Гюведженца

  • 5 966
  • 50
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 155
Ако искате да приготвите някой път нещо бързо за  вечеря ето една бърза вкусна рецепта за гюведжета
Нарязвате някъв колбас на ситно - аз лично слагам някъв шпеков салам
капка олио
печени чушки
малко чубрица
1-2 с.л. доматено пюре - ако имате от фирма Митак
обърквате с ръце всичко. Отгоре слагате дебела плочка сирене и поръсвате пак с чубричка и слагате да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Като станат готови чуквате по 1-2 яйчица отгоре и пак допичате.
Дано да Ви харесат!!!

# 1
  • Мнения: 28
i az taka gi pravq,no kogato imam maslini i ka6kaval,i gi pribavq kam ostanalite produkti v giuve4eto stava mnogo vkusno

# 2
  • София
  • Мнения: 12 554
Моят рецепта също е сходна, но редя обратно. Най-отдолу слагам сиренето, върху него домати нарязани или доматено пюре, колбас, кашкавал и чуквам яйцата най-отгоре. Слагам олио и чубрица.

# 3
  • Мнения: 9 973
  bouquet и това ще се опита

# 4
  • Мнения: 1 352
А ако нямаме доматено пюре от фирма Митак какво да правим?

# 5
  • София
  • Мнения: 12 554
А ако нямаме доматено пюре от фирма Митак какво да правим?

В Кауфланд има  Joy

Междудругото аз също готвя с него. Оказа се учудващо добро.

# 6
  • София
  • Мнения: 639
Аз слагам отдолу и малко картофки нарязани на ситно, после колбаса , сиренето и другите неща  Simple Smile

# 7
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Аз слагам нарязана печена чушка,сирене,някакав колбас,гъби от буркан,кашкавал и яйце.

# 8
  • Мнения: 2 591
Аз слагам отдолу и малко картофки нарязани на ситно, после колбаса , сиренето и другите неща  Simple Smile

картофките вариш ли ги преди това? защото ако не са варени май доста време отнема...

# 9
  • Мнения: 1 195
и аз правя нещо подобно: слагам на дъното сирене, после домати, чушка пак сирене, кашкавал, 2 яйца и слагам в микровълновата за 11-12 мин. За мъжа ми добавям някакво месо или кренвирш

# 10
  • София
  • Мнения: 639
schneee, не са варени и отнемат около 40 мин за да са готови  Simple Smile

# 11
  • Мнения: 1 906
Аз ако ги правя с колбас винаги го слагам най-отдолу.
Сиренето пък винаги е отгоре и само поливам с доматен сос  Flutter . След като се опекат чуквам и по някое яйце  Peace

# 12
  • Мнения: 2 803
Същото го правя, но слагам и други неща, топено сирене, резен домат и кашкавал.

# 13
  • Мнения: 766
Любимо ястие вкъщи  Grinning
Само дето ги правя на микровълновата - стават за около 20
Първо малко картофки нарязани като за мусака с малко водичка - 7 -10 мин
добавям домати -пресни, на пюре /Митак наистина е много хубаво  Peace/, колбас някакъв, ако има, сирена най-различни, кашкавал и пак в микровълнова за около 5 мин
Слагам по едно яйце и люта чушка  и пак в микровълновата - 3-4 мин
Предварително пукам жълтъка на яйцето, иначе се наблюдава явлението - гърмящо гюведже  hahaha

# 14
  • София
  • Мнения: 12 554
Предварително пукам жълтъка на яйцето, иначе се наблюдава явлението - гърмящо гюведже  hahaha

Наистина ли? Сигурно е от микровълновата. Аз понеже нямам в обикновената фурна никога не ми е гърмяло яйцето.

# 15
  • Мнения: 2 149
Наистина добра идея,а има толкова продукти за импровизация Wink

# 16
  • Мнения: 766
nana77 в обикновена не гърми, но в микровълнова, ако не му пукнеш жълтъка, става ужас  ooooh!
/на съвсем различен принцип работят двете печки/
Доста време ми отне да я изчистя  Wink

# 17
  • Мнения: 1 312
Аз слагам отдолу и малко картофки нарязани на ситно, после колбаса , сиренето и другите неща  Simple Smile
И аз така  Peace

# 18
Ето и една рецепта от мен. Количеството продукти е в зависимост от бройката  Wink
Приготвянето не отнема много време, 10-тина минути за продуктите и след това около 30 мин за запичане, но пък после ще си оближете пръстчетата:

В гюведжето първо слагате 5-10 гр масло, след това малко от зеленчуковите миксове (на чичо статис например или каквото там намерите във фризера), следва по една чаена лъжичка: доматено пюре (на олинеза също е подходящо); лютеница, кетчуп, който обича малко чили. Е който предпочита може да сложи и няколко парченца пресен домат. Може да се добави и ситно начупено фиде. Следва ситно нарязаните на малки квадратчета: шунка, пастърма, филе елена, санчо - като ги наръсвате отгоре. Може да добавите и други щуротии, които намерите в хладилника. В средата слагате едно триъгълниче топено сирене, от тези с подправките и покрай него надробявате сирене. Най-накрая поръсвате с нарязан на малки кубчета кашкавал (ако сложите няколко вида ще е още по-вкусно) и ги слагате в предварително загрята до 250С фурна.

Когато кашкавала се разтопи ги заливате със следната яйчена заливка:
Броя на яйцата е 1.5 бр. на гюведже. В купа с миксера разбивате яйцата, прясно мляко (на око); няколко супени лъжички майонеза (аз предпочитам от пушената на олинеза); сол на вкус.
След като залеете гюведжетата със сместа следите как набухва и от време на време може да проверите с вилица до колко още е течна сместа. Вадите ги по ваше усмотрение и Добър Апетит.

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 704
и слагате да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.

и ги слагате в предварително загрята до 250С фурна.

не се ли пукат така съдинките? аз от едно време все знам да се слагат в студена фурна...

# 20
Аз слагам отдолу и малко картофки нарязани на ситно, после колбаса , сиренето и другите неща  Simple Smile
И аз така  Peace

# 21
  • София
  • Мнения: 2 481
На дъното на гювечето: масло. Сварени картофки смесвам със сирене на вкус и по половин чушка на гювече, отгоре слагам шунка, разбъркана със сварени гъби (обикновено ги варя с картофките) и настъргвам кашкавал. 15-20 мин. преди да махна от фурната, чуквам по 1 яйце.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 478
Аз винаги на дъното слагам предварително сварени картофки,масло, малко водичка,задължително някакъв свински бекон(ако може гърди без кост),кашкавал,сирене(предварително малко обезсолено)и накрая чуквам по едно яйце.

# 23
  • Мнения: 1 318
Аз ги правя така:
На дъното - много малко масло. След това колбас (в общи линии каквото има в хладилника), слагам малко картофки нарязани на ситно, лук (суров)/може и праз, добавям и кашкавал, сирене, доматено пюре. Задължително отгоре слагам голяма бучка сирене и голямо парче кашкавал. Слагам да пека и когато кашкавалът е готов, чуквам яйцето и допичам. Забравих да кажа, че слагам и шарена сол, а любителите на чубрица могат смело да наръсят. Магданоз също може.

# 24
  • Мнения: 4 413
Ето още една идея за тези дето слагат и картофки или лук-опитайте да ги кавърдисате преди това  Wink.
Не видях някой да е споменал за топено или пушено сирене  Peace
При нас рядко гюведженцата са по еднаква рецепта,защото са най добрия повод да попрочистя хладилника от леко поизсушените сирена и колбаси .Така съчетавам полезното с приятното.

# 25
  • Мнения: 1 639
Ето още една идея за тези дето слагат и картофки или лук-опитайте да ги кавърдисате преди това  Wink.
Не видях някой да е споменал за топено или пушено сирене  Peace
При нас рядко гюведженцата са по еднаква рецепта,защото са най добрия повод да попрочистя хладилника от леко поизсушените сирена и колбаси .Така съчетавам полезното с приятното.
В къщи също прочиствам хладилника с разнообразни гюведжета, особено след гости когато в платото са останали сухи мезета.

# 26
  • Мнения: 1 318
Да, наистина с топено сирене става страхотно - последно така правих и всички си облизаха пръстите bowuu

# 27
  • Разград
  • Мнения: 2 102
Аз ги правя така:наливам на дъното много малко олио, настъргвам сирене, някакъв колбас, гъби, чушки, кашкавал и счуквам 1 яйце. Пека в микровълновата фурна, стават много бързо за 5-6 минути.

# 28
  • Мнения: 1 906
Аз ги правя така:наливам на дъното много малко олио, настъргвам сирене, някакъв колбас, гъби, чушки, кашкавал и счуквам 1 яйце. Пека в микровълновата фурна, стават много бързо за 5-6 минути.
Чушките печени или сурови?

# 29
  • София
  • Мнения: 12 554
Аз ги правя така:наливам на дъното много малко олио, настъргвам сирене, някакъв колбас, гъби, чушки, кашкавал и счуквам 1 яйце. Пека в микровълновата фурна, стават много бързо за 5-6 минути.
Чушките печени или сурови?

Не съм Таня, но предполагам, че са печени  Wink

# 30
  • Мнения: 1 318
Да, печени трябва да са Flutter

# 31
  • Мнения: 721
аз ги правя така:на дъното слагам малко масло или маргарин( за готвене,другите стоят като пресечени)отгоре тънка плочка сирене,после доматки( каквито имам в момента-консерва,пюре,пресни и лютеница съм слагала)пак масло,сирене,домати.отгоре нарязан колбас,чубрица,малко водица 3 с.л.(може и без нея зависи от доматите) и чуквам едно яйце.похлупвам с капачето и в микрото на 4 минути.стават супер

# 32
  • Мнения: 721
аз ги правя така:на дъното слагам малко масло или маргарин( за готвене,другите стоят като пресечени)отгоре тънка плочка сирене,после доматки( каквито имам в момента-консерва,пюре,пресни и лютеница съм слагала)пак масло,сирене,домати.отгоре нарязан колбас,чубрица,малко водица 3 с.л.(може и без нея зависи от доматите) и чуквам едно яйце.похлупвам с капачето и в микрото на 4 минути.стават супер
и чушка слагам когато имам-печена или сурова без значение

# 33
  • София
  • Мнения: 1 941
Днес мисля да направя, че имам останали пържоли, та ще заместят колбаса. Иначе редя - колбас, сирене, лук, кашкавал, чубрица, черен пипер, едно яйце отгоре и забождам чорбаджийски чушлета.

# 34
  • Мнения: 1 318
Това с пържолите е наистина добра идея - веднъж направих с останали пилешки пържолки и станаха толкова крехки...  chef

# 35
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
В загрята фурна ли ги слагате? И до къде пълните гюведжетата?

# 36
  • София
  • Мнения: 12 554
В загрята фурна ли ги слагате? И до къде пълните гюведжетата?

Гювечетата винаги се слагат в студена фурна, защото иначе се пукат.
Пълнят се до вътрешния горен ръб.

# 37
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
В загрята фурна ли ги слагате? И до къде пълните гюведжетата?

Гювечетата винаги се слагат в студена фурна, защото иначе се пукат.
Пълнят се до вътрешния горен ръб.

А колко време се пекат? Докато фурната достигне 200 градуса минават поне 15 мин. newsm78а

# 38
  • Мнения: 4 413


А колко време се пекат? Докато фурната достигне 200 градуса минават поне 15 мин. newsm78а

АМИ зависи какво си сложила вътре и колко време му трябва.Ако е с готови колбаси или меса 20-25 мин колкото да се умешат вкусове и аромати.Обаче ако е със сурова кайма или месо аз ги оставям половин час и после добавям зеленчуците и кашкавали/сирена /и още около 15 мин...на око преценявам кога е готово.

# 39
  • Мнения: 1 155
В загрята фурна ли ги слагате? И до къде пълните гюведжетата?

Гювечетата винаги се слагат в студена фурна, защото иначе се пукат.
Пълнят се до вътрешния горен ръб.

 NaughtyВинаги слагам гюведжетата в загрята фурна!!!

# 40
  • T"A
  • Мнения: 2 515
NaughtyВинаги слагам гюведжетата в загрята фурна!!!

Аз също  Peace И са готови за не повече от 10 минути.

Не бъркайте гювечетата със стъклените съдове - стъклото (дори огнеопорното) се пука, гювечетата са глинени и някога са ги слагали директно върху огъня  Peace (както е със сача и разни плоскости, които приличат на скара, но са изработени също от глина)

За микровълновата - трябва да се провери в инструкциите, защото не във всички може да се слагат глинени съдове.

# 41
  • Мнения: 4 413
.....Не бъркайте гювечетата със стъклените съдове - стъклото (дори огнеопорното) се пука, гювечетата са глинени и .....
Обаче някои от нас са взели насериозно информацията за това колко отровна е глазурата на глинените съдове и са заменили традиционните красиви но опасни за здравето глинени съдове с напулно безвредното огнеупорно стъкло.

КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ТУК :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.0

# 42
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540


А колко време се пекат? Докато фурната достигне 200 градуса минават поне 15 мин. newsm78а

АМИ зависи какво си сложила вътре и колко време му трябва.Ако е с готови колбаси или меса 20-25 мин колкото да се умешат вкусове и аромати.Обаче ако е със сурова кайма или месо аз ги оставям половин час и после добавям зеленчуците и кашкавали/сирена /и още около 15 мин...на око преценявам кога е готово.

Това включва ли времето на загряванен на фурната, или след като е достигнала нужната температура?

Аз имам стъклена тавичка и като пека в нея директно я слагам в загрятата фурна. Нищо й няма... #Crazy

# 43
  • Мнения: 4 413
Виж това с времето е много относително,защото старата ми печка ''Терма'' ги правеше за час,но в  новата ми фурна стават по бързо.И това на едни и същи градуси  newsm78 не мога да го обясня може да пекат различно.
Истината е че трябва да пробваш и сама да прецениш колко и на какви градуси.Аз слагам в студена фурна и ако имам съмнения отварям и вземам с една виличка от най бавно приготвящия се компонент.Така полека лека ще го налучкаш и за в бъдеще няма да се налага 'да проверяваш''.

# 44
  • На земята, която е всъщност звезда.
  • Мнения: 2 540
Ясно. Благодаря за инфото момичета, мисля през уикенда да се пробвам върху гюведженцата. Grinning

# 45
  • T"A
  • Мнения: 2 515
.....Не бъркайте гювечетата със стъклените съдове - стъклото (дори огнеопорното) се пука, гювечетата са глинени и .....
Обаче някои от нас са взели насериозно информацията за това колко отровна е глазурата на глинените съдове и са заменили традиционните красиви но опасни за здравето глинени съдове с напулно безвредното огнеупорно стъкло.

КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ТУК :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.0

Е, хубаво е да се знае, но преди да се вкарват хората в паника трябва да се уточни и, че не всеки глинен съд с глазура е опасен и отделя олово  Naughty Който се е занимавал с глина и е правил съдове(като хоби) го знае  Wink Просто трябва да се купува от места, които гарантират безопасност, европейските производители имат по-строг контрол в това отношение...

А който иска да ползва стъкло  Peace, аз само изтъкнах каква е разликата в печенето и кои съдове се пукат в нагрята фурна!

# 46
  • София
  • Мнения: 2 374
Ние вкъщи обожаваме гювечетата. Аз ги правя горе -долу така , според зависи какво има в хладилник - на дъното лук, моркови, чесън, после малко сирене, малко нарязани картофи, лионска наденица или кренвирш или луканка, пак малко картофи, топено сирене, маслини без костилки (понякога и гъби), печена чушка нарязана ако имам, сирене и оргоре яйце. Стават божествени Simple Smile
Мъж ми каза, че след като е ялк от моите гювечета, то други не могат да му харесат  Grinning А това веднъж го правих в глинен гювеч, с няколко яйцжа отгоре, пак беше супер. Идеята дойде от моя приятелка която така прави гювечета - в глинен гювеч
Също съм яла много вкусни гювечета с пилешко месо, гъби, лук и домати, страхотни са.

# 47
  • Мнения: 90
Слагам лук, пасирани домати, зелен боб от консерва, сирене, кашкавал, кренвирши и яйце. Става за ядене.

# 48
  • Мнения: 364
Аз ги правя така.
Най отдолу слагам лук,червена печена чушка,колбас,
сирене,домати, топено сирене, кашкавал,чубричка,
запичам за около 20 минути, и чуквам по едно яйчице,и допичам
още около 10 минути.
В къщи направо ги обожават в този вариант. Hug

# 49
  • Мнения: 1 352
Аз пък никога не съм яла вкусни гювечета Confused.
Правила съм няколко пъти, различни варианти, но все се получава "манджа с грозде" - от толкова много продукти, не се усеща вкусът на нищо, просто не си отиват ароматите.
Иначе имам голям мерак за гювечета, но явно не съм открила моята рецепта.

# 50
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 488
Аз пък никога не съм яла вкусни гювечета Confused.
Правила съм няколко пъти, различни варианти, но все се получава "манджа с грозде" - от толкова много продукти, не се усеща вкусът на нищо, просто не си отиват ароматите.
Иначе имам голям мерак за гювечета, но явно не съм открила моята рецепта.
MarietaПробвай тези може и да ти харесат Peace Wink
  • най-отдолу в гювечето слагам малко мазнина
започвам да редя-домотен сос от буркан или пюре
  • печени червени чушки
отгоре слагам сирене,
    шпек нарязан на кубчета отново печени чушки
    чубрица
    • яйце и се пече Peace

    Общи условия

    Активация на акаунт