Зърнени храни

  • 5 606
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 070
Здравейте, търся рецепти за приготвяне на всичко що е зърнено, но не на супа или на каша като за бебета. Боб и леща е ясно, но разни неща от сорта на елда, кафяв ориз, нахут.

Също така - как мога да ги съчетавам, с какво е подходящо да се овкусяват...

# 1
  • Мнения: 23
За моят опит с елда мога да споделя малко: никога преди не бях опитвала, но реших да си купя и да пробвам (веге съм п принцип).
Та първият път сварих 1/4 от пакетче от 500 гр. и след като изстина я добавих към купчина свежи зеченчуци (всичко на око и колкото обичате): морков, чушка, зеле, стъкче праз лук - но може да върви и с пресен, кисела краставичка, накрая залях с ябълков оцет и олио, сол на вкус и салатката беше готова. Би се допълнила много добре ако имаше червени домати нарязани вътре, но аз нямах под ръка. Установих, че елдата много си отива с домати като вкус - с нещо по-кисело или поне на мен така ми харесва. Последно в неделя си правих една странно вкусна вечеря на основата на елда: отново същото количество сварена елда, 2-3 кисели краставички, стръкче праз и буркан (400 мл.) домашна лютеница - цялото това разбъркано със ябълков оцет, олио и сол. Беше много вкусно. Който иска може да го ползва като салата или гарнитура, но за мен беше основно ястие. Сега мисля да пробвам зеленчукова яхния (каквито зеленчуци ми се намират) с елда - мисля си че може да замества ориза, тъй като се вари лесно.  Малко странно мирише като се вари, но пък била полезна.
От другите зърнени - широко ползвах овесени ядки (дори готвени със зеленчуци стават т.е. повече зеленчуци и за сгъстяване на цялото чудо 4-5 лъжици овесени ядки).
Любопитно ми е как се готви сух грах и соя. Видях сух грах да се продава в кауфланд и не беше скъп, но не купих защото мисля че трябва да се вари много време. Иначе рецепти с нахут можеш да потърсиш в арабска кухня - аз никога не съм готвила такова нещо. Принципно се придържам към продукти, които виреят на географската ширина където съм родена т.е. тук и всякакви екзотики много не ми понасят. Помня първият и последен път в който ядох манго - е, по-вкусно нещо от нашите пъпеши няма, та няма да повторя май. Успех с готвенето на зърнените все пак. Булгур също може да използваш както елдата т.е. навсякъде вместо ориз.

# 2
  • Мнения: 1 906
Ще следя темата с интерес  Peace

# 3
  • Мнения: 2 070
Благодаря ти!!!  Hug

Аз тъкмо си мислех да взема едни замразени зеленчуци и да ги задуша с масло и да прибавя към малко сварена елда. Аз всъщност леко я запекох, за да правя каша на бебето и сега ще я сваря, сигурно мн бързо ще стане. По принцип така правя ориз и е много вкусно, сега ще пробвам с елда.
Аз също интуитивно реших, че ще е хубаво с нещо по-свежо или киселичко вътре, ще сложа и домат или кисели краставици, после ще напиша как е станало. Може да пробвам да направя по отделно с различни неща. Имам и царевица..

Ще се радвам и на други рецепти със зърнени храни, решили сме малко да правим опозиция на свекървените месно-тестени вкусотии, от които станахме сто кила. Имам нужда от нещо здравословно, вкусно и свежо!

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не разбрах последно зърнени или бобови те интересуват (нахута не е към зърнените...)
та пиша каквото се сещам:

мексиканска манджа
червен боб (аз взимам консерва), царевица (пак консерва) и сварен бял ориз.
свесвам всичките в купа.
отделно правя доматен сос, по-пикантен.
всеки си сипва от варивата, прави си кладенче и вътре се слага соса.
диетично не е, но е много вкусно.

от нахут (аз правя и от леща) фалафели - пак не са диетични...
също то сварен нахут - хомус
нахут с телешко
салата от сварен нахут с печени чушки и кисели краставички

вземи си марокански кускус или дребен булгур.
заливат се с вряла вода и не трябва да се варят, т.е. стават бързо.
после стават за Табулле салата, за гарнутура към меса....със сирене.... абе каквото ти хрумне.

лещата може да се прави на салата с домати Peace

елда не съм готвила newsm78
едно друго подобно съм си купила, ситно е като пшенични трици.
има рецепта към него за кюфтета, но аз не ги харесват, стават ми мазни Rolling Eyes
добавям го към хлябовете просто....

а да - не забравяй, че всички тези житни и бобови може да го покълнеш и да ги ползваш към салати или ястия в уока Peace

аз си правя кълнове от 3 цвята леща и мунго боб Peace
от жито не ми харесват... Rolling Eyes

# 5
  • Мнения: 185
Нахута е любимото  на моя съпруг.
Приготвям - Пиле с нахут и зеленчуци
                    Нахут с боб /готвя по същия начин както само боб/
                    Пълнени пиперки с нахут и ориз.
                    Ориз с грах и моркови.
                    Соеви зърна със зелен боб.
Според моите експерименти  Wink нахута се комбинира добре по вкус с боб, пиперки и кендибонен /мексикански боб/

Житото - има една тукашна рецепта Леща с жито и кньодели, но на мен не ми допада на вкус

# 6
  • Мнения: 229
Можем ли да разширим темата ,като прибавим и зърнените -Киноа и Амарант -много богати на протеини и могът да заместват ориза.
Виждам ,че ги има в някои магазини и ако ги използвате пишете рецепти.

# 7
  • Мнения: 2 070
Да, под зърнени имах предвид всичко, което е на зърна, включително и кълнове и всякакви такива.
 

  bouquet

# 8
  • Мнения: 262
Киноа и Амарант -много богати на протеини и могът да заместват ориза.
Виждам ,че ги има в някои магазини и ако ги използвате пишете рецепти.

А в кои магазини ги има , че това с протеините ме заинтригува?

Мерси предварително.

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз си бях купила амарант, но варен нещо не го докарах  Rolling Eyes
все лигав ми ставаше.
иначе вкусно... ама вид никакъв...

после разбрах , че може да се пука като царевица и го опуках,
и го карамелизирах. ползвах го за основа на сладкиш Mr. Green

киноа не съм си купувала... може да пробвам скоро newsm78

# 10
  • Мнения: 229
в "Сара-2" в Изгрев има

# 11
  • Мнения: 262
Мерси , ще потърся.

Пуснах търсачката и ми излязоха теми за захранване на бебета.

Четох , че киноата била много вкусна , а за амаранта отзивите не бяха ласкави.

А мен ме интересува дали става нормално ядене с тях , в смисъл вкусно , някой пробвал ли е ?

# 12
  • Мнения: 2 070
Снощи пробвах елдата. Извода ми е, че има много силен вкус и трябва да се слага по малко към други неща, та затова сега разполагам с доста сварена елда, която не знам какво да правя. Отделно направих задушени зеленчуци - сложих малко от нея вътре. Също и кус кус с риба тон, кисели краставици и съвсем малко майонеза. И там сложих малко елда, но ако беше повече нямаше да е добре.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
темата изпада назад, а аз я намирам за много интересна Wink

та от мен:
фалшиви бъркани яйца



направени са от 2 с.л. брашно от нахут, вода и сол.
слага се вода като за палачинково тесто.
после се пързи като бъркани яйца...

мъжът ми не позна, че това не са яйца  Shocked

# 14
  • Мнения: 6 390
интересно ми е - запис

# 15
  • Мнения: 413
Де ЩоВиди - като ти е останала сварена елда, подсушаваш, смесваш яйце, сол, черен пипер, и галета и оформяш кюфтенца, овалваш в брашно и пържиш в сгорещено олио.
    Също от сварената елда може да направиш гювеч в тава, отгоре правиш си заливка с яйца..както на мусаката.

аз много експериментирам с елдата, а също правя кюфтета от булгур, овесени ядки, боб

# 16
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ще следя темата с интерес.Отдавна се опитвам да се науча да ям елда,но без особен успех.Имам един пакет в шкафа,но не мога да му видя срока на трайност,може би ще трябва да си купя нов и ще пробвам вашите рецепти.
Аз пък се влюбих в ашурето,съдържа и боб,и нахут,и ориз,и жито.

# 17
  • Мнения: 229
И на мен ми е интересна тази тема,и на мен ми се иска да опитам елдата и ястия с нея ще пробвам.
Вчера като гледах по диетичните щандове видях,че има оризов грис и рецепти  за употребата му на опаковката.

# 18
  • Мнения: 309
Вижте тази рецепта на Бу за кафяв ориз … 72;шу - не съм я пробвала още, но звучи чудесно   chef

Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 16:20 от Sagittarius

# 19
  • космополитно
  • Мнения: 941
Благодаря ти!!!  Hug

... станахме сто кила. Имам нужда от нещо здравословно, вкусно и свежо!

С елда имаше диета  за отслабване, в която се ползваше сварена с вода(или пр. мляко) и подсладена с мед. Прилича ми на варено жито. Полезна е защото има много минерални вещества, аминокиселини, витамини..., но на мен не ми беше вкусна!?

# 20
  • Мнения: 2 110
Фалафел - рецептата е сирийска и изпробвана, но има и други варианти, можеш да добавиш яйце.

250г нахут
1 глава лук
2ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2ч.л.лют червен пипер
1/2ч.л.смлян кориандър
1ч.л.кимион
1ч.л.бакпулвер
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява, лукът и чесънът се почистват и нарязват, също и магданозът. Всичко се пасира или смила фино с месомелачка и се омесва гладко тесто заедно с останалите съставки /без олиото/. Нахутът е добре предварително да се претрие през гевгир, за да се отстранят люспите. Оформят се топчета и се пържат на умерен огън, после се отцеждат върху домакинска хартия.


ПИКАНТНА ЯХНИЯ ОТ ПАТЛАДЖАН И НАХУТ

Това е ястие от Ливан, но подобни рецепти, могат да се намерят по цялото Средиземноморие, както и по нашето Черноморие. Продукти за 6 порции:

3 големи патладжана нарязани на кубчета
200 г/1 чаена чаша нахут, накиснат в студена вода за около 8 часа
4 сл зехтин
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 големи глави лук, нарязани на ситно
1/2 ч л смлян кумин
1/2 ч л смляна канела (по желание)
1/2 ч л смлян кориандър
400 г пресни домати, нарязани (може и консерва)
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
сварен ориз за сервиране

За гарниране
2 сл зехтин
1 лук нарязан на филиики
1 скилидка чесън, нарязана
стръкчета пресен кориандър

1. Сложете патладжана в гевгир и ги порасете със сол. Поставете гевгира във вряща вода и оставете за 30 мин, за да премахнете горчивия сок. Изплакнете със студена вода и частично подсушете.
2. Изцедете вода от нахута и го поставете в тенджера с достатъчно вода за да го покрие. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри за около 30 мин докато омекне. Изцедете вода.
3. Загрейте зехтина в дълбок съд. Леко запържете нарязаните на ситно чесън и лук докато омекнат. Прибавете подправките, като разбърквате сместа. Прибавете патладжаните и разбъркаъте докато се покрият със сместа. Оставете на огъня за 5 мин. Прибавете доматите и нахута, солта и черния пипер и оставете да къкри около 20 мин.
4. За да направите гарниращата смес, загрейте зехтина в тиган и прибавете нарязаните на филиики лук и чесън. Запържете докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте яхнията със сварен ориз или ориз приготвен на пара. Украсете с гарниращата смес и стръкчета кориандър.

Крем супа от нахут

200 гр. нахут
40 гр. масло
черен пипер
лимонов сок
сол

Нахутът се накисва за през нощта и след това се вари. Смила се с миксер и се прибавя към разтопеното масло. Добавя се вода и се вари още 10-15 минути на тих огън. Подправя се с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. (Това го правя и с жълта леща (или червена), белената.)

# 21
  • Мнения: 2 070
А какво ще рече гювеч в тава с елда? Да и сложа някакви зеленчуци от сорта на картоф, зелен боб, доматен сос? Имам замразени  newsm78

Абе експирементирам, сложих от всичко по малко - зелен боб, царевица, грах, карфиол, броколи, морков, картофи два нарязах вътре, една лъжица лютеница имах някаква останала, сложих и една идея босилек, ама съвсем малко, голяма мешаница, изглежда много шарено, ще видим дали ще е вкусно

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 09:57 от ДеЩоВиди

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А какво ще рече гювеч в тава с елда? Да и сложа някакви зеленчуци от сорта на картоф, зелен боб, доматен сос? Имам замразени  newsm78

според мен зеленчуци, ама без картоф Peace
объркваш зеленчуците с елдата, слагаш доматен сос и мазнина, подправки и запичаш...

на това, но с ориз му викаме славянски гювеч по нашия край Peace

*Си*си* , мерси за рецептите, тази с патладжана ме заинтересува Peace
аз правя фалафели от зелена леща, че от нахут са ми много тежки.
не варя лещата, само я накисвам....много вкусни стават Peace

в града има ливански ресторант, понякога ходя да хапвам някоя вкусотийка Crazy

# 23
  • Мнения: 23
Дами, към цялата комбинация посочена по-горе и наречена "гювеч" (каквито имате на разположение зеленчуци) спокойно могат да се добавят и картофи - от опита си с елдата миналата седмица установих, че си отива на вкус прекрасно с картофи. Какво сготвих тогава - половин стрък праз (става и с кромид или пресен лук - на който каквото му се намира), 2 моркова, половин глава карфиол (пресен), чушки (от фризера бяха моите нарязани на парчета - около една шепа), тиквичка (пак от фризера - една около шепа) и ...4-5 средни картофчета и те на парченца ситни + 2-3 с.л. олио (всеки готви с предпочитано олио - моето беше слънчогледово, но сигурно ще има интересен вкус с царевично или някакво друго) + водичка да покрие зеленчуците и под капак за 10-15 мин. след това добавих измитата (МНОГО ДОБРЕ ИЗМИТАТА) елда (4 с.л.) и водичка. След още 10 мин. сложих домати от консерва в обилно количество и сол на вкус (може да се добави и лют пипер, подправки - но аз не сложих нищо и така предпочитам без нищо за да усещам вкуса на продуктите - много рядко използвам подправки и то САМО листни като магданоз, чубрица, копър и т.н.- никакви от рода на черен пипер, кориандър, кимион, инд.орехче, етс. Та, да се върна на елдата - получи се страхотно ястие (нещо средно между супа и манджа - за мен беше основно и единствено ястие за вечеря, но ми се стори много леко и вкусно). Елдата си отива с картофи - има по мек вкус с картофите. А тази седмица ще готвя прясно зеле, праз, чушки и ...елда +домати - интересно ми е дали ще се върже със зелето. Бях запланувала тази седмица да си купя просо и соя и да готвя нещо с тях, но още не съм изразходвала елдата, ориза и лещата дето ги имам. Оказа се, че не е толкова лоша за хапване тази елда - само дето четох разни коментари преди да си купя за лошия и аромат в нета, но установих че не е лоша - колкото повече се включва в менюто толкова човек свиква с нея (нали е полезна, не заради друго).

# 24
  • космополитно
  • Мнения: 941


аз правя фалафели от зелена леща, че от нахут са ми много тежки.
не варя лещата, само я накисвам....много вкусни стават Peace

Добре, ама каква е нататък технологията с накиснатата леща, за да се превърне във Фалафел? newsm78

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Добре, ама каква е нататък технологията с накиснатата леща, за да се превърне във Фалафел? newsm78

в подписа ми има линк за любимите ми рецепти.
там е описано Peace

# 26
  • космополитно
  • Мнения: 941

Добре, ама каква е нататък технологията с накиснатата леща, за да се превърне във Фалафел? newsm78

в подписа ми има линк за любимите ми рецепти.
там е описано Peace

Открих я! Благодаря!  bouquet Да, ама там има и  такива изкушения, че... Embarassed- за диетата ми Cry

# 27
  • Мнения: 405
Прекрасна теми4ка  Hug

# 28
  • Мнения: 2 070
И моето описано по-горе стана вкусно
Аз обичам повече печени неща или задушени, не си падам по варени и блудкави или кашести
На мен елдата обаче ми мирише и мисля, че успях да я овкуся като добавих малко чесън и чер пипер в гореописаното

  bouquet

# 29
  • София
  • Мнения: 979
да побутна малко напред  Laughing

# 30
  • Мнения: 5 183
А някой да знае как е елда на английски?  newsm78

# 31
  • Мнения: 7 914
А някой да знае как е елда на английски?  newsm78
Fagopyrum -> http://en.wikipedia.org/wiki/Fagopyrum  Thinking

# 32
  • Мнения: 1 436
А някой да знае как е елда на английски?  newsm78

Buckwheat е при нас.

# 33
  • Мнения: 731
И аз знам, че на английски е buckwheat  Peace

# 34
  • Мнения: 110
Добър вечер, момичета!

Много интересна тема!

с нахут можеш да наготвиш и спанак.

както се описали, накисваш нахута от вечерта в съотношение чаша нахут - 2 чаши вода. После вариш на бавен огън - 8 минути в тенджера под налягане или  20 минути на ел. котлон на 2.

В тефлонов тиган задушаваш в малко зехтин 2 глави лук - нарязани на дребно, на кашичка с малко вода сдледните подправки - червен пипер, къри, сол на вкус. После добавяш 400 грама спанак - аз ползвам замразен. Така ще си пусне водата. като се задуши и той, добавя се натута и остава на 1 да къкри. Прибавя се 1 кафена чаша вода.     

# 35
  • Мнения: 731
Аз правя салата с червено цвекло, лук, елда и киноа. Пека измитите и необелени червено цвекло и лук до омекване, увити във фолио. Изпичат се за около час и половина. Елдата и киноа-та ги слагам да се киснат поотделно във вода преди да поставя цвеклото и лука за печене. За киноата е добре да се кисне 4 часа. След като омекнат, беля лука и цвеклото и ги режа на дребно или ги настъргвам. Добавям елдата и киноата (при желание може и да се сварят за 5-10 минути, но не е задължително - ако не се варят се запазват повечето от полезните им съставки). Подправяме със сол, лимонов сок и зехтин. Вместо зехтин съм ползвала и ленено масло. Става много вкусна и полезна салата  Peace

# 36
  • Мнения: 64
И на мен тази тема ми е доста интересна - от скоро се заигравам със зърнени храни   chef

Ама като гледам, не са много активните писателки  Wink

Някой да ми помогне за амаранта, че първият ми опит с него беше пълен провал - стана супер лигав и рядък (разбрах, че се желирал заради многото фибри като лененото семе), нищо общо с киноата, а си мислих, че са подобни.

Else, киноата и елдата вярно ли могат и сурови да се ядат, само с накисване? Омекват ли достатъчно?

# 37
  • Мнения: 1 085
Мусака с елда

Задушава се кайма с лук и 2-3 червени пиперки /аз слагам печени/, прибавят се подправки по вкус /аз ползвам черен пипер и девисил/. Елдата се сварява, изхвърля се водата и се измива със студена вода, за да се премахне специфичната и миризма. Прибавя се към каймата, посолява се и се оставя на слаб котлон да поври 5 минути под капак. Изсипва се в тава и се залива със смес от разбито яйце и кисело мляко. Запича се във фурната до зачервяване на заливката.

Без черен пипер и заливката, и с по - малко сол, ястието е подходящо за бебета, захранени с месо  Peace
Приготвяла съм мусаката с пуешка и пилешка и кайма и се получава много добре.

Общи условия

Активация на акаунт