Готвене без мазнина-практикува ли някой?

  • 9 026
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 4 371
Днес бях на гастроентеролог, имам проблеми със стомаха и д-ра ми наложи диета - да готвя без мазнина и изобщо мазнината "не трябвало да се темперира".
По-интересното беше, че той така се храни, така е и отгледан каза. Значи не е нещо ново, но аз за сега чувам.
Има ли нещо по-специфично при готвенето по този начин, някой знае ли? Не стават ли ястията безвкусни Rolling Eyes Има ли някаква литература по върпоса, рецепти, туй онуй Crazy

# 1
  • Мнения: 930
аз слагам много малко мазнина, и никога не правя запръжка Naughty
когато готвя месо и ако то си има мазнина, не употребявам друга допълнително Laughing
но чак без никаква мазнина Shocked, незнам newsm78

# 2
  • Мнения: 4 371
Аз не пържа, задушавам. Но д-ра каза, че не трябва, само с вода трябвало. Ако готвя с месо - да изхвърлям мазнината.
Ако го пека - на скаричка, за да изтече мазното Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 1 541
Уф, чак в такива измерения (да вадя мазнината на месото от храната) не мога да съм ти полезна. Иначе аз готвя без мазнина, т.е. когато задушавам месото, лука и тн. не слагам никаква мазнина в съда, само вода. Мазнина добавям, само ако се налага, в края на готвенето- слагам малко парченце масло.
Ще потърся обаче информация по въпроса и ще се включа пак, ако има с какво.

ПП. Дано бързо се оправят проблемите с коремчето ти  Hug

# 4
  • Мнения: 4 401
Горе долу принципа е да се отървеш от запръжките- просто всичко е варено печено и задушено Peace
Аз съм с гастрит от години и горе долу се справям така:
супи,яхнии,сосове- варя всичко,а ако са с месо не добавям мазнини.
ако трябва да приготвя кавърма например в малко мазнина слагам и кафяна ч. бульон/така вместо да пържа задушавам.
БЯГАЙ от мазни баници ,баклави и др ястия с много мазнина на фурна от тях боли корем Confused
Имам си и слабост -палачинки 2-3 пъти годишно в разумно количество.
Без мазнини не означава непременно в тефлон.Тази отрова няма да вкарам в кухнята си Naughty
Препоръчвам зехтин Peace като заместител на олио.

# 5
  • Мнения: 1 541
А за тефлона- понеже и аз го сложих в черния си списък, да кажа, че чудесно се готви и в чугунени съдове, както и в тези на Брабантия с дебелото дъно (металните). Само едно тефлоно- подобно нещо имам, макар то да не е точно тефлон. Много тежък тиган, който си купих от Технополис (там имат щанд на тази фирма), в който наистина всичко може да се направи без ГРАМ мазнина и става чудесно! дори и запечени сандвичи  Laughing

# 6
  • Мнения: 36
Дуци, аз също имам проблеми със стомаха и панкреаса и от 2 месеца съм на диета. Храната приготвям само на пара, варена и на скара. Не ползвам мазнина при готвенето, а в зависимост от спецификата на яденето слагам малко растителна мазнина след като се сготви. Много вредни за стомаха са :водата в която е варено или печено месото, пърженото, мазното, газообразуващите храни, подправките, консервантите. Ако ти е необходима повече информация ми пиши на лични и ще ти опиша подробно моята диета.
Оправяй се бързо Hug

# 7
  • Мнения: 219
Дуци, аз също имам такъв тиган като на Милади. На фирмата Таурус е. Когато бях на диетата на Дюкан само в него съм готвила. Наистина нищо не залепва, ако е задушено - слагам вода. А пилешките пържоли сами се задушават.
Емзи, защо са вредни бульоните? Досега все са препоръчвани дори и в грипни времена.

# 8
  • Мнения: 4 401
Без мазнина не значи непременно че не е вкусно.Ако диетата позволява може да ползваш топено сирене,сметана, кашкавал в ястията...и храната е наистина вкусна и без да плува в мазнини.
Имаше една тема за готвенето в плик Peace
Избягвай фиксиве,бульони и готови супи освен че са мазни и дразнят стомаха ОБАЧЕ не съм съгласна че домашно приготвения бульон е вреден/освен при някои заболявания на жлъчка и панкреаса/-точно обратното  това е балсам за стомаха естествено забрави за пикантните подправки /люто и кисело/ или поне ги намали драстично.

# 9
  • Мнения: 36
Дени, бульоните много натоварват стомаха и панкреаса и трудно се преработват, особено ако са мазни(във книгите за диетично хранене при стомашни проблеми изрично се препоръчва изхвърлянето на бульоните и приготвяне на ястията с чиста вода). При здрав стомах няма причина да не се употребяват и сигурно са полезни.

# 10
  • Мнения: 7 474
От около година не ползвам никаква мазнина. Laughing
Готвя в гювеч и тенджера под налягане или тефлонов тиган и тава.
От скоро ползвам и пликове за печене. Не намирам особенна разлика
във вкуса на храната, а може би съм свикнала вече Thinking
Сега като изям в заведение нещо мазно и ми става лошо Sick
Готвя абсолютно всичко-мусака, гювеч, месо със зеле или зеленчуци,
супи, каквото се сетиш  без проблем. Каймата се запържва на тефлона без мазнина съвсем спокойно, лук също...не се сещам за друго сега..

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 14:20 от L e o

# 11
  • Мнения: 220
Дуци, гастрита и стомашните проблеми бяха една от причините да се ориентирам към Цептер. Разгледай темата ако те интересува

# 12
  • Мнения: 90
Готвя с минимално количество мазнина, без запръжки. Винаги нетлъсто месо , пържа на тефлонов тига.

# 13
  • Мнения: 940
Когато реша да съм на хранителен режим, избирам точно такъв--никаква мазнина и никакви мазни меса.
Иначе ползвам само зехтин, никога не правя запръжки (случва се рядко, но гледам да отвикна).

# 14
  • Мнения: 2 439
Готвя без мазнина, освен ако не пържа или панирам.
Имам оригинални тигани и тенджери Тефал /купувани отпреди години от Германия от родителите ми и част от "чеиза"/. Слагам зеленчуците, наливам малко водичка и те се задушават. Готвя основно риба и пилешко месо, когато пека на грил - мариновам предварително. На супи не слагам олио. Когато варя месо го припенвам. Свинско ядем единствено по Коледа - котлети на грил.
Така готвя на семейството си почти 15 години. Засега нямаме проблеми със стомаха или холестерола.

# 15
  • Мнения: 262
Естествено , питай Дюканки (като гледам вече няколко са се отчели)

Баща ми е с проблемен стомах и вкъщи никога нищо не се е пържило.

Фритюрник и пържени картофи са мръсни думи  Laughing . Майка ми никога не е правила запръжки.

Така готвя и аз , с много малко мазнина, а последните няколко месеца без.

Ползвам йена , гювеч, гювечета , тефлонов тиган и обикновени тави алпака , но по-рядко , също така ползваме често скарата и пликовете за печене.

# 16
  • София
  • Мнения: 553
Дуци, както споменах в нашата отчетна, ние с мъжа ми от известно време сме на по-олекотен хранителен режим с цел отслабване, но в крайна сметка нищо конкретно като диета.
Първоначално започнах да готвя с по малко зехтин, но в последствие, вече седмици наред готвя без абсолютно никаква мазнина. Не ти говоря само за зеленчуци или пиле на тефлоновия грил тиган, а и самите манджи си ги готвя без мазнина.
Както казва мъжът ми, явно наистина си  е въпрос на навик и като вкус въобще не ни прави впечатление и си е даже вкусничко. Лукът за манджите задушавам с топла вода или примерно с водата, в която съм сварила предварително пилето /ядем само пилешки филета или бон филета/, което ще ползвам за дадената манджа.
Ще ти потърся моята тема за готвене на пиле на грил тигана. Там момичетата казаха някои техники за готвене без мазнина, използвайки марина и т.н.
От както готвя така мъжът ми няма абсолютно никакви киселини, а преди постоянно пиеше сода.
Погледни и от добрата страна - освен полезно за корема, готвенето без мазнини е полезно и за фигурата, тоест 2 в 1  Wink

Дуци, ето:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=365928.0

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 17:46 от Ninche

# 17
  • Мнения: 4 371
Ох, обичам го тоя форум. Винаги човек научава полезни неща Heart Eyes
Кашкавала също не трябвало печен, така ми каза Thinking
За готвенето в плик смятате ли, че е безвредно? Все пак е найлон Confused
А пържени картофи как обичам не е истина ooooh!
Зехтин също ползваме и ние, но той каза само на салата.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 9 720
Ех, позната картинка. И на мен ми се наложи да мина на диета след като ми откриха язвата. Но 2 години диета + специален билков и вече нямаше помен от нея. Заслужава си Peace

Махнах пържено, люто, подправено и всички вредни храни. Пържените картофки и аз трудно ги прежалих, но след 3-тия месец ги бях забравила. Добри съвети са ти дали - и аз така готвех на скара, плоча, в гювече, на тиган без мазнина. Вкусно е и се свиква. Постепенно намалих и солта, сега ми харесва повече така.
Отделно цяло лято готвя без мазнина за мъжа ми, който пази диета. Та сме почти само на леко запечени месца (пилешко най вече) и салатки.
Само не ми стана ясно какво ти е точно на стомаха? Че мога едно много полезно чайче да ти препоръчам Wink
Ааа и друго- аз салатките със зехтин ги ям. Той нали е полезен, доктора и него ли забрани? newsm78

# 19
  • Мнения: 4 371
НБМ, какво чайче? За кърмачки става ли?
Зехтин може, но да не се готви Simple Smile

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 9 720
НБМ, какво чайче? За кърмачки става ли?
Зехтин може, но да не се готви Simple Smile

Абе няма да стане, билково е, но все пак се съмнявам. Като спреш да кърмиш тогава.

Общи условия

Активация на акаунт