувам от малките октоподчета и ги варя не повече от 20-30 мин на слаб огън, защото са ми казвали 4е колкото по ги вариш по жилави стават. Като станат готови ги до-обелвам /махам им кожата не знам защо но го правя/ и ги окосявам със сол, лимон или оцет магданоз или там както си прецените получава се нещо хубаво.

# 10
  • Мнения: 22
Моят първи опит с приготвянето на октопода беше точно този испанки вариант-топла и студена ведо последователно , след което го варих около 40-50 мин.-такава беше рецептата ,самият октопод беше около 1 кг.-т.е. не голям.В крайна сметка за мен месото си беше леко жилаво.Едната част от октопода го мариновах с лимонов сок, зехтин,чесън, копър и половин изцеден портокал- доста добре се получи. Хвърлих и две пипала на скарата да видя какво ще се получи - но честно казано нищо не  стана,т.е. остана си жилав.
В крайна сметка не знам дали съм го преварила или е имало нужда от още варене.
То рецепти за приготвяне хиляди , но повечето  пишат - вариш до готовност.Но колко време е това???????

# 11
  • Мнения: 528
За да стане крехък, преди да се престъпи към приготвяне, трябва да се "начука" /като пържола/.
Лично аз предпочитам замразения октопод, при самото замразяване мускулните му влакна се разрушават и не е нужно начукването.
Изчаквам да се размрази на стайна t, почиствам го, след това варя около час, понякога и повече, зависи от октопода.
Във водата слагам един лимон, малко вино, магданоз, сол, понякога и нарязани зеленчуци.
Когато е готов го изваждам, режа на големи парчета и го мятам на скарата.
След това го поръсвам със риган, заливам със зехтин и малко балсамико,  лимон отстрани и става прекрасно.  Mr. Green

# 12
  • Мнения: 63
И аз знам, че основното при приготвянето на голям октопод е "начукването".
Миналата година в Гърция хванахме октопод с харпун и незнаехме как да го приготвим - местните ни казаха, че октоподът се удрял 100 пъти в скалите Laughing

# 13
  • Мнения: 22
Това с "начукването " е точно така, но октоподите които ги продават в магазините  предваритерно са обработвани в центрофуги точно по тази причина.Дори ги продават и изчистени, остава само да се махне една човчица отдолу с която се храни.

# 14
# 15
  • Бургас
  • Мнения: 260
Размразявам октопода. Ако е голям го начуквам с чука за пържоли, ако са малки октоподчета няма нужда. След това ги измивам, чистя, пак мия. Слагам в голям дълбок съд и заливам със сока на 1 лимон, зехтин и соев сос. Оствям ги за 24ч. в хладилника. На другия ден ги вадя от марината и ги варя.
След това стават много хубави на тиган с масълце .

# 16
  • Мнения: 22
Размразявам октопода. Ако е голям го начуквам с чука за пържоли, ако са малки октоподчета няма нужда. След това ги измивам, чистя, пак мия. Слагам в голям дълбок съд и заливам със сока на 1 лимон, зехтин и соев сос. Оствям ги за 24ч. в хладилника. На другия ден ги вадя от марината и ги варя.
След това стават много хубави на тиган с масълце .
Това за варенето е ясно, мен по-точно ме интересува времето.Защото знам че ако се превари пак става жилав!

# 17
За да се избегне чукането на октопода е нужно да се замрази,после се размразява и се пригатвя.
Аз го правя по следния начин-намазва се със сок от един лемон и зехтин и се овива във фолио,зарива се във жарава и се задушава около един час,после се вади,реже се и се запича съвсем малко на скарата,колкото да се опуше.Сервира се със сок от лемон,риган и зехтин.Не се соли.Най-хубави са октоподите над 2кг.

# 18
  • Мнения: 213
Ето рецептата по която правя аз-октопода почистен и измит се нарязва на парчета.Слага се в тенджера заедно с 1ч.ч вода,1ч.ч вино,половин чаша олио,1ч.ч домати нарязани на ситно/може и консерва/,няколко зърна черен пипер,дафинов лист,сол на вкус,3-4 сушени сини сливи.Вари се около 30-40 минути.

# 19
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
От 10 годишният ми престой в Гърция се научих на много тънкости в кулинарията от тези гърци.Октоподът ако се вземе пресен първо започва да се бие на твърдо, скала или дъска около 100 пъти,за да побелее и изчистят всички негови токсини,а така също и пигмента който съдържа октопода подобен на мастило.След това се вари само в червено вино около 2 часа,като от време навреме се добавя по малко вино.Така сварен се нарязва на филийки подправя се със зехтин,лимонов сок и кромид лук,който иска по желание.Идеално мезе за узо.Друг начин е октопод на скара но преди да се направи това се държи една нощ във вода и сода за да може да омекне.След това се пече на скарата,също идеално мезе

# 20
  • Мнения: 1 085
Гледах кулинарно предаване в което казаха, че най - големият майсторлък при приготвянето на октопод е варенето. За да е крехък, трябва да се внимава да не се превари, защото при по - дълга топлинна обработка става като гума. Като гледам обаче, всички сте дали различно време за топл. обработка  newsm78

# 21
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Октоподът се вари докато стане червен на цвят и омекне.Всеки вид октопод иска различно време на приготвяне.Затова този който го приготвя да проверява от време на време след 50 минута от започването на варенето дали е омекнал,ако не продължава до като стане готов

# 22
имам ПИТАНЕ ЗА ТОВА КАК СЕ ЧИСТИ ОКТОПОДА И КАКВО Е ВРЕМЕТО НА ВАРЕНЕ

# 23
Преди обработката на октопода може ли да се маринова в нещо или не?

# 24
  • Мнения: 2 323
От 10 годишният ми престой в Гърция се научих на много тънкости в кулинарията от тези гърци.Октоподът ако се вземе пресен първо започва да се бие на твърдо, скала или дъска около 100 пъти,за да побелее и изчистят всички негови токсини,а така също и пигмента който съдържа октопода подобен на мастило.След това се вари само в червено вино около 2 часа,като от време навреме се добавя по малко вино.Така сварен се нарязва на филийки подправя се със зехтин,лимонов сок и кромид лук,който иска по желание.Идеално мезе за узо.Друг начин е октопод на скара но преди да се направи това се държи една нощ във вода и сода за да може да омекне.След това се пече на скарата,също идеално мезе

Точно в Гърция се влюбихме в октопода на скара и сега имам задача да намеря рецепта, ама гръцката  Mr. Green и да си направим в БГ. Имам питане, какви подправки се слагат при печенето на скарата и само кисненето във вода и сода достатъчно ли е. Сигурно ще купим от МЕТРО някакви бейби, ама като не разбирам много, мога и по- дърт октопод да купя. Та мисълта ми е, освен кисненето, дали да не поначукам малко и нещо за вкус  newsm78

# 25
# 26
  • Мнения: 2 323
Ухаа, толкова ли са мини бейбитата. Значи сме яли тийнейджър октопод, защото не беше огромен, но си беше 1 пипало в чиния Simple Smile

# 27
  • Мнения: 27 524
Баш бейбитата са много малки. Замразени са малко по-големи от кибритена кутийка, а след сваряването и скарата стават малко по-големи от 50ст  Joy

Иначе има пак бейбита, които са по-големи, тройно някъде. Но ние харесваме най-мъничките - почти не миришат, стават бързо и са много крехки  Simple Smile

# 28
  • Мнения: 2 323
A баш бейбитата стават ли за скара? Не че имаме у дома де и за текущото готвене ще е на тиган...оребрен  Mr. Green Аз за голямата скара лятото като дойде..

# 29
  • Мнения: 27 524
Стават, разбира се. Нашата скара е електрическа и не е като истинско барбекю. Мятам ги на грил-тигана (оребрения), стават идеално. Снимката е от такъв тиган  Peace
Щипвам ги от марината, без да тръскам и изцеждам зехтина и подправките, и ги слагам на оребрения, обръщам после и готово.  Simple Smile

# 30
  • Мнения: 2 323
blagodarq!!

Общи условия

Активация на акаунт