Кодрит кадир - сладост от Ориента

  • 90 923
  • 216
  •   1
Отговори
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Пуснах търсачката, но не намерих тук публикувана рецептата, затова реших да пусна тема.
Рецептата видях доста отдавна мисля, че в Гответе с мен.
Все и се канех, до вчера, когато я видях публикувана в новия брой на сп. "Кулинарен журнал" с автор Михаела Керчева.
Ами ето го и моят Кодрит кадир - невероятно вкусен и много по-лесен от това, което очаквах Peace.






Ето и рецептата, опитайте, наистина е страхотен!

5 с.л. захар за карамелизиране

За крем карамела:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
650 мл. прясно мляко

За кексовата смес:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
лим. кора
/тук уточнявам, че стана много гъсто, затова добавих още едно яйце и малко вода, а вие може да намалите брашното, ама аз го бухнах наведнъж ooooh!.../

прясно мляко за сиропиране

Карамелизирате захарта на дъното на кексова форма.
Отгоре изливате разбитата смес за карамела.
В средата й изливате кексовата смес /не се притеснявайте, че потъва - при печенето се издига отгоре/.
Пече се на водна баня на 180 градуса 1 час /докато кексът се отлепи от формата/. Оставя се да изстине заедно с водната баня. После - една нощ в хладилника /при мен няколко часа - кой ще ти чака цяла нощ  hahaha/.
Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.
Да ви е сладко!

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 18:24 от mari_eta

# 1
  • Мнения: 2 082
току що разглеждах списанието и си го набелязах.имаше във форума подобен сладкиш и наистина беше вкусен.ще пробвам и този...

# 2
  • Мнения: 311
mari_eta мила и все пак колко брашно да сложа? Не виждам да си написала, искам да изненадам моята 1/2   bouquet

# 3
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
icyangel , извинявай, редактирах се, ама като ми висят и двамата на ръцете така става ooooh!...

# 4
  • Мнения: 22 867
Наистина имаше подобна тема на Манел, правила съм го няколко пъти по нейната рецепта, ставаше нещо превъзходно. Сега като разгледах, има неголяма разлика в продуктите за двете смеси.
mari_eta , благодаря и за тая рецепта, ще го пробвам и по нея.  bouquet

# 5
  • Мнения: 229
Още утре ще го пробвам.Имах рецепта със сухо мляко ,но предпочитам с прясното.

# 6
  • Мнения: 2 926
И аз ще го изпробвам утре.
Любим десерт ми е, но никога не съм го правила   bouquet

# 7
  • Варна
  • Мнения: 634
Засилих се да го правя, обаче нямам бакпулвер  Sad, само той ми липсва от всички продукти. Мога ли да направя нещо, или ходенето до магазина не ми мърда.

# 8
  • Мнения: 22 867
Засилих се да го правя, обаче нямам бакпулвер  Sad, само той ми липсва от всички продукти. Мога ли да направя нещо, или ходенето до магазина не ми мърда.

В такива случаи заменям със сода + лимонтозу равни количества.

# 9
  • Мнения: 707
Леле, какви вкусотии  Crazy!
Ще се прави. Само имам въпрос - много ли е сладък сладкиша? Мога ли да намаля количеството на захарта (не обичам прекалено сладкото)?

# 10
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Леле, какви вкусотии  Crazy!
Ще се прави. Само имам въпрос - много ли е сладък сладкиша? Мога ли да намаля количеството на захарта (не обичам прекалено сладкото)?
Не, не бих казала, добре си е.

Току що хапнах малко, че съм на диета, ама мъжете както го нападнаха, незнам дали ще успея да снимам парче Mr. Green...

Росица, смело както ти е казала Лабрекс Peace!

# 11
  • Варна
  • Мнения: 634
Засилих се да го правя, обаче нямам бакпулвер  Sad, само той ми липсва от всички продукти. Мога ли да направя нещо, или ходенето до магазина не ми мърда.

В такива случаи заменям със сода + лимонтозу равни количества.
Мерси, ама нямах и лимонтозу, така че ходих до магазина  Mr. Green, вече се пече  Grinning, дано стане, не ги умея много сладкишите  Confused

# 12
  • Мнения: 2 382
Невероятно вкусно е !Това ни е любим сладкиш.Само че аз леко го модифицирах и като основа използвам остатъци от класически кекс или пандишпан, който вече ни е омръзнало да ядем.
На дъното на формата карамелизирам захар, после нареждам парчетата от кекса и заливам със сместа за крем-карамела. Peace

# 13
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
О, това съм го правила още преди да започна да правя крем карамел..
Много е вкусно, а и ефектно на външен вид.
Мерси че припомни тази изкусителна рецепта   bouquet

# 14
  • Мнения: 2 803
Копвам си рецептата, много вкусно изглежда, пък как обичам да си се подслаждам.  bouquet

# 15
  • Мнения: 7 474
Правих го по първата рецепта, наистина е много вкусен  Crazy

# 16
  • Мнения: 589
Нещо подобно правех(поне на изглед) в далечните си дни на младоженка...Приготвях крем-карамел в кексова форма,после,когато е готов и поизстинал,му сипвах отгоре грис с мляко,ванилия и какао,сварен,разбира се.След като престои няколко часа в хладилник, се обръща в чиния за торта,ама ние си го папахме много често направо от формата...
 Такова нещо ни сервираха в сладкарница "Русалка" в Благоевград под името "Крем Фантазия".Пак там съм яла най-фантастичната на вкус паста "Бачиново",ще се опитам да си спомня рецептата и ще я пусна тези дни.

# 17
  • Мнения: 2 082
направих сладкиша,но крем карамела ми стана на големи шупли и това не ми харесва.на вас така ли ви се получава?
и друго-1ч брашно е много за блата.долях малко вода и остана брашно в чашата.може би яйцата не трябва да са едно,а поне две...




# 18
  • Мнения: 3 315
супер  smile3501  копнах си рецептата  Wink  много апетитно изглежда

# 19
  • Мнения: 589
 Шуплите са от неправилно печене. Пече се на водна баня и се внимава водата да не заври.Надявам се вкусовите качества да не са се променили!

# 20
  • Мнения: 1 352
Оооо, страхотен е този сладкиш и много лесен! Правила съм го много пъти, рецептата я имаше в Гответе с мен, но не помня кой я беше публикувал.

# 21
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
nano , уточнила съм, че брашното по оригиналната рецепта е много, да се намали.
Шуплите вече са ти казали - от неправилно печене на водна баня.
Надявам се обаче, че вкусът не се е променил.

# 22
  • Мнения: 2 082
вкусът не се е променил,но нали пише 180 градуса.вие как точно печете на водна баня?

# 23
  • Мнения: 22 867
вкусът не се е променил,но нали пише 180 градуса.вие как точно печете на водна баня?

Просто наблюдаваш водата, ако почне да завира, сипваш малко студена и намаляваш градусите, фурните са различни. Водата не бива за ври.

# 24
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Моята е Раховец със степени 1-2-3-4. Пекох на 3, не ми завря водата...

# 25
  • Мнения: 2 382
Ако видя, че ще заври, добавям кубчета лед.Така избягвам акробатиките с махане на част от горещата вода.

# 26
  • Мнения: 87
А колко е количеството мляко за сиропиране,и кога-след престоя в хладилника преди да го обърнем или...?

# 27
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
А колко е количеството мляко за сиропиране,и кога-след престоя в хладилника преди да го обърнем или...?

Аз сиропирах с около 100 гр - то се вижда като се напои достатъчно. Да, след хладилника и преди да обърнеш.

# 28
  • Мнения: 87
Благодаря.

# 29
  • варна
  • Мнения: 355
При мен-ПЪЛЕН ПРОВАЛ! EmbarassedСпазих точно инструкциите,но нямах кексова форма и го пекох в една малка тавичка.Обаче ми се смесиха двете и стана манджа с грозде!!! EmbarassedОсвен това не можа да се отлепи от тавата.Абе става за ядене,ама от много гладни хора! Laughing Joy

# 30
  • София
  • Мнения: 3 789
Мнооого вкусничко изглежда!
Ще го пробвам тези дни! Hug

# 31
  • Мнения: 769

Кодрит Кадир
Вкусна карамелова торта




За крем карамела:

1 1/2л прясно мляко
1 1/2ч.ч захар
12 бр яйца
2п.ванилия

За блата:

2бр. яйца
1/2ч.ч захар
1/2ч.ч кисело мляко
1/2ч.ч растително масло
1п. бакпулвер
150-200г. брашно
3 с.л. какао

Разтваряме 5с.л. захар със връх по дъното на тавата, като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване.Прибавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Изливаме върху карамела.
От продуктите за блата се приготвя кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела.Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето/180 С/.Пече се около един час.
Като поизстине се изважда от фурната и се оставя да изстине заедно с водната баня. След това се премества за няколко часа до една нощ в хладилника покрит с фолио. Като се извади от хладилника, с нож се освобождават страните и обръща в поднос.
1ч.ч=250мл
Тавата е с диаметър 30см и височина 10см.
Рецептата е на Мими, от Гответе с мен.Внесени са някои промени, за да се получи сладкиша с повече крем карамел.
Получава се винаги много добре.

# 32
  • Мнения: 1 559
Стана чудесен!  bouquet

# 33
  • София
  • Мнения: 10 858
Ще го направя, вдъхновена съм  Mr. Green
Обаче въпроса ми е: имам кексова форма с дупка, но не е тефлонова, а алуминиева. Трябва ли да я намажа с нещо, за да не залепне по нея произведението?
Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78

# 34
# 35
  • Варна
  • Мнения: 472
... Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78

Не съм специалист, но ще се опитам да отговоря. Имам спомен, че някъде из темите бях чела че ако сместта е по-течна може да изтече при тези тортени форми  Thinking  Не съм правила точно тази рецепта, но при обикновения крем карамел винаги ми се получава сосче.

Иначе аз исках да попитам какъв се получава блата под крема - по-сухичък ли е?

# 36
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Иначе аз исках да попитам какъв се получава блата под крема - по-сухичък ли е?

Писала съм, че се сиропира с малко прясно мляко и така става сочен.

# 37
  • sofia
  • Мнения: 1 190
Или да ползвам форма за торта (тефлонова ми е, там няма грешка), с откопчаващи се стени? Обаче ще загубя вида ...
Посъветвайте ме  newsm78

Не го прави в тава с откопчаващи се стени  - ще изтече. От опит ти го казвам. Миналата седмица забърках сладкиша и като потече от тази тава........... Търчах до магазина да си търся кексова форма.

Иначе сладкиша е супер.

# 38
  • Мнения: 311
Аз го правих точно в тази форма с откопчаващите страни на д-р Йоткер, малко потече и после явно се постегна. Получи се доста добре . Mr. Green

# 39
  • Мнения: 1 559
Аз го направих с тефлонова кексова форма.
Днес мъжа ми пита кога ще го правя отново (вчера закусихме с него) и свърши. Embarassed

# 40
  • София
  • Мнения: 10 858
Значи остава варианта с кексовата форма, дано успея да го обърна. Ще рискувам, голям мерак ми е да направя нещо от турската кухня   bouquet

# 41
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Днес направих сладкиша,но синът ми не ме остави на мира,сладкиш та сладкиш.Обърнах го без да се е охладил напълно,да не говорим за стягане в хладилника.И карамела се разпадна,обаче беше станал хубав и гладък,ако го бяхме оставили да се стегне,щеше да е приказка.
И друго,блатът стана доста сух,аз го сиропирах,но останах с впечатлението,че трябва да е по-мек,след изпичането.
Така или иначе няма да остане,много е вкусен.Следващият път ще го приготвям тайно,че да може да престои в хладилника.
  bouquet  bouquet  bouquet

# 42
  • близо под тепетата
  • Мнения: 668
Да върнем темата към началните Simple Smile
И аз снощи правих сладкиша- стриктно към рецептата се придържах, стоя цяла нощ в хладилника и на сутринта като го обърнах, цялият крем-карамел се разпадна  hahaha беше ме яд,щото цяла нощ си го представях как ще стане като от снимката  Whistling Confused Май не го пекох достатъчно-1 час на водна баня във форма за кекс- около 23-25 см. Крема стана повече от блата,както и исках, но... и все пак вече е изяден  hahaha Joy аз си хапнах само 2 лъжички, че съм на диета  Mr. Green  А и нещо прекалено сладък беше станал. Ако друг път реша да се пробвам(едва ли   chef ), ще сложа по-малко захар на крема Naughty
И все пак беше мноооого вкусно, добре че другите го ометоха, иначе отиде ми диетата...
  bouquet  bouquet  bouquet

# 43
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
magito1986,  незнам защо ти се е разпаднал Rolling Eyes...правила съм го няколко пъти - не е имало проблем. Само че аз го държа 3-4 часа в хладилника.
А за сладостта - ние вкъщи обичаме сладичко и така си ни е добре.

# 44
  • Мнения: 7 418
Ако видя, че ще заври, добавям кубчета лед.Така избягвам акробатиките с махане на част от горещата вода.
   Много добра идея! newsm10

Засилих се да го правя, обаче нямам бакпулвер  Sad, само той ми липсва от всички продукти. Мога ли да направя нещо, или ходенето до магазина не ми мърда.
  Бих сложила 1/2 ч.л. сода бикарбонат загасена с малко лимонов сок или оцет. Peace

# 45
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Благодаря за рецептата, изглежда и звучи мнооого вкусно!!!    bouquet  В най-скоро време ще се пробва, дано всичко е ОК, непременно ще се похваля!  Peace

# 46
# 47
  • Мнения: 929
Аз се чудя как съм я пропуснала тази тема и рецептата. Изглежда страхотно и съм сигурна, че ще е и вкусно(обожавам крем карамел така че..)

# 48
  • Мнения: 262
За Гергьовден го правих !

Много ме е яд , че не го снимах , моят си беше цяло произведенеие на изкуството.

Беше на 3 пласта - блат - крем - блат  Mr. Green

Даже не знам как така се получи , лошото беше че кексовата смес остана глетава , но се изяде без възражения.

Пак ще правя , този път мога да го докарам на 4 пласта  bowuu

# 49
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Умишлено ли ги "нареди" така, или кексовото тесто се е разделило самО при печенето Rolling Eyes?

# 50
  • Мнения: 262
Абсолютно неумишлено беше , голяма изненада се получи.

И на мен ми се стори гъста кексовата смес и сложих още 1 яйце и малко течна сметана.

Скоро след като го сложих във фурната кексовата смес се издигна над крем-карамела и се успокоих , че е станало.

На следващия ден като го обърнах видях как се е получило , нямам обяснение на нещата.

Може би първо е паднало на дъното и част от сместа си е останала там , а другата част се е издигнала ...

# 51
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Еееее, жалко, че няма снимка...но пак си беше вкусно предполагам Rolling Eyes?

# 52
  • Мнения: 262
Вкусно бе определено , ние сме фенове на крем карамела.

Само не ми е ясно защо кексовата смес остана глетава.

Чета , че и на други момичета така е станала.

Идеи имате ли ?

# 53
  • Мнения: 5 183
Мамма Миа, това непременно трябва да се опита!!!
МъжО ще е във възторг.

# 54
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Хм, никога не ми е ставала глетава - става си като кекс.
После сиропира ли я?

# 55
  • Мнения: 262
Не , обърнах си го на следващия ден.

Бях направила доста карамел и той си се разтече в подноса , в който го обърнах и това беше.

# 56
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Може би затова ти е станал глетав.
Следващият път направи точно по рецептата, с уточнението, което съм направила - става идеален.

# 57
  • Мнения: 5 183
Днес смятам да го приготвя, ако не ми мине котка път

# 58
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Днес смятам да го приготвя, ако не ми мине котка път

Чакаме отзиви Grinning!

# 59
  • Мнения: 804
Това със сигурност ще се пробва,изглежда страшно вкусно,но като не обичаме карамел с какво да го заменя,или изобщо да не слагам карамелизирана захар?Авторката,браво пак "изби" рибата с вкусна рецепта!!!    newsm10

# 60
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ами според мен ще стане и без карамел - малкият ми син не обича и за него крем-карамела го правя без карамел /ха-ха - как само звучи  Laughing/ - просто сипвам сместа директно в купичките и пак се обръща.

Пробвай така и ето - разновидност на рецептата Peace.

# 61
  • Мнения: 503
Направих сладкиша по рецептата от първа страница.Като за първи път мисля ,че се получи.Но следващия път ще увелича количеството на прясното мляко и броя на яйцата в крем карамела-/напр. 4ч.ч мляко и 4-5 яйца/и 2 яйца за тестото.

# 62
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Може да увеличиш, стига да ти го поеме формата...

# 63
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Някой пробвал ли е в шолички за крем карамел да го направи?

# 64
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
То голяма играчка ще стане, в тия малките купички...но пък ще е ефектно - индивидуална порция Peace.

# 65
  • Вече на село
  • Мнения: 569
То голяма играчка ще стане, в тия малките купички...но пък ще е ефектно - индивидуална порция Peace.

И аз така мисля. Сигурно ще се пробвам, като му дойде времето  Simple Smile

# 66
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
  • Мнения: 355
Здравейте
сладкиша стана невероятен наистина
mari_eta   bouquet  bouquet  bouquet Специални благодарности за рецептата

http://media.snimka.bg/3011/012277210.jpg

# 67
  • Мнения: 144
То голяма играчка ще стане, в тия малките купички...но пък ще е ефектно - индивидуална порция Peace.

оу супер сте страхотна идея за десерта на гостите за завършването на първолачето.

# 68
  • софия
  • Мнения: 100
Сладкиша е много вкусен.В къщи казаха,че бил деликатес,а пък и се приготвя лесно

# 69
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
geri-meri(popins), браво, страхотен е станал  bouquet!

Сисак, радвам се, че ви е харесал Peace!

slavi111, наближава 24-ти май, ще чакаме снимки!и аз си имам първокласник  Wink...

# 70
  • Мнения: 248
Страхотен сладкиш и аз ще го пробвам при първа възможност!

# 71
  • Мнения: 769
Сладкиша е много вкусен. HugТова е моят вариант
Сладкиш "Крем карамел" със стафиди


Последна редакция: чт, 21 май 2009, 11:32 от nordina

# 72
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Уаааау, Нордина, прекрасен е Peace! Обичам стафиди и следващия път ще сложа и аз!
Благодаря за идеята  bouquet!

# 73
  • Мнения: 2 018
Обожавам крем карамела. Благодаря за рецептата и дори да има вече пуснати рецепти, но са в архива, моля пускайте ги отново, защото иначе се забравят.   bouquet
Не съм го пробвала още, но предчуствам вкуса му.  Crazy

# 74
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Това е супер, ще се опита, правила съм Пълнен крем-карамел/ с кроасани/ и е страшно вкусен, надявам се и този да е  bouquet.

# 75
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Хиляди благодарности на mari_eta за чудесната и много оригинална рецепта!!!    bouquet 

Сладкишът вече е в списъка с любимите ми рецепти!  Hug

Снощи го направих, а днес без никакъв проблем го обърнах иииии ... ами почти е на свършване...  Laughing



# 76
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
stefaniika, прекрасен е станал  bouquet!
Много се радвам, че ви е харесал Peace!

# 77
  • Мнения: 262
stefaniika , браво !

Чудесен е станал , ще споделиш ли какви са ти пропорциите , че кремчето ти е доста повече от кексовата смес , а на мен така ми харесва.

За събота може пак да го направя , да видя тоя път как ще го докарам.

# 78
  • Мнения: 1 437
довечера ще го пробвам  Laughing

# 79
  • Мнения: 503
stefaniika , браво !

Чудесен е станал , ще споделиш ли какви са ти пропорциите , че кремчето ти е доста повече от кексовата смес , а на мен така ми харесва.

За събота може пак да го направя , да видя тоя път как ще го докарам.
И аз това щях да питам.Какво е количеството на прясното мляко и яйцата?

# 80
  • Мнения: 804
stefaniika,голяма красота си сътворила!Я кажи,май си увеличила дозата на крем-карамелената смес,какви са пропорциите?

# 81
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Момичета, извинете ме за огромното закъснение, но не съм влизала тези дни във форума.  Embarassed

mari_eta, още веднъж огромни благодарности!!!   bouquet

А по въпросът за пропорциите, спазвах стриктно посочените в рецептата, увеличих единствено броя на яйцата (просто защото имам в излишък такива) - в сместта за крем-карамела сложих 4 броя, а количеството мляко беше точно 650мл, в кексовата смес сложих 2 яйца, а всичко останало, дори брашното, си е точно по рецептата. Количеството на крем-карамела изглежда двойно, може би защото формата ми (на др. Йоткер е) е скосена в основата си и доста по-широка в горната част?!   newsm78  Ами това е, успех на всички!!!    chef

# 82
  • sofia
  • Мнения: 1 190
Аз съм в голяма чуденка относно сладкиша.
Когато го направих първият път - по описаната рецепта - го пеках в кексова форма с незалепващо покритие на Зенкер. Сладкиша стана супер, страхотен и т.н.
Вторият път като го направих сложих същите съставки, в същото количество, направих го по същата технология. Единственото, което беше различно е ,че го пеках в силиконова кексова форма. И.........не се изпече - крем карамела въобще не стегна.
Та чуденката ми е  - защо? newsm78
Някой да има предположения?

# 83
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Мирта, нямам идея Rolling Eyes.

А моите мини Кодрит кадир-чета изстиват в момента Party.

Нали сърце юнашко не трае - направих ги в дуралексовите купички за крем-карамел - дотук са супер.
Чакам с нетърпение да изстинат, та да ги обърна.
Точно по рецептата действах - излязоха 8 купички.

# 84
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ето ги:





- с и без карамел /по желание на клиента  Crazy/

# 85
  • Мнения: 804
Ето ги:





- с и без карамел /по желание на клиента  Crazy/

    Страхотен е,браво на майсторката!!!Моят се стяга в хладилника от 2часа,дано успея да го обърна и да се отдели от формата.Съпругът ми ме посъветва да потопя формата за секунда в гореща вода и така лесно ще се отдели - някой пробвал ли е така?

# 86
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Lina dm , това с горещата вода се прави при желирани неща - за този десерт няма нужда. Само мини леко с нож кексовата смес да я отлепиш от формата, кремът сам се отлепя без проблем Peace.
Успях да скрия две купички в хладилника утре за децата - другите загинаха геройски Laughing.

# 87
  • Мнения: 769
mari_eta,божествени мини Кодрит кадир-чета . smile3501Така закачливо ме поглеждат.
И аз правих преди няколко дена.Много подходящ десерт за топлите дни Hug

# 88
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Мили момичета присъединявам се към Вас защото много обичам сладичкото,а и тази арабска торта ми е любима на мен и моето семейство.За нова година я правих за първи път и стана превъзходна.А снаха ми направо я обожава,оттогава я правя винаги и то по специално за някой празник.
МОЯТ КОДРИТ КАДИР
За КРЕМ КАРАМЕЛА
За карамелизиране на дъното на формата използвах 6 супени лъжици захар
1 литър прясно мляко
9 супени лъжици захар/обичаме крем карамела да е по сладък/
4 яйца
3 ванилии
Разбих всичко с миксера и го изсипах върху готовият карамел
 ЗА КЕКСА
2 яйца
3 супени лъжици захар
1 бакпулвер
около 100 мл. прясно мляко
1 кафена чашка олио
8 супени лъжици брашно
3 чени лъжици какао
Направих тестото като за кекс .Внимателно го изсипах в центъра на крема,и се пече на водна баня.

Аз използвам долната част на едновремешните електрически тенджери.
След като се изпече го държа малко да изстине и го слагам в хладилника за една нощ да стегне,чак тогава обръщам в подходяща форма

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 17:27 от dunia53

# 89
  • Мнения: 625
Не мога да се въздържа да не се оплача -днес най-после успях да направя този божествен сладкиш,спазих всички указания и накрая като обърнах всичко се разтече.Добре,че мъжо реши да гребе с лъжицата.Изобщо провала беше пълен.Четох ,че мирта също като мен е пекла в силиконовата форма и май ще се окаже,че това е проблема.Ужасно много искам да го направя този сладкиш и може би утре ще пробвам в друга форма.А някой дали е пробвал да пече в стъклена форма?

# 90
  • Мнения: 769
mama Veni,можеш да го изпечеш във кексова форма или тавичка.За стъклена форма не съм сигурна.Има правило при ийенските съдове -да се слагат студени във фурната.Горещия карамел може да пукне съда.

# 91
  • Мнения: 248
Пуснах търсачката, но не намерих тук публикувана рецептата, затова реших да пусна тема.
Рецептата видях доста отдавна мисля, че в Гответе с мен.
Все и се канех, до вчера, когато я видях публикувана в новия брой на сп. "Кулинарен журнал" с автор Михаела Керчева.
Ами ето го и моят Кодрит кадир - невероятно вкусен и много по-лесен от това, което очаквах Peace.





Момичета, днес съм решила да приготвя този божествен сладкиш, но моля ви кажете, като се пече на водна баня, водата топла или студена се слага?
Ето и рецептата, опитайте, наистина е страхотен!

5 с.л. захар за карамелизиране

За крем карамела:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
650 мл. прясно мляко

За кексовата смес:
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
лим. кора
/тук уточнявам, че стана много гъсто, затова добавих още едно яйце и малко вода, а вие може да намалите брашното, ама аз го бухнах наведнъж ooooh!.../

прясно мляко за сиропиране

Карамелизирате захарта на дъното на кексова форма.
Отгоре изливате разбитата смес за карамела.
В средата й изливате кексовата смес /не се притеснявайте, че потъва - при печенето се издига отгоре/.
Пече се на водна баня на 180 градуса 1 час /докато кексът се отлепи от формата/. Оставя се да изстине заедно с водната баня. После - една нощ в хладилника /при мен няколко часа - кой ще ти чака цяла нощ  hahaha/.
Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.
Да ви е сладко!

# 92
  • Мнения: 248
Ох, обърках се, извинявайте! Момичета, моля ви кажете, като се пече този сладкиш, водата за водната баня топла или студена се слага?

# 93
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Ох, обърках се, извинявайте! Момичета, моля ви кажете, като се пече този сладкиш, водата за водната баня топла или студена се слага?

Аз винаги наливам студена вода,не съм се замисляла каква да бъде топла или студена.

# 94
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
По време на печенето на този сладкиш като видя,че отгоре вече е добре опечено слагам алуминиево фолио,намалям градусите и пека докато видя,че карамелената смес е добре опечена пробвам с клечка.Изваждам оставям да изстине и след това веднага в хладилника за една нощ.

# 95
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Водата задължително студена Peace! Следи да не заври - кремът ще стане на шупли. Ако почне да завира - добави кубчета лед.

# 96
  • Мнения: 248
Много Ви благодаря момичета  bouquet Hug  bouquet, сега го сложих да се пече!

# 97
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Сложих моя сладкиш да се пече, ама имам някои притеснения, надявам се да ме успокоите Wink.Първо - дори половин чаша брашно ми се оказа много за кексовата смес, а пък бакпулвера беше в брашното, което ще рече, че по-малко бакпулвер сега има в кексовото тесто Embarassed.Другия проблем е , че тестото не потъна, то се разля по кремкарамеловата смес newsm78.Както и да е , пече се вече, ще споделя резултата Wink.

# 98
  • Мнения: 769
Аелис ,няма място за притеснения.Тестото в началото потъва,но по време на печене се вдига и заема правилното място.

# 99
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
: nordina , и аз така прочетох, ама моето не потъна, а се разля отгоре върху кремкарамеловата смес newsm78.То май там му е мястото, ама нали е написано, че първо потъва и аз се притесних ooooh!.

# 100
# 101
  • Мнения: 804
Аелис и моето така стана,разля се по крем-карамелената смес,после се издигна.Единственият проблем беше,че не се отдели хубаво от формата,защото нямаше карамел и трябваше в случая да потопя изстудения сладкиш в гореща вода,така щеше да се отлепи лесно.Въпреки всичко го пооправих и украсих с кокосови стърготини,та доби приличен вид,а за вкуса...................мммм разкошен е!!!За mari_eta отново благодаря!!!  Hug

# 102
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Lina dm , благодаря ти , поуспокои ме, моят сладкиш е в хладилника вече, довечера ще го опитаме, дано се обърне без проблем, че карамела като че ли не можа да покрие изцяло дъното на формата, следващият път може малко повече захар да карамелизирам.Довечера, най-късно утре ще споделя дали се е получил Wink.

# 103
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Lina dm , благодаря ти , поуспокои ме, моят сладкиш е в хладилника вече, довечера ще го опитаме, дано се обърне без проблем, че карамела като че ли не можа да покрие изцяло дъното на формата, следващият път може малко повече захар да карамелизирам.Довечера, най-късно утре ще споделя дали се е получил Wink.
Мило момиче зависи колко захар си използвала за карамелзиране.Аз използвам 6 супени лъжици захар и формата се покрива идеално.Там където няма карамел някой път при мен в началото когато почнах да я правя,ми излизаха места като кратерчета леко издълбани.Но впоследствие когато се специализирах и слагам повече захар за карамел,това не се получаваше.В началото когато излееш кексовата смес в центъра на карамела,всичко се разлива но когато почне да се пече,от топлината си заема формата и изплува на повърхността.Не се страхувай продължавай напред и когато я направиш още 2 или 3 пъти вече ще си специалист

# 104
  • Мнения: 503
Сложих моя сладкиш да се пече, ама имам някои притеснения, надявам се да ме успокоите Wink.Първо - дори половин чаша брашно ми се оказа много за кексовата смес, а пък бакпулвера беше в брашното, което ще рече, че по-малко бакпулвер сега има в кексовото тесто Embarassed.Другия проблем е , че тестото не потъна, то се разля по кремкарамеловата смес newsm78.Както и да е , пече се вече, ще споделя резултата Wink.

В кексовата смес се слагат и 100 мл. прясно мляко,което мисля ,че е пропуснато в рецептата в списанието.Така сместа не става прекалено гъста и потъва без проблем в млечната смес.  Simple Smile

# 105
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
dunia53 ,ива , благодаря ви за съветите.

Нямах проблем с обръщането на сладкиша, но не е станал както трябва - на вкус е чудесен, но кексовото тесто ми е станало като тънък блат, а не като на вашите снимки Sad.Може би бакпулвера е малко - сложих го в половин чаша брашно , а не я използвах цялата, а и много ми дойде прясното мляко, с което сиропирах сладкиша и сега е малко воднист, но пак да кажа - на вкус е чудесен, така че благодарности към авторката за рецептата  bouquet.

dunia53 , много си права, като го направя 2-3 пъти ще стана майсторка и мисля също като теб повече захар да карамелизирам  bouquet.

А наистина ли е пропуснато прясното мляко в кексовата смес?

# 106
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
dunia53 ,ива , благодаря ви за съветите.

Нямах проблем с обръщането на сладкиша, но не е станал както трябва - на вкус е чудесен, но кексовото тесто ми е станало като тънък блат, а не като на вашите снимки Sad.Може би бакпулвера е малко - сложих го в половин чаша брашно , а не я използвах цялата, а и много ми дойде прясното мляко, с което сиропирах сладкиша и сега е малко воднист, но пак да кажа - на вкус е чудесен, така че благодарности към авторката за рецептата  bouquet.

dunia53 , много си права, като го направя 2-3 пъти ще стана майсторка и мисля също като теб повече захар да карамелизирам  bouquet.

А наистина ли е пропуснато прясното мляко в кексовата смес?

Аелис въобще с прясното мляко не се сиропирва кексовата смес.Прясното мляко се използва заедно със всички продукти необходими за кексовата смес.Разбиваш всичко с миксер и изливаш в средата на карамела.Прочети моята рецепта която съм пуснала  ще разбереш за какво става въпрос.Там има прясно мляко

# 107
  • Мнения: 503
dunia53 ,ива , благодаря ви за съветите.

Нямах проблем с обръщането на сладкиша, но не е станал както трябва - на вкус е чудесен, но кексовото тесто ми е станало като тънък блат, а не като на вашите снимки Sad.Може би бакпулвера е малко - сложих го в половин чаша брашно , а не я използвах цялата, а и много ми дойде прясното мляко, с което сиропирах сладкиша и сега е малко воднист, но пак да кажа - на вкус е чудесен, така че благодарности към авторката за рецептата  bouquet.

dunia53 , много си права, като го направя 2-3 пъти ще стана майсторка и мисля също като теб повече захар да карамелизирам  bouquet.

А наистина ли е пропуснато прясното мляко в кексовата смес?

Да пропуснато е.Оригиналната рецепта за този сладкиш е в сайта "Гответе с мен".


# 108
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
dunia53 ,ива , благодаря ви за съветите.

Нямах проблем с обръщането на сладкиша, но не е станал както трябва - на вкус е чудесен, но кексовото тесто ми е станало като тънък блат, а не като на вашите снимки Sad.Може би бакпулвера е малко - сложих го в половин чаша брашно , а не я използвах цялата, а и много ми дойде прясното мляко, с което сиропирах сладкиша и сега е малко воднист, но пак да кажа - на вкус е чудесен, така че благодарности към авторката за рецептата  bouquet.

dunia53 , много си права, като го направя 2-3 пъти ще стана майсторка и мисля също като теб повече захар да карамелизирам  bouquet.

А наистина ли е пропуснато прясното мляко в кексовата смес?

Да пропуснато е.Оригиналната рецепта за този сладкиш е в сайта "Гответе с мен".




Мила Ива прочети моята рецепта която съм пуснала на страница 6 и ще видиш,че е почти същата като оригиналната рецепта и няма проблем когато се прави.Винаги ми излиза перфектен този сладкиш.Ето тук към края е моята рецепта

# 109
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Момичета, аз правих сладкиша по рецептата от първа страница, а там пише следното:

Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.

# 110
  • Мнения: 503
dunia53 ,ива , благодаря ви за съветите.

Нямах проблем с обръщането на сладкиша, но не е станал както трябва - на вкус е чудесен, но кексовото тесто ми е станало като тънък блат, а не като на вашите снимки Sad.Може би бакпулвера е малко - сложих го в половин чаша брашно , а не я използвах цялата, а и много ми дойде прясното мляко, с което сиропирах сладкиша и сега е малко воднист, но пак да кажа - на вкус е чудесен, така че благодарности към авторката за рецептата  bouquet.

dunia53 , много си права, като го направя 2-3 пъти ще стана майсторка и мисля също като теб повече захар да карамелизирам  bouquet.

А наистина ли е пропуснато прясното мляко в кексовата смес?

Да пропуснато е.Оригиналната рецепта за този сладкиш е в сайта "Гответе с мен".




Мила Ива прочети моята рецепта която съм пуснала на страница 6 и ще видиш,че е почти същата като оригиналната рецепта и няма проблем когато се прави.Винаги ми излиза перфектен този сладкиш.Ето тук към края е моята рецепта

Твоята рецепта е хубава.Следващия път като правя сладкиша по нея ще го направя.Прясното мляко е пропуснато в списанието Кулинарен Журнал , а не  в твоята рецепта.Грешно си ме разбрала.  Simple Smile Wink

# 111
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Момичета, аз правих сладкиша по рецептата от първа страница, а там пише следното:

Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.

Когато сладкиша се обърне в поднос,от карамела има малко течност която се попива от сладкиша и затова няма нужда от допълнително било то мляко или сироп за да бъде сиропирано

# 112
  • Мнения: 411
каня му се откакто про4етох рецептата.
много е хубав,но крем карамела ми стана на Шупли.
не го пекох на водна баня а и фурната като 4е ли ми беШе силна,беШе ме страх 4е на водна баня няма да се опе4е,но следваЩия път Ще пробвам.

# 113
  • Мнения: 804
Аз сиропирах леко с горещо прясно мляко преди да обърна сладкиша.В самото кексово тесто не съм слагала мляко,изпълних точно рецептата на mari_eta и резултата е налице,изяде се за отрицателно време.Само не се отлепи идеално,а и крем-карамелелената ми смес стана леко кафява от кексовото тесто.Но това да е кусура,сладкиша е страхотен,особено сега за лятото.

# 114
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Ето ги и моите кодрит кадир-чета, много мини, много симпатични и естествено много вкусни, отново благодарности на mari_eta за чудесната рецепта!!!    bouquet   От дозата ми излязоха 7 формички, а относно сиропирането - всичко е въпрос на вкус, ние си обичаме по-сочни нещица, така че си спазвам стриктно рецептата и преди обръщането си сиропирам кексовия блат с горещо мляко, за нас карамела не е достатъчен за да го напои.

# 115
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Лелеее, Стефанийка, чудни са станали, браво  bouquet! Много сладки формички имаш.

# 116
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
  • Мнения: 4 258
Току що го направих този сладкиш, сега изстива! Замислен е като Новогодишен десерт, та утре ще дам и инфо и снимков материал за резултата, изпълних рецептата на Мари-ета

# 117
  • София
  • Мнения: 1 312
Не сте правили скоро или не показватее.....?? Simple Smile
 Направих го днес,но нямах подходяща форма,нямам и за кекс такава.... Sick Мисля си дали може в чаши за крем карамел да се направи newsm78
 Ето снимка,но нямах и брашно, та сложих пудинг шоколадов,стана добре на вкус http://s003.radikal.ru/i203/1002/b9/18bcf8123ef0.jpg    … sp;    

# 118
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
ММ, много е хубав, надявам се и ви е харесал Peace.

Да, може и в купичките за крем-карамел, мисля, че някъде по-напред бях показвала снимки.

# 119
  • София
  • Мнения: 1 312
Много ни хареса сладкиша!!  bouquet
 Видях по-горе купи някакви,но ми се видяха голями,а моите чашки са малки....но ще се пробва в наличните Simple Smile

# 120
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Радвам се, че ви е харесал Hug!
Мини-кодритчетата правя в дуралексовите купички, които ползвам и за крем-карамел - при стандартната доза от 1 л мляко излизат 8 броя, кодрит-кадира също 8.

# 121
  • Мнения: 219
И аз благодаря за рецептата, вкъщи много го харесаха. Само дето карамелизирането нещо не ми се получи /никога не успявам да го улуча/, но пак беше много вкусно   bouquet

# 122
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
И аз благодаря за рецептата, вкъщи много го харесаха. Само дето карамелизирането нещо не ми се получи /никога не успявам да го улуча/, но пак беше много вкусно   bouquet

Радвам се, че ви е харесал Peace.

Какво не се получи при карамелизирането Rolling Eyes? Аз винаги сипвам само захар и оставям на тих огън като бъркам отвреме навреме да не загори...

# 123
  • София
  • Мнения: 436
Здравейте! Тази торта е страшно вкусна, правила съм я доста пъти вече. Прочетох я преди време в Гответе с мен.   bouquet





# 124
  • велико търново
  • Мнения: 587
Най-хубавият сладкиш ,от всички който съм правила страхотен.  bouquet  bouquet  bouquet
Много в сполочлива рецептата браво на авторката ,че го сподели с нас.
От първият път стана и 3 души го видяха и опитаха веднага получава най-високата оценка 6. Peace Simple Smile

# 125
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
YSMIV4ICA , много се радвам, че ви е харесал Hug!

# 126
  • Варна
  • Мнения: 236
Направих го по рецептата,стана много вкусно, но защо кремчето отдолу ми се оцвети в кафяво? Досега на никого не видях да е станало така.

# 127
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Направих го по рецептата,стана много вкусно, но защо кремчето отдолу ми се оцвети в кафяво? Досега на никого не видях да е станало така.

 Thinking

Нямам идея...да не е загорял карамелът newsm78?

# 128
  • Варна
  • Мнения: 236
Не мисля. Досега винаги съм правила крем карамел по този начин, никога не е бил кафяв. Просто ми стана много странно, но пък е много вкусно.

# 129
  • Бургас
  • Мнения: 116
Здравейте Hugднес и аз правих сладкиша стана много хубав за което благодаря на авторката  bouquet,но нещо ми стана много твърд блатът така ли трябва да е или в мен е грешката Rolling Eyes,но на вкус е направо страхотен  Simple Smile

# 130
  • велико търново
  • Мнения: 587
Да блатът след изпичане е много твърд затова преди да обърнеш сладкиша се сиропира с прясно мляко.Като преседи и се охлади е страхотно вкусен.

# 131
  • Бургас
  • Мнения: 116
Усмивчица,благодаря Hug  bouquetда днес наистина е много хубав сладкиша Simple Smile

# 132
  • Мнения: 625
Днес за втори път правя сладкиша, първият път не се получи-пекох в силиконова форма.Мисля, че някъде бях споделила, а имаше и още едно оплакване от такава форма.Днес ползвах електрическата тенджера, само намалих брашното и сложих 2 яйца в кексовата смес.Все още сладкиша е горещ, но ще пиша по-късно за резултата, който вярвам, че е наистина добър този път.
Благодаря за рецептата!

# 133
  • Варна
  • Мнения: 939
Ей този красавец ми взе здравенцето днес  Mr. Green - но не му се дадох и резултата е повече от разкошен  Crazy



и парченце, секунда преди да бъде унищожено  Grinning



А най-голямата ми радост е когато тези щурчета се нахвърлят лакомо на поредната вкусотия, която приготвя  Simple Smile

http://didnik.snimka.bg/cooking/vkusotiyiki.412939.17760030

Мариета благодаря за поредната страхотна рецепта   bouquet  И у нас нямаше кой да го чака да преседи цяла нощ в хладилника, но и утре е ден  Grinning

# 134
  • Мнения: 22 867
Ей този красавец ми взе здравенцето днес  Mr. Green - но не му се дадох и резултата е повече от разкошен  Crazy

А най-голямата ми радост е когато тези щурчета се нахвърлят лакомо на поредната вкусотия, която приготвя  Simple Smile

http://didnik.snimka.bg/cooking/vkusotiyiki.412939.17760030


didnik, сега тъпкано да му го върнеш!

А другата снимка направо ме разтопи, много сладички дечица имаш, да са ти живи и здрави!

# 135
  • Варна
  • Мнения: 939
labrex нещо не се чувствам добре днес и само го опитах, но утре няма да му се размине  Wink
Благодаря - да ти се връщат пожеланията   love001

# 136
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Дидник, чуден е станал Peace!
 А сладурковците само как го гледат с блеснали очичкиии - да ги нацелиуваш от мен  Heart Eyes- ей заради това огънче в очите на близките обожавам да готвя Grinning!

# 137
  • Варна
  • Мнения: 939
mari_eta благодаря за комплимента - наистина ужасно вкусен се получи   bouquet, но голяма мъка беше печенето  ooooh!
За сладурковците - каката въобще не обича крем карамел и винаги ми е отказвала. А сега нямаше търпение да опита, каза че така на торта го обичала  Grinning
А за готвенето и друг път съм казвала - ако не са децата няма да пипна тиган и тенджера. Мразя да готвя, мия чинии и т.н. домакински задължения  ooooh!. Но както казва дъщеря ми - нали съм майка, трябва  Peace

# 138
  • Враца
  • Мнения: 94
Здравейте момичета
Имам въпрос относно сладкиша.
Мога ли да карамелизирам захарта в тефлонова незалепваща тортена форма?
Притеснява ме да не се съсипе покритието
Благодаря предварително  bouquet

# 139
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ако това те притеснява - карамелизирай в друг съд, пресипи и облей дъното на тортената форма с готовия карамел Peace.

# 140
  • Враца
  • Мнения: 94
  bouquet  bouquet  bouquet Hug Hug Hug
Благодаря!!!!

# 141
  • Мнения: 1 352
Вчера се бях сетила за този сладкиш и смятах да го правя, и сутринта гледам, че тамата подновена. Тъкмо на време  Simple Smile, да не ровя за рецептата.
Сложих го да се пече, но на долния ред сложих и едни картофи със свинско в плик. Дали няма да ми се омирише сладкиша така Rolling Eyes?

# 142
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Щом са в плик мисля, че няма да мирише чак толкова Thinking...

# 143
  • Мнения: 1 352
Не мирише, но не го изчаках да изстине напълно и като го обърнах крем-карамелът ми се разля Tired. Ще трябва да се явявам на поправителен. Иначе на вкус си е супер.

# 144
  • Мнения: 2 798
И аз ще се явявам на поправителен, та затова тук да попитам вторият път да нямам проблеми. Mr. Green
На вкус стана един път и половина, охладих го за около 3 часа, сиропирах го и като го обръщах се изложих  Embarassed Не мога да го извадя от формата. С нож леко отделих от стените , пак не пада, втори път, пак същото. Потупвах формата отстрани, отгоре - пак не иска. Накрая тупна, но естествено се разцепи  ooooh!на камара ужас просто.
Формата ми не е тефлонова, а алуминиева. Да не би това да е проблемът? И друг въпрос ми хрумна - в тавата топла или студена вода наливате. Аз сложих студена. newsm78
Не, че има от него - унищожихме го, но бях го насипала в купички. Ще ми се следващият път да прилича на снимката в началото на темата. Crazy

# 145
  • БГ
  • Мнения: 1 162
cecunka76, не съм пробвала да направя сладкиша в алуминиева форма, но и от тефлон до тефлон има разлика.    ooooh!   Преди време бях взела едни формички от Кауфланд, уж тефлонови, нооо яко се затрудних с отлепването на кремчето от тях и то точно на 14-ти февруари,    Rolling Eyes   така че внимавайте в избора при покупка!   Peace 





А за водата в тавата - винаги студена, ако случайно започне да завира по време на печенето, добавяш кубчета лед!    Peace

# 146
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Направих го. Умопомрачително вкусно е Simple Smile Снимков материал утре, че сега леко ме мързи  Blush

# 147
  • Мнения: 1 111
хайде да побутна темата с някой друг въпрос  bouquet

Снощи направих сладкиша и сега все още  е в хладилника...Направих го по първата рецепта,в началния пост, а чак сега изчетох темата...При мен кексовата смес също не потъна в млякото,както при повечето, а си остана отгоре...сега прочетох за тези 100-ина гр. мляко,които трябвало да се добавят в сместта,за да  е"тежка" и да не  е гъста,но....дано се  еполучил сладкишът,че ми трябва за довечера и не искам да се изложа /е,за всеки случай направих и един Ябълков коблер от Йоли,че винаг ими се получава добре... Laughing /
Та въпросът ми е такъв - моето кексово тесто е доста твърдо, не  е меко като при кекс...така ли се получават и вашите? Ще го сиропирам с горещо мляко,предполагам,че от него ще омекне newsm78
И вторият ми въпрос е относно сладкиша в купички - как преценявате колко крем-карамел и колко кексова смес да изсипете в купичката?

# 148
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Най-добре наистина го напои с прясно мляко. На мен кексовата част ми беше сухичка, щото не се сетих да я сиропирам  Crazy

# 149
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Да, след сиропирането ще омекне Peace.
А за този в купичките - ами Embarassed...на око Whistling. Първо разсипвам по равно крем-карамелът и после пак така - каксовата смес. Че някъде е била повечко, а другаде - по-малко - мисля, че не е фатално.

Ще чакам отзиви довечера.

# 150
  • Мнения: 2 521
Аз не съм сиропирала блата.Но и си беше сочен.Може би от карамела се напоява след обръщането.Вкъщи също много го харесват.Аз само опитвам,тъй като не си падам по крем карамел.
Правила съм го досега по тази рецепта http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=kodrit%20kadir& … hBLrA&cad=rja ,но следващия път ще пробвам и на Мариета рецептата.
Кексовата смес не е потъвала в крем карамелената.Още при изсипването си се разпределя отгоре.

# 151
  • Мнения: 186
...а дали има някаква специална технология при карамелизирането на захарта? Досега съм карамелизирала само захар с масло, но четох и за карамелизиране на захар с добавена към нея вода... newsm78

# 152
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ава, аз пък карамелизирам само захар - бъркам в сух тиган и после веднага разпределям в купичките...

# 153
  • Видин
  • Мнения: 4 921
Ава, аз пък карамелизирам само захар - бъркам в сух тиган и после веднага разпределям в купичките...
И аз така.

# 154
  • Мнения: 186
mari_eta, amanita значи нагрявам захарта до степен на втечняване, нали така? Или промяната на цвета е първата индикация, че вече е ок?  Flutter

# 155
  • Мнения: 1 111
отчитам се - получи се и то доста добре,противно на моите очаквания...Проблемите ми са три
 - карамелизираната захар остана на дъното на тефлоновата ми кексова форма /карамелизирах я на котлона,откоре сложих направо формата/
- сладкиша не се отлепи от формата,трябваше да я топя в топла вода и да мина с нож отстрани /неизбежно надрах и тефлоновото покритие....незнам дали няма д апомогне ако стените на съда се намазнят/
- при рязане и сервиране карамела ми падаше от блата Laughing

Ава, за карамелизирането на захарта - оставяш я в съд на котлона - тя първо започва да се топи,след това си променя цветя към кафяво, а накрая все едно ври... Peace  Поне аз така я правя,но ще ми е интересно да науча  и други начини...Това за добавяне на вода и аз съм го чела,но не съм опитвала Peace
ето тема за карамелизиране на захар - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234584.0

# 156
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Я ми разяснете как става номерът да не потъне кексовата смес? Малко повече млако ли трябва да се добави или аз не разбрах нещо? newsm78

# 157
  • Мнения: 186
tuly, благодаря ти за пояснението!   bouquet А когато съм карамелизирала захар с масло, като първи етап е, че захарта се разтваря в маслото, а след това на места сместа започва да покафенява, а щом я бъркаш по-интензивно, кафеникавия цвят се хомогенизира и тогава е момента да отстраниш от котлона.  Peace

# 158
  • Мнения: 2 521
Аз пък карамелизирам захарта в микровълновата.В дуралексова купичка за крем карамел.Спирам ,разбърквам захарта когато започне да се топи,и пак пускам за около 20-30 секунди.Пак спирам и разбърквам и така 2-3 пъти докато е готова.А за този сладкиш пък я разтопих направо в йената,където я приготвях.И пак в микровълновата.
На мен кексовата смес просто си изплува отгоре като я изсипах в центъра.Нямам си на представа как се получи обаче.Тестото си беше гъстичко,кексово.

# 159
  • Мнения: 0
Днес  се престраших и го направих току що го пробвахме страхотна вскуснотия. Много ми беше интересно дали няма да се размие тестото с какао но стана като на  снимката.

# 160
  • Мнения: 1 111
ха,е пробвам тогава да карамелизирам и аз с масло...защото не ми допада някак си така-само чиста захар...
и аз съм карамелизирала в купички в микровелето,но става по-бавно  /близо 6-7 мин. чаках и то на висок амощтност ,докато започне да с етопи захарта...а на котлона  епо-бързо/  и неравномерно,т.е. в едни купички захарта се топи , а в други не  е започнала още /пон епри мен беше така/
Междувпрочем и моята кексова смес не потъна в млякото,а си стоеше отгоре,гъстичка е ,да...но няма проблем с това, после се изпече,след сиропирането омекна...абе с две думи много съм доволна,предвид че н есъм кой знае какъв спец в сладкишите

# 161
  • Мнения: 186
tuly , за онагледяване на метода с маслото, виж в първия пост на тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.msg1257444  Wink

# 162
  • В страната на бурите
  • Мнения: 961
Момичета,

Вчера правих сладкиша и като за първи опит мисля, че не е зле.
Сложих само около 100 мл. мляко в кексовото тесто и не сиропирах след това блата, защото стана доста мекичък и омекна от карамела. Сложих и 2 яйца в кексовата смес. За другия път - ще добавя по-малко захар в карамелената смес (аз съм от тези, които обожават сладко, но и на мен май ми е доста) и ще намаля карамелената смес и самия карамел или ще увелича брашното за блата.
Ето и снимки:

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 10:36 от Wonder woman

# 163
  • Мнения: 1
За кекса сложи само 1 яйце , млякото и захарта са ти достатъчни , брашното е много една чаша - сложи малко повече от половин чаена чаша , спазвай си пропорциите от рецептата и следващия път ще стане идеален.

# 164
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Някой правил ли е сладкиша без какао? Питам, защото аз го правих както трябва, но преобладава вкуса на какаото, а не на крем карамела. И се чудя ако не сложа какао дали ще стане вкусно. А иначе аз ползвам ето тази рецепта на съфорумка http://yanagotvi.blogspot.com/2012/01/blog-post_10.html#axzz1izj4ROw7

# 165
  • Мнения: 9
Ето го и моя Кодрит,но само с 1/2 л мляко Laughing Направих го на обяд и сега го хапнахме.Чуден е! Heart Eyes Правих го по същата рецепта ,дето е дала Pukanka,сложих и малко орехи в кекса

# 166
  • Мнения: 729
Току-що го извадих от фурната и се охлажда.Изглежда доста апетитно   chef

# 167
  • Мнения: 729
Страхотен сладкиш-вече е в любимите ми рецепти   Peace

# 168
  • Мнения: 2 798



 Да ви се оплача, вижте сами Embarassed Sad
На вкус е супер, но на външен вид никак. Защо ми се разчупва така? И в хладилника си стоя цяла нощ и го сиропирах с мляко и пак не излеззе както трябва Thinking

# 169
  • Мнения: 1 111
аууу,наистина изглежда кофти,дано не е бил предвиден за гости....предполагам,че е пресиропиран и е доста мек блата и затова се е начупил

аз вчера ядок крем-карамел с кроасани,приготовлението е почти същото като при Кодрит-а....обаче повече ми допада Кодрит-а, а не кроасаните Peace

# 170
  • Мнения: 2 798
Блата е отдолу, това е крем карамела,  а кексовата  смес я с не повече от  сиропирах с 3-4 с. л мляко. Rolling Eyes
Преди да обърнете формата поставяте ли я в гореща вода, за да се отпусне карамела. Мажете ли формата с масло/нищо, че е тефлонова/ преди да сложите карамела и двете смеси.
Постарах се равномерно да сипвам кексовата смес.Не мога да се усетя къде бъркам.това ми е втори опит с този сладкиш - първия път беше още по зле, тогава го разсипвах в купички и го ядохме с лъжица Crazy
Явно пак ще се явявам на поправителен Mr. Green

# 171
  • Варна
  • Мнения: 1 576
А на колко градуса го пече? Защото ми изглежда доста шуплест, а това се получава при висока температура или ако забравиш да сложиш вода за водната баня.

# 172
  • Мнения: 2 798
На 150 и не е завирала водата.

# 173
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Пробвай да го правиш в тава, за да стане по-тънко. Примерно аз го правя по тази рецепта и с такава форма и никога е нямало издънки. http://yanagotvi.blogspot.com/2012/01/blog-post_10.html

# 174
  • Мнения: 624
cecunka76   С каква пропорция на продуктите правиш сместа за крем карамела?

# 175
  • Мнения: 2 798
С посочената на първа страница на темата.

# 176
  • Мнения: 624
Странно, че ти се получава така  newsm78 Да не би пък да използваш прясно мляко с нисък процент масленост и затова да не може да стегне крема, или пък яйцата са били твърде малки като размер  и да е трябвало да сложиш повече, а може би пък да е трябвало просто да го печеш по-дълго време, а и150градуса ми се струват много ниска температура Rolling Eyes
Това се сещам като възможни причини Rolling Eyes

# 177
  • Мнения: 1 111
хм...като се замисли човек постфактум-причини много,но коя е точната....
На мен специално провалит еми влияят зле и не ми се ще да опитвам отново, дано Цецунка 76 не е такава и пробва пак...
Искам да направя сладкиша в отделни купички за крем карамел,обаче незнам колко точно от въпросните смеси да сложа, а и първо какви пропорции да приготвя и разбия за 5 купички напр. Някой дали ще може да ме ориентира?

# 178
  • Мнения: 9
Вижте Жак Пепен как прави карамелаhttp://vbox7.com/play:177a24b9d6&al=2&vid=10323724Simple Smile За мен е по лесно като сложа тавичката със захар направо във фурната.Става много бързо и лесно Whistling  

# 179
  • БГ
  • Мнения: 1 162
tuly, няколко пъти съм правила сладкиша в купички/формички, има снимки в темата. Направи си смесите по рецептата, а разпределението е малко на око, сипваш част от крем-карамелената смес до 2/3 от купичките/формичките, отгоре слагаш 1-2 с.л. от кексовата и това е.   Peace

П.П. В новият брой на сп. Кулинарен журнал една мацка е спечелила фонтан за шоколад с рецептата.   Thinking

# 180
  • Мнения: 2 798
 Тuly, моят овенски инат не се разстройва от поражения Mr. Green
Още снощи се пробвах отново, но направих доста корекции:
1- намазах тефлоновата торта обилно с краве масло
2- кексовата смес направих от 100гр мляко, 1 яйце, 100 гр. захар, 100 гр. брашно, 1ч.л бакплувер и 2 с.л какао
3 -в сместта за крем карамел сложих не 3, а 5 яйца
4 - преди да обърна сладкиша го сложих в тава с гореща вода за да се разтопи карамела
5 - не сиропирах
ето резултата

 

Засега спирам за го правя, че яйцата станаха златни, минавам на сладкиш "Криза" - без яйца Mr. Green

# 181
  • Русе
  • Мнения: 1 847
Да покажа и моя кодрит кадир и да благодаря на mari_eta за споделената рецепта!

# 182
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Све, великолепен е Peace!
Браво  bouquet!

Да взема утре и аз да го спретна Crazy...отново Whistling.

# 183
  • Русе
  • Мнения: 1 847
Благодаря!Аз като видях твоя направо се ококорих пред екрана...много харесвам крем-карамел! Hug

# 184
  • При децата ми
  • Мнения: 6 078
Снощи късно го направих. Получи ми се страхотно като за първи път! Изглежда точно като този на sve. Grinning Единствената ми забележка е, че трябваше да го държа повече време в хладилника/не можа да стегне добре карамела/, но какво да се прави децата дават зор от седем часа тази сутрин да го опитат. Whistling Не успях да го снимам цял, но съм радостна от факта, че беше гладък и цял! Flutter Ако случайййно довечера има поне малко останало ще го снимам.

# 185
  • При децата ми
  • Мнения: 6 078
Ето ги моя първи опит за Кодрит- кадир:

# 186
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Ето ги моя първи опит за Кодрит- кадир:

Браво! Много хубав се е получил.

На *sve* също.

# 187
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Ето ги моя първи опит за Кодрит- кадир:

Браво! Много хубав се е получил.

На *sve* също.

Късмета на начинаещия. Laughing  bouquet

# 188
  • София
  • Мнения: 1 950
Благодаря за страхотната рецепта   bouquet
Много вкусен и лесен.  Simple Smile

 

# 189
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Хриспа, Лидето, браво, страхотно ви се е получил  bouquet!

# 190
  • Мнения: 22
Здравейте,ето го и моя Кодрит,страхотен на вкус, , Хубав ден Hug

# 191
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
И на вид е страхотен, браво  bouquet!

# 192
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Мирчето, много добре ти се е получил.Браво.  bouquet

# 193
  • Мнения: 186
mircheto, какво съвпадение  Hug! И аз днес спретнах един Кодрит Кадир - http://avava.snimka.bg/daily/kodrit-kadir.666048. Изключително се хареса в къщи и благодаря от сърце на mari_eta за рецептата!   bouquet

# 194
  • Мнения: 1 111
ех,с тия ваши снимки ми изтекоха лигите....мммм,красота и вкусотия...  chef

мирчето,ти в продълговата тавичка ли си го пекла ? Аз имам ет отакива от Лидъл,дали ще станат

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2280/995463654145683536613318 … 4nTnvPGbduBLB.JPG

# 195
  • Варна
  • Мнения: 1 560
Темата е стара,но аз смятам че заслужава да се побутне маалко Grinning
Днес правих сладкиша,малко попромених количеството на някои съставки(увеличих млякото и яйцата за крем карамела,прибавих малко олио и пр.мляко към сместа за блата ).Още не съм го рязала,обикаля си нивката в хладилника Laughing
Ето малко снимки,а като го резна и кусам,ще редактирам  chef
Скрит текст:

# 196
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Изглежда умопомрачително  bouquet!

# 197
  • Мнения: 2 415
Да побутна и аз темата. Вчера се опитах да направя сладкиша и не се получи Sad. Спазих точно рецептата, опитах се да го изпека в кексова форма, защото нямам друга тавичка с такава височина. Резултатът е плачевен - само блатът се изпече. Кремът отдолу не стегна. Сега пека отделно сместа за крема, поне него да изядем. Според мен не е достатъчно да се пече само 50 мин. Или аз бъркам някъде newsm78? Как точно печете сладкиша?

# 198
  • Мнения: 408
Вчера правих/не за първи път/ ...оооообаче - тестото нещо не се получи, паднах в голяма чуденка, докато не тръгнах да разчиствам плота - бях забравила бакпулвера  ooooh! А на колежките съм казала рецептата, но съм пропуснала олиото  Embarassed

# 199
  • Варна
  • Мнения: 1 560
dafinov list аз пека 1 час на 180 градуса PeaceНяколко пъти даже оставих тавичката(и моята е кексова-с дупка) да постои в изключената вече фурна.Става повече от идеален крем карамел,майка каза че такъв гладък на нея не и е ставал bowuuМоже и фурната да ти е по-слабичка,в рецептата имаше някакъв съвет да се гледа дали се е отделил от стените крем карамелът.Успех Peace

# 200
  • Мнения: 2 415
gali&presi   bouquet. Фурната предварително ли е загрята? Аз го сложих в студена фурна. Къде го печете - най-отдолу, без решетка или на първото ниво? Фурната ми е нова и силна - не мисля, че е от това. По принцип като пека крем карамел ми отнема повече време от 1 час. Аз си го наблюдавам и като покафенее отгоре е готов. При мен изобщо не се получи дори онази като желе смес от крема. Беше си течно newsm78. Със сигурност ще пробвам пак.

# 201
  • Мнения: 408
Аз си го пека в средата. След като изстине го слагам в хладилника за 1 нощ, за да стегне крема и чак на другия ден го обръщам  Peace

# 202
  • Варна
  • Мнения: 1 560
dafinov list чак сега пиша,защото PC ми беше развален.Аз го пека на първо долно ниво с решетка,така правя и тестените,защото иначе ми остават много светло отдолу.Накара ме да се замисля,но след дълъг напън се сетих,че го пека на загрята фурна.
Щом имаш опит с крем карамела,печи си и сладкиша по същата схема Peace

# 203
  • Мнения: 108
Момичета днес реших да се пробвам с този уникален сладкиш, но се чудих какво ще стане ако не го изчакаме цяла нощ, а вече охладен на терасата от 4-ри часа?
Моля ви ако някой като мене е бил нетърпелив и е решил по-рано да го обърне резултата добър ли е?

# 204
  • Мнения: 0
Здравейте!И аз вчера направих този десерт,стана от раз и се изяде за отрицателно време.Единственото което не ми хареса е,че го направих в по- голяма тавичка и стана някак тъничък,но това да му е кусурът.Пускам и снимка от последното парченце:- .

# 205
  • Мнения: 112
stihia123456 , супер ти е парченцето  bouquet
И аз скоро го правих за първи път и ми допадна Grinning

# 206
  • Мнения: 3 274
И аз реших да направя сладкиша.Като за първи път мисля че стана добре.

# 207
  • Мнения: 108
Ето снимка и на моят първи опит. Не си падам по крем карамела, но всички вкъщи го обичат и за това се хванах да го правя и не съжалявам, много се хареса на всички.

# 208
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Страхотно сте се сравили, момичета, браво  bouquet!

# 209
  • Варна
  • Мнения: 2 768
Снощи го правих. След като го сложих във фурната се сетих, че не съм сложила никаква мазнина в сместа за блата, но се надявам да е станал Mr. Green, сложих малко мляко в сместа, та се моля да е добре. Довечера ще видим. Simple Smile

Ще стане разбира се, просто формата ще е друга. Wink

# 210
  • Мнения: 1 111
Тези дни да се захвана, тогава

# 211
  • Мнения: 294
Благодаря за невероятната рецепта  chef
Отдавна я гледам и подминавам с мисълта че е сложна....снощи реших да я атакувам:)))
Еми стана страхотен Кадир:)))Правих го в купичките за крем карамел, само по ваша препоръка сложих 100мл пр мляко и 2-3с.л олио в кексовата смес....Пекох 1час на 150-60С...сега обърнах едната, супер е....ще снимам след малко и ако успея да кача ще се похваля визуално:)))

http://prikachi.com/images/358/6066358O.jpg
http://prikachi.com/images/360/6066360c.jpg
Ето и визията....дано съм успяла/ за сефте ми е качването/ Embarassed Embarassed

Последна редакция: нд, 31 мар 2013, 13:04 от bg_baba60

# 212
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Здравейте.И аз го правих в формите за карамел-конусовидни, но тестото наистина е сухо и трябва добре да се сиропираМоите го харесаха , но предпочетоха само крем карамела.

# 213
  • Мнения: 4
Въпрос към майсторките Simple Smile Формичката ми е от най-старите кексови (правоъгълна) и изключително малка! 20х8, а на височина - 5 см. Но все пак искам да го направя Simple Smile Първият път като го правих, първо пробвах формата за торта с отлепващо се дъно, от която разбрах, че ще потече, и затова го направих в обикновена гигантска тава - обръщането беше невъзможно... имаше поне 3-4 пръста от ръба до съдържанието, ноо няма значение . Мисля си сега, че като е по-малка тавичката, ще си стане догоре и ще мога да си го обърна Simple Smile (пък и с друга не разполагам) Кажете ми обаче колко да намаля продуктите - наполовина ли , една трета ли? Тавичката наистина е миниатюрна .. и друго - тая форма като е толкова стара дали ще имам някакъв проблем -  нещо да я мажа лиии? изобщо дали ще се отлепии?

# 214
  • Мнения: 2
Направих го по всички правила, по рецепта от интернет + консултация с приятелка, която го е правила...и не ми се получи...Или е от формата, или от фурната...залепи ми се на дъното и не беше красив отгоре...иначе вкуса му беше хубав Simple Smile Няма да се отказвам, ще го направя пак с друга форма или в друга печка Simple Smile

# 215
  • София
  • Мнения: 337
Моят Кодрит Кадир

След като съвсем случайно видях снимка на този сладкиш, много ми хареса и се запалих по това и аз да го направя. Първоначално мислех че десерта се пече на две части - първо крема и после блата, но след като прочетох няколко рецепти с изненада установих, че сладкиша се пече наведнъж и предизвикателството стана още по-голямо. И така правейки моето проучване отворих темата и на един дъх я изчетох. така натрупах много впечатления от споделеното и ... оформих своята идея по въпроса. Тъй като когато готвя в мен има едно дяволче никога не спазвам точно направените рецепти, а винаги нещо модифицирам и правя по моему. Така ще е да е т този път. Отидох до магазина за липсващите ми продукти и на връщане вече бях измислила кое и как ще променя.

Четейки за различни форми в които е пробвано аз реших да използвам стъклена Йенска форма. Имам всякакви видове форми за кекс, но се спрях на тази, защото имаше най-силно изразен релеф на къдрите, което според мен би придало още по-хубав вид на десерта. Тъй като формата отдолу хич не е равна не посмях да рискувам да я слагам директно ка котлона и да рискувам ако се пукне съвсем да повредя плота ( веднъж вече имам печален опит с преляло сладко от ягоди и резултата от него) и трябваше да направя карамела отделно. Умишлено не го изсипах само на дъното а с помощта на лъжичка доколкото можеше го разнесох и по стените. Оставям го да изстине и правя сместа за крем - карамела - 5 яйца, половин чаша захар( не обичам да е много сладък), ванилия и 800мл прясно мляко (3,6% за да стегне хубаво). Първо хубаво избих яйцата и захарта. Така съм свикнала. Добавих ванилията и млякото и изсипах сместа във формата, като си сипах и студената вода в тавичката отдолу.
Във купата която бях забъркала сместа за крем-карамела започнах да забърквам блата - 1 яйце, 1/2 чаша захар, 1к.ч. олио. В половин кофичка кисело мляко сложих 1/2 ч.л. сода за хляб и изчаках хубаво да шупне. Междувременно докато чакам това да стане смесих 1 ч.ч. брашно и 2 с.л. какао и добавих всичко в купата. Разбърках добре, хареса ми като гъстота и започнах полека-лека да изсипвам сместа върху сместа за крем-карамела, като се стемя така да я сипвам, че да не опирам стените. За моя изненада сместа не потъна, а остана отгоре. Умишлено ползвах мой вариант на кексовото тесто, защото многократно и за най-различни десерти съм ползвала точно тази комбинация за кексово тесто и винаги се е получавало перфектно. Екстрата която ми допада е че след изпичане кекса остава сочен и мек и не би имало нужда допълнително от сиропиране.
И така слагам всичко в предварително загрятата фурна (като за кекс) и пека 45-50 минути. Оставих всичко да изстине след като го извадих от фурната, след което сложих сладкиша в хладилника до следващия ден.

Всичко изглеждаше супер. Бяха минали повече от 12 часа откакто прибрах сладкиша в хладилника. Вадя го с бурен трепет и го обръщам върху една чиния и .... крем-карамела започва да се разпада.







Шок и ужас! Правила съм десетки пъти крем карамел и никога не е имало проблем. Повече се притеснявах да не шупне , но такова нещо не съм очаквала. Режа, опитвам на вкус вкуса е ок, но вида ... . Трескави мисли „защо се получи така „. Обмислям по много пъти кое и как съм направила, и къде евентуално може да е проблема. Явно нещо в печенето на крема не е било наред. Температурата на фурната ми е била добра. Сигурна съм че не трябва да е по-висока, защото ако беше малко по-силна крема щеше да шупне( опитно съм го установила преди) Водата в тавата – сложих я студена. Винаги сипвам студена вода и крема се опича чудесно, но дали в случая това не е било проблем защото прочетох на  няколко места че дами слагат и топла вода. Оставям го за дообмисляне. Млякото за крема – беше максимално маслено, хладко, почти студено. Замислям се! Обикновено правя крем-карамела с топло мляко, почти горещо, защото го забърквам малко след като съм кипнала млякото. Този път минаха 2-3 часа от варенето и хич не се старах да не пресека яйцата, но ... това значи и че сместа е студена и много по-бавно ще се загрее. Правила съм крем-карамел и със студено мляко и е ставало без проблем, но тогава крема е сипан в малки метални шоли, чиито дъна плътно допират в тавата, а сега имам много по-голямо количество на едно място, сипано в стъклена форма с къдраво дъно което контактува тук-таме с долната тава (тази с водата). И така нещата започнаха да ми се поизясняват – комбинацията от стъклена форма, студено мляко и студена вода налята във външната тава са наклонили везните в негативната посока. Пиша това умишлено така подробно. Много пъти четейки подобни мнения и споделен опит са ми помагали да хвана тънкостите на даден процес и вярвам че и аз споделяйки своя опит може да съм полезна някому. Независимо от вида десерта изчезна за отрицателно време.

След два дни не се стърпях и реших да опитам отново. Този път с една малка метална форма за кекс. Имах малко прясно млако (около 300мл) и щях да правя една торта, чиито блатове правя със същото кексово тесто, което забърках за отгоре. Не ми трябваше много за да реша да съвместя двете неща. Ще сложа малко повече продукти в тестото за тортата, а прясното мляко с две яйца и малко захар ще направя на крем-карамел. Речено сторено. Карамелизирам формата.



Затоплям млякото доста, но не чак до кипване. Разбивам две яйца с 1/3 ч.ч захар и една ванилия на пяна и полека добавям топлото мляко. Наливам го в изстиналата карамелизирана форма, слагам я в друга тавичка и наливам отдолу гореща вода.



Пъхам в загрятата вече на 150 градуса фурна. Фурната ми беше загрята, защото малко преди това пеках друго ястие. И така включвам таймера на 50 мин и започвам да забърквам тестото за тортата. След 20 минути поглеждам и крем карамела изглежда вече златист отгоре и е леко стегнат при поклащане.



Отделям половин купичка от тортената смес, добавям и лъжичка какао и я изливам върху запечения крем-карамел.



Връщам сладкиша във фурната за допичане. До тук крема се е пекъл 25 минути. Пека го още 20мин и пробвам с клечка. По всичко личи че е опечен. Даже се е отделил от стените на формата.



Изваждам го и го оставям както си е с долната тавичка да изстине. След това прибирам в хладилника.
Не можахме да дочакаме до следващия ден. Лакомниците у дома дадоха зор и ... пристъпих към обръщането. После всичко се разви много бързо – „Чакайте, не барайте да снимам, ама не! "



То само едно парченце ... малко за проба ...




Успях да декорирам със сметана само ¾ от сладкиша, защото си бях наумила, а и ми беше останала от тортата



и след това всичко изчезна.

Умишлено давам моя вариант за печене на две части. Бях си наумила да го пробвам, а и това е вариант за който се притеснява как ще стане долния крем.

# 216
  • Мнения: 13 555
loveforever
перфектно изглежда, за вкуса не се съмнявам изобщо, сигурна съм, че е чудесен.
Това изкушение ще се пробва непременно.

Общи условия

Активация на акаунт