Кекс осмица

  • 16 054
  • 50
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607

Продукти:

4 цели яйца
4 жълтъка
1 и 1/2  ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ванилии
какао - 2-3 с.л.

За вътрешността:

4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

Няма нищо специфично и трудно в този кекс, съвсем обикновен е. Само яйца да имате.

Аз на дъното на купата в началото на всеки кекс, слагам щипка сол. Разбивам 4-те цели яйца и жълтъците. Добавям захарта и бъркам по-продължително време. Добавям и брашното, и ванилията. Разделям сместта. Едната остава жълта, а в другата - добавям какаото.

В отделен съд разбивам белтъците(+щипка сол+2-3 капки лимон), захарта и брашното, които са за вътрешността.

В намазана с олио кръгла форма с дупка слагам първо какаовата смес, след нея - бялата смес за вътрешността, най-отгоре - жълтата смес. Пека в загрята на 200градуса фурна и се пече така както си печете кексовете по принцип.

Да ви е сладко!

Няма набухватели, няма нищо. Кекса е от тефтера на мама. При нея се води кекс с какао, но по принцип го водим кекса с 8-те яйца. И заради това така го кръстих - Кекс осмица. С домашни яйца трите слоя си личат без проблем!

# 1
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ей, Маме, любимият ми трицветен кекс. Само дето аз всяка смес поръсвам обилно с какао и орехи и така се отличават по-добре.
И, пустите му кокошки спряха да носят Close, та отдавна не съм го правила.

# 2
  • Мнения: 1 906
Този кекс е много вкусен!
На мен голям проблем при кексовете ми е печенето  ooooh!

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Трицветен кекс го знам и аз, отдавна не съм го правила, че нямам такава голяма форма. много е ефектен

# 4
  • Мнения: 2 726
Да,и аз го знам като трицветен кекс,даже преди време показвах и моя резултат в най-любимата ми тема,ето го  Simple Smile



# 5
  • Мнения: 4 434
Леле страхотен кекс #Crazy  bouquet

# 6
  • Мнения: 73
Да,и аз го знам като трицветен кекс,даже преди време показвах и моя резултат в най-любимата ми тема,ето го  Simple Smile




А с какво е залят? Някаква глазура ли е това?

# 7
  • Мнения: 9 973
лигите ми потекоха като гледам колко вкусно изглежда Hug

# 8
  • Мнения: 7 418
по принцип го водим кекса с 8-те яйца. И заради това така го кръстих - Кекс осмица.
   hahaha hahaha hahaha
    Аз пък гледам снимката,гледам....Търся осмицата,търся.....А то какво било! Joy Joy Joy

# 9
  • Мнения: 2 726
aneta_77 заливката е  разтопен шоколад с малко масло и прясно мляко  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 737
Момичета,защо не ми се получават различните пластове?Не съм толкова вързана в ръцете,но два пъти го правя- бухва,изпича се добре,но слоевете са омешани?Явно нещо не правя като хората,а уж се стремя всичко да е по рецептата Wink

# 11
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Момичета,защо не ми се получават различните пластове?Не съм толкова вързана в ръцете,но два пъти го правя- бухва,изпича се добре,но слоевете са омешани?Явно нещо не правя като хората,а уж се стремя всичко да е по рецептата Wink

Пробвай както писах по-горе - всеки пласт наръсваш обилно с какао и орехи.
И трябва да са доста гъсти , поне при мен така се получават.
Съжалявам, но нямам снимка да покажа, скоро ще го направя и ще го снимам.

# 12
  • Мнения: 11 607
Хлебарке Мариетке, дето щеше да родиш правейки хляб....Честит Рожден Ден на големият син! Да е жив и здрав, много радост да ви носи! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 13
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Благодаря, Маме  bouquet! Много си мила Hug!

# 14
  • Мнения: 110
  Кекса е страхотен.   Heart Eyes
  Но като че ли му казвахме мраморен   newsm78  .......или се бъркам.....както и да е, важно е положителният резултат.  Peace
Честит рожден ден на големият син на Мари_ета. Да ти е жив и здрав.    bouquet
  Поли__5    bouquet  нямам думи   Peace

# 15
  • Мнения: 214
Страшен кекс

# 16
  • Мнения: 110
За първи път правя кекс, който наистина ми харесва на вкус. Срахотен е! Обаче се оказа, че формата е малка и започна да изтича през дупката й докато го пекох. Embarassed Тази вечер планувам повторение в друга форма и ще покажа снимки. Иначе си се отличаваха съвсем ясно трите цвята!
Мерси за рецептата!Кексчето е наистина СУПЕР!!!

# 17
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
И аз го зная като трицветен кекс, преди време се въртеше тема по въпроса, ето го и моето призведение, скоро обаче не съм го правила:

# 18
  • Мнения: 1 122
И аз го направих. Много е вкусен. Той е като трицветния кекс както marulka_s е писала.



# 19
  • Мнения: 1 259
Наистина е вкусен, но незнаех, че се казва така!

# 20
  • Мнения: 11 607
Едно старо от мое творение на кекса - днес открих снимката.....

Да, може да се казва и трицветен кекс......Не знам!

# 21
  • Мнения: 1 906
marulka_s, лигите ми потекоха като видях снимката  Blush  Embarassed

# 22
  • Мнения: 2 803
Ммммммммм, страхотен кекс! Изглежда чудесен.  chef

# 23
  • И тук, и там, навред....
  • Мнения: 755
Искам да ви питам - въобще ли не слагате набухвател? newsm78 Нито сода, нито бакпулвер?

Аз правих миналата година един трицветен кекс, но доколкото имам спомен, сложих бакпулвер.....

# 24
  • Мнения: 1 176
Искам да ви питам - въобще ли не слагате набухвател? newsm78 Нито сода, нито бакпулвер?

Аз правих миналата година един трицветен кекс, но доколкото имам спомен, сложих бакпулвер.....
Не, няма никакъв набухвател. Многото яйца го компенсират. Аз често правя и един друг кекс, който е "само" Laughing с 4 яйца и винаги се надува и бухва отлично, без изобщо да му липсва бакпулверът.
Сега съм се наканила на тази "осмица", но не мога да смогна от толкова изкушаващи рецепти.

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
Без набухвател е.
На мен любимия ми  кекс е  4-5 яйца, чаша захар и чаша брашно, надува се и е много вкусен.
 Аз се пробвах в неделя да направя трицветния, но ми изтече от формата Sad и не стана за снимка, бях сигурна, че е малка.

# 26
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Непременно ще се пробва! В къщи кексовете са на почит, така че си копвам рецептата!

# 27
  • Мнения: 1 195
мого яко изглежда кекса  Peace
Ще го пробвам  Peace В къщи кексовете много се тачат, ще изнанадам скоро мъжа ми с него Simple Smile

# 28
  • Мнения: 3 315
страхотна е тази осмица   bouquet

# 29
# 30
  • Мнения: 651
  chef
умирам за кекс,ще се възползвам!!!

# 31
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Вчера се сетих за този чудесен кекс, а и имах яйца в изобилие, та веднага го забърках, ето и резултата:





Благодарности на Мама Цоцоланка за рецептата!    bouquet

# 32
  • Мнения: 243
ооо това ще се пробва още тази вечер,много ефектно,дано да успея да го направя!

# 33
  • Мнения: 541
Кекса и при ме стана страхотен на вкус, но въпреки че поръсих обилно с какао, слоевете се разместиха и белтъците като най леки изплуваха нагоре и малко загоря.

# 34
  • Мнения: 11 607
Стефаника признай,че яйцата са били домашни.....Много ясно си личат слоевете.

Естрела, и при мен така ми се получава понякога......Просто белтъците не трябва да се бият много, че да стават прекалено ефирни....

# 35
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Стефаника признай,че яйцата са били домашни.....Много ясно си личат слоевете.

Естрела, и при мен така ми се получава понякога......Просто белтъците не трябва да се бият много, че да стават прекалено ефирни....

Признавам, яйцата са домашни!!!  Peace

Относно подредбата на слоевете в моя случай - нито един не си е на първоначалното положение?! На дъното на формата изсипах жълтата смес (малките цветни нещица в нея са 2-3 лъжици смлени орехи), поръсих с какао, след това изсипах бялата смес, пак поръсих с какао и най-отгоре изсипах кафявата смес, за бялата има обяснение как се е качила нагоре, но за кафявата ми е чудно как се е озовала най-отдолу?  newsm78  Но и това вече няма значение, кекса е изяден и може би скоро ще правя нов!  Peace

# 36
  • Мнения: 930
Мама Цоцоланка Peace
страхотна рецепта ще я пробвам скоро

# 37
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 448
може ли да направите малко разяснения относно формата в която печете-чета назад че на някои момичета сместа е излизала извън формата и може ли примерно да пека във тортена форма или задължително трябва да е с дупка формата---------------как да преценя дали формата ми е подходяща за това количество

# 38
  • Мнения: 2 726
бетина,аз съм го правила и в торетна форма с падащо дъно и в такава с дупка,и в двата случая не ми е излизала сместа Peace

# 39
  • Мнения: 5 173
Тъкмо се понасъбраха яйца, ще го направя Peace
Може би ще добавя  мн орехи, понеже мн ги обичам.

# 40
  • Мнения: 115
  Tова е наистина супер кекса който много се тачи и у нас.Правила съм го със 7 яйца  и пак става,но малко по-различна технология и повече играчка.


   betina33 ,тъй,като количеството е наистина голямо,аз го пека в тавичка ,по-дълбока и в средата слагам купичка от крем-карамел,така хем си е с дупка,хем не излиза от нея и става пак ефектен.
 успех!  Peace

# 41
  • Мнения: 5 173
......Просто белтъците не трябва да се бият много, че да стават прекалено ефирни....
ooooh! ooooh! ooooh!
А аз умишлено бих мноооооооооого Tired
Сега се пече, после ще си едитна мнението със снимка Peace

# 42
  • Мнения: 1 426
страхотен кекс, и аз го знам като "трицветен", само че м/у слоеве поръсвам със какао и кокосови стърготини. newsm10

# 43
  • Мнения: 207
Здравейте момичета , моя основен проблем с кексовете е печенето! Не знам какво правя но повечето пъти остава суров на някой места или ако тавата  дебелината на кекса е различна.

# 44
  • София
  • Мнения: 10 858
Страхотно изглежда  Crazy Ще взема да го пробвам, макар че в къщи като направя кекс си го ям сама ... Само малката ми дъщеря похапва по малко, другите не обичат, за съжаление.
Но е много ефектен, не съм правила досега такъв кекс.

Кажете сега за заливките, варианти? Хрумва ми шоколадова или карамелена заливка. Как ги парвите и кога заливате - на топъл или изстинал кекс?

# 45
  • Мнения: 2 726
Вивиан,аз правя шоколадова заливка,от разтопен шоколад+масло или маргарин+малко прясно мляко.Заливам на изстинал кекс Peace
Резултата ми е на първа страничка на темата Wink

# 46
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Понякога и аз заливам с разтопен шоколад и отгоре захарни перлички или шарени пръчици.
Кексът "Венецът на Арлекин" е със заливка от прясно мляко и кокосови стърготини, може и краве масло с пудра захар или захарна глазура само с някакъв плодов сок - портокалов, лимонов...

# 47
  • София
  • Мнения: 10 858
poli__5 точно твоята глазура изглежда  Crazy Благодаря   bouquet
mari_eta даваш интересни идеи, благодаря и на теб   bouquet

# 48
  • Мнения: 5 173
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11257094 и следващата.
Добавих бадемова есенция, малко попрекалих с неq и го изгорих леко. В допълнение част от сместта изскочи от формата, но домашните бяха очаровани. А бялата част е мн вкусна. Правен е с домашни яйца. Peace

# 49
  • Мнения: 2 803
Благодарности на Мама Цоцоланка за чудесната рецепта!  bouquet
Донесоха ми домашни яйца и веднага го забърках този чудесен кекс.
Ето резултата.

# 50
  • Мнения: 1 905
И аз направих кекса и наистина изтече половината,а формата ми не е никак малка....но все пак има нещо и в нея newsm10
Чудя се дали ,за да не изтича,може дасе направи с половината продукти newsm78

Общи условия

Активация на акаунт