Отговори
  • Мнения: 11 607
Тази тема си я обещавам от 100 години,че ще я пусна...Все и се каних, и днес ми писна, и сядам да излея мъката си.....


В къщата ни утре има рожден ден.....И исках да зарадвам близка роднина с торта, направена от мен......Цяла седмица я мисля, цяла седмица умувам....Досаждам на тортената тема, въобще.....най-накрая и на мен ми писна от мене си......

И така решено е - торта Династия. До снощи знаех рецептата наизуст. Продукти в наличност......Всичко е оборудвано....

Най - накрая идва и моя час - часът, в който децата не сварват да спят, че през деня току-виж изпуснали някоя клюка, мъж е от кротък по-кротък - спи по-блажено и от децата, а аз....аз запрятам ръкави - зер торта ще бъркам.....

Но не би......

Първо орехови блатове - пълна скръб! Търсих, търсих някакво по човешки обяснено разяснение на това как се прави тортата, но освен едно мнение на Димитрина,че блатовете ги е пекла по 1 ч.(май така беше, станали и са на кора) - нищо по-съществено. Хванала съм се на хорото ще играя.

Разгеле, блатовете в 3ч. сутринта са готови. А преди това в 1ч. миксера работеше на пълни обороти, добре,че никой не събудих от спящите красавци. Идва ред на крема....Крем като крем...Да, ама не......

Точно там зациклих.......Единият стана като хората - шоколадовия, другият - масления - пресечен, ужасен, въобще......Трагедия на н-степен!

Докато се чудя откъде ми дойде това чудо на главата - станало 5ч., време за По първи петли по радиото......Да, ама не ми е ни до песен, ни до петли....Ни да легна, ни да правя закуска - ще събудя тези, които спяха и заради мен......Легнах с кофража.....

След 2 часа съм на крак.....Трескаво търся помощ във форума, но уви......правя , бъркам, то не бяха водни бани, не бе микровълнова......да не казвам,че снощи реших да направя цялата тортена библиотека с покритията - кое от кое по-неуспешни при мен! Все едни ронливи, никакви, не стават въобще за работа....Ни мастика, ни марципани, ни нищо....Кръгла нула съм!

Съфорумка - после ще се върна да и напиша ника,че беше един на латиница, пък аз хич не ги помня тях..... - ми пожелава търпение.....Да, ама то се вади търпение ако го имаш...Пък аз още в ранни зори ни търпение, ни валидол, ни нерви.....

Крема се сгъсти.....Най-накрая......започвам с тортата, но.....си мисля......Тортата е за друг човек, децата ще се сърдят защо на тях няма - ревнивци като майка си. Ще отделя един блат и ще измисля нещо.....С 3 блата спретнах нещо като торта, обаче на места тече този ми ти крем, че Ниагарския водопад боб да яде......От хиляди покрития дето ги пробвах снощи...само на Ванчччето шоколадовото тесто прилича на нещо. То ще е жертвата......Ама нали и за другата торта трябва да има,че един шеф и една кройка по чаршафа падна......

Благополучно Ниагарския водопад заприлича на нещо смислено.....

Но.....за децата тортичката...Решавам да е тип Шоколадовите рула на Лео.....Речено сотрено....За по-сигурно - желатин в кремовете сложих(ех, изучих се и аз, дърта сладкарка да спасявам положението!), чак се изпъчих от гордост,че съм се сетила.....Не трябва ад пада тортата.....Направих я, сложих въпросния блат от предното чудо, сложих и бананчета, сложих и рула....И от 2 торти - стана една! bowuuКой като мен.....

Дойде ред да вадя тортата......Леле като я обърнах......То Ниагарския водопад тепърва щял да бушува........Разпад на цялото ми творение, барабар със сладкарската ми гордост - крем с желатин.

Няма торта, няма радост за децата, нямам нерви, нямам сили и да изкрещя вече.......Добре,че компютъра не ми бе пред очите,че щях да урочасам(нищо,че очите ми нямат нищо общо със синия цвят) форума от воле, че после на всички потребители в него под строй щяха куршум да му леят, яйца да чупят, клечки да горят.


Та така.....

Да изтипосам на стената на провала моите шедьоври - Тук - някаква минимална компенсация за целия ми труд, нерви, безсъние и пр. и Тук - основния ми провал, ала опит да вкарам 2 торти в 1+Ниагара в действие......

И от цялата работа знаете ли...не ме е яд нито за времето(имала съм бол време - пропиляла съм го!), нито за парите - все пак пари се изкарват, а и не всичко е пари, приятелю, не всичко е пари......, нито за нервите - ей след тази тема всичките ми нерви ще са превързани с вашите утешителни думи, нито за безсънието - то и без това от сън спомен няма.....Яд ме е, че с тортата исках да покажа личното си добро отношение към роднината-рожденник утре(не, не е свекърва, нямала съм такава личност покрай мен, починала е преди много години), да засвидетелствам уважението си към него, а то сега......един нищо и никакъв жест.......Дето не струва и 5 пари.......Яд ме е!

Събота и неделя ще ближа рани от тортоправенето си, ще страдам в ъгъла, ще размишлявам върху основни пустолати в сладкарството, и.....ще видя дали ще искам да погледна отново право в очите тортената библиотека.......

Напук на цялата работа, адреналина ми така се вдигна(и трите адреналинки боб да ядат пред мене), че наготвих за цяла войска в мирно време - то не бяха козунаци, кифли, мъфини, баници, питки, супи, манджи - само за един следобед!

Сега кухнята ми блести от чистота, че след всички тези премеждия, не можех и себе си да намеря вътре в нея........пускам си премеждията с молба да напълним темата с чувство за хумор за провалите, които имаме. Защото...незнам доколко си го признаваме и пред самите себе си - не винаги сме съвършени и не винаги правим перфектната вечеря......

Та споделете тук, не се притеснявайте, излейте си гнева.......че повече да не се повтаря!

Аз чувствам,че ще съм потребител - рецидивист в тази тема, ама това е друга тема.......

Подкрепете ме, не с утешителни думи, а със снимки от своите провали....Няма само ей такива изискани ястия да развалят добрия ни вкус......
префърцунени чинии, с една капка супа, два стръка праз и артистично размазана куркума...

 Joy



В кратце още един път снимките, току-виж някой не ги е видял от многото букви -

Тук - някаква минимална компенсация за целия ми труд, нерви, безсъние и пр. и Тук - основния ми провал, ала опит да вкарам 2 торти в 1+Ниагара в действие......

И за да затвърдя,че съм рецидивист -

http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/PIC_0525-1.jpg

http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/PIC_0528.jpg

Може да използвате темата и за излагане от страна на ресторанти, на свекърви и на друга любима рода......

Благодаря за вниманието! Сигурно имам някъде грешки, нямам време да напискам бутона за правопис и да го чакам да ме проверява.....

  bouquet


# 1
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Стана ми жал за теб Simple SmileИма едно правило в което съм се убедила - никога не прави нещо за гости, което не си опитвала да го правиш преди.Представям си те много добре в какво състояние си била, на мен също ми се е случвало, но винаги замазвам положението Laughing

  Когато се омъжих и дойдох в Англия, трябваше да ходим на гости и да нося питка.Да, ама питка бях правила един път в живота си и беше като че някой е седнал върху нея.Една приятелка в БГ ми даде рецепта, станах, запретхан ръкави, омесих я  и доволна и щастлива се обличам за гостите.Да, ама тук мая, брашно, всичко различно.Не втасва и не втасва, а аз как ще се излагам пред хората.Мъжът ми се къпеше, аз замесих друго тесто и ми дойде гениалната идея, че тестото трябва да втаса за по-бързо във ваната при мъжа ми.Изхвърлих го от банията, не му дадах шанс и да протестира.Да, ама синът ми ме видял, че пълня ваната и до промъкнал при питката.Чувам аз едно "Цопа, цопа", отивам, а той си взел питката за корабче и вълнички правеше около нея.В момента в който ме видя се уплаши и потопи "корабчето" JoyБърсах тестото с кърпи, подсушавах го и като по чудо втаса.Омесих кората и да я нарежа, но почти си отрязах пръста.Имах поръка да сложа късметче и го направих.Изпече се питката, и ние доволни тръгнахме с колата.На средата на пътя се оказа, че сме забравили питката....хайде обратно.Занесахме я.....седнахме на масата и домакинята се възмути, че късметчето е само едно Close.Ами аз знам, че на Бъдни вечер се слага само паричка.Това как да е, но се оказа, че четката с която мазах питката е била с ужасно качество.Мъжът срещу мен вадеше едни дълги силиконови косми и си ги редеше до него.А аз бях като изцеден парцал и ми идваше да прихна да се смея с глас.

 За това ти казвам, Маме, първо опитай сама вкъщи, а след това се представяй с кулинарните си творения пред други хора Simple Smile

# 2
  • Мнения: 452
Мамче,провала ти е страхотен,е на вид може би не,но на вкус със сигурност.Изобщо да не ти пука,следващия път ще бъде по-добре.Виждам те след година в тортената тема със страхотни торти,само не се отказвай и продължавай напред.Провал,провал и накрая все нещо ще се получи.Надявам се,че съм те окуражила поне малко,нека уикенда да ти бъде спокоен,пък ако решиш може да забъркаш нещо.

# 3
  • Мнения: 2 708
Мамеееее, благодаря ти за прекрасния разказ. Аз знам, че ти е гадно на теб, ама ако знаеш как си ме развеселила и как съм чела с интерес тоз твой ферман, не знам дали ще ми повярваш Joy Joy Joy Няма да те утешавам, като не искаш, ама честно да си призная, не можах да схвана как постигна тоз ефект с Ниагарския newsm78 newsm78 newsm78 Нямам матРиал за темата ти, защото и да се случи, не го пазя за идните поколения.
Единственото по-сериозно, което си спомням е, че обещах да правя погача за 40 дни на племеника..... Аз че да бъда Майсторката, ама до сега не съм месила, ноооо поне желание имах. Тя майка е царица, но аз й казах, че този път аз ще съм..... Тя само рецептата да даде. Еееее месих аз месих....... така повече от 30 мин - нямам машина и изведнъж препрочитам рецептата и виждам, че съм пропуснала мазнината. Ядосвам се аз, но решавам да я шльопна цялата -ами естествено, че ще се скапе тестото, то си се пресече и стана отвратителна гадна маса...... Просто я грабнах (ама добре че всички спяха де, та не ме видяха) и директно в боклука....... И от начало. Почнах най-отначало. Но не ми стигна брашното, че сутринта рано в неделя тичах и за брашно...... От тогава имам винаги 3 кг брашно. Ако свърши едното, веднага тичам да допълня запасите..... А от както се зарибих и по тортената имам и по 5 пакета пудра захар - а съм замесила нещо от типа мастика или Варна, на другия ден попълвам запаса с пудра захар.

Далеч съм от твоите постижения в тази тема, ноооооо по-важното е да не губим кураж и да се учим от грешките си, поне аз така се опитвам да правя Peace

И благодаря за прекрасното четиво още веднъж, така образно разказано, така достоверно, че си ми пред очите с терзанията, физиономиите,......... абе не искам да съм на твое място в такъв момент, нито около теб Joy Joy Joy

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ох Биляна , умрях от смях с теб hahaha

дано не се сърдиш де Wink

моят мъж има опит с тесто и вана....
не попитах за подробности, но имаше тесто във ваната Whistling
не вярвам да я е ползвал за нощви, но факт ooooh!

Цоци, не се шашкай, и аз съм същата с тортите...
имам май само 1 полууспешен опит Joy

# 5
  • Мнения: 720
Мама Цоцоланка, рожденикът ще оцени жеста ти не толкова заради резултата (който според мен е доста добър), а заради усилията и безсънието ти.   bouquet

Провали в моята кухня, колкото щеш.  ooooh! И то на много по-елементарни ястия.

- Първият ми грандиозен такъв е още в детските ми години. За моя утеха го споделям с баща ми. Бяхме решили с него да готвим леща. Изсипахме един пакет (1кг.)  Shocked и сготвихме количество колкото за целият китайски народ. А бяхме само двамата.  Crazy Кой да знае, че лещата набъбвала. ooooh!
- Ще правя торта за РД на приятелка, която ще дойде на гости и ще й правим изненада с други приятели. Джуркам аз едно тесто за блатове и пека. Пека, пека, ама от долу не се опича.  newsm78 Иаз нали съм си умница, реших да обърна блата да се опече и от другата страна.  ooooh! в крайна сметка се получи половин опечен блат, другата половина с консистенция на спечено лепило. А вече е време да идва народа.  ooooh! Поизрязах лепилото и метнах от горе една сметана и малко банани. Добре, че не бях решила и крема да правя, че кой знае какво щеше да стане.  ooooh! Доста време мина докато се престраша за друг опит.
- Ще правя домашен козунак. Меря, меся, бия по сто пъти тестото, усуквам.... Всичко е наред. И в идеята си да втаса повече, че разбираш ли някъде съм чула, че излизал от тавата, в крайна сметка не можах да го опека. В последствие разбрах, че тестото можело и да превтаса.  ooooh!
Има и още, но нямам време сега. За съжаление не съм се сетила да снимам,но за напред ще имам предвид темата.  Mr. Green

# 6
  • Мнения: 11 607
За това ти казвам, Маме, първо опитай сама вкъщи, а след това се представяй с кулинарните си творения пред други хора Simple Smile

Ох.....то точно за пред гости провала винаги е пълен! Преди 8-9г. една позната ме моли - дъщеря ми ще прави годеж, искам да ми направиш същата питка каквато ядохме у вас на Нова година....Тогава имах 1-2 години в месенето вече....И аз силна - вилна....Да, ама не стана. Това ми е единствения неуспешен опит с питката. Нито преди него такъв, нито след него. Разсърдихме се с  познатата, аз опитах и втора да напарвя. Тя по-0сатна, но вече и сватове бяха заминали и годеж свършил, въобще голям срам брах тогава.....

От тогава - никога не казвам какво ще нося. И тази моя роднина не знае,че ще има торта утре за нея. Има обаче някакви надежди да стегне тортата(и стегна де) още повече, та все пак мога да я поднеса........Но ми е като обица - ако някой ме помоли - а ме молят най-вече за питки - не обещавам, а казвам - ако имам време.....Ако се проваля - нямала съм време, ако успея - изненадата е двойна!

Крисче, аз съм така с брашното.....Брашно и мая у нас винаги бол.......С чували понякога брашното.....Какво да се прави - професионална деформация.......

Обаче за Билянината питка и ваната винаги ще се сещам като влизам в банята.......Направо си го представям какво корабче е било......

Но парадокса за тази торта бе още в самото начало.....Нещо ми казваше - внимавай в картинката......Защото още като започнах да бия белтъците със захарта, вместо захар взех сол.....И добре,че се усетих на момента...Та тогава ми светна една лампичка, че още влага ми държи един мой кекс с 1 1/2 ч.ч. сол вместо захар.....Учудващо - беше се надигнал, май бе този с 8-те яйца, трицветния, аз силна-вилна да го режа, давам на гостите да опитат.....и си представяте физиономиите им вече нали.....Чак спорех с тях,че кекса е много хубав, защо така му се мръщят......срам, срам....

# 7
  • Мнения: 25 660
... ще размишлявам върху основни пустолати в сладкарството, и...

Ще размишляваш, ама върху какво, щом не знаеш най-главния постулат в сладкарството? Може милион пъти да си правила едно нещо, винаги да е ставало като за изложба, но само да решиш да го наречеш за някакъв повод или, недай си боже, да се изфукаш някъде, ще се случи всичко, което може да прецака ситуацията, даже и ако трябва Господ да пусне малки зелени човечета да си направят космодрум отгоре му, но непременно резултатът трябва да е пълен провал.  Mr. Green
Лично мое следствие на този закон е, че щом нещо се прави за първи път или просто така, без повод - става перфектно. Щом решиш да се изфукаш с него - няма начин да не се прецака.    Wink Laughing

# 8
  • Мнения: 22 867
Мама Цоцоланка , абе остави тоя пусти максимализъм и мерак за съвършенство!(това ми го повтарят много често и аз май вече схващам Grinning) Че какво и е на домашната тортичка, станала крем-торта Ниагара -  лъжици вкъщи нали имате?! Пък че е вкусна, то си личи и на снимката. А другата не знам що не ти харесва, съвсем добре си изглежда. Де да ми я направеше някой на мен такава.
Иначе и аз един кекс носих на гости, голяяяям, бял-бял снежен целия, ама от сол. После свекър ми горкият какво отнесе /не от мен/, че бил сменил местата на солта и захарта.........
И първата ми содена питка - стана не подметка, ами плескуда циментова. Едва успях да я начупя, наслагах я пред гостите, всички я гледаха много вглъбено и мълчаха, само дядото на моя мъж викаше:"Браво, булка, екстра питка си направила!" И аз горда-горда от похвалата, взела я едно към едно, като реших да хапна............добре, че със зъбите бях добре. Ама, всичко се случва, майтап да има, пък нали човек се учел дорде е жив. Е, и успехи има, така е няма равно - нагоре-надолу, че иначе не е интересно. Grinning

# 9
  • Мнения: 2 000
Много забавна тема  Laughing Особено Мамето както е описала всичко, а на Билята питката във ваната - голям смях  Laughing
Че кой няма провали в кухнята? Май само който не готви Simple Smile Аз тази седмица на 2 пъти се изложих. И то все с теста с мая. Не втасват и това си е. Вторият път го чаках цяла нощ да бухне и пак не мръдна това тесто. Накрая го засилих в кофата. Като стане такъв гаф решавам, че продуктите са виновни, а не аз и ми става по-леко  Laughing

# 10
  • Мнения: 1 173
Аз май трябва да се скрия от срам  Embarassed , като се има в предвид че именно аз ти препоръчах Династията.
Не разбрах някои неща от разказа , но ти опече един блата и се опита да разрежеш ли ?
Винаги пека отделно платките ( както при Трюфел) , май го споменах в тортената. Стават тънички и така на мен ми е по-лесно .
 За крема - ха- ха  Laughing Династията съм я правила 5 пъти и 5те беше с пресечен маслен крем . И какво от това , че стоял на парцалчете , да не би тези около мен да разбират - НЕ. Обаче днес като се събудих - те вече те бяха посъветвали как да пробваш да го оправиш - иначе щях да ти кажа същото "Не се коси на пресечен крем , слагай така"
 Династията е много вкусна , но кофти торта за покриване. Всичкия този крем - един върху друг , такова плъзгане става на блатовете  ooooh!. Изравнява се , НО аз винаги я правя на предния ден( както и всички останали торти) , оставам да си поеме и стегне в хладилника , тогава до изравнявам с маслен крем - пак стяга за 2 ч ( поне ) и след това покривам. Прясно сглобена торта с всичкия този крем - няма и най големия майстор как да оправи  Wink

За тестата - не знам какво да ти кажа . Марципан не правя, мастиката съм оревала темата , че на мен ми става на трици ( явно не можем се разбра с мастичката - понеже много и мразя вкуса  Mr. Green ). Аз работя само и единствено с маршмелоуз бонбони - като последния път едното ми тесто го прецаках заради много вода при топенето на бонбоните.

Хайде спокойно , разбирам напълно , но пък "майсторите " в тортената ( кой ли е такъв не знам  Mr. Green ) , ако знаеш колко грешки са направили , колко тесто сме похабили ( аз лично метнала в коша) . И за да те поуспокоя ще ти кажа , че аз  с цялата си "рачешка натура " дето се паля адски бързо като не става нещо - имам една Династия метната в коша ( ама пък как ми олекна да знайШ  Joy )
  Няма отказване , само напред  Hug

# 11
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Маме споко ! Не си сама !
Новог. питка - стана хубав хляб със странна форма - грешка при печенето . Поне не загубих самообладание , боцках, чаках и не отиде по дяволите . А меся от дете , на сън да ме бутнеш ще ти измеся , ама....има такива моменти ...Като е казало , че ще става - става, като има да патиш - патиш .
3 кекса правих за едно кръщене - всичко ОК , опичат се , надигат си и след около половин час - спих и на подметка ..... Няма да ти казвам , че и кексове правя от дете и кекса ми е като да се почеша ....ама на , не стана за тогава и хората ядоха глетаво и туй-то ! Има и още ...оф , но не искам да си спомням - живи и здрави да сме , малко смях от време на време не ни е излишен !

Последна редакция: нд, 08 фев 2009, 08:31 от Кълбовидна Мълния

# 12
  • Мнения: X
Хайде и аз в кюпа...
Откакто имам хлебопечката,два пъти се опитвам да правя козунак,и двата пъти-сладка тухла, твърда,сбита,като камък.Първия път по-ставаше за ядене и хвърлих само половината, ама втората отиде цялата на боклука.
При тортите-Калифорнийската златна треска на Ласкова ми се опъва.Два пъти я правя и нея,първия път я изгорих,тя Ласкова хубаво го е казала,че тук пробата с клечката не важи,но аз да не я оставя сурова,я извадих почти въглен.Втория път беше по-добре,но пак не това,което трябва.
И месо на подметка сме яли,и питки клисави са ми оставали...ако се замисля,още ще се сетя.
Ама наистина който не готви,той не греши.Интересно ми е дали ще влезе някой да каже "Аз нямам нито един провал досега."  Как пък се е родил научен.   Mr. Green   
Аз на толкова години вече още се уча...
Така че,Мамо Цоце,никакво отказване.Открих тортената през юли миналата година и аз като теб се запалих много.И като всяко ново нещо след месец-два почна да ми се вижда трудно, бавно...но като задобрееш и видиш,че можеш още толкова неща,ти става едно такова хубаво на душата...дай си още поне 2-3 месеца и пак ще си говорим за торти.   Peace   

# 13
  • Мнения: 1 505
Aз не мога да меся,опитвам и все не ми се полу4ава,това с удържането само веднъж ако ми се слу4и и сигорно 6те ско4а до небето.
Имам и аз провали,но един е фрапантен,малка бях и не знаех 4е картофите се пържат в много мазнина,аз сложих само колкото да се намасли тигана,изсипах ги и взех да джуркам не6то ,на газов котлон и като се подпалиха,бяла кухнята,цялата 4ерна стана,е няма 4истене после.
И така,всеки има поне един провал,но винаги мисълта,4е искаме да го подобрим този опит ни води и така до съвършенството.

# 14
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Провали да искаш Laughing. Последния ми е с кифличките на наталина, и аз на приятелка ще нося Rolling Eyes. Какво се разсеях, люснах едно почти вряло мляко в сухата мая и я изтрепАх поне на едно 3/4. Чакам, чакам да се вдигне, малко побухна и това е. По едно време се сетих че 50-55 градуса топло мляко въобще не е стоте дето ги плиснах Rolling Eyes и замесих ново тесто, много по-сговорчиво естествено Simple Smile. От небухналото тесто направих едни малки стегнати локумки да не го хвърлям. Получиха се удивително добре, чак се замислям да повторя упражнението  Joy ...

# 15
  • Мнения: 2 587
Да се "похваля" и аз с мойте провали - слабото ми място - козунаците.Де да знам защо все не ми се получават(единствено първият ми се получи като на начинаещ).Всичко си правя ТОЧНО по рецепта,не смея да екпериментирам,но не - не втасва.Слагам във фурната с нищожна надежда там да втаса,но пак не.Вадя някакво подобие на козунак,но можеш да си чупиш орехи с него.Най-лошото е че и кучетата не искат да го ядат  Confused Правих кифлички - станаха страхотни,по същата рецепта правя козунак - поредният провал.Какво ли не пробвах - различни рецепти,няколко вида мая,сменях брашното,намалявах захарта - не и не.Изхвърлила съм за последните месеци около 7 "козунака" , но тъпо и упорито пак ще пробвам докато не му хвана цаката.

# 16
  • Мнения: 4 668
Аз затова не се и опитвам  Simple Smile , да не пускам такива теми и да не се тормозя ... просто си знам какъв ще е резултата .
Приела съм за себе си , че никога няма да мога да направя козунак или блатове за торта и така ... когато ми трябват си ги купувам  Laughing

# 17
  • Мнения: 411
цоцке,цоцке а пък аз толкова Щастлива да правя торта за 1вия рожден ден на син4ето.то бяха тежки времена ,купонна система ,безпари4ие,аз студентка,не съЩествуваха памперси,нямах пералня,висях по цял ден над легена,представи си го ако можеШ.та така наближава рождения ден ,голяма емоция .маслото скъпо,Ще се прави крема с маргарин ,вси4ко страхотно стана,аз доволна от себе си,4е малко майките вси4ки купуваха а пък на моето мом4енце аз сама съм си я правила.е... до тук добре вси4ки много я харесаха.тортата грамадна ,на руце я нося 4ак до фотото 4е да направим хубава снимка

http://nrdd.multiply.com/photos/album/8/TORTI#29

страхотно зай4е.разрязахме тортата,е да ама не.кой да про4ете 4е маргарина бил солен за сандви4и.никой не я яде,ама аз нали си оби4ам да рециклирам.като си заминаха гостите изрязох крема и трохите които оспях да спася си ги ядохме с детето заляти с кисел.
аз съЩо бих те посъветвала,за гости прави само изпробвани неЩа.и споооооооооооооко винаги има спасение

# 18
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Торта за рожден ден на едно от децата. Но с кой акъл часове преди събитието решавам да я украся със сметанов спрей  ooooh! Като я извадих от хладилника приличаше на Снежен човек на първа пролет  Laughing

# 19
  • Мнения: 6 029
И аз имам провал с торта.
Е, не такава сложна като на авторката.
Винаги правя торта с готови блатове и с заквасена сметана.
За имения ден на сина ми реших да направя с кремовете на Йоткер.
Като правя торта със заквасена сметана сиропирам блатовете, съответно и сега ги сиропирах. Е да, ама кремовете на Йоткер не са заквасена сметана.
Хубаво наквасих тортата, турих в хладилника да стегне. Хаха, да бе да.
Отварям по едно време - разпад. Падат парчета  от блата Shocked Ми то не торта, а попара.
Мъжът ми каза, че е като варненското свлачище. "Отрежеш" "парче" - в кавички, защото си пресипваш от тортата с лъжица в купичка. И там където е дупката от парчето се свличат блатове + крем.
Вкусно беше, но не беше торта.

# 20
  • Мнения: 1 639
И аз имам провали с торти, за това в последно време наблягам на готовите блатове и на сметаната, много плодове и шоколад и никакъв провал. Иначе скоро така изсуших едно свинско с гъби, че приличаше на подметка, но нейсе- мъжът е от добрите прасета.

# 21
  • Мнения: 589
Как Сийка,разбира се, много точно го е казала.Няма да забравя за един великден кравата на татко колко "сладкиши" мое производство изяде...татко тогава каза,че от празника кравата най е "намазала"... JoyДобре,че леля ми имаше сладкарски цех по онова време,та се отсрамих пред кумовете...

# 22
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Моите провали не са толкова цветущи,сещам се за една лазаня със спанак,която стана на подметка и баща ми още ме подиграва с нея.Но ще ви разкажа един смешен случай с моя приятелка и баба и(лека и пръст).
Започват двете да правят курабийки за Великден и естествено забъркват двойна доза,но вместо захар,в тестото слагат сол по погрешка.Опитали да го оправят със захар,ама не става.И решили да го изхвърлят,ама за да не се срамят,че съсипали толкова продукти,го заровили в градината Mr. GreenИ спокойно забъркали ново тесто,всичко точно.Да обаче след няколко часа това тесто започнало да се надига,втасвало си на спокойно под пръстта . hahahaДошла си майката на моята приятелка и случайно забелязала,че нещо в градината се надига.Майсториците обаче тайно отишли,позатъпкали тестото с краката малко и така няколко пъти.Да,ама това тесто си втасва и превтасва,та накрая се наложило да си признаят.Всичко завършило с бурен смях естествено Joy  chef

# 23
  • Мнения: 7 474
Моят провал също беше с козунак.
Направих добре миришеща тухла Joy

# 24
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 488
.
Направих добре миришеща тухла Joy
Leo,стига да не се засегнеш- Joy Joy Joy!По темата,ще ни идват гости и аз решавам да направя една кубинска манджа,която гостите обожават.С приготовленията добре,стягам се аз и започвам да въртя продуктите.всичко върви по план да момента в които тенджерата вече е  на котлона от 30минути и чувам ,че детето се е събудило.Отивам аз при него и започваме да си играем,след около още 40 ,усещам непоносима миризма на изгоряло ooooh! Sick smile3511!!!Като отивам в кухнята -ми тя и тенджерата всеки момент готова да "пламне" #Crazy!Не знам с каква скорост съм действала ,за да я наготвя отново  newsm78!Гостите дойдеха но миризмата си беше останала Sick

# 25
  • Мнения: 1 384
И аз съм в кюпа.Прави сте ,че едно нещо хиляда пъти да си го правил, точно като трябва да се представиш и то няма да стане.
Моя шеф отворен към света човека обича да организира интернешънал найтс. Той купува пиене, ние готвим нещо от нашенската си кухня.Първия път правих баница. Втория път поласкана от комплиментите за баницата, решавам да направя нещо по засукано и решавам шарлота. Много пъти съм я правила.
Цяла седмица обикалям полските магазини за желатин.Накрая в неделя намирам. Шарлотата трябва да е готова за понеделник вечер.
Почвам аз в неделя вечер да я правя.Първо брашното стана на бучки в млякото. Колкото и да разбивах, нищо не стана.Реших да не се ядосвам и изхвърлих всичко.Часът вече 10. Само Теско работи, отидох аз за нови продукти.
Направих сока от компот с желатина добавих и плодове и го сложих да замръзва.Почвам пак сместа.Този път стана.Часът вече 12  и аз реших,че желатиновия блат вече е по замръзнал.Почнах да прибавям останалата смес и тя натежа и потъна в желатина.Нито плодове останаха, нито ефект. Реших,че няма да правя друга шарлота. Те и без това не знаят как трябва да изглежда. Така и занесох. Нямаше вид и не останаха очаровани.Следващия път ще правя сърми.Там поне няма как да се изложа.

# 26
  • Мнения: 6 029
Следващия път ще правя сърми.Там поне няма как да се изложа.

А не бъди сигурна  Twisted Evil Солта и захарта си приличат  Twisted Evil

# 27
  • Мнения: 9 111
Маме, Били, освежихте ми лошото неделно утро Hug Hug Откраднали са на девойчето-гадже чантата, документите и телефоните на двамата снощи в дискотека  #Cussing out #Cussing out

Провали много, съвършени няма, а тия дето ще ти кажат, че са перфектни - лъжат  Laughing Няма такъв филм.
Ама пък иначе няма да е интересно. Това с поводите е съвсем вярно - правя ли без повод - става страхотно. Наречено ли е  Naughty


На първо четене се сещам:

- РД на Жул, още на 2г. Шахматна торта правех по повод и без повод. Да, ама тогава просто се разложи встрани. Спрях да правя торти до преди 3 години.
- преди 2г - отивам на РД, но сложих зеле с пиле и ориз в тавата, с идеята, че докато стигна до училището ще е готово и ще прозвъня на Жул да изключи фурната /правила съм го често, справяше се детето/. На входа срещам бивш колега, говорим си, говорят вътре учителите, докато излизам отвън и мъж ми чака и пита "В къщи ли си отиваме". Е,звъннах на детето, но поръчах да не отваря фурната. Ако бях сама щях да метна тавата в боклука, но половинът изстърга колкото може, другото маза с препарати и спаси.....тавата.
- миналата пролет малко преди Великден. Ставам в 6,30 да събудя учениците а тръгвам към 8,15 за работа. Почти 2 часа, в които върша нещо. Слагам да сваря яйца, но малко преди 8. Вися до последно на компютъра и тръгвам на бегом. Синчето се прибира към 12,30 и звъни - цялата къща вони. Яйцата на въглени, всичко в боклука, но седмица мириса на препечено в къщи. От тогава на вътрешната страна на входната врата има надпис "Провери котлона"
- Миналат неделя правя катми. Нищо сложно. Но винаги мажа сача с жълтък. Този път чета тук там и решавам със сланина. Е, първата я стъргах от сача 10 мин, него изчегърках и е з а смяна.  Следващите си намах с жълтък-тръгна нормално.

Абе много имам.
Особено пък със забравяне на фурната. Преди 2 седмици с нож отлепих кората на мусаката, че да не се вижда.

# 28
  • Мнения: 940
На мен ми се случва точно когато искам да се представя пред някой, тогава да изживея пълен провал.
Само две торти са ми се получавали до сега за радост на мен и на хората, на които ги носих.

Имам една случка, за която сега се сещам:

Хубав ден, аз не работя, живеем при свекъра и свекървата. Майка ми ми е дала тиква, и аз решавам да правя тиквеник. Направих всичко както си е и дойде реда да добавя захар. Обаче свекърва ми не е много подредена, и няма надписи на бурканите. Вземам буркана и слагам отмерено количество.
След малко опитвам и изпитвам УЖАС--сложила съм сол вместо захар. Ами сега?
Тъпата ми главица измисли да сложи захар.....Видя ми се достатъчно сладко.
НАправих си вит тиквеник, изпече се превъсходно, имаше чудесен загар и слънчев вид. Но солта беше превзела всичко, захарта като че ли се беше изпарила.
Така и замина в кофата.

А колко пъти съм загаряла....ехеее. Имам навик преди да излизам да проверявам котлоните и фурната.

# 29
  • Мнения: 321
ако ще говорим за провали и аз започна,няма да ми стигнат някалко листа. Максимата ,че нещо и перфектно да си го правил 100 пъти ,ако е нарочено да стане ТОЗИ ПЪТ ,то просто не става -по закона на Мърфи. При мен нещата не стават,когато гостите не са ми от най любимите . Няма да забравя един обед с родителите на съпруга ми. Още от момента в който стана ясно ,че ще идват и никакви дребни хитрости от моя страна ,не успяха да отклонят намеренията им-получих екстрасистули и постоянни спазми в стомаха. Денят дойде ,реших да направя меню,което става винаги перфектно и се започна. Дребни подробности от рода на тези ,че като прецеждах спагетите ,обърнах съда в мивката и ги събирах от там ,бешамелът ми стана на буци и го правих 3 пъти ,не бяха нищо ,докато не започнах да правя десерта/да ме пита човек,защо не взех нещо готово/ тестото за сметановото руло стана нещо невероятно сухо-първия път. Вторият  стана недопечен и когато постигнах необходимото съвършенство и започнах крема,сметаната не бухна ,а се втечни....... ТЕ вече бяха в къщи Mr. Green и тъй като само този ,който  е виждал ОНЗИ поглед на свекърва ми би ме разбрал, няма смисъл да ви описвам ,как се чувствах докато мънках,че десерта ми е английски пандишпан със сос. Колкото и успехи в готварството да имам оттогава,всеки път ,при подходящ случай този обед ми се напомня ,сещате се от кого и винаги с истеричен смях след това....английски пандишпан..... Mr. GreenСмея да добавя,че ТЯ не може и едни яйца да свари! Joy

# 30
  • Мнения: 940
английски пандишпан със сос Joy

Без да се сърдиш, но се посмях доста.  Представям си от какъв поглед е трябвало да се отървеш, за да измислиш това.  ooooh! #2gunfire

# 31
  • Мнения: 2 070
аз съм добра готвачка,но сладкарството ми куца.
прочетох шоколадово-банановия кекс на Селма,
много лесен и невероятно вкусен.рекох си"е това е моята рецепта"
всичко си вървеше по плана,до като не реших да отворя фурната,
да проверя дали е опечен.резултата,вкусен кекс,висок два пръста.
и със содена пита със сирене гаф съм правила.прочетох рецептата ,направих я ,супер.
на другата вечер си поканих гости,да опитат какви чудеса правя.месих, правих,сложих
да я пека,гледам не се надува грам.всичко си бях сложила,без содата за хляб.голям срам

# 32
  • Мнения: 321
английски пандишпан със сос Joy

Без да се сърдиш, но се посмях доста.  Представям си от какъв поглед е трябвало да се отървеш, за да измислиш това.  ooooh! #2gunfire
     не съм сигурна ,че имаш такова въображение. Joy поглед,който даже сънувам-без майтап.

# 33
  • Мнения: 656
Да споделя "най-пресния "си провал -от снощи.Свалих си една рецепта от тук за кифлички,и цял ден си мисля как ми се хапват пресно опечени кифлички ,и си казвам-непременно ще ги направя ,колкото и късно да е.Замесих тестото и го оставих да втасва.През това време приготвих вечерята,вечеряхме,наглеждам го от време на време-нищо.Викам си-още трябва.Продължавам да чакам-абсолютно не помръдва.След като почаках няколко часа,с ясното съзнание че въобще не е втасало тестото,направих кифлите и ги оставих да втасват.Продължих да чакам,но накрая като ми писна и ги метнах във фурната.Започнаха да се носят аромати,домашните питат кога ще станат кифлите,а аз Sick-не се настройвайте,че май няма да има кифли. Embarassed Embarassed Embarassed
Накрая -срам не срам-извадих кифлите и обелих само горните корички ,които бяха препечени и хрупкави-другото-изхвърлих.
Но,все пак-твърдо съм решена пак да ги направя тия кифли. Grinning-следващия път ,надявам се успешно.

# 34
  • Мнения: 2 211
Провали много, съвършени няма, а тия дето ще ти кажат, че са перфектни - лъжат  Laughing Няма такъв филм.
Как да няма такъв филм?!
Аз съм перфектна! Ама в провалите... Mr. Green
В момента се сещам за два такива.
Единят е с една от първите манджи в живота ми. Гледам аз една рецепта по телевизията - тогава имаше само предаването на Ути. Та рецептата беше пълнени мариновани пиперки от буркан. Викам си супер - имам чушките да се залавям. Правих що струвах, напълних, опекох, опитах - пълна отврат... Във въпросните стерилизирани чушки е имало чесън и една дузина други подправки, които не подхождат на рецептата...
Вторият ми случай е с едно пиле с ориз и гъби. Слагам аз всичко както си трябва, обаче гледам - нямам бяло винооо. Е, нищо за сметка на това имам половин бутилка шампанско. Без дори да се замисля за това какви вкусови качества ще придаде - лююююс... И перфектният резултат беше на лице - сладък, газиран буломач!

# 35
  • Мнения: 23
Ако говорим за торти и за провали - да си кажа без бой, че имам принос и аз в общата картина. Най-пресния ми спомен е за предишния ми рожден ден, когато решавам да правя торта за родителите ми. Купувам всичко необходимо и понеже ме мързеше и не ми разправяше както друг път, реших да купя готови блатове (за първи и последен път) и взех някакви немски от метро (пандишпанови по 3 бр. кръгли в опаковка). Сметана подсладена течна - разбих я без пробелм, добавих плодове от сладко на парченца и банани на парченца. До тук ОК - това щеше да е крема вътре, но ...кой ми взе акъла та ...сиропирах блатовете (както правя ако са домашни със сок от компот, а плода може да се добави на парчета между блатовете принципно). И тези блатове като се счупиха от собствената си тежест и под натиска на крема - тортата вече наредена се спука и почна да тече в едния край по простата причина че тези блатове не се елестични да поемат толкова маса от крем и не  е трябвало да ги сиропирам. "Събирането и оформянето на моето произведение" във вид на торта се получи само и единствено с голямо търпение и остатъци от сметана с която някакси успях да прикрия спукването и разпадането на тортата. Повече готови блатове не купувам (макар че скоро не съм правила каквито и да е торти).
Друг провал, но не мой а на майка ми беше от това лято - купила жената смокини от пазара да прави сладко. Прави го тя, както се прави, насипала го в бурканчета и останало малко в една купичка. И на закуска с препечене филийка решила гордо да опита резултата. Е, да ама кутиите на солта и захарта стоят една до друга и вечерта на тъмно и под лампа докато е правила конфитюра жената не е видяла, че вместо захар е сипала сол, защото някой (баща ми) е разместил преди това местата на кутиите. Този номер се е случвал преди с правене на кекс - просто яйцата не се разбиваха и не бухваха защото вместо захар, там имало сол.
И нещо от скоро за което ме е срам и не искам да си спомням - ама не ми се смейте моля, та...аз човек новодомец миналата пролет и ползващ предимно 1 котлон от цялата си печка (правя кафе и разни зеленчукови манжди, друго не готва май), реших под напора на разни питки и други хлебчета и прочие красоти видяни тук във форума да си направя царевични питки в моята си кухня в моята си фурна и да сефтосам една нова тавичка. Купувам аз брашно и ги правя вечерта след работа - сложих брашно царевично, сол, 1 ч.л. сода, малок оцет и малко олио и вода за замесване на средно твърдо тесто. Направих ги с леко навлажнени с вода ръце сравнително прилични питки (топчици), наредих в подмазана с олио НОВА тава (прекрасна тава) и ги бутнах в загрята фурна. До тук добре, ама нещо не се надуха и ги пеках повече от 1 час на 200 градуса (а това е много за каквото и да е тесто) и нищо - не изглеждат добре, викам си ще ги чакам да изстинат и ще стават все някак за ядене. Чаках, обаче те не отлепват от тавата  (а беше обилно намазана с олио). Криво-ляво успях да отлепя две от питките и пробвах да ги опитам - горчаха безумно ...едвам успях да ги отлепя и да измия тавата ...явно брашното е било старо...НО ПОВЕЧЕ нищо не съм пекла и правила в тази тава и във фурната също. До тук с желанието ми за царевични питки - защо точно питки не знам ...чувала съм от баба за просеник ...и тя е правила та си спомням как изглеждаше...сервира се с кисело мляко (домашно естествено - особено с овче много върви - за хората които ядат мляко, за тези като мен става с копривена супа). Та така с провалите...всеки ги има независимо какъв режим на хранене поддържа и колко е добър в кухнята.

# 36
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
Най- добре си спомням първия провал. Ученичка още, сама вкъщи и решавам да правя нишесте. Следвам всичко по рецептата от пакетчето, чакам го да заври, намалявам котлона и ... отивам на гости у братовчедка ми. Хубаво, че по едно време се похвалих, че готвя. Хвърлихме тенджерата, слава Богу, не бях направила пожар.
По нататък не се впечатлявам толкова. Но торти не се и опитвам да правя- само готови блатове и елементарни кремчета. Ако някога направя като твоята торта с украсата, ще го сложа по- скоро да се похваля  Simple Smile

# 37
  • Мнения: 123
Благодаря, момичета, че ми върнахте усмивката!
Провали и при мен бол...
В къщи още се помни случаят, когато сготвих първия си боб. Проста работа, но не съвсем...  Така добре го бях загорила, че и прасето на тате не искаше да го яде. Mr. Green
Пък сладкарството и аз сме на двата полюса...  Embarassed То, добре, че съпругът е от добрите консуматори и не придиря.

# 38
  • София
  • Мнения: 12 554
Да се присъединя и аз...Провалът е от неделя вечер. Содена питка...пусто винаги става, ама сега като детето поиска...Месих, струвах, правих. Сложих я да се пече. Ама нещо не прецених печенето и резултатът - прекрасно изпечена отвън и глетава вътре. Сложих  я да се допече - е, вече не ставаше за ядене. Изсъхна и стана на подметка.  Sad

# 39
  • Мнения: 11 818
И аз имам някои провали, но общо взето обичам да импровизирам, така че предварително се настройвам и после замазвам някак положението.
Но никога няма да забравя първите си опити в кухнята. Бях някъде на 12 г. Нашите бяха купили няколко риби скумрия, които си стояха в мивката. Реших да ги изненадам и да я направя преди да се приберат - с домати както често мама парвеше. Измих рибите старателно, отрязах главите, това беше голямо предизвикателство.. сложих ги в тава, изсипах буркан домати, сложих лук, чесън, даже и дафинов лист и цели листа черен пипер, малко сол и лъжичка захар. Доволна, че всичко съм запомнила я опекох. Дойдоха си нашите, похвалиха ме, сервирах им и ... оказа се, че рибата е трябвало и да се изчисти от вътрешностите. Simple Smile

По-късно започнах да правя сладки неща (Ненаситната монахиня ммм..) и ми се получаваха, но слушах добре съветите и често помагах и гледах.

# 40
  • Мнения: 1 526
Ох, благодаря ви за хубавата тема.
Ще прощавте, но се смея на глас.
Аплодирам ви и за чувството за хумор.
И аз имам провали, ще споделя после.

# 41
  • някъде на юг
  • Мнения: 280
Първият ми провал беше в детството.

1.Провал - Много обичах пържени картофи и реших да пържа в тиган /тогава нямахме фритюрник/.Сложих олиото и веднага след това картофите и те естествено се залепиха чудих се къде съм сбъркала и реших че май се овалваха с малко брашно....... и тогава  стана страшно пълно залепване и загаряне.Картофите обаче бяха вкусни макар и малко сурови.

2.Провал. Реших да изненедам родителите както и баба и дядо с фасул манджа.Знаех какво се слага само не знаех точно колко фасул.Понеже сме повече хора сложих  една гооооляма тенджера и сложих малка купичка с фасул / уж да набъбнел много така съм чула/ и после баща ми каза че съм сготвила войнишка чорба много вода и няколко зрънца фасул.но бяха доволни и ядоха но наблегнаха на хляба Laughing

# 42
  • Мнения: 1 271
Айдеее, и аз в кюпаааа.  Wink
Както казва Как`Сиичето-наречи го на нещо и то няма да стане!

Та да си кажа:

Време на действие-по-миналата година-лятото!
Повод-някакъв повод беше на една приятелка!
Ще се събираме  на кафе и ми се казва, че трябва да нося тортааааа.
Е, хубаво, викам си аз-правя тортата и я нося, до тук всичко по план-график.Е, да ама не-почнах я два дни преди повода-викам си, ей, сега ще хапнете торта  Crazy
Само за статистиката да спомена-торта Гараш!
Та, правя аз блатовете-вадя, слагам във фурната, абе нещо не се надигат както трябва тия блатове  newsm78 А слагам доволно количество смес в тавите.Както и да е, викам си, хайде сега пък един блатове ще ме сбъркат-ще сложа повече крем и ще замажа положението.
Аха, ама той крема се прави от това, което е останало от блатовете, та и да искам няма повече крем, иначе бъркаш отделно крем...
Както и да е, сглобих си аз тортата-естествено става по ниска и от най-икомичния Гараш, ама аз Не-такъв ще го нося. Решавам да си спестя още два часа бъркане на блатовеза да я вдигна още малко и ще заливам с шоколад.Разтопих си аз шоколадчето, и като реших, че не е сладък тоя ми ти шоколад  Crazy като му набухах масло разбито с пудра захар и като стана напарцали това чудо, ни сметана го оправи, ни нищо.Както и да е, разтапям втори шоколад, тоя път слагам масло без захар, бъркам аз, всичко става перфектно-започвам да заливам(аз заливам като държа в едната ръка тортата и заливам с другата) и както си въртя аз тортата, изведнъж усещам, че тая тежест вече почва да я нямааааа....
Остана само заливката шоколадовата-с нея полях едни кексчета и с тях пихме кафе.  Twisted Evil

Имам още "страхотни" провали, като сол в кафето и т.н., но за тях по после  Simple Smile

# 43
  • Мнения: 1 679
Хайде сега, Цоцоланке, това не са провали, това е трупане на опит.
В такъв случай - изходът е - не се отказвай, keep walking.

Когато се омъжих, не можех кой знае какво да готвя, но с крем карамела се справях.
Скоро след сватбата, свекърва ми ни беше на гости. Много се шашках в нейно присъствие.
Реших да и направя крем карамел. Естествено, шашнах се и блокирах.
Сварих млякото и докато още вреше, чукнах в него яйцата. Все едно ги правя по панагюрски. Ако ме питат защо - и аз не зная.  Яйцата се пресякоха, млякото изкипя - ужас.
А свекърва ми седи на 2 метра от мене и се прави, че нищо не забелязва и гледа задълбочено телевизия.
И аз какво ? Естествено, повтарям упражнението.
Стегнах се и такъв крем карамел спретнах - без шупли, естествено, че още помним колко вкусно беше.

И още - когато за първи път месих козунак за Великден, не зная защо, реших че от замесеното тесто ще стане един козунак и го сплетох в един съд и сложих да се пече - беше тесто поне за 3 големи козунака - представяте си какво стана във фурната - вулкан от бухващо тесто.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 16:29 от Smiley*

# 44
  • Банкя
  • Мнения: 823
Зачетох аз темата още преди няколко дни и доста се посмях на ваш гръб. Blush
Реших да не се записвам просто така, а като оплескам нещо, чак тогава да се разпиша. Е, не ми се наложи да чакам дълго. Sad

Петък вечер, прибирайки се от работа, реших, че ще правя торта за Свети Валентин. Влезнах в бакалията до нас, за да си купя продукти за блат и нишесте за крем. И случайно попаднах на някакви готови блатове, които страшно ми напомниха на блатове, които печеше баба ми бог да я прости за торта Добуш, но по-тънки. Е в крайна сметка се оказа, че тези блатове са повече за баница отколкото за торта, независимо, че са кръгли. В комбинация с недостатъчно сладък крем (пак не прецених захарта Rolling Eyes) и банани резултатът отиде директно в кофата. Naughty
Рекох, че ще се разпиша при първа възможност в темичката, но пък и ще покажа, нещо по-добро, което съм направила след провала... Party
В събота си купих готови блатове от квадратните (просто нямаше време за печене). Направих пак нишесте, но този път сложих малко повече захар, за да не стане като предишния ден. Реших да сиропирам със сок от компот от вишни (поради липса на друг) и да сложа от плодовете между блатовете. Така получения квадрат оставих да стегне в хладилника и после изрязах във формата на сърце. Още тогава установих, че кремът е ужасно сладък, добре, че вишните накиселяваха. Като капак на всичко реших, че ще заливам с шоколад (бял, защото кафявият не е подходящ за Св.Валентин ooooh!). Някъде бях чела, че трябва да разредя разтопения шоколад с малко мляко, за да се реже след това по-лесно тортата. Rolling Eyes Ами ето го резултатът - снимка1 и снимка2. Те снимките говорят сами за себе си, а белият шоколад направи тортата направо отровно сладка. Tired
Може би трябваше да опитам и трети път - за щастие, но вече не ми остана търпение. Добре че поне пържолите и оризът със зеленчуци станаха добре, та да не проваля напълно празника...

И защото съм инат (от зодията ми Телец), съм сигурна, че вместо да се получа от горчивия опит на тези 2 торти и следващия път да купя готова, аз пак ще се опитам да творя, то бъдете сигурни, че скоро пак ще се разпиша тук. Mr. Green

# 45
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
Хахахаха
цвиля с глас като ви чета.-
То и аз съм за тук всъщност.
Миналата коледа, запалена от поривистите и оправни съфорумки, четейки коледно- новогодишната тема, се лепвам и аз барабар Петко с мъжете за правя коледна къщичка. Навивам и детето какви чудеса ще сътворявам, вдигам скандал на мъжа ми, че трябва да се ходи да се на пазари за сладките, а той се мота и така най- накрая, в неделя на обяд запрятам ръкави.
Взех линията, разкроих къщичката, чета на има няма 5 минути инструкциите в темата и разните линкове. Изпекох аз стените на къщата, а междувременно, пуснах миксера да бие украсата- снежна, че за друга се притесних дали ще я докарам.
И така, изпечени стените, украсата уж готова се залавям да сглобявам къщата. Но, тук вече се предадох- тая украся тече ине стяга. Криво ляво я натамъних да стои права и реших, че това е момента да направя снимка- да, ама не, както казваше едни журналист- в момента когато се обърнах да взема апарата, чух шум от срутване на стените. Не успях естествено да я сглобя, но твърдо решена да не става зян реших да я оползотворя- набърках някакъв крем и стените  с покрива, обилно намазани с глазура от белтък и захар.
Правя торта, като единственото, което ми идва на ум.
По захарна и накъртваща на сладко торта не съм яла......
Имам още някаколко опита с рецепти за сладки от форума- ония мнооого лесни мъфини на Блонди, както и един кекс, който направо се отправи към кофата.
А наскоро имах време за ровене във форума и се зачетох в тортената тема. Но си спомних какви са ми предните провали и се отказах.
Извода за мен беше- рецепти за сладки неща от форума- нье!!!

# 46
  • Мнения: 491
миналия месец си запалих тигана... За първи път ми се случва и малко си изкарах акъла..., но за щастие реагирах по правилния начин, защото позната ми каза, че като дете метнала чаша с вода. А как стана... включила съм котлона, сипала съм олио... и се заприказвах с една приятелка... По едно време абе... усещам аз мирише странно, но пак не зацепвам. И като отидох в кухнята лелееееееееееееееееее.... имаше 50 см пламък... стоях 2 минути и го зяпах с отворена уста и като се опомних го дръпнах на студения котлон...  ooooh!

По принцип нямам много гафове, но понякога се случва да загоря ядене защото съм забравила, че съм го включила или съм задрямала... заговорила съм се  с някого...

Помня за рожденния ден на половинката реших да направя 2 сладкиша, които никога не бях пробвала. Оттогава никога не правя за гости неизпитани рецепти... Правих ги до 4 сутринта и не стана нищо от тях и останалото време седнах в леглото и ревнах  Laughing Laughing Laughing

Помня и едни жълтъчени целувки... някой май не беше записал правилно рецептата, не помня откъде я четох тогава... следвах всичко стриктно... помня, че бяха с амонячна сода, като отворих фурната да ги извадя така силно ме удари амоняка в носа, че все едно ми прасна кроше  Laughing Laughing Laughingна вкус не бяха зле, но на вид бяха някакви сплескани неща.

И се сещам за още нещо... Мъжете бяха наловили миди и скариди... И аз сварих скаридите и ги сложих върху един котлон вътре. И включих фурната да се пече не помня пиле или пица, но няма значение, да се пече нещо си. излезнах на балкона да помагам за чистенето на мидите и по едно време взе да намирисва на изгоряло. И момчето в чийто апартамент бяхме каза, че много често се случвало да загарят яденето си съседите отдолу. Бъбрим си ние, слушаме отвътре другите какво си говорят и по едно време започна още по силно да мирише... Викам това не е отдолу, а отвътре  Laughing Laughing Laughingлелееее скаридите бяха станали аленочервени. А аз не съм включила фурната, а котлона на който бях оставила изцедените скариди  Laughing Laughing Laughing

не мога да се сетя за нещо друго.

# 47
  • Мнения: 929
миналия месец си запалих тигана... ....................................., но за щастие реагирах ... А как стана... включила съм котлона, сипала съм олио... и се заприказвах с една приятелка... По едно време абе... усещам аз мирише странно, но пак не зацепвам. И като отидох в кухнята лелееееееееееееееееее.... имаше 50 см пламък... стоях 2 минути и го зяпах с отворена уста и като се опомних го дръпнах на студения котлон...  ooooh!

Това ми звучи много познато - преди три години и половина, бременна в деветия месец решавам че ще правя кебап. Слагам в тенджерка олиото и включвам котлона, но нали майка ми ще идва за раждането и аз решавам, че докато се затопли олиото ще освободя малко място в гардероба за нейните дрехи. Е малкото  време май беше повече отколкото трябваше да заделя - по едно време усещам миризма, следвана от дим, скачам от стола и тичам и викам мъжа ми. Пламти тенджерата, дърпам я на студения котлон и тя продължава с пълна сила да пламти а аз само се чудя какво да правя.... и прас от някъде(мъжа ми се оказа) един мокър парцал върху тенджерата и това беше.........е не точно - ширм, шкафове, стени всичко си беше променило цвета от бяло и бежово та на сиво до черно. Та това ми е най-големия гаф в кухнята(поне за сега).

# 48
  • Варна
  • Мнения: 939
Малеееееееее, ще ме уморите от смях  Joy hahaha
Аз въобще не обичам да готвяяяя  Mr. Green#Cussing out но нали съм жена, а и майка - както казва дъщеря ми, и щом съм такава трябвало да готвя  Mr. Green
То затова и нямам много такива авантюри щот много внимавам и много ме е яд да наготвя нещо, а после никой да не го яде - пък всички казват че хубаво готвя, затова гледам да им угаждам на моичките, ама като се присетя ще ви напиша и аз туй-онуй  Peace
Сега бягам, че моето Овне пак се дере за нещо  Mr. Green

# 49
  • Мнения: 469
За първата ми манжа с грах купих някакъв грах в буркан - изсипах го с течността от буркана в една тенджера и му ударих едно варене няколко часа. Накрая не само че грахът не беше се сварил изобщо, ами беше и адски кисело, замина веднага в кофата.

В първата си супа сложих толкова много фиде, после си я ядох с вилица.

И най-пресния случай. Правя домати пълнени с ориз запечени на фурна. Сварих съвсем леко ориза както беше по рецептата и по аналогия а пълнените чушки с ориз хубаво надупчвам доматите за да може да се свари ориза вътре. Слагам ориза като внимавам да не пълня много доматите. Заливам ги обилно с вода и слагам във фурната. Почват да се пекат те, обаче водата в доматите постоянно мистериозно изчезва, а аз през две минути отварям фурната и ги поливам с вода. Тя естествено се стича през дупките в доматите и оризът си остава напълно суров. Така се мъчих около 40 минути. Накрая така ми кипна, че залях доматите догоре с вода (бях ги сложила в един голям гювеч) и оризът ще-не ще се свари, за сметка на доматите които се разпльокаха и станаха адски безвкусни. Толкова им бях ядосана, че въобще не ги ядохме а ги изхвърлих.

# 50
  • Мнения: 2 433
Ох, Цоцоланке... не само че не ми е смешно....ами направо ми се реве като те чета.
Сещам се за моите първи/ и последни / стъпки в тортоправенето.... или по скоро моят ГРАНДИОЗЕН провал с чужда помощ!!!!
Миналата година около Коледа - рождения ден на баща ми!!
Решавам аз да му направя торта , специално за него. Да изневеря на традицията да му поръчам от сладкарницата.
Решавам и започвам да уча. Прочетох цялата тема за тортите, главно за марципан "Варна". Разпечатвах тънкости, мнения, и като се приберях в къщи четях и разучавах. 1 седмица подготовка. Извадих де що има в нета цветни разпечатки на украси, на фигурки и на Бог знае още какво...
Дойде великият ден в който трябваше да забъркам тортата!!! Напазарувахме подредих продуктите, намерих на децата занимания по интереси и запретнах ръкави. Блатове , крем...всичко перфектно. Самочувствието ми расте  chef дойде ред на марципана...Тестото - перфектно на огъня... идеално , отлепя се... свалям...с пръсти проверявам - страхотия да ти се иска веднага да почнеш фигурки да сучиш!!!! Изчаквам си процедурата да изстине и там каквото още трябва...  Добавям захарта!!!!!!!!!!!!!!!!!! ooooh! и всичко отива по дяволите.... стана една течна каша - боза #Crazyсмаях се тичам в темата 100 човека четат - никой не отговаря... на края едно момиче се смили и ми каза да добавя още захар. Хукнах до магазина сипвам захарта.... няма промяна. Питам пак. Бъркай ново тесто- слушам и бъркам- всичко супер - купувам нова захар естествено... и в момента в който я сложа.... боза.... това от сутринта до вечерта... накрая след 3тия опит и 5 кг. захар и още толкова брашно... същото момиче ми обяви , че може би захарта не е хубава - имало една дето точно така ставало при нея!!!! #Crazy #Crazy #Crazy
Еееее.....добре , имало, знае се ...ама аз трябваше ли да изкупя всичката захар в магазина да да ми го кажат накрая????? Ми тя в един магазин захарта е една... няма разнообразие от пудра захар...
Направо , как не се гръмнах тогава не зная. Нито имаше време за  нова торта, нито имаше откъде да купя.... нашите разчитаха на мен - всяка година аз купувах торта!!!! Купих една сметана разбих я и намацах жалката ми торта... Извиних се на татко.... но от тогава
НИКОГА , АМА НИКОГА не припарвам до тортената тема!!!!!!!
Още ме боли като се сетя...майната му че похарчих пари за 3 торти... но да отида на рожден ден и да нямам свястна торта - след като това е мой ангажимент...никога няма да го преглътна!!!
Та това е моят ГРАНДИОЗЕН провал!!!!!

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 20:37 от JuliS

# 51
  • Мнения: 465
Добре се посмях с вас, та ми се стори нечестно да не споделя и моите велики дела  Mr. Green

Много ми се спи, ще пиша в резюме.

Как карамелизирах пуканки.  Tired Ще разкажа само финалния момент. Що годе опуках пуканките.. после обаче стана веселото. Първо, нямах и бегла идея как да ги карамелизирам. Започна ужасно цапотене в карамела, в паниката го върнах на котлона.. той загоря... сипах му вода.. котлонът още си бил включен. Разбирам го след малко. Не знам с кой акъл (!?!) решавам да го сипя в боклука. Кофата е пълна и тръгвам да изсипвам в друго пликче, до кофата, пак леко пълно с боклук. Пликът се топи (естествено  Mr. Green ). Тази прелест полепва зловещо по плочките на пода и леко по чехлите ми. До тук добре.  Crazy :
Спомням си за пуканките, които съм заляла с част карамела. Бяха се стегнали в такава зловеща материя, че отне години да го изчистя. А карамел от плочките търках.. не знам колко дълго, но граничи с безкрайността.  Tired

И до ден днешен се чудя как сътворих този гениален кулинарен план. newsm78 Но не опитах пак да пукам пуканки. Реших, че семейната трапеза може да мине и без този кулинарен шедьовър.  Mr. Green

Та така... и други постижения имам, ама за днес стига   bouquet


# 52
  • Мнения: 1 394
Това е най-хубавата и поучителна тема   bouquet Ако някоя домакиня,каже ,че никога не е имала провали в кухнята,значи.....готви мъжа и  Laughing Кой не е имал провали в кухнята?Моят първи провал беше и първата манджа ,която се опитах да сготвя през живота си.Бях в четвърти клас.Прибрах се по-рано от училище и реших да зарадвам нашите,да сготвя преди да са се прибрали, да ги изненадам.Беше рано есента,не помня точно кога ,но имахме чушки и домати още на двора.Та реших да направя миш маш.Набрах......зелени чушки,няколко домата.Нарязах чушките,и доматите барабар д люспите и ги сложих в тигана да ги пържа,така както са сурови.Пържих ги докато взеха да почерняват и незнам защо ми се прищя да сложа и картофи  newsm53.и като залепнаха онези ми ти картофи....айде и малко водичка да не загори и накрая сложех две яйца и сирене.То беше правене на "миш-маш"-1час и косур.Итова всичкото с нищо-ни сол,ни пипер/просто забравих/.И ето ме и мен-доволна и предоволна ,че ще зарадвам нашите.Сервирах "миш-маша"в чиниите и зачаках нашите.Те бяха във възторг-майка ми дори се насълзи.......Седнаха да вечерят......Тропат онези ми ти картофи в чиниите им....аз се усмихвам,доволна от себе си.Баща ми ровна в чинията-опита от чушките,подхвърляше напред назад картофите и само каза-много е вкусно-БРАВО!А после добави:"Хайде сега отивай да играеш-благодарим ти за вечерята!"Отидох аз да играя,а като се върнах майка ми правеше яйца по панагюрски и се готвеха да ядат.Аз питам:"Хареса ли ви мойта манджа-да не я изядохте?"Майка ми:"Изядохме я даже не ни стигна и сега правя още ядене."  Аз:"Другият път ще направя повече тогава" cry-точно това беше физиономията на баща ми ,когато казах това."Другият път ще готвим заедно."-добави майка ми.И въпреки всичко аз бях доволна,че са изяли всичко,че дори не им е и стигнало.
.....................................Няколко години по-късно.......Разбрах,че моят "миш-маш" е заминал в казана и чак тогава си обясних"загадъчната " физиономия на баща ми.Дядо ми също разбра за случката и до ден днешен,като му кажа ,че ще готвя и той ме пита:"Миш-маш" ли ще правиш?" smile3503
И още сакатлъци имам......ще ви пиша и за тях!
ПС-Ако някой иска рецептата за "миш-картоф-маш" на драго сърце ще му я дам! Още я помня! smile3521

# 53
  • Мнения: 707
И аз имам много провали в кухнята. Не по специални поводи, просто така. Но пък така човек се учи.
Ако ще имаме гости гледам да не се престаравам, че няма как да не се изложа. Специално за тортите - намерих такива рецепти, при които тортата се прави 3 дни предварително и се оставя в хладилника да се напоят блатовете. От това по-хубаво няма. Даже и да се оплескат нещата, има достатъчно дни да се поправят грешките  Grinning.

# 54
  • София
  • Мнения: 140
Тоз чуден гаф съм го пускала и в една друга тема, но ми е като обица на ухото относно козунаците та и тук реших да го плесна.

Рядко правя гафове, последният беше миналата година един ден преди Великден.Реших, че ще е страхотно да ядем домашен козунак от този бабиният дето се къса на парцали и взех генерално решение-ще се меси  smile3508.Взех изпитана рецепта от форума, само дето удвоих продуктите, че да имало козунаци за целият китайски народ.Започнах месене, ма за пуст късмет тавата 2  пъти по-малка от обема, който се получи на козунака при втасване. newsm09Няма да ви казвам как се гонехме с тестото в кухнята, има няма 2 часа загубих в търкане и лъскане на мазно лепкаво тесто от пода, шкафове, маса, столове и де що има кухненски мебели.Равносметката след случката беше-1 картон яйца, 3 кг. брашно и куп захар и масло съсипани от мен, няколко загубени часа и цел ден печене на козунааааааааци, от които можехме да имаме и за другата година.  smile3511

# 55
  • Мнения: 2 110
Казват ,че добрият готвач трябва да умее да поправи и грешките си ,защото "Да сгрешиш е човешко "!
На всяка домакиня и се случва да пресоли яденето, да сложи нещо повече или да направи нещо течно. Нека да споделим за този си опит и как го поправихме !

# 56
  • София
  • Мнения: 170
Сещам се за един случай преди години, първият ми опит за пълнени чушки на фурна. Малко поизгоряха и аз, за да замажа гафа, импровизирах вечеря на свещи. От приглушената светлина не се виждаше изгорялото ястие, дори нищо не остана по чиниите:)

# 57
  • Мнения: 2 110
 Joy Joy Joy
Това много ми хареса.

Аз преди време направих салата от зеле и моркови и я бях пресолила. Мама ми каза да сипа малко вода в нея ,да я разбъркам и да изцедя водата . Стана супер!

# 58
  • Мнения: 5 001
Един ден щях да имам гости за следобедно кексче с кафенце...
Забърках аз кекса,сложих го да се пече,но отворих фурната по-рано от колкото трябваше и той леко поспадна  ooooh! Олеле,ужас!!!
Опече се,уха е божествено но на вид не става за гости.....Ами сега?!  newsm78 newsm78 newsm78
Като изстина го нарязах на хапки и подредих в подходяща красива чинияСтана коктейлни кексови хапки  Laughing Laughing Laughing

Изяде се,че и рецептата ми искаха накрая  Joy Joy Joy

# 59
  • София
  • Мнения: 1 341







Преди време ще правя пилешки дробчета по някаква рецепта... имаше 1 ч.ч. вино.В хладилника на вратата имаше една двестограмка от месеци и си мислех,че е с вино.Люснах го и о-о-о-о-о  СМРАД!!!То било ракийка...
Толкова силна беше миризмата,че цял ден смърдеше на ракия,а на мен ми стана лошо (аз не пия никакъв алкохол) и 3-4 часа ми се гадеше.
Пак по някаква рецепта ще правя картофени кюфтета на фурна.Сложих ги да се пекат и след малко гледам - станало като пица.Викам си нищо и така ще го ядем.Когато се изпече добре отгоре ги извадих и  вътре бяха съвсем сурови....и на боклука!

# 60
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
просто уникална тема-от 10 минути се смея без да спирам сълзи сополи-корема ме боли и като се замисля че то аз няма ден в който да нямам гафове първия ми опит с правене на козунак беше катастрофа-викам си ще го забъркам в машината да ми е по лесно-после си викам ами що не го опека пак в машината и така тестото си се бърка и си прави другите програми аз чакам да се опича тоя козунак че да се похваля и на свекърва ми казах че ще ги почерпя-машината свири аха козунака е готов и всички наредени чакат отварям капака на машината -не го виждам тоя козунак бе къде е -а той седи на дъното на кошничката черен висок 4 сантиметра -и като почна една борба -не ще и да излиза всички се заливаха от смях hahaha а аз ревях  Cry Embarassed и обяснявах къде може да е била грешката .имам хиляди гафове ако зема да ги разказвам ще изпиша темата но важното е че не се отказвам след около4 опита сега с гордост мога да кажа че се гордея с козунаците които правя newsm44

# 61
  • Мнения: 940
миналия месец си запалих тигана...

Аз се сещам нещо много смешно в тази връзка. Бяхме в САЩ и имахме съквартиранти на първия етаж--две момчета. Единия беше много непохватен. Една вечер влизам в кухнята и гледам шкафовете целите черни. Него го нямаше, и ние започнахме да умуваме какво е ставало.
После той ни каза, че тигана се запалил, защото ние не сме го миели  #Crazy  newsm78
Както и да е, много се смяхме на негов гръб, защото си го представяхме как е държал горящия тиган и се е опитвал да го напъха под струята на водата (черните шкафове бяха точно отгоре). А само на няколко сантиметра от печката е пожарогасителя.
И аз сега имам един в моята кухня. Иначе не ми признават застраховката ако нещо стане.  Peace

Последния ми гаф беше преди три дена с един боб. Сложих го да се вари, забравих го и замина в кофата. С миризмата се борих около два дена след това.

# 62
  • Мнения: 79
Така искрено съм се забавлявала на разказите на всички, че чак корема ме боли от смях  Grinning

Аз обичам да готвя, но мога да кажа, че все още се уча, та и аз си имам гафове, като всички.

Първият ми, който никога няма да забравя - майка ми много обича да меси и прави всякакви тестени неща. Та аз от малка все я наблюдавам и естествено искам да съм като нея. И един ден, бях във втори клас, решавам да правя меденки и да изненадвам нашите. И понеже майка ми си има един готварски тефтер, в който си пише рецептите, докопвам се аз до него, отварям на рецептата с меденките и започвам да слагам продуктите един след друг, докато не сложа "всичко". Започвам да бъркам, точно както съм виждала от майка ми, но "тестото" ми се струва доста редичко, и бъркам, бъркам и по някое си време решавам, че е станало достатъчно гъсто за да го извадя от тавичката и да го сложа на масата за да го омеся хубаво. И това ми ти нещо като взе да тече - аз надигам мушамата от едната страна, то се разлива от другата  Crazy и така борба 10 мин и го увих едно хубаво в едни вестници и право в кофата. Измих всичко, за да не разбере майка ми и да не ми се кара (лапешка работа) и заминах на училище (втора смяна). Връщам се аз и майка ми от вратата какво си се мъчила да правиш...отговор - нищо. И след малко се разревах  Embarassed (незнам защо) и си признах. И тя жената, толкова въодушевена взе да ме разпитва какво съм сложила, за да видим къде е грешката. Е, оказа се, че майка ми не е писала, че се слага брашно #2gunfire (много ясно, тесто без брашно няма), ама нали тя си знае жената, а аз втори клас откъде да ми дойде на акъла  Rolling Eyes Та това ми е първият опит за правене на каквото и да било, който си го спомням като ден днешен. Е да, ама същата година пак сама успях да ги направя тези прословути меденки и дори ставаха за ядене  Wink

Друг мой случай - за пръв път ще правя пилешка супа, ама пак малка бях. И сложих почти целия пакет фиде. Зачудих се дали не трябва да се натроши, ама реших, че цяло ще е по-добре. Вечрта баща ми си правеше майтап, че ядял спагети с пилешко месо  Laughing

И от това лято - не бях правила никога фрикасе, а на мъжът ми му се ядеше. Ама аз толкова много брашно сложих, че "соса" го рязахме с ножа, ама какво да се прави, за всяко нещо си има пръв път.

# 63
  • Мнения: 27 524
...Мъжът срещу мен вадеше едни дълги силиконови косми и си ги редеше до него.

 rotfImao rotfImao rotfImao

Ох, тази тема си заслужава да се изчете, ама сега се попилях от смях още отначалото  Joy

Моят голям трудов провал беше с болярската питка на Биляна  Laughing
Първи опит за месене и втасване - първия път месих, замесих и исках да втаса, но не бях сложила водата  Crazy
Втория път продължавам, все в един ден, забравих олиото. Второ тесто хвърлих, замесих трето и стана накрая, но бях свалила сигурно 5кг от зор и месене  Laughing

И една торта, на която вместо заквасена, сложих бита течна сметана и я занесохме на гости и домакинята беше принудена да я сервира с лъжица в чашки  Rolling Eyes

# 64
  • Между Пирин, Рила и Родопите
  • Мнения: 373
Мамо Цоцоланке, признавам не съм изчела темата, незнам дали някой ти е дал съвет относно въпросната торта, но аз миналата седмица я правих 2 пъти.
Харесах я реших да пробвам. Признавам, не съм кулинар, но стана. Е, вторият път по-добре, също я правих за РД - на сестра ми.
Та ако не искаш съвет от лаик, или вече някой по-вещ те е съветвал, не чети надолу.   bouquet
-блатовете не се пекат по 1 час, категорично. Най-лесният начин да разбереш дали са готови е да ги докоснеш  с пръст, ако пръста ти не се залепва за сместа - готов е. Много тънък момент, защото и недопечени и препечени не стават. Недопечените не се отлепват от хартията, препечените се натрошават. Аз много се притеснявах първият път дали ще ги издокарам, че не съм правила белтъчни блатове до сега, но станаха. И аз с крема се изложих.
- кремовете трябва да изстинат, за да се вгъстят. За втората торта първо тях направих, после блатовете.
- желателно е да редиш блатовете във форма, за да не се разлива кремът настрани. И ако престои едно денонощие закопчана, крема поема и става разкошноа.
- последният тънък момент е блатовете да са 4-5, иначе кремовете ще са много, а и се губи фасона на тортата.
Ами това са моите заключения. Иначе тортата е страхотна.
Поздрави за чудесната тема.

# 65
  • Мнения: 465
Добре... разказах ви един гаф.. (за карамелизираните пуканки) поне да ги кажа и втори.  Mr. Green

Приятелят ми много обича крем карамел и много често прави от тези готовите пакетчета. Така един път, два, три.. Накрая аз с накърнена домакинска чест казвам - "Аз ще ти направя крем карамел, стига яде тези боклуци"  Naughty
И се залавям.. Слагам 10 яйца, слагам литър мляко, захар колкото да ви загорчи от сладко.. (за милото готвя, няма да пестя, я!).
Забърквам сместа и тук йенска тенджера, там йенска.. оказва се че няма. Търся друг подходяш съд.. пак няма. (мъжка къща). Накрая намирам една форма за кекс, оребрена.. не питайте как правя карамел в това неравно дъно, но факт е правя го някак. Излизам щастлива сместа и с недоумение търся с какво да покрия. Бившата ми руса глава решава, че алуминиево фолио ще свърши работа.  hahaha И така гордо слагам във фурната.
Тук е момента да разкажа за самата фурна.. ако това е думата за онзи уред.  Hug Аз такова нещо преди не бях виждала. Електрическа фурна, с реотани отгоре и отдолу, стояща като отделен уред в кухната, кръгло като голяма тенджера (не знам дали разбрахте). Та слагам аз там крем карамела.. и спокойно се намествам на дивана с горда физиономия, как ще се изтъкна като перфектна домакиня.  Mr. Green
След половин час решавам да надникна и да надигна фолиото. И какво да видя - крем карамелът ми ври на парцали. Нещо не се бях справила с онзи уред, а и фолиото беше помогнало.  Tired Стана една каша на парцали... та така. не се показах каква чевръста булка съм.  Crossing Arms
А да ви разкавам колко ми се смяха, май няма нужда. На другия ден пазарувахме в магазина и аз настоявах пак да купуваме яйца и мляко за нов опит, ама не ми дадоха.  Tired

# 66
  • Мнения: 1 526
Латеа, на водна баня го направи другият път (сложи подобието на тавичка в друга по- голяма такава пълна с вода), ще стане без шупли и без да се пресича  Peace

# 67
  • Мнения: 465
Тали, мерси.   bouquet Аз в нас правя във формички или бурканчета (бурканчетата пак на водна баня), но така се поизложих подобаващо.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт